Přejít na obsah

Octavia III v CNG


Doporučené příspěvky

Ahojte!

 

Potřebuji poradit s výběrem auta. V rámci životních okolností se budu stěhovat k Benešovu, ale za prací budu jezdit do Prahy. Tzn. roční nájezd kolem 30000 km. Tudíž bude ideální nafta, ale benzínu bych se asi tak moc nevyhýbal, vzhledem k mému max. budgetu - 130000,- Kč. Žel jsem stále dost mladý, a tak budu rád, když dám dohromady alespoň tuto částku. Měřím dva metry, a tak se nevejdu do ledasčeho. Potřebuji tedy auto, které bude do jisté míry spolehlivé, prostorné (ale třeba do FabieII se ještě docela vejdu), a také hlavně úsporné. Níže uvedu jednu variantu, která by se mohla naskytnout s výhodnými podmínkami. Přesto spíše počítám s tím, že budu muset kupovat vlastní, a tak budu vděčný za jakoukoli radu.
Můj otec má Superba, 2002, 96kW, naj. 290000. Ale motor je naprosto v pořádku (prokazatelně dálnice), nežere nic, tlumiče, brzdy, rozvody - vše servisováno tak, jak má. Toho bych mohl mít za nějakých 60000,-. Zrovna za něj bych byl rád, protože mám rád koncernová auta, a konkrétně tohoto jsem si v rodině oblíbil. Ale právě protože je tak v pořádku, nechce ho tatínek dát z ruky. Což chápu, vzhledem k jeho stavu. Tady se naskýtá jeden dotaz - mělo by v mé cenové relaci smysl hledat podobného Šuplíka, popř. Octavii?
Na autoforu poradili, ať hledám Octu II 1,9 TDi. Tak jsem zkoumal dál... A napadla mě další varianta (jen doplním, že ve svém rozpočtu jsem si na nájezd 3000 km/měsíc stanovil 10000,- Kč):
1) Buď tedy koupím za 130000,- auto ca. 8-10 let staré, najeto kolem 200000 km, naftu a tzn. že při nájezdu 3000 km/měs. zaplatím za provoz auta ca. 6000,- Kč + počítám 4000,- Kč za pojištění (havarijní), opravy (přeci jen staré auto) a ostatní výdaje kolem toho.
2) Začal jsem číst články o Octavii s CNG. Pokud dobře počítám, max. 3500,- Kč dám za plyn na 3000 km. A tak zbytek by mohl jít do 5-letého leasingu s počáteční splátkou 130000,- Kč.
Prosím o radu, protože úplně nevím, jestli má smysl takhle uvažovat, jestli se pak neobjeví další náklady s tím spojené atp.

 

 

EDIT 13.8.2015:

Informace o systému CNG ve vozech ŠKODA:

102 System CNG pro vozy Škoda Octavia III a Citigo.pdf

Upraveno uživatelem Honza9007
Odkaz ke komentáři

Viděl bych to tak, ze při podobných měsíčních nákladech ti při koupi nového auta na CNG za pět let zůstane ještě slušný auto, ale pokud ted koupis něco starého, tak ti zůstane krap.

 

Jo, taky to tak vnímám... Co mi přijde odporný je, že za 100000,- člověk sežene 10-12 let starou Octavii, pravděpodobně stočenou. Existujou i hezký kousky - třeba od souseda 1,8T 4x4 za to kilo, 200000 najeto, ale z hlediska provozních nákladů bych do toho zas musel montovat LPG.

 

Zase na druhou stranu se bojím und CNG na leasing toho, že se budu vázat na min. 5 let na leasing. Nevím, jestli to není moc na to, že mi je 22. Ale zas auto mě bude živit - budu s ním jezdit do práce. Máte v tomhle ohledu někdo zkušenosti?

 

Už z toho mám zamotanou hlavu, jak je tolik možností. :wacko::wallbash:

Odkaz ke komentáři

CNG se bude vyznačovat nízkými provozními náklady, ale mrkni se kde v okolí Bene prodávají plyn. Mám pocit, že jsem v dobách mého pohybu v Bene viděl dvě nebo tři plnící stanice na LPG, tak třeba by tam mohli mít teď nově i CNGčko (třeba nahoře u pekáren jak je/byla ta velká spediční firma u celní správy atp.). V Praze je těch plnících stanic dost, ale zrovna na Praze 4 (tj. nejbližší směr od Bene) vím osobně jen o plynárně v Michli. Ale je fakt, že jsem teď už tři roky po Praze plyn nesháněl.

 

Jinak nádrž na plyn je doplněna ještě plnohodnotnou benzinovou nádrží, tj. vždy někam dojedeš a vyplatí se to i na delší cesty do zahraničí. Jen bacha na parkování v podzemních parkovištích; dodnes je zažitý zákaz VEŠKERÝCH aut s plynovým pohonem.

 

K financování auta; zkus ještě mrknout na spotřebitelský úvěr, protože auto bude de facto tvým majetkem. Naproti tomu u leasingu je až do splacení majetkem leasingovky.

ŠKOfin tuším nabízí i bezúročný úvěr na auto, pokud dáš dohromady jistý % z ceny vozu. Pokud máš možnost, sežeň peníze v rodině, protože na RPSN budeš v obou případech bit. A přece jen se lépe splácí/vrací peníze v rodině, např. v případě krize či nemoci.

Odkaz ke komentáři

No v Benešově je teď nově postavená a ta na Praze 4 je hned vedle mojí práce... Takže v tomhle ohledu nemám co řešit.

 

Pak je další věc ten úvěr. Nějak se nemohu rozhodnout, jestli v rámci mého rozpočtu cpát peníze do oprav staršího auta (ca. 2500 / měs. by na to bylo), nebo do leasingu / úvěru (v tomto ohledu se přikláním spíš k úvěru) za nové (v případě CNG asi 6500,-) a pak být v pytli, když za 3-5 let přijdou nečekané opravy... :blink:

 

...vymazána citace, dík za upomínku! :rolleyes:

Odkaz ke komentáři

U CNG by tě neměly překvapit žádné další výdaje, kromě pravidelného servisu. Nevím přesně jak je to s revizí na nádrže, na kolik let to mají. O tom mi nebyl schopnej nikdo něco říct :(

 

Ale kolega má Citigo na CNG a jezdí s tím každý den dlouhé trasy a nemůže si jej vynachválit. Kromě výměny oleje tam na to autě není nic. A technologie CNG je v koncernu už nějaký ten pátek a konstrukčně se tam moc nezměnilo.

 

Ono totiž za tu cenu (cca 130tKč) seženeš OII 1,9TDi s dost najetými kilometry (od 200tkm výš). Nemusí tomu nic být, ale fakt záleží na chování předchozího majitele. A do toho nikdy nevidíš :(

Kdybych stál před stejným rozhodnutím, šel bych do nového; bohužel roční/referenční OIII na plyn jsem ještě v nabídce neviděl - holt je brzo po ofiko představení.

 

Jinak jen pro pořádek: necituj, prosím, přímo předcházející příspěvky. Odporuje to pravidlům našeho fóra. Díky ;)

Odkaz ke komentáři

No jo, tak mě pomalu lámeš k CNG... Ono zrovna to Citigo je autíčko, do kterého se kupodivu při svých dvou metrech v pohodě vejdu. Akorát zábavy si s ním asi člověk moc neužije, že?

 

To je přesně ta otázka rozumu a srdce - rozum říká, ber Citigo, které je levnější a bude mít ještě nižší provozní náklady, ale srdce říká, že Octavia je větší, hezčí, pohodlnější a nabízí víc prostoru k dynamičtější jízdě (pro info, jsem zvyklý na toho našeho Supa, 1.9 TDi 96kW a jeho výkon mi bohatě stačí).

Odkaz ke komentáři

I se Citigo je sranda. Musíš ho brát tak, že to je auto do města, případně na dojíždění do práce. Není to na závodění na dálnici, ale třeba s tou 55kW verzí se dá jet i rozumně po dálnici. Pro maximálně dva lidi dobrý; pro čtyři dospělí je to skvělý teambuilding :D

 

Teďka jsem našim sehnal čtyřdvéřové Citigo v Eleganci za 190tKč ;)

Půl roku "nové", najeto 10tkm, po 1.majiteli (kterého navíc znám). Luxusní za tuhle cenu.

Odkaz ke komentáři

U CNG by tě neměly překvapit žádné další výdaje, kromě pravidelného servisu. Nevím přesně jak je to s revizí na nádrže, na kolik let to mají. O tom mi nebyl schopnej nikdo něco říct :(

 

 

Honzo, podle učební pomůcky mají nádrže předepsanou výměnu po 20 letech a kontroly každé 4 roky.

 

post-11543-0-21800800-1407254999_thumb.jpg

 

Odkaz ke komentáři

Hele máme Iveco Daily na CNG a co se týče nákladů na provoz tak ty jsou bezkonkurenční. CNG je celkem dobrá volba. Jinak to že Iveco je totál šrot a je to 4-5 do měsíce v servisu a ten servis stál za rok jako nový je trošku jiná kapitola. Ale na druhou stranu s CNG zase tak nic moc z toho nesouviselo :)

Odkaz ke komentáři

Ještě mě pak tedy napadlo porovnání Octavia vs. Golf vs. Leon. Nejvíc se mi z nich líbí Leon ST, ale ten v CNG nedělají. Variant není ošklivý a předpokládám, že zpracování bude lepší, než u Octavie a asi mají i větší zkušenosti s CNG.

 

To Citigo mě láká, ale trochu se bojím té nudy - že by mě to po čase omrzelo. Ale "funcar" je to dobrej. Zvlášť když z něho vylezu já, dvoumetrové bidlo. :lol:

Odkaz ke komentáři

Přidám můj názor.

 

V této situaci bych šel do toho Citigo. Pokud nemáš celou sumu, tak na krátký spotřebák. Pokud většinu cest najedeš sám a to ještě cestou do a z práce, tak je nuda vedlejší, protože v běžném ranním/odpoledním provoze je "fun factor" auta zcela irelevantní. A začínat kariéru tím, že si na 5 let líznu Oktu, aspoň já nevidím jako ideální. Předpokládám, že pro 200 litrů, což je cca. cenový rozdíl mezi CNG verzemi OIII a Citigo, určitě najdeš využití, resp. si je přinejmenším nemusíš půjčovat. U 1.4 G-Tec asi taky nelze o nějakém fun factoru moc mluvit ....

 

Jako výhodu Citigo vidím:

- bezkonkureční provozní náklady (CNG 0,9 Kč/km dle Spritmonitor)

- velmi nízké veškeré ostatní náklady (pojistka, gumy, olej ...)

- vzhledem k pořizovací ceně a velikosti auta relativně malá ztráta ceny v případě následného prodeje (proti OIII zhruba poloviční)

 

A naftovou ojetinu za zmíněnou cenu při stáří 8-10 let rozhodně nebrat, rozepisovat to asi nemusím ....

 

 

Odkaz ke komentáři

Ještě bych k tomu doplnil, že každý radí koupit nový, je to sice fajn, ale počítej s nehorázným padením na ceně, třeba za 2 roky, ted jde o to, jestli ti to třeba za to stojí, a vyděláš na to, pokud teda nekoupíš auto za 200tis, ale třeba za 350tis, tak za rok 50tis dole, kdežto na jetině, třeba jen 10tis, a další věci jsou garančky, na které jezdit musíš a dotovat servisy. Co se týče nájezdu tak do pul milionu km, vydrží každý motor, jak HTP, tak TDI, je to jen o tom jak se o to předchozí majitel staral, ale pokud ti auto vydělá a a ten pokles ceny ti nevadí, tak určitě si dopřej nové. a s tvým nájezdem, to není zas tak horký za 3 roky cca 100tis což znamená, že to zvládne v pohodě nový i to který má 200 nebo 300tis, já mám momentálně doma mezka 1,2 HTP 12V na LPG najeto aktuál 347tis km , na plyn najeto 240tis, a motor i převodovka původní, všechno cajk, nic to nežere a lítá 180 v poho. Je to jen o tom jak se o to kdo stará. Je to jen o tom co upřednostníš.

Odkaz ke komentáři

Díky za všechny vaše názory, moc si jich vážím. Jsou to právě dvě věci, který mě odrazujou od nového auta: padání na ceně a vázání se k leasingu, když "začínám kariéru". Zase ale nevím, jestli bych vydržel takovej nájezd v prdítku typu Citigo. Po městě bych se toho vůbec nebál, ale na každodenní dálnici?!? Asi se v něm půjdu projet a uvidíme.

 

Přemýšlím, jestli budu vrážet 200000,- do Citigo, jestli nebude lepší za samé peníze vymyslet něco většího, a staršího. Nějaké tipy? :unsure: Co se tak koukám pohybuju se kolem roku 2010 u naftových Fabií, Focusů, C4, 308, i30... Ale teda popravdě francouze a hjondé bych hned vyškrtl! :pest: A Fordy neznám.

Odkaz ke komentáři

Pokud budeš zvažovat naftu, tak se vždycky koukni, jaká je spotřeba vůči stejnému výkonu v benzínu a obdobné konstrukci (resp. porovnat turba, atmosféru bych dnes již nebral), třeba na Spritmonitor. Protože rozdíl ve spotřebě už dnes není tak zásadní (okolo 20%), přičemž spotřeba je objektivně ta jediná výhoda nafty vůči benzínu..

 

A pokud se bavíme o částce 200t., tak tam, protože jsem na škodováckém foru, bych měl jeden tip. Doprodávanou novou nebo lehce jetou FII 1.2TSi ve slabší verzi, což pořídíš někde od 170tKč. Ta nová je skoro za obdobný peníz, jako Citigo, je větší, provozní náklady také nejsou nijak vysoké a ztráta na ceně během prvních pár let je také proti jiným autům výrazně nižší. A po FL vypadá už i celkem solidně.

 

Ovšem co tohle auto umožňuje, tak je to, že z něj lze jednoduše udělat vcelku zábavné vozítko. Protože se dá přes SW upravit na řádově 92kW. Což sice vypadá papírově jako brutální nárůst, ale vzhledem k tomu, že motor je úplně a naprosto shodný jako 77kW verze a liší se jen SW, tak nárůst vzhledm k sériovým komponentům je vlastně poloviční.

Odkaz ke komentáři

Narazil jsem na takovou nabídku : prodám škoda ROOMSTER SCOUT l,6 s automat. převodovkou,r.v.2OO9,červený,ruční řízení na pravou stranu,najeto 48 tis.km,bezvadný technický stav,nebouraný,každoroční garanční prohlídka. Cena 18O 000 Kč. Informace na TEL. 6O4563486. Možná sleva.

Odkaz ke komentáři
  • o 8 měsíců později...

Ideálním pro tohle auto jsou klasický přesuny na delší trasy s konstatní rychlostí. Na blbnutí tohle auto není; je to živý, ale musíš tomu pak trošku víc šlapat po krku. V tu chvíli ale koncept vozu nedává smysl. V rámci možností je slušná dynamika i s naloženým autem, ale na přelety a razantní předjížděcí manévry fakt ne.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...