Přejít na obsah

Funkce Lamda Sondy AGU .. Jedna sonda před Kat.

Guest GaGy

Doporučené příspěvky

Pánové potřeboval bych trošku radu.. Už sem zoufalej ..

Takže k věci - auto mi pořád hazí chudou směs. Není ten spávný výkon a na volnoběh není taky v pořádku.

Smažu chybu na diagnostice a po pár kilometrech je tam znova.

Lambda je tam cca půl roku a váha vzduchu je tam taky cca rok.

Ted sem měnil prasklou trubku odvětrávání a pomohlo to ,chod se zlepšil ale směs je stále chudá.

Diagnoza pořád píše tu lambdu.

Nenám sice original lambdu ani váhu ,ale zkoušel sem i origo bosch lambdu i váhu a pořád to samé.

Pokud tomu správně rozumím lambda funguje jen když je motor zahřátý a při určitých otáčkách?

Jakou funkci má na přidávání paliva do motoru?

Chudou směs poznám i podle toho že palubák mi na dlouhé trase cca 200km píše spotřebu 5,1L což je blbost u tohoto motoru.

Dřív sem třeba jezdil za 7,3 a tehdy to jezdilo dobře ..Dobrý výkon a otáčky taky oukej.

Takže mě zajímá funkčnost té lambdy jakým způsobem ovlivnuje přísun paliva do motoru.

Popřípadě může to dělat někde nějaká praskla hadice?

Že by to nasávalo falešný vzduch a palubák by to počítal jako chudší směs tím pádem by ukazoval nižší hodnoty? Místo cca 7-8 litrů - cca 5-6 L/100km ???

Vím že i tak sou ty hodnoty nesmyslné jen sem chtěl poukázat na to že když sem jel někde v létě když to ještě jezdilo dobře tak mi to ukazovalo cca 7,5 litru a to by tak sedělo. Ted to ukazuje 5-6 litru a jede to na ko.....

Odkaz ke komentáři

Tak já se na trase 200km dostal na 5,7l/100km. Ale jel jsem na tempomat kolem 100-120km/h + cca půl hodiny auto stálo na volnoběh.

Ale k té lambda sondě, ta právě má vliv na přísun paliva. Na základě lambda sondy je určen poměr paliva a vzduchu. Zkoušel jsi měnit i druhou lambdu? Jinak bych pořádně zkontroloval ty hadičky, dále jak jsou na tom svíčky, cívky a svody? :)

Odkaz ke komentáři

Pokud to háže chudou směs, tak by to podle mě mělo někde přisávat vzduch, ne?

Jinak tou druhou lambdou jsem myslel druhou lambdu na autě, ne druhou na vyzkoušení. Na autě jsou dvě, jedna před katem a druhá na něm. Nevím teda, jestli mají na směs vliv obě dvě :wacko:

Edit: Nemáš možnost si půjčit na delší dobu 100% funkční váhu?

Upraveno uživatelem LadikRS
Odkaz ke komentáři

A váhu jsi měnil kvůli tomuhle problému, nebo se ten problém objevil až po tom? Protože ta váha je častý původce Tvého problému(kromě těch hadic). Nechal bych ještě zkontrolovat vstřiky a zkusil si třeba půjčit ty cívky. A hlavně bych důkladně zkontroloval ty hadice, může to být opravdu jen malá netěsnost.

K popisu jedné chyby, která se objevuje s podobnými příznaky je ve VISu napsané tohle:

post-31880-0-76601200-1423474686_thumb.png

Odkaz ke komentáři

Váhu sem měnil kvůli tomu že mi původní uplně odešla.. Jel sem ,auto začlo cukat ,ještě to jelo ujel sem dalších 5km a konec. Vyměnila se váhá a jelo to zase normálně.Benzínové vstřiky sem měl vytahlé a vypadají dobře ,navíc to dělá i na LPG a tam jsou taky fungl nové vstřiky. Hlavně když to vymažu tak to jede dobře což si myslím že kdyby to byl vstřik že to dělá pořád neplechu. Kdyby byli špatné benzinové tak by se to neprojevilo u LPG a naopak, takže si myslím že tam problém nebude... Spíš kouknu ještě na hadice a na IC... Ted mi praskla hadice od vody :D

Jen mi je divný že to palubák takhle spočítá. Navíc mi to psalo předtím ještě problém s vyhřevem lambda sondy tak nevím zda celková ta kabeláž k té lambdě nebude špatná ,jen nevím jak to poměřit.

Odkaz ke komentáři
  • o rok později...
  • o měsíc později...
  • o 4 měsíce později...

Ahoj,

trošku oživím toto téma o lambda sondě v O1 1.8T AGU.

Dnes jsem napíchnul auto na diagnostiku a byla tam chyba

00561 Přizpůsobení směsi - překročena mez adaptace (add)
v příručce píšou zkontrolovat váhu, regulátor tlaku, palivové čerpadlo, sací systém na přisávaný vzduch, ventil N80, vstřikované množství. Krom tlaku a vstřiků jsem si říkal, že možná najdu problém v logu nebo prozkoumáním hadic sání sám. Nerad bych v servisu měnil díly a zjistil, že problém přetrvává. Tak jsem si dnes k tomu sednul a zkusil naměřit pár dat na studeném a teplém motoru dle dílenské příručky k 1.8T AGU.
Na studeném motoru (dnes ráno po noci) jsem měl volnoběžné otáčky 1100 1/min, na teplém 840-860 1/min (bez spotřebičů). Ihned se opět objevovala smazaná chyba 00561. Studené auto skáče při rozjezdu, volnoběh neklidný, spotřeba 16l/100km dle počítače.
A teď zpět k dotazu:
V DP píší, že lambda sonda je neaktivní než dosáhne provozní teploty 300°C. Jak dlouho to prosím tak trvá? 25min svižné jízdy stačí?
Dále píší, že hodnoty napětí lambda sondy mají kolísat mezi 0.3-0.5V pro ideální směs. U studeného motoru na volnoběh kolísá napětí 0.8 - 0.065V (ale asi stejně nefunguje než se sonda nahřeje) ale u zahřátého je napětí konstantní 0.035V v délce 1 minuty.
Mohl by někdo kdo se vyzná v diagnostice vyjádřit zda jsou to normální hodnoty, příp. přiložit svůj log ať se mám o co opřít? Přikládám logy.
Za každý postřeh, nápad co otestovat, změřit, zkontrolovat budu vděčný. Díky.
naměřené skupiny 7- regulace lambda a systém AKF, 8- načtené hodnoty lambda, 9- načtené hodnoty lambda

studeny-007-008-009.xlsx

teply-007-008-009.xlsx

Odkaz ke komentáři

Ahoj,

váhu jsem odpojil a nepozoroval jsem žádný rozdíl. Jen vyskočila chyba v ŘJ. Zkusím to projet a logovat zda ta lambda něco dělá.

Pak napíši co a jak.

Klapku jsem ještě nečistil, bál jsem se bez VAGu, že se nedá do základního nastavení sama a neodjedu. Díky.

Odesláno z mého SM-A310F pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři

Tak jsem projel auto, lambda ukazuje hodnoty ale s dost velkym rozsahem behem vteriny z 0,01 na 0.8V ale to muze byt normalni chovani lambdy?? Chtelo by to videt log se zarucene spravnou lambdou pro porovnani, nemate nekdo?

Otazka k vaze vzduchu, je hodnota 86g/s realna pri 4000 1/min otacek na 3°?

Pokud by někdo měl nějaký nápad, komentář budu velmi rád. Díky za Váš čas.

Přikládám logy:

021/007/008

naměřené skupiny 021-stavové slovo regulace lambda/007-regulace lambda a systém AKF/008-načtené hodnoty lambda

002/025/027 (měřeno při 3° z 1500 1/min na 4000 1/min na plný plyn)

naměřené skupiny 002- zákl. funkce, váha vzduchu/025-regulace plnícího tlaku při plné zátěži/027-snížení zátěže motoru regulací klepání při plné zátěži

LOG-01-002-025-027.xlsx

LOG-01-021-007-008.xlsx

Odkaz ke komentáři

A z čeho loguješ, když nemáš VAG? Já klapku kdysi čistil bez VAGu a byla na to nějaká procedura, jak nastavit základní nastavení. Držení v určitých otáčkách na volnoběh, pak to protáhnout do plných atd. Zkusím dohledat.

Projel jsi auto s odpojenou váhou? Ale podle hodnot váhy to vypadá, že by mohla být v pořádku. Log váhy se dělá, že se auto protáhne na trojku pod plným plynem do omezovače. Podle Tvých hodnot si myslím, že by se na požadovanou hodnotu mohla dostat. Pokud tedy máš sériových 110kW.

Ohledně lambdy se zatím úplně moc neorientuju. Ale snažím se to "nastudovat". Zatím se mi moc informací ohledně té konstantní voltáže nepodařilo dohledat (maximálně s jinou hodnotou, která značila lambdu po smrti). Ale všiml jsem si, že hodnoty lambdy v prvním soupci 007 se ti pak časem ustálily na 25.0, což by mohlo znamenat i přisávaný vzduch. Třeba se tu objeví někdo, kdo bude vědět víc ohledně hodnot lambdy. A já se pokusím ještě něco dohledat :)

Na log lambdy bych se zítra k večeru zkusil u sebe podívat.

Upraveno uživatelem LadikRS
Odkaz ke komentáři

Ahoj,

předtím jsem neměl kabel a proto jsem tu škrtící klapku radši nečistil. Teď už VAG mám od pátku a loguju to v to. Zatím se tedy spíš učím a prolézám fóra a návody.

Ano, auto s odpojenou váhou jede úplně stejně, žádný rozdíl nebyl patrný.. Nejsem si jist spotřebou, to bych musel asi jezdit delší trasu nebo pár dní. Předpokládám, že mám 110kW. Předchozí majitel nic neříkal a ani nevypadal, že by to dával chipovat.

Pokud by se ti podařilo mít log s lambdou tak je můžeme porovnat. Jinak spotřebu nemám tak vysokou, od plné do plné průměr 8.3l, na okreskách s lehkou nohou 90km/h lze za 6,3l dle palubního pc.

Vadná lambda nebo váha zvyšuje nějak rapidně spotřebu??

Odkaz ke komentáři

Tak pokud máš kabel, zkus i tu klapku. Jinak váha vypadá ok i podle jejího odpojení, jelo by to bez ní lépe.

Log se mi ještě nepovedl, měl jsem vybitý ntb a nenašel jsem nabíječku, tak snad zítra. Tak se nezlob.

Může zvýšit spotřebu, protože můžeš mít špatnou směs.

Odkaz ke komentáři

Tak pokud máš kabel, zkus i tu klapku. Jinak váha vypadá ok i podle jejího odpojení, jelo by to bez ní lépe.

Log se mi ještě nepovedl, měl jsem vybitý ntb a nenašel jsem nabíječku, tak snad zítra. Tak se nezlob.

Může zvýšit spotřebu, protože můžeš mít špatnou směs.

Ahoj, o víkendu tu klapku vyčistím a uvidím.

S logem nespěchej, až se podaří tak se podaří. Díky moc.

Odesláno z mého SM-A310F pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři

Ahoj,

je to tak, jak jsem se bál. Bohužel elektronický plyn to má jinak, má to i na jiných kanálech. Hodnoty "Lambda reg" mám, ale ukazují hodnoty v normě oproti Tvým. Hodnoty mám kolem 0%, Ty tam máš i těch 25%, co může značit ten přisávaný vzduch. Ale uvidíš, co to udělá po té klapce.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...