Přejít na obsah

Chrastětí při rozjezdu s prokluzem kol

Doporučené příspěvky

zdravím, mám problém s hodně zajímavým zvukem který se mi line z motoru při rozjezdu. Když se rozjíždím a kola mají tendenci jít do prokluzu tak se ozve chrastětí jako když jdou zuby přes sebe. Ale dělá to jen při rozjezdu, jinak spojka zabírá jak má a žádný problém s ní není. Teď v zimě je to horší protože na sněhu se bez tohohle chrastění skoro nerozjedu. V létě se to objevovalo velmi sporadicky ale to připisuju tomu že auto nemělo tendenci hrabat jako teď v zimě. Nesetkal se s tím někdo?

Odkaz ke komentáři

Je to úplně normální, pokud máš ABS, tak máš i EDS (elektronická uzávěrka diferenciálu) a ta způsobuje, že při prokluzu jednoho kola (např. na sněhu nebo ledu) se toto kolo přibrzdí, aby zabralo i to druhé kolo a tím se docílí, že táhnou obě hnaná kola. Při tomto úkonu se objevuje typické chrastění nebo jak to nazvat, je to takový zvláštní zvuk ;)

Upraveno uživatelem Konny
Odkaz ke komentáři

@stihacka: asi ne, ani to ve vybave nemam, ani v specifikaci a popisu teh elektornickih zarizeni, mam ABS+ASR+MBA+mozna jeste neco ale EDS nemam. EDS vetsinou maji predface modely (1,6 74kw a 1,9 TDI 66kw to mnely za priplatek, 1,8 20V 92kw, 2,0 85kw a 1,9 tdi 81kw seriove) a u novyh facelift to maji 2,0 a 4x4 verze. Tak je to napsane i v ceniku skoda i v technickih udajeh o vozidle.

Odkaz ke komentáři

radši jsem se cestou z práce stavil u známého mechanika a potvrdil mi že zvuky vydává přibržďování kol ale jsem pěkně zmatenej jestli je je to EDS nebo ASR protože mechanik mluvil o ASR. Jenže na to bych asi měl mít v autě knoflík nebo aspoň kontrolku což nemám. Takže se přikláním k EDS. Taky by mě zajímalo kde vyčíst co je vlastně v autě za výbavu protože to EDS (pokud je to EDS :lol: ) mě překvapilo. Neměl jsem tušení že tam něco takového je :)

Odkaz ke komentáři

Mas tam SLX? Pokud ano tak to na nekterich trzih bylo soucast seriove vybavy a na nekterich se priplacelo za to (myslym ze to s ABS-kem stalo cca 20.000 korun nebo tak nejak). ASR urcite nemas, to bys mnel myt knoflik na pristrojovce. Ten EDS se ne da vypinat na rozdil od ASR-ka. Zadej kod vybavy do dekoderu a budes vedet jestly to mas nebo ne. Nevym presnej odkaz ale je to tu negde na foru ten web gde to prepises a ono Ti to "rekne' co mas za vybavu v aute.

Odkaz ke komentáři
radši jsem se cestou z práce stavil u známého mechanika a potvrdil mi že zvuky vydává přibržďování kol ale jsem pěkně zmatenej jestli je je to EDS nebo ASR protože mechanik mluvil o ASR. Jenže na to bych asi měl mít v autě knoflík nebo aspoň kontrolku což nemám. Takže se přikláním k EDS. Taky by mě zajímalo kde vyčíst co je vlastně v autě za výbavu protože to EDS (pokud je to EDS :smich: ) mě překvapilo. Neměl jsem tušení že tam něco takového je :smich:

Pokud chceš zjistit jakou máš výbavu v autě, tak opiš kódy ze štítku co máš pod podlahou v levém roku v kufru do dekodéru, viz. více info zde: http://skodaoctavia.cz/zajimavosti/Dekoder.htm nebo pokud chceš jenom vědět jestli máš EDS, tak se podívej na ten štítek jestli tam máš tento kód:

1AH = Antiblokovací systém ABS s elektronickou uzávěrkou diferenciálu EDS

PS: pokud máš ABS, tak budeš mít určitě i EDS, na ASR bys musel mít tlačítko na palubce :D

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...