Přejít na obsah

Volnoběh jak nastavit, pevné otáčky


Doporučené příspěvky

Zdar pánové tak bych potřeboval poradit.

Jelikož jsem na to nikde na fóru nenarazil a reší se jen kolísavé otáčky tak jsem založil toto nové téma.

Mám motor 1,6 75kw BFQ když je vypnutý Climatronic – 672-704 otáček (občas se motor zaškytne v Létě je to v pohodě). V zimě bohužel ne, navíc jsem nezaznamenal žádnou regulaci otáček v závislosti na teplotě jestli startuju v -16 tak je tam pořád 672-704 otáček. Je vidět že v závislosti na teplotě tam leje víc benzínu takže čidlo teploty to nebude a všechna čidla fungují, jak mají…

Zapnutý Climatronic v režimu topení, otáčky opět stejné ale zvětšená zátěž motoru… Motor má těžší chod (je opět jedno jaká teplota je a jestli je motor zahřátý jdou vibrace do volantu) Servočerpadlo? Nechápu, klima spojka vypnutá. Navíc oproti AVU tam není žádný ventil pro uzávěr topení to teda pořád do výměníku jde horké médium? Buď je s tou zátěží něco špatně tak jestli víte, o co jde?

Základní nastavení klapky je k ničemu po vyčištění a resetu jsem skoro na minimu 672-704 a stejně po různých akcích odpojení baterie na delší dobu atd. i když bych to nastavil, zase spadnou na plný rozsah klapky.

Mám odstraněné všechny ekocipoviny - vzduchová pumpa, odvětrávání oleje a klikovky, dál zaslepenou druhou lambdu, ERG. Nehoupou se tak zbytečně otáčky jak na jiných O1 BFQ. Když jsem jí koupil tak vždy (jedno jaká byla teplota nebo ohřátí motoru) vystoupili po startu otáčky cca na 1000-1100 a pak klesli na 700-800 (těžko odečítat z ručičkového otáčkoměru). Pak mě začali otáčky lítat a vyřešilo se to někdy mezi zaslepením přisávání falešného vzduchu, výměny váhy vzduchu a redukcí lambda a dalšími úpravami od té doby jsem na konstantních otáčkách po startu což jsem spíš rád že nijak nekolísají. Takže nevím, jestli chvilkové zvýšení otáček po startu měl být normální stav… Porovnávat s jinou O1 BFQ to asi nemá cenu, spíš bych chtěl vidět nějakou příručku, kde bude napsáno že třeba zvýšení otáček je řízeno ECU apd. Například zvýšení, kolísání otáček po startu způsobuje vadná váha vzduchu, přisávání vzduchu, vadná regulace klapky apd. Normálně pak pokud jsou splněny podmínky pro běh pumpy vzduchu nebo prí od zátěže alternátoru s kultivovaností motoru je spojen senzor klepání. Nemám informace jak by tedy měli být správně otáčky. Stejně si ale prakticky myslím, že alespoň zvýšení otáček při nízké teplotě by se mě hodilo….

Poslední režim - zapnutý Climatronic v režimu chlazení to vždy vystoupí otáčky na 900, pokud tedy jsou splněny všechny podmínky pro běh kompresoru. Takže to je taky v pořádku...

 

Proto potřebuji nastavit Climatronic při topení třeba na 800 (pokud to jde?), Climatronic - Chlazení 1000-1100 (to by mělo aspoň podle labelu k AVU,BFQ jít). K odpojení klima-spojky my mělo dojít při 2500 otáčkách ta možnost tam taky asi je….

Mám jen KKL kabel, ostatní Hex šli do kytek. Vím, že pro diesel se dostávalo do těch možností nějak přes login 12233. Potřeboval bych se dostat do nastavení volnoběhu pro Climatronic, jako na obrázku já tam nemám možnost vybrat si z roletky (mám VAG 401.9),u mě jsou všechny možnosti prázdné, pokud ECU volbu neumí tak tam bývá ERROR místo polí. Já tam mám prázdno a je možné nastavit jen hodnotu a to skončí jako ERROR. Tak jestli to někdy někdo dělal, jestli mám koupit zase HEX a půjde my to. Já s tím VAGem experimentuju a zjistím, že to nakonec stejně nejde… Teď je zima abych si s tím zas nehrál, tak když mě někdo dobře poradí budu rád.

 

post-47254-0-24778600-1484651796_thumb.png

Odkaz ke komentáři
  • o 3 roky později...

Ahoj, já zvýšení volnoběhu dosáhnul manuálně - ve svazku u konektoru za panelem klimatroniku jsem (pro jistotu přes odpor) pustil napájení do drátu, kterým klimatronik požaduje po motorový jednotce zvýšení volnoběhu, výsledek je skoro 900ot/min. Pro snazší rozjezdy, jsem ještě k šaltpáce pod manžetu přidal spínač, reagující na jedničku a zpátečku - ten dá jednotce signál, že se právě "zapíná kompresor". Navíc spínačem u pedálu spojky dávám jednotce falešnej signál o plným tlaku v servu :-) Všechno tohle vede k dalšímu krátkýmu nepatrnýmu zvednutí a posílení volnoběhu, takže když si člověk přesně navykne na nepatrný zpoždění, než si to přidá, dá se po rovině poklidně rozjíždět bez plynu.

To trvalý zvednutí klimatronikem ale dělá trochu problém po studeným startu v mrazu, kdy jsou otáčky cca 900 celkem málo a na víc se to prostě už nezvedne. Mimochodem otáčky jsou takhle konstantní za jízdy i na místě, už nejsou za jízdy vyšší a na místě nižší.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...