Přejít na obsah

Proměnlivý výkon motoru

Doporučené příspěvky

Před chvilkou jsem mluvil s jedním člověkem a ten mi řekl, že pokud to nežere olej, tak prý nemám kompresi řešit a protože to olej nežere, aspoň co jsem nedavno zjišťoval, tak se budu držet původního plánu.

Už to začíná být děsný, pořád přemýšlet a doufat, že se rozhodnu správně a přitom jsem si ze začátku říkal, aspoň bude nějaká zábava a něčemu se přiučím. :lool:

Odkaz ke komentáři

Tak to teď máš zábavy až až :lool: . Když ten motor jde takto vytočit, tak ty snímače budou určitě OK. Co se týká komprese, tak v nějakém téma jsme se o tom bavili a já jsem psal, že by měl motor auto v kopci udržet. Je pravda, že od té doby, co jsme se o tom bavili, tak jsem to nezkoušel a tak až bude možnost a vzpomenu si na to, tak to zkusím, asi u babičky na vjezdu, protože ho mají dost prudkej a pak napíšu, jakje to u mě... ;)

Jinak já bych ještě zajel na ty emise, položka to není moc vysoká (cca 300,-) a budeš mít jistotu jestli je ten katík KO nebo OK ;) , až potom uvažovat nad servisem, ale i tak bych moc na servis nevsázel, protože to tam většinou řeší tak, že se závada hledá tak, že se mění různé díly za nové a čeká se, kdy se závada odstraní, takže to potom zbytečně stojí ranec peněz... :(

Odkaz ke komentáři

Tak rozvody mám vyměněné a při té příležitosti jsem nechal vyměnit i termostat kvůli tomu, že mi to na volnoběh netopilo.

Chlapi, upřímě řečeno, nejradši bych se šel oběsit. Před časem když jsem udělal základní nastavení skupiny 130, začlo to zase topit i na volnoběh a jak začalo mrznout, zase to přestalo na volnoběh topit. Ale teď to stejně na volnoběh netopí a nepomohlo ani to základní nastavení skupiny 130. Zvláštní je, že když zvýším otáčky třeba na 1500 o/min (nemyslím jízdu, myslím zvýšení otáček na místě) tak z těch průduchů jde teplo. Jakmile pustím plyn a nechám to spadnout na volnoběžný otáčky, zase to začne foukat studený.

Rozvody jsem měnil komplet včetně vodní pumpy. Dělal mi to jeden maník, ke kterýmu jezdím přezouvat gumy. Všechny použité díly mi dal do krabice, takže vím, že měnil všechno co jsem chtěl. Termostat je originál!

Že to auto nebude kdo ví jaký luxus jsem věděl, ale i ten Scenic, který byl o 6 let starší fungoval lépe. :wallbash::wallbash: :wallbash:

Odkaz ke komentáři

to ze tam mas novy termostat neznamena ze musi byt dobry... skontroluj hadice ja som takto menil 2 nove termostaty

A ty nový termostaty co jsi měnil byli originál, nebo neoriginál? Já tam dal originál a pokud bych nemohl věřit tomu, že je nový originál díl v pořádku, tak to bych se mohl jít rovnou zahrabat. Stačí, že jsem zjistil, že nemůžu věřit neoriginálním dílům. Co myslíš tím zkontrolováním hadic? Mě to netopí jen na nejnižší volnoběžný otáčky, jakmile otáčky zvednu třeba na 1500 a podržím je, za cca 10 sekund mi začne foukat teplý vzduch. Když pak otáčky nechám spadnout zpět na volnoběh, začne to zas foukat studený.

Odkaz ke komentáři

a co treba castecne ucpany radiator topeni pri zvyseni otacek to treba protlaci a na volnobeh nee jen tak strilim od boku B) nevim

Kdo ví, dneska když jsem přijel z města, šáhnul jsem na hadičky a všechny byly teplý, takže ucpaný to snad není. Pak je teda otázka, jestli to není částečně ucpaný jak píšeš. Pokud ano, nevím co s tím aniž bych to nemusel rozebrat, případně vyměnit. Ale co vím jistě je, že když běží motor na volnoběh, je vidět jak přepadem teče voda zpět do nádržky.

Druhá otázka je, jestli jen není někde nějaká vzduchová kapsa, které se pouze nechce ven. Dneska jsem po návratu z města zkusil otevřít nádržku a když jsem víčko povolil, najednou se napružilo jako by chtělo vyskočit. Udělal jsem teda ještě jednu krátkou jízdu a hned po zastavení jsem nádržku zase otevřel a zase došlo k tomu vytlačení víčka. Po návratu zpět na parkoviště jsem ji otevřel znovu, ale už tam tlak nebyl. Přišlo mi, že už to potom na volnoběh foukalo lehce teplý. Holt se na to zaměřím a po každé delší jízde půjdu a otevřu nádržku, aby se dostal natlakovanej vzduch ven. Jinak nevím jak jinak to odvzdušnit. V dílenský příručce je napsáno, že po nalití vody je potřeba nastartovat a nechat běžet motor tak dlouho, dokud se nepustí ventilátor. Žádný proces odvzdušnění jsem k mému typu motoru nenašel. :(

Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...

Tak jsem včera zjistil novou skutečnost a to, že když auto stojí a motor běží na volnoběh, má motor minimální otáčky 640 o/min a přitom škobrtá, ale když jsem včera stál v koloně aut z kopce, popojížděl jsem na neutrál a pokaždý když jsem se rozjel bez kvaltu, takže motor běžel stále jen na volnoběh, otáčky se zvedly. Podle rychloměru bych to tipnul na nějakých 700 o/min. Pokáždé když se kolona zastavila a já tedy jen šláp na brzdu a zastavil, tak otáčky klesly zpět na 640 o/min. Ještě jsem to nestudoval přes VAG, takže nevím jestli když popojedu bez kvaltu a zvednou se mi ty otáčky, jestli se upraví i úhel škrtící klapky, ale něco to zvýšení otáček musí způsobit, takže předpokládám, že ke zvýšení toho úhlu škrtící klapky dojde.
Otázka tedy zní, co způsobuje, že se otáčky volnoběhu mění v závislosti na tom, jestli auto stojí, nebo jede? (v tomto případě z kopce bez kvaltu) Napadá mě jen čidlo rychlosti jízdy??? Má někdo tip na něco jiného?

Jinak problém s výkonem při jízdě jsem možná odhalil, protože od té doby se dá říci, že auto celkem jede, jen na ten volnoběh ten motor škobrtá tak, že mám občas pocit, že to chcípne, ale ještě to nikdy nechcíplo.

Problém s tím výkone je zřejmě v hadičce, která vede z nádobky s aktivním uhlím do škrtící klapky, asi to tam někde přisávalo vzduch. Jelikož se mi ji nepovedlo z té klapky sundat, jen jsem ji tak nějak pootočil a trochu překroutil a od té doby je na jedničku a dvojku cítit oživení toho motoru, že to líp táhne, tak jsem objednal novou, že ji vyměním a dám tam spony, aby to líp těsnilo.

Odkaz ke komentáři

Nevím jestli jsme o tom bavili v tomto vlákně (udržení auta z kopce jen na kvalt), ale byl jsem dneska u člena MiR, který má dost prudký sjezd do garáže a k mému údivu, motor auto neudržel a octa pomalu popojížděla dolu.

Takže ano měli jste pravdu, v prudkém kopci motor auto neudrží, ale v mírnějším kopci musí motor auto bezpodmínečně udržet (vlastní zkušenost) :)

Tady dávám foto jako důkaz, kde jsem to zkoušel. Jinak ačkoli to tak nevypadá, tak vjezd je prudší než se zdá z fotky... :)

post-107-0-58645000-1389446050_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Nechtělo se mi to hledat, vím že jsme se o tom bavili soukromě, ale i v nějakém vlákně se to řešilo, jen nevím v jakém, ale myslím že je to jedno.... ;) Jinak jsem rád, že jsem tě uklidnil a musím říct, že mě to překvapilo, protože jsem byl přesvědčenej, že by měl motor auto udržet i v prudším kopci, holt není to nafta, která má o dost větší tlaky ;)

Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...

Tak problém s autem vyřešen.

Chtěl jsem odvézt děti na kroužky a když jsem chtěl po zhasnutí kontrolek začít startovat, nestalo se nic, ani startér nevrknul. Po druhém pokusu jsem si všiml, že mi jde z podkapoty kouř. Když jsem otevřel kapotu, už byl kouř všude, takže jsem neměl šanci zjistit, odkud to jde. Když jsem odvezl děti na ty kroužky městskou dopravou a vrátil se, zkoušel jsem hledat nějakej spálenej kabel, ale nenašel jsem nic. Pojistky jsou všechny ok a žádná změna. Přístrojovky svítí, ale startér necvaká, ani netočí a jediné co je slyšet je palivový čerpadlo. Takže se dá říci, že tohle auto dojezdilo. :( Škoda jen, že není zaparkovaný někde na zahradě, děti by měli atrakci. :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Odkaz ke komentáři

Neshořel ti jen startér? Když propojíš na startéru spínané plus s trvalým, tak by měl začít točit, pokud se nic nebude dít, tak jen umřel..., zase tak černě bych to neviděl ;)

Už mě to taky napadlo, ale neměl jsem dost času se na to podívat. Díky za tip, zkusím to co popisuješ, nenapadlo mě, že se to dá takhle ověřit.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem na ten startér dneska koukal a nejsem si úplně jistý, jestli jsem to testoval dobře, ale nikam jinam ten plusovej drát dát nejde, takže předpokládám, že jsem to otestoval dobře. Dotkl jsem se tím plusovým drátem toho druhýho šroubu (označeno na obrazku), od kterýho vede kontakt do statoru. Nic se nestalo, startér nereagoval, takže to beru tak, že je v háji???

Odkaz ke komentáři

Minus si bere z kostry a plus je privedeno z baterky (tlustej kabel) a spinane plus by mel byt nejaky obyc. kablik (je to jen ma dedukce, nezkoumal jsem to primo, ale tak nejak by to melo byt). Kdyz se prave propoji plus z tlusteho na tensi drat, tak by by se mel starter roztocit. Pokud je mrtvej, tak je mrtvej :D

Odkaz ke komentáři

Tak je tam ještě jeden slabší drát na konektor a ten je podle mě jen na cívku, která ovládá spínač, který zajistí vyskočení startéru a zároveň propojení, aby se roztočil.

Ale to už je jedno, upřímě řečeno už nemám sílu to dál řešit. Domluvil jsem odtah a opravu a následně auto poputuje do bazaru. Se skutečností, že na tom budu tratit cca 40 - 50 000,- jsem se už smířil, ale ty nervy za to fakt nestojí.

Teď už stojím jen před dvěma problémy, částka za kterou to někdo koupí a jaký auto za danou částku potom koupit. :unsure:

Odkaz ke komentáři

To je právě ono, propojit to s tou cívkou, když se startér roztočí, tak je v pořádku a když nic neudělá, tak je KO.

Jinak neunáhlil jsi se s tím prodejem? Nechceš jen chvíli počkat, až vychladneš? Vždyť jsi psal, že tě baví hledat a opravovat různé problémy, tak snad to nevzdáš, když jsi do toho investoval tolik peněz....? :( Pokud ti ale už došly síly a chuť přijít závadě na kloub, tak to zase chápu a asi bude nejlepší auto prodat, ale teď jde o to, zda auto prodáš a za jak dlouho....

Odkaz ke komentáři

To je právě ono, propojit to s tou cívkou, když se startér roztočí, tak je v pořádku a když nic neudělá, tak je KO.

Jinak neunáhlil jsi se s tím prodejem? Nechceš jen chvíli počkat, až vychladneš? Vždyť jsi psal, že tě baví hledat a opravovat různé problémy, tak snad to nevzdáš, když jsi do toho investoval tolik peněz....? :( Pokud ti ale už došly síly a chuť přijít závadě na kloub, tak to zase chápu a asi bude nejlepší auto prodat, ale teď jde o to, zda auto prodáš a za jak dlouho....

Tady už nejde o to, jestli mě to baví. Už jsem vyměnil spousty věcí, které se dají vyměnit, aniž bych to musel dávat do servisu a platit za práci. Děsím se toho, že se objeví něco, co už sám nespravím a za opravu v servisu vysolím desítky tisíc. Navíc startér nejsem schopný sám vyměnit, protože auto stojí na parkovišti a zhora se na něj nemohu dostat, protože tam mám trubku od klimatizace a bojím se, že když zaberu, ulomím tu trubku. Potřeboval bych se k tomu dostat ze spodu. Když pominu ten startér, mám problém s tím topením na volnoběh, když jsou mrazy, prakticky nejsem schopný auto rozmrazit. Nevím v čem je problém. Pak mi problikávají ty kontrolky CAN-BUS a také nevím čím to je. A na závěr, hlavní problém, že auto po zahřátí motoru nejede jak by mělo je stále nevyřešen.

Takže závěr je takový, že oprava nebere konce, peníze už dávno došli a já kvůli zánětům, které se mi tvoří v kloubech po celém těle potřebuji peníze na nákladnou léčbu. Tohle je už opravdu náročný a věř mi, že přiznat si, že tohle dohromady nedám je pro mě jedna z největších potup, které jsem zažil, ale ty nervy za to fakt nestojí a já už na tohle nemám sílu.

Mám pocit, že je to takovej ten klasickej případ, kdy člověk doufá, že už to bude v pořádku a nakonec to nebere konce a pak najednou zjistí, že už do toho vrazil tolik peněz, že by měl pomalu na nové auto. Mrzí mě to, že to tak dopadlo, ale já k tomuhle autu ztratil veškerou důvěru. :unsure:

Odkaz ke komentáři

Tak po přeštení toho co jsi napsal, tě plně chápu a z důvodu tolika závad a zdravotních problémů, ti prodej auta určitě schvaluji, teď jde o to, jestli to někdo vůbec koupí, aby nakonec nebylo lepší, to rozprodat na díly...? :(

Prodej na díly si neumím představit, nemám kam to auto umístit, abych ho nějak rozebral a rozprodal. Na druhou stranu, kdo ví, když to nikdo nekoupí, možná mi nezbyde než si ho nechat a doufat, že mě nezradí v té nejhorší chvíli. Letošní zima naštěstí zatím nebyla tak hrozná, takže rozmrazování jsem nějak přežil, víc se bojím toho problému ohledně nestability CAN-BUSu. S tím mi zatím nikdo neporadil a peníze na opravu zatím nejsou, takže to bude asi buď a nebo. Buď to někdo koupí a já budu doufat, že to bude člověk, který si s danými problémy hravě poradí, anebo mi to auto zůstane a pak se děj vůle Boží.

Každopádně díky Konny za rady, tipy a podporu.

Odkaz ke komentáři

Tak nakonec jsem koupil nový startér druhovýrobu a i s prací mě to vyšlo na 3 000,- Byla škoda, že jsem si to nemohl udělat sám, ale na druhou stranu jsem si od toho odpočinul.

Nicméně došlo k některým změnám, který mě přinutili přehodnotit prodej auta. Problikávání kontrolek ABS a ASR najednou zmizelo, zatím jsem to viděl z cca 20 startů jen dvakrát, ale jediné co jsem udělal, že jsem zkoušel pojistky, které jsou v boxu nad baterkou. Podle elektro schématu jsou prý pojistky i na reléovém boxu pod volantem, ale tam jsem žádný nenašel. No každopádně problikávání kontrolek při skoro každém startu přestalo, takže jsem se rozhodl tomu autu dát ještě jednu šanci.

Další problém, který mě trápil bylo klepání na pravé straně auta při projíždění na nerovnostech. Nedařilo se mi určit, jestli je to na předním kole, nebo na zadním, ale protože jsem při bližším ohledání nic nenašel, napadlo mě vyndat všechny věci z prostoru, kterým se lze dostat na žárovky zadních světel. Dal jsem si tam gola sadu a servisní krabičku se žárovkama a pojistkama. Sice leželi na hadru, ale po vyndání bouchání ustalo, takže další problém odstraněn.

A co se týká motoru, zkusil jsem vyfotit vlnovce, protože když se motor zahřeje, pořád se ozývá dusivej tuningovej zvuk. Pojal jsem ted podezření jestli nemám prasklý vlnovce, což by lecos vysvětlovalo a hlavně by to vysvětlovalo, proč lambda sonda předává údaje, že je ve spalinách moc kyslíku. Problém je, že si nejsem jistý jestli ten zvuk jde z toho vlnovce, protože nejvíc je ten zvuk slyšet z koncového dílu, kterej je půl roku starej, Bylo mi řečeno jedním mechanikem od Škodovky, že ten zvuk dělá ten výfuk, protože to není originál, ale to se mi moc nezdá. Ty vlnovce jsou těsně pod přírubou opálený do modra, ale do ruky mi tam nic nefoukalo, tak nevím, jsem z toho zmatenej. Montážní jáma je moc mělká a krátká, takže demontáž toho prvního dílu výfuku je celkem problematická. Co myslíte, mohlo by to být prasklý? Všechny ty kroužky vlnovce jsou stejně barevný, ale ty nahoře co jsou těsně pod přírubou jsou namodralý. Na fotkách je to ale blbě vidět :unsure:

Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...

Tak jsem prohlédl vlnovce (teda musím říct, že vyndat ten katalyzátor s přírubou je taky pěkná věda. Hotovej ježek v kleci). No nikde jsem žádnou prasklinu nenašel, ale po namontování zpět a jízdě domů jsem zjistil, že se trochu upravila spotřeba.

Nicméně dnes ráno jsem sedl do auta a chtěl nastartovat, ale u toho to skončilo. Vag hlásí chybu 16706, čidlo otáček motoru G28 - žádný signál (sporadicky). Chybu jsem vymazal, zkontroloval konektor a dráty a zkusil znovu nastartovat. Ta samá chyba, ale už tam nebylo to slovo "sporadicky". Navíc jsem zjistil, že chlapík co mi měnil rozvody zřejmě někde udělal chybu. Zjistil jsem, že mi z pod krytu řve ložisko a když jsem rozendal kryt, zjistil jsem, že řemen se někde o něco dře, takže minimálně rozvodový řemen KO. V tomto stavu už auto neprodám a oprava mě přijde na dalších pár tisíc, takže jsem se rozhodl to dát do autorizovanýho servisu, aby to dali konečně do kupy a budu doufat, že to nebude stát moc, protože peněz pořád moc není. Každopádně tyhle dvě věci zajistili, že si auto nechám, protože to vyjde na pěknou sumu a to už bych na tom autě prodělal opravdu hodně. Nezbyde mi než doufat, že po týhle opravě bude dlouhou dobu klid, protože jinak si to hodím. :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Odkaz ke komentáři

Netěsnost výfuku dělá u tohoto motoru hodně, takže to spotřebu i výkon může ovlivnit (vlastní zkušenost).

Co se týká toho čidla otáček, tak i když je čidlo KO, tak by měl jít motor nastartovat, protože má motor ještě Hallův snímač na vačce. V tomto případě to vypadá, že je i ten Hallův snímač KO, ale to by zase měl psát VAG, tak nevím... :O

A ohledně těch rozvodů, pokud to dělá nějaký jouda, tak to tak může dopadnout. Mě jednou po nějaké opravě na motoru lítala v rozvodovém krytu matka nebo šroub a já jsem s tím tak asi měsíc jezdil. Protože se mi ale nelíbil zvuk, který se linul od rozvodů, tak jsem zajel do druhého servisu, kde to zjistili a řekli mi, že jsem měl velký štěstí, že to neskočilo mezi řemen a rozvodové kolo... :(

Odkaz ke komentáři

Ale ne u typu BFQ, v popisu chyby v projevech je napsáno, že motor nelze nastartovat.

Ohledně rozvodů, dělal mi to maník ke kterému jezdím už léta přezouvat. Jednou jsem u něj byl se na něco zeptat a viděl jsem, že tam má nějaký Huindai a že dělá rozvody, tak jsem se zeptal jestli mi je udělá taky a udělal, ale tohle jsem fakt nečekal, že se stane. :(

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
    • Parádní práce 👍. Na tu barvu jsem zvědavej, jestli bude na tom koberci držet 😉 
    • Dnešný progres. Koberec vytepovany už par dni suchý, nastriekal som nanho zafarbujucu farbu na koberce a opäť vyzerá pekne čierny, posúďte sami 🙂 uvidim co to vydrzi, snad nebude púšťať farbu. ďalej som zacal vytlmovať, este treba dokončiť druhu vrstvu ale uz mi dnes došla energia.
    • enkoder je součástka v každém přepínači. Osička toho přepínače točí mechanismem, který generuje signály vpřed a vzad pro jednotku.  Tahle součástka se dá změřit, když jí odpájíš z plošnáku tak jí zkontroluješ. Řekl bych, že kodováním to nebude, když ti fungují ostatní tlačítka...  
  • Vytvořit...