Přejít na obsah

Nestartuje, netočí ani startér


LadikRS

Doporučené příspěvky

Asi tři týdny se "peru" s problémem, že auto nestartuje a netočí ani startér, je absolutní ticho. Kontrolky normálně svítí, na X-kontakt mám napojené dva přídavné budíky a ty se při startu normálně odpojí, jak mají.

Jak nastartovat auto, když nejede? →

Dneska jsem auto už definitivně nenastartoval. Baterce jsou cca 3 roky, sice se mi přes ty velké mrazy vybila a i po jednom dnu stání se jí moc nechtělo, ale tou to myslím nebude, když vše normálně funguje. Jak se to projevovalo:

Prvně se mi to stalo na benzince, po natankování jsem chtěl odjet a nic, po cca minutě pokusů to chytlo (shodou okolností jsem jako poslední zkusil odpojit kameru).

Podruhé se mi to stalo asi o týden později. Zaparkoval jsem a po pěti minutách jsem chtěl přeparkovat a nic, po dvou minutách pokusů jsem odpojil a připojil baterku a nastartoval jsem.

Pak se párkrát stalo, že jsem chtěl nastartovat a cca 1-2 vteřiny se nic nedělo, pak se teprve roztočil startér a nastartoval jsem.

Dnes už nepomohlo nic.

Bohužel přes víkend jsem v práci a nemám čas se v tom hrabat, ale v týdnu bych se zkusil podívat, jestli jde do startéru 12V, nic jiného mě ale nenapadá, co bych mohl doma zkusit.

Nemáte někdo nějaký nápad nebo zkušenost?

Děkuju

Odkaz ke komentáři

Diagnostika je čistá. Spínačka mě taky napadla, ale nevím, jak ji prověřit.

 

Dnes auto nastartovalo, nechal jsem ho běžet na volnoběh. Sice jsem auto doslova přemluvil, aby nastartovalo, jak byla baterka vybitá, ale chytlo (ta baterka mě teda hodně překvapila, jsou jí tři roky a auto stálo týden a nějaké velké mrazy nebyly). Po minutě jsem se k autu vrátil a motor už neběžel, svítilo jen EPC a baterka jako u zapnutého klíčku. Auto už znovu nenastartovalo. Díky tomuhle asi můžu vyloučit startér, když to zdechlo při běžícím motoru.

Odkaz ke komentáři

Dnes jsem zkusil baterku z ALH a na ní to nastartovalo bez sebemenšího zaváhání, vrátil jsem mojí a opět mrtvola. Takže to vypadá, že Varta Silver Dynamic je po třech letech špatná. Minulou sobotu jsem najel cca 200km, takže by měla být dobitá, ale stačilo 5 dnů stání a nic.

 

Jen mě zaráží, proč jsem to nenatočil třeba po 5 minutách po 30km jízdě nebo proč to nechytlo teď v pátek a následující den to s obtížemi chytlo, aniž bych cokoli dělal s baterkou.

Upraveno uživatelem LadikRS
Odkaz ke komentáři

Tak jsem baterku zkusil nabít, lezlo to do ní prapodivně, protože po odpojení a následným připojení hlásila jiné procentuální nabití. Multimetrem jsem změřil napětí po startu, cca 14,57V, při 2000ot/min cca 14,67V a volnoběh s parkovačkami a předními a zadními mlhovkami kolem 14,45V. Nakonec se volnoběh bez světel ustálil na 14,46V Tak to by snad mohl být alternátor v pořádku.

 

Trochu jsem hledal recenze na tu Vartu Silver a její životnost je 2,5 - 5 let, co jsem vypozoroval. Zvažuju momentálně 74Ah Akumu Komfort za 1700Kč nebo Exide Premium 77Ah za 2000Kč.

Upraveno uživatelem LadikRS
Odkaz ke komentáři

To je baterka KO. Asi jsi natrefil na spatny kus, protoze ja mam Vartu Silver Dynamic uz asi 8-9 let a porad funguje a to jednou prosla i klinickou smrti, kdyz byla min. tyden totalne vybita (mela jen 2V), ale podarilo se mi ji po 3 dnech nabijeni ozivit. Uz je to 5 let a porad funguje :palec:

Odkaz ke komentáři

Koukal jsem, že ty Silver už nejspíš nejsou, co bývaly. Kdo má starší, tak mu drží, ale u těch novějších dost lidí psalo o výdrži do 5 let. Doma ji ještě jen tak zkusím pomalu nabít. Ale to chování té baterky mě teda dost překvapilo, už jsem myslel, že mě čeká startér nebo spínačka.

A děkuju za rady a tipy :palec:

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...