Přejít na obsah

Alu kola

mar.cz

Doporučené příspěvky

Chtěl bych znát váš názor na větší alu kola. Mám 15" a chtěl bych jít do 17", ale nevím jaký rozměr pneu. Uvažuji o 205/50/17. Najezdím cca 1500 až 2000 km měsíčně po našich silnicích (jestli se jim tak dá říkat) a nerad bych dělal každou chvíli ložiska, čepy nebo silenbloky. Martin

Upraveno uživatelem mar.cz
Odkaz ke komentáři

Hoj..Hele,u 17" bych se nebal niceho..Pneu bych volil podle sirky rafku,ktery vyberes. Pneu bud jak pises 205/50/17 = rozmer na OIRS a nebo muzes dat jeste 215/45/17 u 215 budes mit stycnou plochu se silnici o 2cm na naprave sirsi a jeste nekdy tyhle pneu vychazi cenove lip,nez 205ky... :huh: O loziska,cepy atd bych se nebal,tak drasticky to auto neztuhne,abys to delal znatelne drive... ;)

Odkaz ke komentáři

Při rozhodování jestli kola 17 či ne, jsi nenapsal zásadní info! A to jaký máš k dispizici motor. Pokud to není 1.6 55 a 74kw, tak kola 8x17 ET 35" s pneu 215/45 R17. Počítej s tím, že se trošku zvedne spotřeba - teda moje Octa 1.8 92 kw s těmito pneu to cítí. Pak je tu "spořící" alternativa 205/50/17.

Tak že konečná volba je zcela na tobě. Taky záleží na tom, kolik na to máš připravených bankovek. Pokud preferuješ vzhled a super brzdný účinek, tak jako já, pak 215/45, pokud bude větší nárok na spotřebu, tak bych volil 205/50. Ono položme se na otázku, na 25 - 30 tkm ročně to už nějaká ta kačka na víc bude...

Já mám dvě auta, Favorita do práce a oktávku jen když je sucho... Tak že nějaký ten litr sem, nějaký tam? To neřeším. Jen když se svezu pořádným autem.

Odkaz ke komentáři
Při rozhodování jestli kola 17 či ne, jsi nenapsal zásadní info! A to jaký máš k dispizici motor. Pokud to není 1.6 55 a 74kw, tak kola 8x17 ET 35" s pneu 215/45 R17. Počítej s tím, že se trošku zvedne spotřeba - teda moje Octa 1.8 92 kw s těmito pneu to cítí. Pak je tu "spořící" alternativa 205/50/17.

Tak že konečná volba je zcela na tobě. Taky záleží na tom, kolik na to máš připravených bankovek. Pokud preferuješ vzhled a super brzdný účinek, tak jako já, pak 215/45, pokud bude větší nárok na spotřebu, tak bych volil 205/50. Ono položme se na otázku, na 25 - 30 tkm ročně to už nějaká ta kačka na víc bude...

Já mám dvě auta, Favorita do práce a oktávku jen když je sucho... Tak že nějaký ten litr sem, nějaký tam? To neřeším. Jen když se svezu pořádným autem.

K té motorizaci. Mám 1,9 TDI, 81 kW (zatím) a spotřeba je teď na najetých 39217 km průměr 5,1 l

Odkaz ke komentáři

tak třeba by to šlo, kdyby jsi sehnal někde rozměrově stejný kola, půjčil si je třeba od nějakýho kamaráda či tak a on k nim má typový list atd, zapsat to na jiných kolech a pak tam hodit spidery :) mě do velkýho techničáku zapsali jenom rozměru kol a gum, takže teď tam mužu dát jakýkoliv kola a gumy v tom rozměru co mám v TP :huh:

Odkaz ke komentáři

Seth má pravdu, dnes jsem byl za kámošem dělá v pneuservisu, koukal do papírů a pokud máš ke kolům typový list tak by neměl být s těmi 17" problém je přihlásit. hned jak to dám dokupy tak napíšu jak jsem dopadl :palec:

Upraveno uživatelem mar.cz
Odkaz ke komentáři

Houmik: Teoreticky ano..Zase ale zalezi na sirce rafku a ET...Urcite ale nebudou sirsi nez 7", takze to bude v pohode..Pak uz jen,jaky je ET,aby nebyly moc utopeny v podbehu,bo naopak...

mar.cz: Rafky 7" siroky s ET 35 jsou v pohode..Bude to vypadat dobre,je to temer zaroven s lemem blatniku lehounce dovnitr...Padne to tam jak prdel na hrnec.. :)

Jinak zapsat 17" na Octu by nemel byt sebensi problem,pokud mas typovy list k tem kolum..

Upraveno uživatelem Martyp
Odkaz ke komentáři

1. alu o šířce 7" je k ničemu. Kolo pro oct. má mít 8 palců. Dát na 7" disk pneu 215 nebo 225? To je technicky nebezpečné a vzhledově hnusné.

2. jaké koliv 17" bez typového listu nelze legálně (bez pořádných známých) zapsat do TP. Já to zloušel bez známých i s nima a ze všech světových stran... bezůspěšně. Leda bych si koupil nový kola s typ. listem. Problém je v tom že dnešní kola, který vlastní typ. list nesplňují moje požadavky a to jak disignově, tak parametrově.

Odkaz ke komentáři

Milane,dotazek k tvemu bodu 1...Proc je kolo 7" k nicemu a proc je technicky nebezpecne na nej dat pneu 215 nebo 225?Pokud by se nikomu nelibilo davat tehle rozmer,tak se na 7" rafek da dat pneu 205/50/17...Ostatne,jestli se nepletu,tak presne takhle je to origo na ORSI...Nicmene ja jezdil dva roky na 7" rafku penu 215ky a uplne v pohode,zadny problem nebyl..Pneu sedela jak p.del na hrnci..Opticky to bylo na hrane,takze tebou souhlasim,ze 225 na sedmicce rafku uz je strasnej balon...

Odkaz ke komentáři

Vím zcela přesně, jak je origo obutá ORS. Ale nikde není napsáno, že je to takhle OK. Moc široká guma na úzkém disku mám příliš stažené boky. Při zatáčení na ní působí velké boční síly, auto pak nedrží stopu, guma šmatle do boku...

Každý máme jiný názor na termín "pásla, jako prdel na hrnec". Ale určitě ne 215 na 7" disk. Já mám právě tuto 215 na disku 8". Pneu 225 bych si třeba já na auto nedal vůbec...

Odkaz ke komentáři
1. alu o šířce 7" je k ničemu. Kolo pro oct. má mít 8 palců. Dát na 7" disk pneu 215 nebo 225? To je technicky nebezpečné a vzhledově hnusné.

2. jaké koliv 17" bez typového listu nelze legálně (bez pořádných známých) zapsat do TP. Já to zloušel bez známých i s nima a ze všech světových stran... bezůspěšně. Leda bych si koupil nový kola s typ. listem. Problém je v tom že dnešní kola, který vlastní typ. list nesplňují moje požadavky a to jak disignově, tak parametrově.

čao, tak mi vysvětli když mám teď 6" na 15" a mám na tom 205 a je to bez problémů a když dám 7" a dám na to max. 215 ta by to mělo být taky v poho, taky kámoš v pneuservisu neříkal že bych nemohl dát 215 tak jak to je? a stím typákem je to pravda proto je problém koupit kola na inzerát i když pěkný, ale bez typáku ;)

Odkaz ke komentáři

No hoši

je vidět, že jste ještě nikdy nejeli na solidních kolech. Někdy to zkuste, pujčte si auto na nějakých obstojných kolech a najeďtě si s tím aspoň 50 km. Pak nikdy nenapíšete, že 205 na 6" disku je paráda. Takový kola (205/55/16) mám akorád tak na hodinu, po dobu technické kontroly.

Prosím neberte tyhle řádky jako machrování, či nějaké povyšování, ale jako zkušenost!

Odkaz ke komentáři

Milane,pises,ze nechces,aby tve radky vypadaly jako machrovani atd...Promin,ale vypadaji..

Co se tyce siroke penu na uzkem rafku,tak zakonitosti o pusobeni bocnich sil atd. asi vsichni chapeme..Taky nikdo nerika,nebo aspon ja ne,ze pneu 205/55/16 na 6" palcovym rafku jsou pecka. Auto je jak na houbach a je nedotacivy,nicmene se s tim jezdit taky da a musi se pocitat s jinou stopou atd...Ale pneu 205 siroka na 7" palcovem rafku rozhodne neni tehle priklad myslim..Preci jen je to obvykly standard a myslim si,ze je to akorat..Samozrejme,ze musime brat v potaz dalsi hodne dulezitou vec a tou je profil pneu, ktera ovlivnuje rozlozeni sil a natazeni pneu na rafek.. Na 7" rafku bude mezi pneu 205/50 a 205/40 velky rozdil..

Znam se a svezl jsem se v ORSI na origo 17" s clovekem,ktery dela vyvojare ve skodovce, zabyva se vecma jako je ABS, ESP,ASR a muzu rict,ze to co s tim autem predvadel-a to auto fungovalo, si jen tak nekdo z nas urcite nedovoli...Takze bych nerikal, ze ve skodovce zvlili spatny rozmer..

Taky to vypada,ze jediny solidni kola mas na aute asi jen ty..Ale kdyby ses podival do vlakna o mem aute,zjistil bys,ze jezdim kola 215/40 a to na rafku 8x18"..Otazkou je,zda jsou pro tebe dost solidini...Logicky,auto funguje mnohem lip,nez na zimakach nebo seriovejch 16" to urcite..Nicmene do lonska jsem mel na aute rafky 7x18" se stejnyma pneu jako ted a zmenu v chovani jsem nezaznamenal,takze ten rozdil v sirce rafku o palec neni tak markantni..

A nejsou to jediny kola,co jsem kdy na aute mel..Mimo jine jsem jezdil na Fabii rafky 7,5x16 na pneu 205/45 a zaroven zimni 14"...Vypisovat tu,na cem vsem jsem v zivote jezdil,by bylo asi na dyl..S autem najezdim cca 25tkm rocne,takze i ze me mluvi zkusenosti...

Ja osobne nevim,proc si na auto nedat pneu 225..?Ma osobni zkusenost je takova (a treba Mikl ma poznatek stejny),ze neni pneu 225 jako 225. Co se tyce napr. Continentalu ,tak ty jsou o malicko sirsi,nez ostatni..Jak jsem psal, mam na 8" rafku pneu 215/40 SportContact2 a ta je na nem "natazena"-zavira se uplne stejne jako pneu 225/40 Good Year Eagle F1 Asymetric na 8" rafku...

Odkaz ke komentáři
čao, tak mi vysvětli když mám teď 6" na 15" a mám na tom 205 a je to bez problémů a když dám 7" a dám na to max. 215 ta by to mělo být taky v poho, taky kámoš v pneuservisu neříkal že bych nemohl dát 215 tak jak to je? a stím typákem je to pravda proto je problém koupit kola na inzerát i když pěkný, ale bez typáku ;)

Ono taky zalezi,jak chces aby to vypadalo a jak pisu vys,zalezi na profilu pneu, ktery by mel zakonite s rostouci sirkou byt nizsi,aby se zachoval obvod kola... ;)

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...