Přejít na obsah

Proměnlivý výkon motoru

Doporučené příspěvky

Tak to asi fakt nezbývá, než to dát do servisu, kde ti tu lambdu vymění, ale s tím, že nebudeš mít jistotu jestli to je opravdu tou lambdou. Jinak tu klapku, kolikrát jsi ji zkoušel nastavit? Když se dává nová, tak někdy nejde napoprvé nastavit. Moje nová origo klapka šla dobře nastavit tuším až na 6 pokus, co mi říkal mechanik, tak ji zkus ještě znovu nastavit, popř. to zkus několikrát ;)

Odkaz ke komentáři

Tak klapku mám taky origo a nastavoval jsem ji asi dvakrát a to jen proto, abych si byl jistej. V obou případech to vypsalo ADP. OK. Jak se pozná, že se klapka nenastavila? Od té doby ustalo cukání a spotřeba když se trochu snažím taky klesla. Problém už je jen s tím výkonem. Prostě to nejde do otáček, na 1700 otáčkách se to trochu třese a po dosažení těch 1900 otáček to vyskočí na 2900 otáček. Tak nevím jestli tohle může dělat lambda, ale klapka jak je vidět to nedělá. Pak už jedině, že by byla v háji řídící jednotka, anebo nějakej vstřik, ale podle VAGu, válce vynechávají na volnoběh jen občas, takže vstřiky by to být nměli. Zvláštní je, že úhel klapky je pořád pod limitem a váha vzduchu ukazuje na falešný přisávání. Sací potrubí i vstřiky už mám přetěsněný. Tak jsem si říkal, že to může být tou lambdou, že předává špatný údaje, což mi potvrdil i jeden mechanik u kterého jsem byl na diagnostice, jenže ten řekl, že předává zmatený údaje a že to neznamená, že je špatná. No a pokud teda předává zmatený údaje, mohla by ovlivnit úhel škrtící klapky a tím pádem i váhu vzduchu. Navíc mi VAG v poslední době začal vyhazovat tu chybu 16514. Tak doufám, že to tou lambdou je a za chvíli jedu 25 km ke své matce kde mám montážní jámu, tak se na to zkusím podívat i zespoda a když to bude zahřatý, zkusím to ještě jednou povolit. Tak mi držte palce.

Odkaz ke komentáři

Tak bohužel, ani dneska jsem lambdu nepovolil, takže budu muset zajet do servisu, což z důvodu finančních budu muset nechat až po výplatě.

Tak aspoň rekapitulaci:

Přetěsněný sání i ventily, nové těsnění pod klapkou, nová hadice mezi klapkou a vzduch. filtrem. Nová váha vzduchu (originál) - VAG přesto ukazuje hodnotu, která značí přisávání vzduchu.

Vyměněná škrtící klapka (originál) - VAG přesto ukazuje úhel klapky pod limitem

Dneska jsem odpojil hadici od klapky a po nastartování jsem hrdlo klapky zakryl. Došlo ke zdechnutí motoru. Věc, kterou jsem hrdlo zakryl jsem měl co dělat, abych odstranil, protože to bylo celkem slušně přisátý.

Když to vezmu, tak mi přijde, že je nějakým způsobem narušena regulace směsi, protože škrtící klapka je z nějakýho důvodu nastavena na menší úhel než je minimální a tím pádem tedy dochází k menšímu proudění vzduchu a to podle mě mate VAG, že to přisává falešný vzduch. Což by tedy znamenalo, že je problém buď v té lambdě, nebo v řídící jednotce, anebo v elektrice. Dráty jsem se snažil prohlédnout, ale moc dobrý přístup k tomu není, takže nemůžu říct s jistotou, že jsou ok. Když nastartuju s odpojenou lambdou, nic se nezmění, projevy jsou pořád stejný. Zkusil jsem nastartovat i s připojenou novou lambdou, ale taky se nic nezměnilo, protože byla mimo výfuk, v tom měl Konny pravdu.

Má ještě někdo nápad co má ještě vliv na regulaci směsi? Dnes jsem vynechávání válců nezaznamenal, takže vadný vstřiky vylučuju. Asi to fakt vypadá na tu lambdu. VAG sice ukazuje, že funguje vše jak má, ale možná špatně reguluje, nebo to řídící jednotka nedává. Safra, to je zapeklitý. :-/

Odkaz ke komentáři

Zatím to fakt vypadá na špatnou lambdu, to že posílá signály neznamená, že ty signály jsou správný. Měl jsem to tak u teplotního čidla chladící kapaliny, signál posílalo, ale špatný a podle toho ŘJ blbě nastavila směs. Dej to po výplatě do servisu a uvidíš, v tento moment ti asi nempomůže nic jinýho, než se modlit ať to tou lambdou je, ale moc velká investice do výměny lambdy už tě nečeká, když máš novou lambdu už koupenou ;)

Upraveno uživatelem Konny
Odkaz ke komentáři

Zatím to fakt vypadá na špatnou lambdu, to že posílá signály neznamená, že ty signály jsou správný. Měl jsem to tak u teplotního čidla chladící kapaliny, signál posílalo, ale špatný a podle toho ŘJ blbě nastavila směs. Dej to po výplatě do servisu a uvidíš, v tento moment ti asi nempomůže nic jinýho, než se modlit ať to tou lambdou je, ale moc velká investice do výměny lambdy už tě nečeká, když máš novou lambdu už koupenou ;)

U tohohle teplotního čidla mi VAG ukazuje, že kapalina má cca 105°C, ale budík na přístrojovce ukazuje 90°C. Moc jsem to neřešil, protože mi jeden mechanik tvrdil, že to nevadí. Prý by to vadilo, pokud by ukazovalo nižší teplotu než budík.

Odkaz ke komentáři

Mechanik má asi pravdu, ale to že ukazuje víc než je skutečná teplota, taky není úplně v pořádku, protože se potom nastavuje chudší směs než by měla být, takže i to může mít vliv na chod mottoru, ale samozřejmě je to lepší, než kdyby čidlo ukazovalo nízké teploty. Já jsem toto čidlo měnil 3x nebo 4x a jednou mi pořád ukazovalo hluboko pod nulou a když byl motor zahřátej, tak se mi potom volnoběh držel na 4000-5000ot, to byl mazec :D

Odkaz ke komentáři

Mechanik má asi pravdu, ale to že ukazuje víc než je skutečná teplota, taky není úplně v pořádku, protože se potom nastavuje chudší směs než by měla být, takže i to může mít vliv na chod mottoru, ale samozřejmě je to lepší, než kdyby čidlo ukazovalo nízké teploty. Já jsem toto čidlo měnil 3x nebo 4x a jednou mi pořád ukazovalo hluboko pod nulou a když byl motor zahřátej, tak se mi potom volnoběh držel na 4000-5000ot, to byl mazec :D

No tak, když tak to bude další věc, kterou vyměním, to čidlo přeci jen nestojí tolik a výměna asi není nijak složitá. S těma otáčkama jsem občas rozčarovanej, protože někdy to po nastartování jede asi na 960otáčkách a pomalu to klesá a někdy začnou otáčky na 1200 a po chvilce zničeho nic klesnou během vteřiny. No až nechám vyměnit tu lambdu, dám vědět jak to vypadá. Zatím díky za názory. ;-)

Odkaz ke komentáři

To čidlo už není zase tak drahé..., no uvidíš co to udělá po výměně té lambdy. Pak dej teda vědět, jak jsi dopadl ;)

K tomu čidlu jeden dotaz....

Předpokládám, že po vymontování z toho začne téct voda. Tak se chci zeptat, kolik toho tak zhruba může vytéct a jestli stačí dát nějakou nádobu pod auto, nebo musím dát něco přímo pod to místo kde je to čidlo namontované?

Odkaz ke komentáři

Tak jsem dneska tu lambdu za použití očkoplochýho klíče a trubky povolil. Sice to znamenalo přeštípnout kabel, abych to očko nasadil, ale říkal jsem si, že když to nepůjde, dráty zase spojím zpět. Nicméně i přesto, že je lambda vyměněná, problém s otáčkama a výkonem přetrvává, takže to lambdou také není. Při bližším zkoumání jak tam zabuduju kabel od lambdy jsem zjistil, že se kolem sondy docela slušně kouří. Viz video na odkazu. Řekl bych, že buď to tam mám někde prasklý, nebo je v háji těsnění. Teď ale otázka zní, jestli to tamtudy někde fouká, může to být problém???

http://youtu.be/fHYlZbeiWnI

Odkaz ke komentáři

Jeden technickej dotaz. V poslední době jsem si všiml, že při samotném procesu startování dochází OBČAS k probliknutí kontrolek ABS a ASR. Myslel jsem, že je to normální, ale jen do doby, kdy jsem si všimnul startování při kterém kontrolky neproblikly. V paměti závad nic není, takže jsem z toho trochu zmatenej. Začínám mít pocit, že minulý majitel se nějakým způsobem hrabal do elektriky. Našel jsem opravovanej kabel od čidla airbagů, z nějakého důvodu nefunguje vyhřívání pravýho zrcátka a když si nastavím ovladač na nastavení levého zrcátka, pohybují se mi obě zrcátka současně.

Chci se proto zeptat, jestli i někdo z vás si někdy všiml, že by při startování problikly kontrolky ABS a ASR.

Odkaz ke komentáři

Dupisek: než startuješ, počkáš vždy než zhasnou kontrolky? Já než startuju, tak počkám několik vteřin než mi pozhasínají kontrolky včetně ABS a až pak startuju (po nastartování se opět rozsvítí ABS a pak zhasne).

Co se týká vyhřívání pravého zrcátka, tak se mohlo stát, že se spálila vyhřívací vrstva přímo na zrcátku a to nastavování zrcátka funguje správně. Když nastavuješ levé zrcátko, tak se ti automaticky nastavuje i pravé, které si potom jen doladíš jak ti to bude vyhovovat ;)

Odkaz ke komentáři

Vyzkoušej nabít baterii.

VAG mi ukazuje napětí 14V, ale baterii jsem neměřil, na to se ještě podívám.

Dupisek: než startuješ, počkáš vždy než zhasnou kontrolky? Já než startuju, tak počkám několik vteřin než mi pozhasínají kontrolky včetně ABS a až pak startuju (po nastartování se opět rozsvítí ABS a pak zhasne).

Co se týká vyhřívání pravého zrcátka, tak se mohlo stát, že se spálila vyhřívací vrstva přímo na zrcátku a to nastavování zrcátka funguje správně. Když nastavuješ levé zrcátko, tak se ti automaticky nastavuje i pravé, které si potom jen doladíš jak ti to bude vyhovovat ;)

Tak občas na to zapomenu, ale potom co jsem někde četl, že se má počkat až to zhasne, tak to dělám.

Odkaz ke komentáři

Tak pánové, dnes jsem si udělal slušnou šichtu. Chtěl jsem si vyměnit těsnění mezi blokem motoru a sběrným výfukovým potrubím. Se vsadím, že tolik sprostých slov na adresu pánů technologů ze škodovky jste určitě neslyšeli. Teda už jenom sundat to horní sací potrubí a pak ten krycí plech těch svodů, no neskutečný. Nicméně došlo na to, čeho jsem se bál. Povolil jsem asi jen jednu matku a ostatní ani za pomoci WD40. Takže jsem to nechal být a konečně jsem si vyměnil ty kabely. Je pravda, že jsem koupil levné, ale výrobce "Tesla", tak jsem doufal, že bude vše ok. No nastartoval jsem a začalo "2000 otáček, škyt, prásk, bum.......2000 otáček, škyt, prásk, bum..." atd. Tak jsem to zkusil ještě dvakrát nastartovat a pořád stejný. Diagnostika samozřejmě nic nehlásila, jako vždy. Takže už rudej vzteky bez sebe jsem to zase rozebral a nandal zpět ty starý kabely. Chytlo to a zdálo se, že to fachá stejně jako předtím, takže jsem aspoň dojel domů. No vypsalo mi to chybu 16555, což vnímá jako pokrok, protože to vypsalo aspoň něco. O popisu toho co by to mohlo být si nejsem jistej co si myslet. Lambda je nová, takže ji vylučuju. Vsázím to spíše na ty kabely, protože jsem zjistil, že mi celkem slušně vynechávají válce. Až vyměním kabely za nové originální a pořád to nepojede, zkusím vyměnit ten regulátor tlaku.

No strávil jsem na tom přes 6 hodin a mám toho dost. Takhle rozlámanej jsem nebyl už hodně dlouho. :angry:

Popis chyby na screenu.

Odkaz ke komentáři

Tak už mě celkem došla trpělivost. Dneska jsem vyměnil zapalovací kabely, koupil jsem originální a problém s chybou 16555 kterou jsem popsal v předchozím příspěvku přetrvává. Už jste někdy někdo měnil regulátor tlaku paliva???

Nějak si nejsem jistý, že by ten regulátor mohl být špatnej, spíš mám pocit, že je v háji to sací potrubí, jenže nevím jak to zjistit. Problém je, že tahle chyba začala potom co jsem vyměnil ty kabely za Teslácký a protože motor s nimi neběžel, tak jsem dal zpět ty starý. Všechny čtyři vstřiky se přece pokazit nemohly a lambda je nová.

Vypadá to, že jsem zřejmě vyhodil spoustu peněz zbytečně a všechna ta práce byla asi taky zbytečná. :wallbash:

Asi se půjdu zastřelit....... :angry:

Odkaz ke komentáři

Nech si změřit tlak paliva, pokud bude nízký, tak může být špatný ten regulátor nebo samotné čerpadlo. Co palivový filtr, ten už byl měněnej?

Palivovej filtr je měněn už podruhý. Napodruhý jsem tam dal originál, ale díval jsem se do dílenský příručky a zjistil jsem, že ten regulátor je ovládaný podtlakem. Před chvílí jsem se tady v práci bavil s kolegou a ten říkal, abych si zkontroloval tu hadičku, která regulátor propojuje se sacím potrubím. Ono totiž během řeči jsem si uvědomil, že válce mi vynechávají jen když je motor zahřátej a tím pádem by mohla ta hadička špatně těsnit. Takže když to vezmu kolem a kolem by mohlo lecos vysvětlovat. VAG mi stále ukazuje přisávání vzduchu, můj problém s otáčkama jsem si vysvětloval tak, že je nějaká špatná regulace a nynější zhoršení mohlo dojít kvůli výměně kabelů, protože jsem tu hadičku chtě nechtě namáhal když jsem se snažil dát sací potrubí při výměně kabelů stranou. Zřejmě mohlo dojít buď k poškození, nebo se těsnost ve spoji zvětšila a když se motor zahřeje, hadička se roztáhne a tím pádem to může začít přisávat vzduch a navíc se díky tomu může rozhodit regulace toho regulátoru. No prohlídnu hadičku a uvidím, ale vypadá to, že bych se už konečně mohl dohrabat k jádru problému. Potom dám samozřejmě vědět, protože mě to sice stálo dost peněz, ale někomu jinýmu by to mohlo pomoct. ;)

Odkaz ke komentáři

Tak dvě zprávy, jedna dobrá, jedna špatná. Ta dobrá je, že problém s vynecháváním válců jsem objevil. Válce vynechávaly, protože to přisávalo vzduch a to jen proto, že jak jsem v sobotu absolvoval tu šesti hodinovou šichtu, tak jsem pospíchal domů, abych vyzvedl děti, protože jedno dítě bylo na oslavě a druhé nemocné hlídal tchán. Manželka měla školení. No a jak se říká, práce kvapná, málo platná. Hadička od regulátoru se zdá být v pořádku a pořád jsem slyšel u motoru nějaký syčení, tak hledám očima i rukama a najednou jsem problém našel. Hadička co je napojená na vzduchovou hadici byla odpojená, protože jsem ji v tom spěchu zapoměl zapojit. Jak jsem ji zapojil, motor se uklidnil. Pro lepší orientaci přikládám screen.

Ta špatná zpráva je, že problém s otáčkama se teda stále nevyřešil. Upřímě řečeno, otáčky už jsou mi celkem ukradený, to auto se dá říct, že jede. Štve mě ta spotřeba, protože jednou je spotřeba celkem uspokojivá i když ne taková jaká by měla být a jindy je to tragický a to se prostě snažím na ten plyn nešlapat. Takže to asi vezmu od začátku, seženu si spray na vyhledávání netěsností a zaměřím se na to přisávání falešnýho vzduchu a pak teda uvidím co dál. Pak možná než něco podniknu, tak našetřím víc peněz a strčím to asi do toho servisu.

Odkaz ke komentáři

Jo ta hadička od odvětrávání klikovky může nadělat neplechu, protože ti šlo do motoru jiné množství vzduchu, než naměřila váha vzduchu. Teď by to chtělo zaměřit se na ten regulátor paliva a na palivové čerpadlo, jestli je v soustavě potřebný tlak paliva co má být... :)

Odkaz ke komentáři

Jo ta hadička od odvětrávání klikovky může nadělat neplechu, protože ti šlo do motoru jiné množství vzduchu, než naměřila váha vzduchu. Teď by to chtělo zaměřit se na ten regulátor paliva a na palivové čerpadlo, jestli je v soustavě potřebný tlak paliva co má být... :)

No myslím, že si dám asi chvíli pohov. Nechal jsem zahřát motor, že si zkusím cvičně nastavit readiness stav a nakonec vyšlo, že je možná katalyzátor v háji. Vypsalo to chybu 16804 - řada válců 1: katalyzátorový systém - malá účinnost

Nejsou popsány příčiny ani projevy, ale doporučený postup odstranění je: kontrola těsnosti výfukové soustavy. Jelikož mi to včera když jsem vezl malou k doktoru hodilo chybu na přístrojovce "Emise do dílny", tak se obávám, že to ten katalyzátor odnesl. No budu muset nejdřív nechat vyměnit to těsnění na svodech a pak budu řešit dál. Váha vzduchu se zatím ustálila a pod limit zatím nespadla, ale úhel škrtící klapky je stále pod limitem.

Si normálně začínám připadat jako pošuk. :blink:

Odkaz ke komentáři

Tak dneska se mi znovu rozsvítila kontrola na přístrojovce a znovu mi to vypsalo "Emise do dílny", takže předpokládám, že katalyzátor je kaput. Možná je kaput celou dobu co řeším problém s otáčkama, kdo ví. To poznám až to vyměním, ale nejlevnější co jsem sehnal je za 7 000,- anebo univerzál za 2 000,- Tam je ale problém, že tam není díra pro druhou lambdu, takže by se musela udělat.

Nicméně už ta výměna těsnění mě v tom servisu bude něco stát a peníze jsou už trochu problém. Takže otázka zní, když ten katalyzátor nechám vykuchat, nebude mi druhá lambda dělat problémy??? Na Scenicovy jsem kat vykuchaný měl, než jsem našetřil 5 000,- ale tam byla jen jedna lambda. U Octávky jsou dvě z toho ta druhá má za úkol kontrolovat funkčnost katu. Nemáte s tím někdo zkušenost?

Odkaz ke komentáři

Kdybys měl jen jednu lambdu, tak můžeš kat vykuchat, ale ta druhá lambda ti bude dělat problémy (ale jde to tuším obejít, ale jak to netuším). Jinak já bych použil ten univerzál a díru na lambdu bych nechal vyvrtat, je to rozhodně levnější řešení než kupovat originál :) . Jinak než budeš měnit kat, tak nejdřív zajeď na emise a nech si je změřit, tam ti 100% řeknou jestli je kat KO nebo jestli je dobrej, ať zbytečně nevyhazuješ peníze ;)

Odkaz ke komentáři

Kdybys měl jen jednu lambdu, tak můžeš kat vykuchat, ale ta druhá lambda ti bude dělat problémy (ale jde to tuším obejít, ale jak to netuším). Jinak já bych použil ten univerzál a díru na lambdu bych nechal vyvrtat, je to rozhodně levnější řešení než kupovat originál :) . Jinak než budeš měnit kat, tak nejdřív zajeď na emise a nech si je změřit, tam ti 100% řeknou jestli je kat KO nebo jestli je dobrej, ať zbytečně nevyhazuješ peníze ;)

Hmm, myslel jsem si to, že to bude problém. No zítra jedu do servisu nechat si vyměnit to těsnění na svodech, tak to ještě proberu s tím mechanikem a pak se nějak rozhodnu. V době kdy jsem tam byl se Scenicem, tak mám dojem, že tam taky měřili emise, ale už je to pár let a od tý doby se to tam celkem změnilo, tak možná budu muset jinam.

Odkaz ke komentáři

Tak svody jsou přetěsněný a musím uznat, že motor ožil. Neříkám, že je to úplně jak má být, ale je cítit, že přeci jen ten motor víc táhne. Zvuk už není tak hluboký jako předtím, no a spotřeba, uvidím časem. Hlášku o problému s katalyzátorem zatím nic, takže jsem se dohodnul s mechanikem, že to projedu a vyzkouším, že zatím nemá cenu katalyzátor měnit. Problém s otáčkama přetrvává, ale než dojde k onomu vyskočení otáček, tak už se motor tolik neklepe jako před tím. Každopádně teď si dám na chvíli klídek, protože už mě to stálo dost peněz i sil a hlavně nervů. Tak snad se to nějak ustálí a jestli se dostanu k možnosti nechat změřit tlak paliva, tak toho rozhodně využiju. ;)

Odkaz ke komentáři

Tak dneska při cestě do práce ještě nebyl ani motor pořádně ohřátý a opět mi přístrojovka zahlásila "Emise do dílny" a v tu chvíli začal zase ten hlubokej zvuk. Přemýšlel jsem jak ten zvuk pojmenovat a když bych to měl nějak pojmenovat, řekl bych místo hlubokej zvuk - dusivej zvuk. Teď nevím jestli má vůbec cenu na ty emise jít, chtějí za ně 380kč a když si zpětně proberu poznatky, tak už jen to, že se mi nepovedlo udělat readiness status, protože mi to napsalo chybu katalyzátoru a obě lambdy jsou nové, tipoval bych to na ten katalyzátor. Chystám se teda koupit ten univerzální, ale budu ho muset upravit, aby tam šla ta lambda sonda. Problém je, že bych měl mít katalyzátor splňující normu EURO 4, tak nevím co mi za dva roky řeknou na emisích, když to tuhle normu nebude splňovat.

Odkaz ke komentáři

Nakonec jsem se rozhodl jít na ty emise, aby mi řekli jestli teda ten kat je ok, nebo ne. Jelikož jsem mluvil s tím mechanikem co mi měnil to těsnění, tak se zmínil, že tam ty emise můžou udělat. Akorát jsem si říkal, proč mi to neřekl hned, že jsem to už mohl mít za sebou.

No ale včera jsem zažil neskutečný překvapení. Jezdil jsem celý odpoledne po městě a protože se mi zase rozsvítila kontrolka, tak když jsem přijel domů, šel jsem hned pro notebook a že tu chybu vymažu a znovu si projdu údaje ze skupin VAGu. Byla zima, tak jsem si pustil topení a i přesto, že když jsem přijížděl domů a auto topilo, po pěti minutách stání a po té nastartování a motor běžel na volnoběh, začalo to foukat studený. Dnes ráno jsem stál na parkovišti víc jak 20 minut a topení pořád foukalo studený. Když se mi konečně povedlo skla oškrábat, tak po ujetí prvních metrů to začalo foukat teplý. Nemá někdo vysvětlení proč to topí jen při jízdě? Dříve to topilo normálně i to stálo a motor běžel na volnoběh.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
    • Parádní práce 👍. Na tu barvu jsem zvědavej, jestli bude na tom koberci držet 😉 
    • Dnešný progres. Koberec vytepovany už par dni suchý, nastriekal som nanho zafarbujucu farbu na koberce a opäť vyzerá pekne čierny, posúďte sami 🙂 uvidim co to vydrzi, snad nebude púšťať farbu. ďalej som zacal vytlmovať, este treba dokončiť druhu vrstvu ale uz mi dnes došla energia.
    • enkoder je součástka v každém přepínači. Osička toho přepínače točí mechanismem, který generuje signály vpřed a vzad pro jednotku.  Tahle součástka se dá změřit, když jí odpájíš z plošnáku tak jí zkontroluješ. Řekl bych, že kodováním to nebude, když ti fungují ostatní tlačítka...  
  • Vytvořit...