Přejít na obsah

Oprava a lakování ALU KOL

Bjarda

Doporučené příspěvky

Byl jsem požádám o přidání návodu na opravu alu kol, je dělál dodatečně až po práci, proto se omlouvám za nedostačující dokumentaci, ale budu se snažit vše dostatečně vysvětlit a pokud by měl někdo nějaké otázky nebo si nevěděl rady, rád poradím.

Mé kola byly opotřebeny běžným používáním viz. foto. Opravou se zbavíme všeho co narušuje celistvou strukturu kola. Ještě chci dodat, pokud je kolo ohlé či jinak zdeformované ( tak že si s tím doma neporadíme) nemá smysl je lakovat.

Potřebný materiál : Brusný papír 3 druhy drsnosti. Já kupoval ( 800,1200,1600), ALU TMEl, plnič ve spreji, technický benzín, bezbarvý lak lesklý, základní barva, stříbrný sprej ( barva záleží na vás).
Je dobré kola stříkat v místnosti kde se nevíří prach a nedrží se vlhkost.

Krok 1.
Obroušení staré vrstvy laku, provádíme tím nejhrubším brusným papírem. Je to ta nejpracnější část. Brousíme tak dlouho dokuď kola nepůsobí "matným" efektem.

Krok 2.
Teď přichází na řadu jemnější brusný papír, opět to zbrousíme ( aby byl povrh dokonale hladký). Očistíme, odmastíme. Já jsem to nejprve omyl jarovou vodou počkal až to oschne, pak tech. benzínem.

Krok 3.
Teď naneseme alu tmel na potřebná místa ( větší rýhy, škrábance atd. prostě vše co nepobere plnič) necháme zaschnout. Po zaschnutí opět zbrousíme tmelená místa uplně do hladka( 800, 1200). Musí to být co nejpečlivěji zbrousené, aby po nastříkaní nevznikl výčnělek.

Krok 4.
Naneseme plnič. Až uschne, jemně ho přebrousíme 1600 ( já to dělal pod vodou) a pokud bude povrch hladký a bez škrábanců naneseme základní barvu.

Krok 5.
Lakujeme požadovano barvou( finální), několik vrstev. Nechat vždy pořádně zatvrdnout!! A nenášet velké vrsty, aby barva nestékala. Poslední vrstva je bezbarvý lesklý lak.

Jinak já dal na každé kolo 2 vrstvy základní barvy 4 finální barvy a 4 laku ( toho nesmí být příliš aby se neloupal) A úplně nakonec, jsem nanesl perleť aby se kola více leskla. Je to brnkačka, ale taky piplačka :) ...

post-33989-0-72261600-1390653007_thumb.jpg

post-33989-0-15512300-1390653026_thumb.jpg

post-33989-0-41993900-1390653053_thumb.jpg

post-33989-0-05387400-1390653065_thumb.jpg

post-33989-0-87547500-1390653072_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Díky moc, super práce! Dle foto vážně pecka. Můj dotaz zní - jak eliminuješ usedající prach v průběhu lakování? Pár drobností jsem si lakoval, výsledek by byl i perfektní, ale často se mi stalo, že mi do mokré barvy sedlo nějaký smítko a s tím se pak moc nic nedá dělat. Samozřejmě jsem nepracoval v bordelu a skoro jsem nedýchal. :) Nicméně těch vrstev laku je tam dle popisu tolik, že šance usednutí nějakého smítka je docela veliká. Jak tedy na to? :)

Odkaz ke komentáři

vittorio: určitě ano

SirMike: Přesně ten problém jsem řešil také, poprvé jsem to lakoval ve sklepě ( s tím že tam je prašnost skoro 0) po pár vrstvách už jsem viděl že to není ono ( muselo to být perfektní). Asi se budeš smát :D ale udělal jsem si z laťek takovej "box" a tu kostru z laťek jsem potáhl balící folii a vždy jsem to tím přikryl po nanesen nové vrsty a pak už to bylo ok

Odkaz ke komentáři

No vůbec nebudu, řešil jsem to stejně - lakoval jsem malý předměty a vždy jsem to potom strčil pod svačinovou krabičku na jídlo. :) Akorát to blbě schlo.. Nicméně i tak tam třeba jedno smítko bylo.. To by pak chtělo vzít třeba vysavač, vytvořit si díru a odsávat to. :)

Každopádně pěkná práce. Hned jak přezuju na sezonu, tak se pustím do zimáků.

Smirgloval jsem po plniči pod vodou?

Odkaz ke komentáři
  • o 3 týdny později...

Teda chlape, ja te obdivuju, dat si tolik prace s takto jemnejma smirkama. My prvni obrus jedeme 180 (pokud jsou skrabance velke klidne 120, pak kit, vybrousime 240 pak 320, plnic, ruco pod vodou 800 a barva popr. lak. 1200 pouzivame na opravu laku a prelestujeme.

Odkaz ke komentáři
  • o 8 měsíců později...

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...