Přejít na obsah

Motor 1.6MPI - dynamika a spotřeba na 17" kolech


Doporučené příspěvky

Docela by mě zajímalo, jestli někdo z vás řešil dynamiku a spotřebu na 17" kolech.

 

Zkusili jsme na auto s tímto motorem nandat 17" Pegasus a přijde mi to, že tím auto úplně ztratilo dynamiku a navíc mi přijde, že žere víc tak o 2litry. S tou spotřebou jsem počítal, i když se přiznám, že jsem myslel, že to bude žrát navíc tak 0.5-1l navíc.S tou spotřebou bych se i nijak smířil, ale přijde mi, že ty kola hrozně zatěžujou motor a že má s nimi dost práce je roztočit.

 

Před tím bylo auto na 16" kolech tak mi to přišlo v pohodě, ale po nasazení těch 17" je to v dynamice ohromný rozdíl a auto skoro vůbec nejede a motor se musí zbytečně vytáčet, aby normálně jelo, nemyslím nějakou dynamickou jízdu, ale normální styl jízdy.

 

Jinak jízdní vlastnosti a vzhled jsou super oproti těm 16",ale ta dynamika je prostě hrůza, teď si myslím, že by nám ujela i Felicie nebo Fabie 1,4MPI.

 

Docela se tomu divím, protože jsem už Octavky s tímto motorem na 17" Pegasech viděl. Tak přemýšlím, že ty 16" nejspíš vrátíme zpátky, kvůli dynamice, pružnosti a taky kvůli motoru, protože mi přijde, že je těmi koly hrozně zatěžovanej.

 

Má někdo podobnou zkušenost?

Odkaz ke komentáři

Sice nemam tenhle motor a ani moznost vyzkouset, ale obecne plati, ze cim vetsi kola, tim vetsi narocnost na motor. Duvod proc mezi 15" a 16" je jen maly rozdil bude v tom, ze prechod ze 195/65 na 205/55 je jen 10mm rozdil, kdezto z 205/55 na 225/45 to je uz 20mm.. holt valivy odpor je valivy odpor.. vaha kola taky udela svy. Celkove auto pocitove ztezkne a ziska sebeduveru v zatackach.

 

Upraveno uživatelem Laurin Klement
Odkaz ke komentáři

To máš pravdu, s těmito věcmi jsem počítal, vždyť na první Octavce jsem taky měli 16" a přešli jsme na 17" Pegasy a tam mi ten rozdíl přišel jenom malý, byl to motor 1.9TDI. Ale tady mi to přijde hrozně velkej rozdíl a auto má co dělat, aby se vůbec rozjelo a musí se mu dost šlapat na krk. Nejspíš to bude tím krouťákem, když nafťák měl 250Nm a tenhle benzíňák má asi jenom 150Nm.

 

A ještě k té spotřebě, na těch 16" mi palubní počítač ukázal zatím nejmenší spotřebu 5.6l/100km a s těmi 17" jsem nedostal pod 7l/100km.

 

Když se na auto podívám, tak na těch 17" vypadá fakt nádherně, ale nejspíš se bohužel budu muset vrátit k těm 16", protože ty nenamáhají motor a auto s nimi nemá takovou práci a není tolik namáhané. Ale přijde mi divné, že už jsem viděl ty 17" na Octávkách 1.6MPI a lidi s tím normálně jezdí a nevadí jim to. Nebo to prostě neřeší a autou dávají plnej kopr, aby to jelo aspoň těch 90km/h.

 

Věděl jsem, že tenhle motor je slabý, ale po svezení s ním na těch 16" mi slabý nepřišel, ale na těch 17" mi to přijde slabší než fabie 1.4MPI, kterou taky máme v rodině.

Upraveno uživatelem boukic
Odkaz ke komentáři

to je jasný,když tam narveš větší kola že to tak je... jde taky o to jaké máš pneu, když si pořídíš goodyear performance apod, tak ti spotřeba klesne klidně o 0,5 litru. auto získá lepší balanc v zatáčkách, akorát s tímhle výkonem to musíš hodně dlouho roztláčet :) hold točit jako benál do max otáček, tam výkon je

měnil si svíčky, vzduchový filtr a palivák? to by mohlo taky pomoci, třeba se i dusí...

Upraveno uživatelem marekczek
Odkaz ke komentáři

mam tenhle motor, na leto puvodne litaky 15 a uz rok jezdim na 17 pallasech, rozdil tam je presne jak pises, ale necejtim ho tak hrozne, motor tocim 3000-4000 ot (max do 5000 ale vyjmecne) a v poho mi zrychluje, motor je lenoch tak celkove na octavii. ted při poslední klidnejsi jizde na 80 km trase spotřeba 6,5 když jedu abych vytahl na 90/100 km/h co nejdriv tak mam spotřebu 7,5, tak si myslim ze na benzin spotřeba dobra (auto ma najeto 183000km). Pneu mam obyc barumky 225/45, nejvetsi rozdil cejim mezi zimni plech 15 a litky 17, tam to cejtim dost, ale je to jen chvilkovy pak clovek zapomene a jezdi se

 

Odkaz ke komentáři

Asi jde jenom o zvyk, ale asi to bude taky tím, že nejsem zvyklý motor vytáčet až ke 4000ot. Ono se mi zdá ten motor slabý sám o sobě, to taky bude tím, že jsem před tím sedlal 1.8TSI ve scoutovi a ten nebylo třeba nijak při normální jízdě vytáčet a když jo, tak jenom při předjíždění. Ale zpět k 1.6MPI, na těch 16" mi to přišlo stejně výkoné jako 1.9TDI, ale na těch 17" to už žádný výkon nemá. Ve městě je celkem v pohodě, ale když se jede po okreskách, tak sebemenší kopeček je problém. Když jedu sám, tak to celkem ujde, i když taky žádná sláva, ale jakmile jedeme dva nebo čtyři, tak to už je špatný. Zrovna jsme v pátek čtyři jeli a to byla cesta úplně rovná a jenom dva kopce a spotřeba byla myslím 8,4l, rychlost byla 100km/h a to jsem jel normálně, ale aby to jelo normálně tak se to musí vytáčet na ty 4000tis. otáček a to potom žere.

 

Já jsem už právě takouhle výměnu kol ze 16" na 17" podstoupil na Octavce s motorem 1.9TDI a tam mi to přišlo v pohodě, proto se divím, že je to tady na tom motoru takový rozdíl, když jsou ty motory vlastně stejně silné.

 

Fakt nevim co mám dělat, když se na auto podívám, tak si říkám, že to na těch 17" musím nechat, protože to vypadá nádherně, ale když s tím jedu, tak si říkám, že tam musím dát ty 16", protože takhle je to auto jako hodně velkej šnek a motor je zbytečně moc namáhanej. Tak nevím co zvítězí, jestli rozum nebo vzhled.

Upraveno uživatelem boukic
Odkaz ke komentáři

boukic:

je to jak rikas o zvyku1,9 ma silu a 1,8tsi je jina pecka bych jednou chtěl :palec:, ale tenhle motor pozna každý kilo navíc a musíš ho protočit aby jel jako ostatní, i na zimnich poznam když nas jede vic a nalozenej kufr a v lete když potrebuju jet tak ho trochu vic vytocim na ty 4000 a jede to, teda trochu vic to trva, tak si musíš předem rozmyslet co v kopci od auta chces a při predjizdeni taky tak, když potrebuju vypalit a predjet tak tak v 90 klidne dam 4 a slapnu az chyti lepsi otáčky pro 5tku, tak ji tam vratim a jede uz v poho a silne. Motoru musíš pomoct hodne razenim, trochu mi pripomina felicii 1,3. Motor se mi zdal linej ikdyz sem mel 15 litaky, jel sem z vidne 2 lidi a plnej kufr a i něco na sedackach, po okreskách takze spoustu kopcu a tam sem musel radit taky dřív, tak si rikam prave ze rozdil není tak velikej

u mne osobne zvitezil vzhled :loool:

Odkaz ke komentáři

Já o tom pořád přemýšlím a u mě nejspíš zvítězí mozek.

 

Vzhled je jedna věc, ale to auto je na těch 17" fakt hodně slabé a kvůli těm 17" diskům se mi nechce nesmyslně vytáčet motor, když to na těch 16" nebylo potřeba. Vytáčet motor na 5000ot. jenom kvůli tomu abych nezdržoval ostatní provoz než dosáhnu rychlosti aspoň 90km/h mi přijde dost nesmyslné a dávat autu plnej kopr na to prostě nejsem zvyklej a dělat to nehodlám, protože to autu určitě dobře nedělá a mně styl jízdy plnej plyn, brzda taky zrovna moc nebere. A taky mi přijde, že když jedu rychlostí 90km/h tak auto točí i víc otáček než na těch 16" kolech.

 

Ono je to taky tím, že jsem byl do teďka zvyklej na silný auta a tak se mi ta 1.6stka zdá líná a na těch 17" extra líná. Ale na těch 16" se mi auto zdálo "normálně" dynamické, takže se nejspíš vrátím k těm 16". Vzhledově se mi moc nechce, ale co se dá dělat.

Odkaz ke komentáři
  • o rok později...

Letos jsem poprve po 4 letech jezdeni s 1.6 MPI misto klasickych 15" letnaku nahodil 18" kola z OIIIRS (225/35 R18, tedy podobne jak 17") a tady jsou moje dojmy:

 

- Dynamika opravdu utrpi. Ale popravde receno, je to citit jenom po primem prezuti. Ted po par mesicich uz to vubec nevnimam, zvykl jsem si a dynamika mi vyhovuje, prestoze je snizena. Pokud to napriklad porovnam s autama, ktery OPRAVDU nejedou (dvoutunove dodavky se slabym dieslem), tak porad je to jak nebe a dudy, i na petku na dalnici kdyz na to slapnu, tak to to porad hezky zrychluje. Nebo holt podradim, ale pokud mi pamet dobre slouzi, tak to jsem delal i s 15" :)

 

- S tim jak klesla dynamika tak asi podvedome vic tocim a samozrejme to vic zere. Jel jsem tedka treba dalku Brno-Domazlice a pak zpet a jel jsem vsude vicemene 0-10 km/h nad limit. S celkovou spotrebou jsem se dostal na nejakych 7,5 l (dost tomu pomohlo hodne 80 km/h useku) vcetne klimatizace na 2/4. To je ted moje minimum jizdy, pri ktere se nejak extra neomezuju; na 15" to bylo spise maximum (a to jeste s THULE Atlantis 900 – nejvetsi rakev – na strese a 4 lidma vevnitr :( :D ). Pokud jedu naprimo Praha-Brno 135 km/h (GPS) na tempomat, tak je to kolem osmi litru. Opravdu economy-run je tak 6,5 az 7, ale to uz je fakt utrpeni zejmena kvuli tomu ze pri economy runu se to neda furt tocit a bez toho to moc nejede.

 

Napisu si spotrebu vzdy, ale s 15" to byly spotreby vesmes 5,4-6,7 l. S 18" mam zapsane jen dve cesty:

 

Trasa ∅ spotreba vzdalenost ∅ rychlost Notes

doma-Brno-Zlin – 8,4L – 122 km – 84 km/h – opak economy runu

Praha Opatov - doma – 7,5L – 190 km – 107 km/h – 130 tempomat, bez AC

 

- Brzdny vykon se mi zda zhruba stejny ale exaktne jsem to neporovnaval. Se silnici je tam 225 vs 195 je tam dohromady pres 120 mm stycne plochy navic, ale zase ty 18" kola uz jsou fakt dost velky, takze rozdil se asi tak vyrovna.

 

- Souhlasim i s nize uvedenym ze auto ztezkne a ziska duveru v zatackach.

 

Vzhledem k tomu, ze tech kilometru zase tolik nenajezdim a mam to fakt hlavne kvuli vzhledu, tak jsem spokojeny. Cekal jsem to horsi. Nez si kola sedly, tak jsem mel strach ze nebudu jezdit pod 8, coz nastesti neni problem.

 

Takze abych to shrnul - pokud o velkych kolech uvazujete hlavne kvuli vzhledu a zase tolik nenajezdite, do toho. Pokud toho najezdite hodne a radi jezdite za vetsiny okolnosti pod 7 litru, nedoporucuju. :D

Odkaz ke komentáři
  • o 7 měsíců později...

Neřešil, spíš pozoroval. Nejsem majitelem OII 1,6MPI, takže je to možná trochu OT:

 

Když jsem před mnoha lety kupoval Octavii (1,6 74kW), byla na letních 195/65/R15 stejné pak byly i zimáky. Oboje v plechu. Mo se mi to nelíbilo, když se naskytla příležitost elektronů, hned jsem toho využil. V "mém" pneuservisu toho času nabízeli i kompletní použitá kola, šel jsem do 205/55/R16. Auto trošku ztvrdlo, zvětšil se valivý odpor. Díky pneumatikám mi i dost ztěžklo řízení. Ale auto na silnici sedělo o něco líp. Rozdíly v akceleraci nebyly velké. Rovněž tak spotřeba stoupla nepatrně. Po čase jsem koupil nové letní pneu, o dost klesl jak valivý odpor, tak u odpor při otáčení volantem v klidu. Spotřeba klesla. Závěr? Pneu dělá opravdu hodně.

 

Má situace nyní - zimní 195/65/R15, letní 235/45/R17. Dynamika a spotřeba stejná, jen letní jsou o dost tvrdší (auto je ve spojitosti s podvozkem hodně tvrdé, zato v létě za sucha si můžu dovolit opravdu dost). Ale mám jiný motor B)

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...