Přejít na obsah

AQY výrazné cvrlikanie motora

Doporučené příspěvky

Zdravím všetkých ktorí sú ešte stále verní tomuto motoru...

Ja naň nedám dopustiť, len som si v poslednej dobe začal všímať že motor výrazne cvrliká napr.:

- pri prudkom pridaní z voľnobežných otáčok (asi iba pol sekundy až sekundu),

- keď zrýchľujem (aj keď len jemne pridám) a idem okolo budovy so stiahnutým oknom tak je to veľmi počuť.

Je to taký cvrlikot + nepokojný zvuk starej 105ky.. :wacko: Výrazné rapkanie... skúsim radšej natočiť video ak bude niekto ochotný poradiť.

Menil som kvôli tomu komplet výfuk okrem zvodov, tie sa nikomu v servise nechcelo meniť... Stále nič.. Keď stojím je to počuť na strane vodiča pod katalyzátorom alebo motorom. Dopočul som sa čosi ohľadom ventilov ale ešte som nemal tú česť pozerať to hlbšie tak vás prosím o názory/rady. Ďakujem

Odkaz ke komentáři
  • o 3 měsíce později...

zdravim, ja pozorujem to iste na 1.5 75kW AVU. inak je auto v poriadku, relativne nova lambda, rozvody maju cca 35k (v dohladnej dobe dam vymenit..) , nove sviecky, kable.

Ci to ma nejaky dopad na vykon neviem, nemam s cim porovnat, ale podla tohto sudim, ze by snad mohlo ist aj lepsie :)

nevie niekto co to moze byt?

Odkaz ke komentáři

Takže... Stále riešim tento problém ale nedarí sa mi. Snáď vám pomôže keď vám poviem čo som menil a nepomohlo, prípadne môžete pridať svoje postrehy.

Začínal som pochopiteľne výfukom, pretože som sa veľa dočítal že to robí určite katalyzátor... Katalyzátor to nebol, a nepomohla ani nová lambda pred KAT. Tak som zohnal skoro fungľovku pletenec, zvody aj s katom z angličáku, dal som ho premerať a má 86% účinnosť. Kúpil som aj nový stredný diel a koncový tlmič TYLL (ale nedoporučujem)... Problém to nevyriešilo, a duní to ako vrtuľník.. Mám v pláne prehodiť originál. Takže komplet vymenený výfuk (okrem zvodov, to plánujem neskôr, potom dám vedieť) a nič.

Taktiež som čítal zúfalé riešenia ako Natankovať "LEPŠÍ" benzín ale to sú totálne somariny, mám auto na LPG a robí to aj tam... Takže nakoniec, síce nerád, som sa dostal až k motoru. Skúšal som iné vzduchové filtre, vytlmil som originálny box, kontroloval som netesnosti hadíc, vymenil som novú váhu vzduchu, nové rozvody, vodná pumpa, skúšal som to aj so zhodeným remeňom od alternátora a klímy... A nič... Dokonca som ani nepozoroval nejaké zmeny ani zníženie spotreby :D

Tak hybaj ďalej, kúpil som sprej na čistenie škrtiacej klapky a riadne som ju vystriekal až kým sa zvnútra neleskla. Samozrejme žiadna zmena :/ Potom som začal spaľovaním. Keďže to robí aj na LPG, vylúčil som vstreky a vymenil som sviečky NGK aj s novými káblami. Žiadna zmena.

Začínam si myslieť či to nerobia ventily alebo hydroštely. Neviem čo je na tom pravdy ale ževraj pri jazde na LPG sa ventily vysušujú a tak by sa mohli skôr opotrebiť :/ Za pokus by to stálo vymeniť, a keďže mám iba 8 ventilov tak by to nešlo ani moc hlboko do peňaženky :D Ale mám ešte 1 nádené riešenie. Chcem pozrieť EGR ventil. Keďže má na sebe vývody priamo zo zvodov, môže byť zničené alebo prehrdzavené šróbenie a tade to môže vyfukovať... Snažím sa do toho moc nevrážať, predsa len je to stará bučora, ktorá má tak nanájvyš citovú hodnotu :D

Jo a len tak zo zaujímavosti, neviem kto z vás má automat, ja som ho dával repasovať. Kompletku aj s hydromeničom ale nie kvôli tomuto problému a ani ho to nevyriešilo..

Takže ak to niekoho trápi tak ako mňa pred asi rokom :D môžete začať EGRkom a ventilmi. Inak ma už nič rozumné nenapadá.. Ešte tak tie zvody... Ak nechcete robiť pokusy tak ja to budem pomaly meniť a napíšem ako som dopadol.

Prajem veľa šťastia :)

Odkaz ke komentáři

Diky za postřehy :)

Můžu ti říct, že ventily to asi nebudou, mám hlavu po srovnání a snížení, výměně hydroštelů a gufer, dělá to stále :)

Jinak já jezdím na Ethanol a dělá mi to i na něj i na benzín, mám i vyměněné těsnění svodů a překontrolované svody, srovnanou dosedací plochu obou přírub na svorech i vyměněné štefty a nic nepomohlo :)

Jinak výfuk jsem nedělal kvůli tomu zvuku ale kvůli spotřebě skoro 10 litrů, prdělo mi to ve spoji svodů a výfuku :)

Odkaz ke komentáři

A nevieš či ti to robilo aj predtým alebo nie? Ja som to začal pozorovať až po nejakom čase a je to počuť iba so stiahnutým oknom. Či to nieje od výroby :D Ale to ťažko lebo teraz si to všímam na všetkých autách a minule som to počul na 2 faceliftovej oktávke :D a normálne to nerobí ani na 1.2 Corse :D A ešte mám takú malú podotázku Romix95: Tú hlavu, hydroštely a guferá si menil kvôli čomu? Mne motor hodne vibruje a duní či by to nepomohlo aj mne :) Dik

Odkaz ke komentáři

Ano dělalo to i před opravou.. Motor papal olej a měl už menší kompresní tlaky, musím říct že motor má určitě pravidelnější chod a méně sebou "třepe" což bude asi tím že jsou teď tlaky ve všech válcích skoro stejné, 15-15,5 Barů a taky hydroštely, které byly skoro všechny skoro nehybné takže zrovna moc nefungovaly a za studena dělali rachot :)

Jinak jsem si toho samého zvuku všiml při jízdě Fordem 1.4 16v, ještě jsem zkoušel mého Nissana, taky 1.4 16v a ten to nedělá.

Ještě mě napadlo, jestli to nemůže souviset s opotřebením válců/pístů, jelikož nissan má najeto cca 139 000 km a nedělá to, Ford má cca 218 000 a moje octa cca 231 000 km a dělají to oba... Zítra pojedu VW Polo 1.6 55kw tak si to taky zkusím poslechnout, ten má něco přes 246 000km

Ale to je samozřejmě jen moje teoretická úvaha :)

Upraveno uživatelem Romix95
Odkaz ke komentáři

To by prichádzalo v úvahu, ja mám tiež 230 000km ale ževraj dvojlitre sú všeobecne hlučnejšie preto sa pýtam.. Jo a koľko ťa to stálo? Vyspravovať hlavu a hydroštely? Pamätáš sa? GO motora sa asi neoplatí to radšej kúpim druhú :D ... Alebo si zvyknem :D Ale veľmi mi trepe motorom a hlavne v záťaži tak by som to rád spravil ak to bude za dobrý peniaz :)

Odkaz ke komentáři

To si sa dočítal alebo to máš konkrétne overené? :D Ja som už tiež čítal že nemá ale mne sa zdá že tam pod škrtiacou klapkou je niečo čo sa aspoň podobá EGRku a mal som otvorené zvody a sú tam otvory pre EGR ventil... Takže ak aj máš pravdu, musím to pozrieť či cez ne niečo neuniká ;)

AQY nemá EGR ventil

Odkaz ke komentáři

To si sa dočítal alebo to máš konkrétne overené? :D Ja som už tiež čítal že nemá ale mne sa zdá že tam pod škrtiacou klapkou je niečo čo sa aspoň podobá EGRku a mal som otvorené zvody a sú tam otvory pre EGR ventil... Takže ak aj máš pravdu, musím to pozrieť či cez ne niečo neuniká ;)

Opravdu tam EGR není. To pod klapkou je nějaký podtlakový ventil pro sekundární vzduch.

Odkaz ke komentáři

Oprava hlavy tedy výměna gufer, snížení a zabroušení ventilů a výměna 2 ventilů me vyšla na 2400 ale to díky známosti, jinak nevím co to může stát, těsnění pod hlavu bylo nějak 350, šrouby hlavy 400, hydroštely INA cca 2000 plus nějaké další maličkosti jako těsnění pod svody víka ventilů apod., práci jsem si dělal sám :)

Nechceš si nechat změřit kompresní tlaky motoru ? Ať orientačně víš, jak na tom motor je ? to by mělo stát pár korun :)

Odkaz ke komentáři

Jednoznačne to premerám a až potom sa do toho pustím, nieje to zase taká strašná investícia :)

Ale aby sme sa držali témy, dnes som porovnával ten zvuk s favoritom, ktorý mal utrhnutý výfuk od zvodov a úplne sa zhoduje, len je niekoľkokrát silnejší :D Takže som dospel k názoru že to bude robiť určite niekde vo výfuku v oblasti zvodov. V stredu mám voľno tak to dvihnem a vykuchám ;)

Odkaz ke komentáři

Ahoj , já tento problém neřeším ale co jsem se zde někde dočetl je , že stačí výměna zdvihátek a musí se to také "ovzdušnit" nebo jak to tam bylo psáno. Na Youtubku jsem shlédl pár videí před a po výměně kde byly rozdíly ve zvuku a cvakání.

Môžeš sem prosím ťa dať tie videá? rád by som si ich pozrel. Vďaka

Odkaz ke komentáři

Dnes som bol pod autom a trošku som to posledoval... Zhora od motora nieje nič počuť... Zospodu vzadu nič, v strede nič, zase len vpredu, oblasť zvodov... Ja už ozaj neviem :D A robí to iba v ťahu alebo pri prudkom zošlapnutí plynu z voľnobežných otáčok ale aj to asi iba pol sekundy po každom pridaní plynu, potom to prestane :blink: no horšie je že počas jazdy so stiahnutým oknom to počuť stále :wallbash:

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

Tak slečny, problém vyriešený po mnohých pokusoch a nezdaroch :) Aspoň ten môj :D

Nebolo to priamo výfukom ale netesnosťou ventilov. Robil som to z dôvodu že mi to neštartovalo, zmeral som kompresiu vo valcoch a hneď som vedel ktorá bije :D :D Ani ma to nenapadlo lebo ťahá dobre, len tie vibrácie a prdivý zvuk z výfuku.

Trochu teórie čo som sa dočítal že spôsobujú zle nastavené, prípadne poškodené ventily:

• problémy pri štartovaní studeného motora
  • nepravidelný chod motora (zvýšené vibrácie)
  • strata kompresie vo valci (zníženie výkonu)
  • prdivý zvuk do výfuku (ja som to nazval cvrlikanie)

Keď som videl že 3 príznaky zo 4 sedia hneď som pomeral tlaky a bolo jasné že hlava musí dolu....

Aby som to zhrnul, ventily sú nové, hlava pretesnená, tlaky doladené a motor ide ako po masle ;) krásny zvuk, komfort aj v záťaži a je to trochu cítiť aj na plyne :D Za málo peňazí veľa muziky.

Tak veľa šťastia, ak budete mať nejaké otázky pýtajte sa, ochotne poradím.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...