Přejít na obsah

Nefunkční naklápění světel

milkyss

Doporučené příspěvky

Zdravim.

Mám Octavii I rv. 2003. Asi před půl rokem jsem od známého koupil RS nárazník a na něm přimontované LED denní svícení. Přesto, že nemám xenony, jsem se rozhodl že si když už ty LED mám, tak si je zapojim a budu používat (líbí se mi to :rolleyes: ). Jenže po natažení kabeláže a zapojení jsme zjistili, že jsou sice funkční ale z nějakýho důvodu nefunguje naklápění světel. Motorky jsem odpojil a jezdil bez naklápění až do teď. Jenže za půl roku jdu na technickou tak jsem se rozhod to dát do kupy.

LED moduly mají tři dráty (černý, žlutý a bílý) bez dalších "krabiček". Černý mám na kostře, žlutý na svorkovnici světlometu na pinu 1 (šedočerný; nejdřív byl na pinu 8 ale LED svítily i při parkovačkách) a bílý dovnitř na spínač světel pin 1 (černočervený).

Po rozsvícení motorky naklápění vrčí, točí se na střídavě na jednu a druhou stranu (viz.

).

Výměna motorku nepomohla (předpokládám že ten náhradní byl funkční) a ani výměna regulačního kolečka v interiéru nepřinesla změnu.

Uplné odpojení LED svícení taky nepomohlo takže v tom chyba nebude.

Může mi někdo prosím poradit kde může být chyba? Moc se mi nechce to dávat do servisu za nehorázný prachy..

Odkaz ke komentáři

Něco není v pořádku s vodičem G, který vede od servomotorku k ovladači naklápění světel .

K servu jdou tři dráty - hnědý (kostra), žlutý (plus 12V) a hnědo-bílý (to je ten vodič G). Tento vodič vede k potenciometru v ovladači naklápění světel a tam (nebo někde po cestě) je někde chyba.

Nejlépe bude, když budeš měřit napětí na tomto vodiči u serva, musí se měnit jen tehdy, pokud otáčíš kolečkem ovladače.

Zkoušku servomotorku můžeš provést tak, že např. spojíš a podržíš tento vodič na kostru, servomotorek dojede na doraz a už se nesmí hýbat.

A taky zkontroluj, jestli je na hnědém drátu opravdu kostra (nula voltu) a na žlutém plus 12V a nehýbe se to (jestli to třeba nějaký umělec blbě nezapojil).

Odkaz ke komentáři

Díky za rady, výsledky jsou:

- napětí na G vodiči se mění pouze při otáčení kolečkem

- při spojení G na kostru motorek nejede a když ho rozjedu a spojím na kostru, zastaví

- na hnědým je opravdu kostra a na žlutým +12V a nehýbe se

ale zjistili jsme že to co je ve videu dělají motorky jenom v základní poloze (kolečko je nastaveno na -). Když nastavím výš, třeba na stupeň 3, tak pořád vrčí ale když mu pomůžu a zatlačím na ten bílej "kolíček" tak se jakoby chytne a jede až do polohy na trojku a zastaví se. Když ho nastavím zpět na "-" tak jede a jakmile dojede na začátek tak začne zas vrčet. Jako když to "šoupátko co je na kolíčku nedá signál že dojelo"..

Snad jsem to popsal srozumitelně :rolleyes:

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...