Přejít na obsah

výměna klínového řemene a jeho součástí

Doporučené příspěvky

Mám jednoznačně v háji tlumič kmitu a chtěl bych si to dát sám do kupy

Tzn.nový klínový řemen(drážkový-bez klimatizace)napínací element s tlumičem a kladkou.

Je lepší výměna i volnoběžky altíku?A co vše pokud jsem na něco opomněl

AGR 66kw r.99.

Upraveno uživatelem Radas
Odkaz ke komentáři
  • o 3 měsíce později...

Ahoj, nechci zakládat nové téma, tak doufám, že se vlezu sem. Můj dotaz: Z rána při nezahřátém motoru mi pískal drážkový řemen alternátoru tak jsem ho v zimě nastříkal sprejem na řemeny, nepomohlo, pak zkusil mýdlem, taky nepomohlo jen se to na chvilku zmírnilo, ale hned se zvuk vrátil zpět, a tak jsem se před měsícem naštval a vyměnil ho za nový originál, ale když je ráno chladno tak pískání se ozývá znovu a čím větší chladno tím hlasitější a dýl to píská než se prostě motor zahřeje. Zajímalo by mě co to může být, jestli nějaká kladka nebo ložisko, volnoběžká funguje v pořádku, klimatizace taky i posílovač, napínací element je taky v pořádku, tak nevím co může tak pískat. Zkuste prosím poradit. Ten zvuk mi dost vadí.

Odkaz ke komentáři

No hodně dlouho jsem taky bojoval s takovým zvukem. Zvláště v zimě. Nastartuješ a přibližně třeba minutu nebo více se ozývá takový vzravý,skřípavý zvuk potom utichne a po zahřátí už nic.

Jasně a jednoznačně to bylo z drážkovaného řemenu Pokud jsem ho sundal a nechal vychladnout(třeba do druhého dne)tak start bez drážkového řemene klid bez vrzání.

Nakonec jsem přišel na to že to dělá samotná napínací kladka řemene. Tady jak ty píšeš napínací element.Když je totiž řemen ztuhlý, kladka se musí více pohybovat, vše je ztuhlé a jak se pootáčí na čepu na kterém je uložena tak to právě vydává ten vrzavý zvuk. Vyndal jsem kladku, uvnitř tam kde je napínací pružina a otočný čep jsem nastříkal tekutou vazelínu a je klid.

Odkaz ke komentáři

Tak to ti moc děkuji, přesně jak jsi popsal aji ty to dělá. Tu minutu to vrže pak je klid. Já s tím bojuju už od lonského podzimu a myslel jsem, že to je řemenem, tak jsem ho tam nechal přes zimu a na jaře vyměnil za nový a ona to je nejspíš ta kladka. Jen se zeptát musím ji demontovat z auta nebo to jde promazat i bez demontáže třeba jen při sundání řemene. Jestli by třeba nebyla nějaká fotka kde to máznout. Jěště jednou ti vážně děkuji, nemám totiž rád když něco vrže nebo se děje něco podobnýho i když to nějak funguje.

Odkaz ke komentáři
  • o měsíc později...

Dvakrát po dvou dnech jsem to pořádně promazal bez demontáže a zatím i v 6:00 ráno když je vlhko a rosa tak nic už nepíská, ale uvidíme až bude chladněji aspon pod 10°C. Když se to znovu ozve tak to demontuju a jak se píše nahoře promažu to v ruce. Ale spíš doufám, že to pomohlo.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

Ahoj, setkavám se s podobným pískání po nastartování. Jelikož jsem před měsícem měnil napínak řemene s tlumičem kmitů a volnobežku na alternátoru, tak jsem tyto díly zavrhnul a hledal jinde. Ale ejhle, ono to na 99% vypadá na napínak s tlumičem. Když to zrovna po startu píská, tak je vidět jak napínak s tlumičem jemně kmitá a z těchto míst jde pískání. V okamžiku kdy to pískaní přestane (druhý člověk v autě přidá plyn nad cca 1800ot.), ozve se zvuk takového lupnutí(jako dva šroubováky o sebe) a napínák sebou škubne a o dost velký kousek jde směrem k řemenu a dopne. V tom okamžiku se jestě více tlimič kmitů rozkmitá. Jak už jsem psal, přestane to dělat, když se přidá trochu plynu, zhruba do těch 2000ot. A kdy to dělá? To je různé, někdy po ránu při vyjíždění z garáže, někdy po 100km jízdě a teplém motoru, prostě jak se mu zachce. V případě zapnutí všeho co v autě je (mlhovky, vyhřívaní, světla,...), tak to dělá při každém nastartování.

Je možné tedy, že takhle ten napínák chodí a škubne sebou? Je měsíc starý od SKF.

AGR 66kW, 1999

Odkaz ke komentáři

Předpokládám, že jsi měnil i řemen! Jinak podle mého názoru máš špatný tlumič, protože tlumič nebo celkový napínací element funguje hlavně při startu a potom je v klidu a nenápadně dopíná při semnutí klimatizace nebo při velké zátěži alternátoru. Pokud se razantně hýbe i při volnoběhu tak je tlumič špatný, ale zkus demontovat tlumič a v rukách jestli funguje. Je to můj názor, možná pravdu nemám.

Odkaz ke komentáři

Řemen byl meněn v únoru s rozvodama, ale pro jistotu mám ještě jeden. Já jen doufám, že to bude tím napínákem s tlumičem. Protože jsem dostal typ, že ty šílené vybrace může způsobovat i řemenice na klice, přece jenom tam je velký rozdíl co se týče financí. K tomu tlumiči, v moment kdy to přestane hvízdat a napínak dopne, na tlumiči se nedá v podstatě udžet ruka, jak moc kmitá. Ještě poznatek, když při stání na volnoběh dosahuji do těch 2000 ot., aby to přestalo, tak v moment přestání a stálého držení lehce plynu ve stejné poloze spadnou otáčky o něco dulů zhruba o jeden dílek na otáčkomeru, takže o nějakých cca 200 ot. Takže když to udělá i po pár metrech jízdy a rozjíždím se na křižovatce, tak je to hodně "příjemné" škubnutí :-) Popř. za jízdy při řazení např. ze 2 na 3, kdy po zažazení mám cca 1500 ot., tak hvízd, přidání plynu (nohu už mám mimo spojku), cca 1800 ot. škub, přestane hvízdat (v tomto okamžiku trochu podnou otáčky) a pak normálně zrychluje a řadím 4.

Oprava bude po neděli, takže dám vědět jestli i mistr ložisek SKF se utne a má vadné napínáky (i když SKF bude asi jen to ložisko na kladce, zbytek bude bůh ví co).

Odkaz ke komentáři

Je to hodně zajimavé, protože drážkový řemen od alternátoru a vše ostatní, aby ti až tak škubly s motorem se mi nechce věřit. Podle mě pokud ti i v té kladce lupe jak jsi psal a tak moc vibruje, tak bude na ní něco v nepořádku. Zkusil bych nastartovat se sundaným řemenem co to bude dělat. A pokud ti to dělá od té doby co jsi dělal rozvody, tak bych se mrknul jestli jsou správně nastaveny rozvody i čerpadlo. A zkušenost s neoriginálníma dílama né jen u aut mám takovou, že od jisté doby na mé oktávce není ani šroubeček neoriginální. Pak dej vědět jak jsi dopadl.... Já jsem ten napínák pořádně promazal a zatím jsem nic neslyšel, ale uvidím nebo uslyším až bude chladný, vlhký ráno.

Odkaz ke komentáři

Od rozvodů (února) to nedělalo, byly dělány komplet i s pumpou. Začalo to dělat tak před 14ti dny. Cca 3 týdny po výměně právě toho napínáku a volnoběžky na altíku. Na, tuším že SH fóru, jsem četl, že to dělalo taky jednomu, vyměnil vše co šlo a nakonec to prý bylo baterkou. Po výměně baterky to přestalo hvízdat, ale to nevím... nejsem automechanik, takže se omlouvám pokud je to hloupost. Moje znalosti sahají jen po Favorita, kterýho jsem měl předtím a tam jsem si dělal všechno sám.

Odkaz ke komentáři

Bohužel jsem nestačil na vše mrknout, jak bylo v plánu a Pepa měl pravdu. Dnes jedu z práce, rana jako svi.., rožlo se dobíjení... a s volnoběžky nezbylo nic... Moc dlouho teda volnoběžka od SKF nevydržela - přesně měsíc a tři dny :-) Zítra ráno budu vědět víc, až to bude na zvedáku, proč to vůbec ulítlo, jestli se přidřel altik a ukroutilo se to, nebo co já vím co. Ale když to vezmu od začátku, kdo mohl přisuzovat chybu špatné volnoběžce, která byla měněna a 14 dní na to auto začalo vydávat ty zvuku jak píšu nahoře.

Odkaz ke komentáři

Tak dnes opraveno. Nová volnoběžka INA, vodící kladka(ještě byla dobrá, ale pro jistotu) a nový řemen. Napínák je cca ten měsíc starý. Řemenice na klice je v pořádku. V zápalu boje vyměněny ložiska v alternátoru - taky pro jistotu, zbytek altíku OK. Servo a klima OK. Takže vše nové, tak snad už se s nějakým pískáním po krátké době nesetkám :-)

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...