Přejít na obsah

Poradna lité disky a pneu

jirka.k

Doporučené příspěvky

No ono šlo o to, že já je nový nekupoval :palec: mají asi 95% vzorku 7,5 mm no a vyšly 2ks za 1500,- Holt mají akorát vyztuženou bočnici, jsou to ty extra load, na MPV atd.  JInak bych ty XL samozřejmě nekoupil, nový jsou drahý a jsou i těžký, no uvidíme, když by to bralo tak o litr víc, což si myslím, že určitě ne, ale i kdyby jo , tak za 10tis km, to udělá rozdíl  cca 3500,- takže to zas tak šílený není , když moc, bude tam rozdíl tak pul litra, a ani to si nemyslím, tak 2dcl je můj odhad. Zase samozřejmě záleží na valivém odporu atd. Scout jezdí v průměru od nějakých 8,2-8,8 dle PP, je jedno jestli letní 225/50/17 nebo 205/55/16 zima, takže  zas takovej rozdíl to nebude. 

Odkaz ke komentáři

Hoši, dík za názory, já bych ani tak nechtěl rozebírat zápis kol, ale spíš jsem myslel, jestli někdo nemá zkušenost se scoutem na 17" a 18" kolech. jestli se hodně změní dynamika, spotřeba auta, co na to tachometr, geometrie, atd. A vůbec jestli už někdo dal na scouta 18" a jestli to není úplná blbost.

Upraveno uživatelem boukic
Odkaz ke komentáři

chalani ospravedlnujem sa ked to tu uz niekde je, presiel som par stran, ale vsetkych 24 sa mi citat nechcelo...

mame na greenline obute origo 195/65r15, uvazujem o kupe 16"diskov, 17stky som nejak zavrhol pretoze na nase rozbite vychodnarske cesty by som tomu autu asi pekne ublizil a aj mojmu konfortu, alebo by to nebolo take tvrde?... tak sa hlavne pytam ake ET by som potreboval pri pneu 205/55 r16? a aky rozdiel spotreby mozem ocakavat? a aky rozdiel vo vlastnostiach? oplati sa vobec brat 16stky namiest 15stok?( origo 15stky by ostali ako zimaky, kedze nemame druhu sadu) alebo sa na to vykaslat a kupit na zimu plechace?

fakt mame doma ,,normalne" auto prvykrat, doteraz sme 15rokov jazdili na felicii... takze sa v tejto problematike vobec nepohybujem a este raz sa ospravedlnujem za moje hlupe dotazy ktore su pre vas samozrejmostou...

dakujem pekne za odpoved :rolleyes:

Odkaz ke komentáři

Na tu spotřebu bude mít z větší části vliv především to, jaký pneu koupíš.

Pokud si teď měl 15"195 na greenline, tak tam z výroby budou nějaký "green" verze pneu, s nižším valivým odporem. Takže se ve výsledku samozřejmě může stát, že když dáš 16"205, a nějakou lepivější gumu s vyšším valivým odporem, tak ti v součtu může spotřeba vylézt i znatelněji.

Ale nemusí :rolleyes:

Odkaz ke komentáři

Jojo, něco právě takovýho tam bude. Takže pokud by tam teď dal 16"205 nějakou lepivku alá Dunlop FastResponse, nebo i jiný, tak by to rozdíl už mohlo dělat i viditelnější, ale pořád si myslím, že by to nemělo udělat víc jak třeba 0,5l.

Taky nepíše co má za motor, něco slabšího maloobjemovýho bude mít víc práce s roztáčením větší plochy, a bude tomu víc šlapat, aby to pocitově jelo jak předtím a vyleze to víc, než silnějšího co s tím nebude mít tolik práce a rozdíl bude minimální.

Odkaz ke komentáři

motor 1.6tdi, z vyroby tam neviem co bolo, kupili sme ju z dovozu, obute mala 2x michelin energysaver a 2x continental eco contact(k tomu zjazdene, hodili sme na nu uz zimne gumy, takze nakup letnych je na rade teraz)... tieto continentalky uvazujem kupit aj na tie 16stky, podla testov vyhravaju, no aj cena je dost pekna... vyhovorite mi ju?

cjoctavian dakujem za presnu odpoved v jednom riadku.

Odkaz ke komentáři

Pokud chceš něco co vydrží větší nájezd km a má menší valivý odpor tak:

- Michelin Energy Saver GreenX

- Continental EcoContact 5

průměrná cena cca 2.200,- Kč (86-90e)

Pokud trochu víc lepivější (lépe drží), tak:

- Michelin Primacy HP (84e)

- Michelin Pilot Sport (90e)

- Continental PremiumContact 5 (82e)

- Dunlop SP Sport FastResponse (72e)

Osobně můžu říct, že i ty Dunlopy co jsou nejlevnější nejsou špatný, ale ty jsem měl na Fabce a ta byla lehčí. Teď na OCII sem měl ContiSportContact 2 a taky spokojenost. Teď na léto mám nachystaný nový v garáži a koupil jsem ContiSportContact 5.

V práci kupujeme na služební auta od oktávky výš jenom Micheliny (Primacy HP a Pilot Sport) a řidiči/uživatelé si je pochvalují.

Upraveno uživatelem Jack_Reacher
Odkaz ke komentáři

Jojo, něco právě takovýho tam bude. Takže pokud by tam teď dal 16"205 nějakou lepivku alá Dunlop FastResponse, nebo i jiný, tak by to rozdíl už mohlo dělat i viditelnější, ale pořád si myslím, že by to nemělo udělat víc jak třeba 0,5l.

Ako som uz spominal, ja som presiel z 225/45 R17 na 235/35 R19 a s motorom 1,4 TSI mam rozdiel priblizne 0,3 l benzinu. Pri prechode zo 195 R15 na 205 R16 ten rozdiel tak velky urcite nebude, obzvlast u nafty.

Odkaz ke komentáři

nejak som si preklikal tie testy... a v jednom rozmere to vyhrala continental ECO contact, a v inom zas Premium... pricom ani v jednom neboli obe... premium je lacnejsie, no o kolko mensi najazd tam moze vyjst? ci sa vobec oplati priplacat, premium contact 5 stoja 70e v najlacnejsom eshope... o vlastnosti sa nejak nebojim ani u jednych z nich, s otcom jazdime relativne spokojne... nie sme blazni, ja sa bojim kedze soferujem len 2.5 roka a on je uz zase tiez spokojny :D a tiez nejake to deco neriesim, ajked sa pekne pozera na spotrebu 4.5l

a jak je to s vahou disku? niekde inde som cital ze priplatenie si za znackovy lahky disk sa mi moze vratit v spotrebe voci tomu ako keby kupim lacnejsi tazsi disk... zaroven vraj vaha znacne ovplyvnuje akceleraciu, brzdenie a aj tu spotrebu... je na tom nieco pravdy? je to take vyrazne?vraj sa pozerat po znackach aez bbs oz

dakujem chalani za ochotu :)

Odkaz ke komentáři

Obecně se dá říct, že váha disku i pneu, má vliv na:

- akceleraci (roztáčí se větší/těžší hmota od středu osy)

- brždění (zase je potřeba překonávat odpor větší/těží hmoty ke středu osy)

- tlumení a jízda(opět působí větší váha celkově na tlumiče, pružiny, stabilizátory)

Ale zase jako u všeho je potřeba vidět jak moc velký vliv. Rozdíl v řádech % jako klidnej řidič nezaznamenáš, pokud ale bude mít kolo o 1/3 větší váhu, tak už to poznat bude.

Aneb jak se říká, všechno má vliv na něco. Něco míň, něco víc, a život je otázkou kompromisů :lol:

Odkaz ke komentáři

ja tam mam tieto origo, myslim ze by mali byt lahucke ked sa davaju na greena, no zas ich nebudem davat dole kvoli vazeniu...

http://oi50.tinypic.com/23tjnub.jpg

ale uznajte ze to nie je nic moc enegantne, k tomu to posobi este aj velmi balonovo...

pacili by sa mi tie disky, co su kombinovane s ciernou farbou, no bojim sa co vydrzi ta farba, nezacne za 2 roky opadavat? ani neviem ani ako by to k ciernej metle pasovalo, nezanikli by velmi tie disky? a jasne ze vsetko je otazkou vkusu...no nejak neviem takuto kombinaciu na google najst aby som sa na to pozrel

Odkaz ke komentáři

Tak ty originaly Skodovacky sou v 16" od 9,73kg do 10,76kg (vahu uvadi na eshopu).

Me asi v 16" by se libily originaly, a pokud jiny a dvoubarevny, tak treba tyto nevypadaji špatně:

dezent_rm_dark.png

Každopádně v 16", což je v podstatě menší rozměr kola, je lepší mít co nejjednodušší, míň paprsků a hodně otevřený, jinak je to bude opticky zmenšovat.

Upraveno uživatelem Jack_Reacher
Odkaz ke komentáři

tie su pekne, ja mam origo 15stky...

pozeral som tiez dezenty ale 5paprskove, no mali divne spraveny stred, a teraz pozeram, ze maju ajtak dost hrube paprsky... http://im9.cz/sk/iR/importprodukt-orig/4cf/4cf62835b778e70fbf77056e9ab19b17.jpg

este tento brock je vcelku pekny http://im9.cz/sk/iR/importprodukt-orig/2a4/2a4246505ae5020b505f9b9a04e8780f--mm1000x1000.jpg

alebo aez intenso https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ_d38vfxVoS9TVnwYHD6nIcK6sJFsExmaMznDw7O9DYOlH_xblmg

Odkaz ke komentáři

ja prechadzam z letnych Vredestein Sportrac 3 195/65 r15 na letne Continental Contisportcontact5 225/45 r17 a tiez som zvedavy ako sa to zmeni. co som zistoval od znamych tak po prehodeni z 15 na 17 im to robilo v priemere 0,5 litra viac. niekomu viacej niekomu menej zalezi na tom aku pneu ma kto. tie conticka su podla mna asi najlepsia volba medzi pneu aj ked su drahsie v porovnani s konkurencnymi znackami. elektrony obuvam original skoda zenith 17. kyselinka ich ma tiez a po obuti maju vahu 19,8 kg. 15tky zvazene nemam. no v tvojom pripade by som sa tych 16tok urcite nebal. ako vravia chalani tam je to skor o vybere pneumatiky. samozrejme aj vaha disku ma vplyv na spotrebu avsak od tych 15tok to moc nebude. svagor presiel z 15 na 16 a povedal ze mu to spravilo zanedbatelny rozdiel cize to ani neriesi. vela zavisi aj od stylu jazdenia :palec:

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...