Přejít na obsah

Chlazení 1,6 75kW


Doporučené příspěvky

Zdravím, co všechno může způsobit že se auto pomaleji ohřívá? Když pominu venkovní teplotu.

Mám problém, mám octavii 1,6 75kW 2002 AVU, před 2měsící mi začala kolísat teplota vody (z kopce padala, do kopce stoupala). Říkam si ok termostat odešel. Koupil jsem nový nějaký něměcký, namontoval a po pár zkušebních jízdách žádně zlepšení a navíc začala svítit kontrolka motoru a šly pořád větráky. Na diagnostice zjištěny vadný termostat tak jsem ho vyreklamoval a koupil originál. Od té doby je to dobré ale pořád se o dost pomaleji ohřívá než na ten starý (když fungoval). Topí to celkem brzy ale dlouho to trvá než se to dostane na 90. Diagnostika je čistá. Napadla mě jediná možnost že by blbnulo čidlo a udávalo trošku jinou teplotu a díky el. termostatu ho ŘJ uměle přiotevřela dřív než by bylo potřeba a proto too tak trvá.... Nějaké nápady? Popřípadě odkaz na nějaké osvědčené čidlo co funguje. díky

 

P.S. ještě mě napadá že když na ohřátém motoru na 90 povolím expansku tak ujde tlak a hladina se zvedá tak že by přetekla přepadem a je slyšet probublávání v okruhu. Přetlak tam má být a že hladina naběhne je asi v pořádku ale tolik?

 

Ve vodě není vidět známka po oleji apod. Nic se nestrácí.

Odkaz ke komentáři

Tento motor nemá ochotu se moc rychle zahřívat.Trvá to v zimě,či z podzimu i 8-10km,než se dostane na provozku.A to je většinou jen budíková hodnota,protože dle VAG a jízdě ukazuje budík 90°C a ve skutečnosti podle ŘJ je hodnota 79°C .Pokud je tam originál termostat,tak bych to neřešil.

To,že po povolení víčka expanzky se zvedne o dost hladina je zcela normální.Je to i v návodu k autu s textem-POZOR NA OPAŘENÍ-NEOTVÍRAT PO JÍZDĚ!

Starý termostat už asi nebyl ve formě a tak se to jevilo úspěšněji(náběh teploty na 90°C),než nový a originál.

Jak nelítá teplota,tak bych to nechal být.

Odkaz ke komentáři

Ked sa spúšťajú ventilatory tak je zle cidlo teploty to zelené termostate alebo termostat alebo cidlo na výstupe s chladica. A ko si spomenul riadiaca otvorí termostat. Vag bi ti niečo hlásil. Termostat sa dá cez vag skontrolovat. Rj motora a blok 130. Ale teraz to na 100pro nepamätám. Alebo ešte môžeš mať problém v kabloch.

Odkaz ke komentáři

jo a ještě mi zůstávají po studeném startu viset otáčky kolem 2tis. prostě nastartuju otáčky cca 1100, rozjedu se a dojíždím k první křižovatce a najednou to zůstane viset u 2 tisíc, vymáčknu spojku a po cca 5vteřinách to padne na těch 1100. Udělá to párkrát za studena, za tepla nikdy.

Odkaz ke komentáři

Tak problém vyřešen, nedalo mi to a vyměnil jsem ještě čidlo teploty ve skříňi termostatu. A konečne to funguje jak má. Staré čidlo chybu nehlasilo ale zřejmě udávalo špatnou teplotu a ŘJ od začátku otevřela i velký okruh. Dneska z práce jsem udělal testovací jzdu a max spokojenost. Studený start, měl jsem ovládání topení na 1 větrák a teplotu na studený vzduch. Venku teplota 8stupnů a pohodovou jízdou jsem ji na budíkových 90 ohřál za necelé 4km. Což bylo předtím nemožný a krásně drží na 90ti, předtím to pořád kolísalo. A topení začíná topit za pár set metrů.... Teplota zkrátka vyleze a drží :-).

Odkaz ke komentáři

zrovna jsem ti chtel napsat, at vymenis snimac ve skrini termostatu: me auto topilo, ale ukazatel teploty byl pomaly a drive na stejne trase rucicka ukazovala napr. 90 stup, ale v soucastnosti bylo 60 stupnu a auto topilo dobre, takze sel maly okruh, navic se zvysila spotreba (asi jsem jezdil na sytic, i kdyz uz byl motor zahraty...zkratka jsem vymenil snimac v termostatu a vse funguje. Jo a diagnostika zaznamenala, ze snimac je OK, akorad jen spatne ukazoval,spise nepresne hodnoty teploty chladici kapaliny.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

Ty snímače, nebo čidla teploty tam jsou dva, jeden je 4. pólový tj. snímač teploty chladící kapaliny a druhý je 2 pólový a ten asi hlídá termostat, je to tak? Tady stevo psal, že se dá přes vag zkontrolovat termostat, jak? Je to opravdu v RJ motoru blok 130? Dnes když jsem parkoval, je mě divné, že docela dlouho běžely ventilátory pak tedy vyply, ale teplota se drží na 90 nijak nekolísá, je mě divně, že spodní hadice od chladiče je studená, motor má 90 a že běžely ventilátory??? Mám za to, že se má nejdříve ohřívat malý okruh, pak pustí termostat do chladiče a pak by měli jít ventilátory 1. a pak i 2. stupeň. Může mi to prosím někdo objasnit?

Odkaz ke komentáři

Tieto naše motory majú pracovnu teplotu 105 stupňov. Ale budík ti bude ukazovat stale 90°.raz som to sledoval cez vag a požiadavka teploty Rj motora bola 109° aktuálna bola 106. A na budúcich som mal stale 90. A čídla a termostat mám ok. Je to dané od výroby. Pokiaľ ti bežali ventilátory a chladic bol studený tak môže bit problém v termoste, čídle teploty v kabelazi alebo v samotnej rj motora ona ovláda termostat ale ta bude asi ok. To cidlo si dával originál? A ešte cidlo na chladici to spúšťa ventilatory. Cez vag sa je termostat v skupinach od 130 až 135.Ale si to celkom nepamätám.tam ti ukazuje teploty motora výstupu s chladica otvorenie termostatu atď. Všetko sa docitas v dielenskej príručke.

Odkaz ke komentáři

Díky stevo, zase jsem o něco chytřejší, že ve skutečnosti má být motor teplejší. Měnil sem to 4. pólové čidlo a originál. Právě proto jsem vypouštěl vodu a napadlo mě jestli to není někde zavzdušněné, tak jsem to chtěl pořádně ohřát a dolní hadice od chladiče pořát studená. Kde bych mohl sehnat, nebo stáhnout dílenskou příručku? Pro vag 304 mám vis 4,8, ale tam není na všechno návod.

Odkaz ke komentáři

Dnes jsem jel 50 km a už od začátku co byl motor ještě studenej tak šly ventilátory. Teplota na budíku byla po celou dobu stabilní na 90. Cestou zpět se rozsvítila kontrolka motoru, chyba 17701. Doma jsem to pak testoval přes VAG. Vymazal jsem chybu 17701, nasymuloval jsem závadu a odpojil jsem 2. pólovej konektor po chvíli se objevila chyba 17700 (termostat pro KF řízené chlazení motoru F265, přerušení) a pak vyskočila i ta 17701(termostat pro KF řízené chlazení motoru F265, zkrat na plus) a spustily se ventilátory. Chyby jsem vymazal ventilátory se vypnuly, pak sem odpojil 4. pólovej konektor po chvíli se objevila chyba 16501 ( čidlo teploty chladící kapaliny G62 signál příliš malý, pak naskočila i ta druhá 17701 rozešly se ventilátory. Stále nevím, co mám vyměnit??? Je to octavie 1,6 75 kw r.v. 2003 Děkuji za případné nápady.

Odkaz ke komentáři

Termostat vymen veď ti aj diagnostika píše že je tam skrat na plus. Ako som ti písal skôr premeraj jeho odpor. Ked bude motor studený odpoj cierny korektor od termostatu a na termostate na pinoch meral odpor ma byť 14-16 ohmov

 

 

 

 

 

Ak nás VIS tak si číslo chiby hod do neho tam ti napíše co a ako.

 

 

Ked si odpojil konektor tak si nasimuloval inu závadu , prerusenie. Skrat je niečo iné vo vnútornom vniknutí to skratuje

http://www.cc-autodily.cz/hrdlo-termost-s-vlozk

Odkaz ke komentáři

Tak jsem vyměnil celé hrdlo s termostatem a čidlem a je po broblému. Je to komplet součástka, to dvoupólové čidlo z toho ani vydělat nejde, je to propojené tenkýma drátkama, které se přeruší. Dalo se na tom naměřit že to má odpor 15 ohmu, ale problém byl někde v těch tenkých drátkách.

post-42336-0-51136000-1446384362_thumb.jpg

post-42336-0-31926300-1446384380_thumb.jpg

post-42336-0-17259600-1446384404_thumb.jpg

post-42336-0-11888700-1446384425_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
  • o 2 měsíce později...

Zdravím, nechci zakládat nové téma, jedná se mi o 1.6 74kw typ motoru AKL r.v. 2000, termostat vyměněný a kolísá mně teplota na budíku, někdy jde normálně a pěkně drží na 90, někdy to vyleze pak spadne skoro na nulu, pak zase vyleze. Znám diesel ale benzín moc ne, tenhle motor má jedno nebo dvě čidla a je to stejné jako u 75kw? jak je popsané v tomhle tématu.

Na vagu to nepíše závadu.

Díky.

Odkaz ke komentáři

Když je vadné čidlo teploty, tak blbnou studené starty. Spíš může být termostat buď špatně daný, nebo nový a je vadný. Byl originál? Prošahej hadice, jestli se ti bude postupně ohřívat i hadice za termostatem a bude propouštět do chladiče (proto kolísání teploty), tak je vadný termostat.

Odkaz ke komentáři

Právě že topi a studene starty jsou dobreí,to právě padá docela rychle.což si myslím ve skutečnosti nemůže. Snad.Termostat je tam půl roku a bylo to dobrý,originál to neni,ale taky ne žádná Čína.zkusim to ještě prozkoumat. Já bych řekl že ten jeden okruh pro jednotku dává dobře hodnoty a ten pro budík okruh bude spatnej.

Odkaz ke komentáři

Určitě to bude špatné teplotní čidlo chlad. kapaliny. Měl jsem podobný případ, dal jsem nový termostat a závada přetrvávala, tak jsem vyměnil čidlo a bylo po problému. Jinak jestli termostat funguje zjistíš tak, že po jízdě třeba 5km musí být hadice co vede do motoru, tj. k termostatu studená. Pokud bude teplá, tak je vadnej termostat, ale jak už jsem napsal, bude to nejspíše to čidlo... :)

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Příspěvky

    • Ahoj, nedořešil to někdo? Mám taky 1,4 TSI 2013 Liftback a takovou nestabilitiu jsem u žádného auta nezažil 😞 okresky jsou v pohodě ale jak člověk zajede na dálnici nebo jede rychleji, tak je auto šíleně nestabilní, stačí aby trochu foukl vítr a autem mě to hodí do strany.. Kola nafoukané dle doporučení výrobce, geometrie OK.. Neměnil někdo třeba převodku řízení ?
    • Laurinka je na prodej, cena k diskusi. Najeto 360 tkm, pravidelně měním rozvody a olej, tankuju jen Maxxmotion. Motorově všechno v pořádku, klimatizuje, interiér nese známky používání, exteriér odpovídá věku a nájezdu, začíná reznout, lak se loupe, takže co si budem... Minimálně jako pracant bude ještě dlouho jezdit (STK 01/2024), hezky hrát (zesík, můžu nechat i subwoofer).  Je čas se posunout dál, Baghíra zůstává doma. Fotky ještě nemám, průběžně čistím interiér.
    • Tak udělal sem co jste psal, sundal sem i manžety kde jsou spojené tyčky k řízení ale v tyčkách žádná vůle vše jde slyšet od hřebenu..ještě to řízení má takový stěhovací šroubek tím tomu asi nepomůžu? A 2. Otázka, řízení musí být ze stejného modelu? Mám 7.97 tj.kratší čepy..
×
×
  • Vytvořit...