Přejít na obsah

Nalití chladící kapaliny do motoru

Doporučené příspěvky

Ahoj všem, vím, že dostanu kartáč, ale přesto bych poprosil o radu.

Půjčil jsem auto kamarádovi vracel mi ho s tim, že se rozsvítila kontrolka oleje. Nijak jsem neřešil a pamatoval jsem si, že mám vzadu jednu litrovku. Tak jsem cca ve 4 ráno když jsem jel do posilovny nelenil a vzal jednu litrovku a řekl si, že si to doleju. Zkontroloval jsem měrku, bylo tam pod minimem a tento týden jsem měl jet na výměnu oleje tak jsem nijak neřešil. Nebylo vidět, chtěl jsem nadávkovat pomalu a hned jak jsem začal lít jsem si všimnul, že to neni olej, ale je to řídký a je to chladící kapalina ( Byla to sekunda nalití cca panák). V tu ránu se mi skoro zastavilo srdce a samozřejmě přišla asi 10 minutovka sebemrskačství a titulování sebe do role mužských a ženských udů. Moje otázka zní, ublíží hodně motoru, když tam doleju olej a pojedu s tim do garáže na výměnu nebo to mám radši udělat na ulici? Nechce se mi platit odtahovka.

Díky moc. Snad mi poradíte. :wallbash: :wallbash: :wallbash:

PS: V litrovce od oleje byla chladící kapalina.

PSS: Stále se za to co jsem udělal nenávidim, tak mě zkuste ušetřit :D

01 2004 1.6 74kw

Odkaz ke komentáři

Dole jsem dal uryvek z clanku, ktery o tom pojednava. Z me strany radsi 1000kc za olej+filtr nez par tisic za motor :-/

Cely clanek je zde: https://www.oleje.cz/clanek/Vlastnosti-motorovych-oleju---Voda-a-glykol-v-oleji

Glykol v oleji

Glykol je součástí všech nemrznoucích kapalin buďto ve formě etylenglykolu nebo propylenglykolu. Do motorového oleje se nemrznoucí kapalina může dostat poměrně lehce při závadě na hlavě válců a nemusí ani jít o zřetelnou závadu (např. prasklá hlava válců), ale i o drobné průniky nemrznoucí kapaliny do motorového oleje. Nemrznoucí kapaliny jsou dnes navíc aditivovány především látkami, které zabraňují korozi chladicího systému. Glykoly a aditiva reagují s motorovým olejem více než pouhá voda, která se s nemrznoucí směsí dostává do oleje. Výsledkem pak je, že již při velmi nízkých koncentracích chladicí kapaliny v oleji dochází k nevratným a závažným změnám v motorovém oleji a ke zhroucení jeho funkce. Rychlost, s jakou dojde ke zničení oleje, závisí na množství proniklé nemrznoucí kapaliny a glykolu. Konec je však neodvratný. Olej rychle zcela zčerná, ztrácí tekutost, objevují se v něm nerozpustné úsady a kaly, a pokud je i v tomto stavu dále provozován, nakonec téměř úplně ztuhne a neodvratně dojde k zadření motoru. Před zadřením se nás motor ještě snaží upozornit na to, že všechno není v pořádku, tím, že budeme mít potíže s nastartováním díky hustému a později i ztuhlému oleji.

Odesláno z mého ALE-L21 pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...