Jump to content

Výměna převodového oleje 6ti st. manual - jak na to?

roxtidy

Recommended Posts

Ahoj, 
chtěl bych vyměnit olej v převodovce a hledám případná úskalí výměny.
Passat CC 1,8 Tsi 
kód motoru BZB
kód převodovky KVT = 6-ti stupňová manuální........jedna se v podstatě o převodovku 02S, která je v superbu i octavii (alespon doufam)

POdle všeho do ní patří převodový olej originál = G 052512A2

Klasický postup znám:
1)vypustit starý olej přes spodní šroub
2) dolít nový olej přes kontrolní šroub na boku převodovky pomocí hadice a trychtýře....dolít tolik, aby byla hladina po hranu otvoru toho šroubu

Bohužel/bohudík jsem našel jednu diskuzi (níže), která se sice netýká přímo VW passat, ale jde taky o koncern a tam měl dotyčný problém s vypuštěním oleje. 
Zmiňuje se tam nutnost demontovat ložiskový čep zasouvacích vidliček, které předchází zajištěním řadící hřídele. 
Pídil jsem se po více informacích a vše nasvědčuje tomu, e to tak je.

Nasel jsem i dilenskou prirucku k superbu 2 a prevodovce 02S, kde pisi:   "Pro vypuštění oleje z převodovky je nutno v převodovce demontovat ložiskový čep uložení řadicích vidliček. Aby se poloha řadicích vidliček nezměnila, např. nechtěným dotykem ovládání řazení, je nutno řadicí hřídel zajistit"

Jednodušší způsob popusuji tady:
= zde radi razeni nearetovat a olej nalit pres otvor po demontazi jednoho z hornich cepi vidlic

Nasel jsem i video, kde to je videt

Vše je mi celkem jasné, jen nevím jak je to doopravdy s tou aretací - Nevím jak v reálu postupovat podle této věty >>> Zatlačit páku řazení ve směru šipky -1- dolů do dráhy 1. a 2. rychlostního stupně. Otočit přitom aretační kolík -A- ve směru šipky -2-, až zaskočí.

Nechci narazit na nějaký problém, proto se raději takto možná hloupě ptám. 
Díky moc
  • 1 month later...

Vlastní zkušenost (Octavia 2, 6.st.manuál), udělal jsem to tak jak to popisuje pan Sixta. Tj neřešit aretaci. Vyšroubovat výpušťák (u mě inbus č.17 myslim), poté vyndat ten čep - tak jak piše Sixta, opravdu se nic nestalo, vyteklo ještě něco málo oleje.

Nový olej jsem nalíval po vyšroubování spínače zpětných světel, dlouhá hadička z trychtářem, šlo to pomalu, ale šlo to. Množství nalít předepsané, u mě to bylo myslím 2,1litru.

Největší  práce byla demontovat vše okolo, tj.vzduchový filtr, těleso filtru, aby se člověk dostal k převodovce a ke spínači - tímhle jsem začal, až POTOM jsem vypouštěl starý olej.

Edited by Hydraulik
  • 7 years later...

Ahoj chtěl bych se ujistit do převodovky KVT 6 kvalt dát origo olej G 055 512 A2. Mám tedy aretovat nebo ne? Jako asi to nebude problém to udělat,ale ty co to nedělají si koledují o co? A vyndám i čep a tam je nějaký ó kroužek nevíte číslo dílu.A  dám přez spínač zpátečky kolik oleje 2.1 až 2.2 l je to tak?