Přejít na obsah

Řinčení ventilu podtlakové regulace turba (wastegate) při ubírání plynu - řešení??

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny na tomto fóru.
Můj problém se týká tématu, které už je sice vícekrát na různých fórech rozebíráno, ale nikdy ne do úplného vyřešení a rád bych se dotázal o něco komplexněji. Před nedávnem jsem koupil dvojkovou octavii v RS (2.0 TFSI 147 kW CCZA - 177 700 km). Zpozoroval jsem postupem času jeden neduh, o kterém nevěděl ani mechanik, který mi při koupi auto důkladně kontroloval - tím neduhem je jisté drnčení v případě, že jsem jel bez plynu, nebo jsem při stání vytáčel motor. Zvuk je přesně takový, jako na tomto videu: 

Ačkoli se to možná z videa tolik nezdá, ten zvuk je i se zavřenou kapotou slyšet docela hodně. Už na mě dost lidí i z venku při dojíždění k semaforu koukalo, co to má být. Než jsem toto video vypátral, tak jsem prošel různá fóra. Často bylo zmiňováno uložení převodovky apod., ale mnohdy také táhlo regulace turbodmychadla společně s ventilem (wastegate). Prostě a jednoduše, za dobu, co auto jezdí už toho zažilo dost. K tomu všemu jsem byl nedávno na diagnostice (úplně z jiného důvodu) a mimo jiné chyby se vyskytla také chyba P0299 - 00 - regulace plnícího tlaku - regulačního tlaku nedosaženo. Potom, co mi bylo mechanikem sděleno, že důvodů této chyby může být opravdu hodně, ale velkou roli v tom především hraje právě turbo, jsem docela znervózněl, jelikož to není zrovna ta nejlevnější záležitost. Spojil jsem si to tedy s tím již zmíněným řinčením, pogooglil a ve výsledku se dozvěděl, že to spolu může více než možná souviset. Narazil jsem taky na přímo originální díl od Škodovky pod značením 06J 145 220 A. Tato svorka by měla nepříjemný zvuk odstranit a zároveň také více upevnit ventil.
Spousta lidí na internetu se zmiňuje o tom, že tento problém prý neznamená, že by turbo mělo být samo o sobě špatné. I přes chybu z diagnostiky mi (alespoň zatím) auto neskáče do nouzového režimu, výkonu má podle mě také na rozdávání a celkově mimo ten rušivý zvuk nepozoruji nějaký defekt. Avšak nerad bych něco zanedbal a nebo si něco úplně oddělal...

Rád bych se dozvěděl, zda náhodou někdo neřešil tento problém, nebo zda mu dokoupený klip poté pomohl. Vzhledem k tomu, že existuje přímo originální klip od Škodovky, tak tipuji, že tím budou tyto motory (možná i jiné) trpět asi ve větší míře... možná byla i nějaká svolávačka v dřívější době, ale to se mi nepovedlo dohledat... Zároveň by mě zajímalo, jak je to se samotnou regulací turba, co se zmíněného ventilu týče. Různě jsem se dočetl, že žádná taková výměna možná není, že lze jen pořídit nové turbo... naopak někdo psal, že je... tak nevím. 

Omlouvám se za delší text, příčinu jsem hledal poměrně dlouho, konzultoval jsem to i s několika mechaniky, ale vlastně to, že se velmi pravděpodobně jedná o ten ventil jsem se dočetl až na googlu. Budu moc rád za Vaše odpovědi nebo zkušenosti. Věřím, že když už nic, tak alespoň někomu může tento text pomoci ke zjištění toho, co jim toto nepříjemné řinčení v autě vydává.

Přeji hezký zbytek dne.

Michal

EDIT: Ještě jsem dohledal, že nějaká svolávací akce opravdu byla i když zřejmě pro jiné TSI motory. Kdysi kolem roku 2012 místní administrátor @Pawouk01 zjistil následující: Klapka rozvodu regulace výfukových plynů turbodmychadla je záměrně konstrukčně volně uložena. V mírně otevřené poloze tato klapka bije proti plášti turbodmychadla a tak to chrastí. Prostřednictvím vložení distanční podložky se tomuto zabrání. Pracovní rozsah elektrického regulátoru se tímto posune o ca.1Volt. Aby nedošlo k chybovému hlášení, mění se software ŘJ. To je v podstatě ten problém, který tu řeším.

Upraveno uživatelem ImM1chal
Odkaz ke komentáři

Tohle se ale týkalo motoru 1.2 TSI EA111 (první generace TSI).  Jak je to u tvého motoru nevím. Nicméně u těch 1.2 TSI to vesele dál klepe stovky tisíc km a nic se neděje. Vložením podložky se totiž spíš řešil problém s padáním do nouzového stavu - sám jsem to několikrát zažil a ty podložky byly minimálně dvě o různé tloušťce.

Pokud tedy píšeš, že na to je řešení, proč ho tedy nepoužiješ? Nespekuluj, stojí to pár korun a tvůj motor není raketoplán.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...