ferd Odesláno Září 9, 2017 Sdílet Odesláno Září 9, 2017 Ahoj všem, vím, že dostanu kartáč, ale přesto bych poprosil o radu. Půjčil jsem auto kamarádovi vracel mi ho s tim, že se rozsvítila kontrolka oleje. Nijak jsem neřešil a pamatoval jsem si, že mám vzadu jednu litrovku. Tak jsem cca ve 4 ráno když jsem jel do posilovny nelenil a vzal jednu litrovku a řekl si, že si to doleju. Zkontroloval jsem měrku, bylo tam pod minimem a tento týden jsem měl jet na výměnu oleje tak jsem nijak neřešil. Nebylo vidět, chtěl jsem nadávkovat pomalu a hned jak jsem začal lít jsem si všimnul, že to neni olej, ale je to řídký a je to chladící kapalina ( Byla to sekunda nalití cca panák). V tu ránu se mi skoro zastavilo srdce a samozřejmě přišla asi 10 minutovka sebemrskačství a titulování sebe do role mužských a ženských udů. Moje otázka zní, ublíží hodně motoru, když tam doleju olej a pojedu s tim do garáže na výměnu nebo to mám radši udělat na ulici? Nechce se mi platit odtahovka. Díky moc. Snad mi poradíte. :wallbash: :wallbash: :wallbash: PS: V litrovce od oleje byla chladící kapalina. PSS: Stále se za to co jsem udělal nenávidim, tak mě zkuste ušetřit :D 01 2004 1.6 74kw 0 Citovat Odkaz ke komentáři
ruzipa Odesláno Září 9, 2017 Sdílet Odesláno Září 9, 2017 Neriskoval bych to, udela se takova divna emulze a nevim jak to bude mazat... Radsi vypustit a nalit novy olej :-/ Odesláno z mého ALE-L21 pomocí Tapatalk 0 Citovat Odkaz ke komentáři
jirinovo Odesláno Září 9, 2017 Sdílet Odesláno Září 9, 2017 panák sajrajtu na čtyři litry oleje mi nepřijde jako krizová situace. Asi by jsem volal do nějakého servisu a ptal se zkušených. Ale hned by jsem s tím nejel. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
header009 Odesláno Září 9, 2017 Sdílet Odesláno Září 9, 2017 Výměna oleje není žádná tragédie jak finanční tak časová. Ono to asi ve finále nic motoru udělat nemusí, ale za půl hodiny práce a pár stovek za olej a filtr to fakt nemá cenu riskovat 0 Citovat Odkaz ke komentáři
ferd Odesláno Září 9, 2017 Autor Sdílet Odesláno Září 9, 2017 Ok díky snad nedosatnu pokutu, že to měnim na ulici.. Jinak dávám tam 5w40 máte nějakej ověřenej olej za normální prachy?:) Díky 0 Citovat Odkaz ke komentáři
ruzipa Odesláno Září 9, 2017 Sdílet Odesláno Září 9, 2017 Dole jsem dal uryvek z clanku, ktery o tom pojednava. Z me strany radsi 1000kc za olej+filtr nez par tisic za motor :-/ Cely clanek je zde: https://www.oleje.cz/clanek/Vlastnosti-motorovych-oleju---Voda-a-glykol-v-oleji Glykol v oleji Glykol je součástí všech nemrznoucích kapalin buďto ve formě etylenglykolu nebo propylenglykolu. Do motorového oleje se nemrznoucí kapalina může dostat poměrně lehce při závadě na hlavě válců a nemusí ani jít o zřetelnou závadu (např. prasklá hlava válců), ale i o drobné průniky nemrznoucí kapaliny do motorového oleje. Nemrznoucí kapaliny jsou dnes navíc aditivovány především látkami, které zabraňují korozi chladicího systému. Glykoly a aditiva reagují s motorovým olejem více než pouhá voda, která se s nemrznoucí směsí dostává do oleje. Výsledkem pak je, že již při velmi nízkých koncentracích chladicí kapaliny v oleji dochází k nevratným a závažným změnám v motorovém oleji a ke zhroucení jeho funkce. Rychlost, s jakou dojde ke zničení oleje, závisí na množství proniklé nemrznoucí kapaliny a glykolu. Konec je však neodvratný. Olej rychle zcela zčerná, ztrácí tekutost, objevují se v něm nerozpustné úsady a kaly, a pokud je i v tomto stavu dále provozován, nakonec téměř úplně ztuhne a neodvratně dojde k zadření motoru. Před zadřením se nás motor ještě snaží upozornit na to, že všechno není v pořádku, tím, že budeme mít potíže s nastartováním díky hustému a později i ztuhlému oleji. Odesláno z mého ALE-L21 pomocí Tapatalk 0 Citovat Odkaz ke komentáři
ruzipa Odesláno Září 10, 2017 Sdílet Odesláno Září 10, 2017 Trosku offtopic, ale jak dopadne olej + ostrikovace :-D Odesláno z mého ALE-L21 pomocí Tapatalk 0 Citovat Odkaz ke komentáři
ferd Odesláno Říjen 7, 2017 Autor Sdílet Odesláno Říjen 7, 2017 Ahoj, tak snad se k tomu dostanu dnes a ještě mám dotaz ohledně propláchnutí motoru, mám to prolejt alespoň jedním litrem oleje a pak teprve nalít nový? Bojím se, že tam zůstanou nějaký zbytky a zničim si ho. Díky 0 Citovat Odkaz ke komentáři
breta Odesláno Říjen 7, 2017 Sdílet Odesláno Říjen 7, 2017 Selský rozum mi říká, že to nemá smysl. Olejová pumpa asi 1 litr vůbec nenasaje, takže se vlastně nic nepropláchne, leda se umyje dno vany. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Rolbař Odesláno Říjen 7, 2017 Sdílet Odesláno Říjen 7, 2017 on to myslel tak, že do motoru dá 1l nového oleje a pak jej vypustí (bez nastartování), rozhodně se tím nic nezkazí, smeje to alespoň dno vany... 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Konny Odesláno Říjen 8, 2017 Sdílet Odesláno Říjen 8, 2017 Nalit litr oleje je na nic. Kup treba v Lidlu tento obyc olej za 300,- https://www.lidl.cz/cs/nabidka.htm?articleId=3849 , projed to par kilometru, vypust a nalej olej, kterej tam uz zustane ;) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Doporučené příspěvky
Zapoj se do diskuse
Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.