Jarda87 Odesláno Listopad 4, 2017 Sdílet Odesláno Listopad 4, 2017 Zdravím všechny, Přidávám jednoduchý návod na výměnu oleje v převodovce OCT. 1.6 74/75 kW, který se mi plnně osvědčil. Hlavně tedy z důvodu, že jsem opravdu nechtěl plnit převodovku z boku, což je naprostý nesmysl, když je dané plnící množství výrobcem (1,6 - 1,7 litru). Návod: 1.) Na rovině vypustit starý olej - imbus 17 mm (viz obrázek 1) 2.) Vypuštěný olej zachytit do vhodné nádoby. 3.) Vrátit zpět a utáhnout výpustní šroub. 4.) Vypuštěný olej kontrolně přeměřit z hlediska množství. Já vypustil 1,6 litru. 5.) Odšroubovat spínač zpátečky - trubkový klíč č.24 (viz obrázek 2). 6.) Otvorem spínače zpátečky pomalu nalít nový olej - viz obr. 2 (množství 1,6 - 1,7 litru). 7.) Zašroubovat spínač zpátečky. Celá procedůra je velmi jednoduchá a trvá maximálně hodinu. Jako olej jsem použil plnně syntetický Shell Spirax 75W90 za 175kč litr splňující příslušnou normu VW 501.50 (Api GL-4) a je používán do převodovek koncernu VW. Snad se bude někomu hodit. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
jindra999 Odesláno Listopad 8, 2017 Sdílet Odesláno Listopad 8, 2017 Až na to, že se má zásadně použít olej zjištěný podle VIN, do té samé převodovky se mohly dávat tři typy synchronů. Já si v eshopu našel jeden olej, ale v manuálu k převodovce byl jiný, tak jsem oslovil prodejce Autonova, kde bylo auto koupeno kdysi, aby mi zjistili, co tam patří dle VIN. Byl to jinak označený a dražší olej, obojí v originál VW balení. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Jarda87 Odesláno Listopad 8, 2017 Autor Sdílet Odesláno Listopad 8, 2017 Pojem originální olej se mi jeví jako marketingový tah výrobců vydřít z lidí další peníze. Do převodovek se v současné době používají 4 výkonostní specifikace olejů. Do manuálních převodovek se používá olej třídy GL-4. To znamená, že do převodovky Oct. 1.6 můžeš nalít dle libosti syntetický olej 75W90 který specifikaci GL-4 splňuje a nic tim nezkazíš. Nehledal bych v tom moc vědu. GL-3 - nízkoaditivované oleje pro manuálně řazené převodovky se středním namáháním GL-4 - oleje vysoce aditivované určené především pro ručně řazené převodovky a málo zatížené hypoidní převody GL-5 - oleje určené pro vysoce zatížené hypoidní převody, pracující v nejtěžších provozních podmínkách, vystavené proměnnému rázovému zatížení GL-6 - oleje pro hypoidní převody pracující v extrémních podmínkách. Zatím se používají velmi zřídka 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Spooky1 Odesláno Listopad 28, 2017 Sdílet Odesláno Listopad 28, 2017 Já se spíš zeptám úplně blbě,ale 1,6ka nemá kontrolní a napouštěcí otvor? Pokud ne, pak nic proti,ale pokud ano tak nechápu to vyndavání spínače zpátečky... :wallbash: :wallbash: :wallbash: 0 Citovat Odkaz ke komentáři
jindra999 Odesláno Listopad 28, 2017 Sdílet Odesláno Listopad 28, 2017 Kontrolní a napouštěcí je ten samý. A jde to. Jen je dobrý vypustit starý olej do předem ocejchované nádobky, aby se tam dalo to samé množství. A při nalívání to zvednout heverem, aby tam dalo potřebné množství nalít, ona je hladina kousíček nad kontrolním otvorem. I tak mi vyteklo tuším 1,6 litru, nepamatuju si přesně. Na napouštění je potřeba PET s hadicí a trychtýřkem nebo já použil 1000 ml pístovou plničku. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
CzechDave Odesláno Listopad 28, 2017 Sdílet Odesláno Listopad 28, 2017 Já to tedy měnil klasicky, tj. vypustit olej spodním otvorem, ten pak zašroubovat a odšroubovat kontrolní šroub na boku převodovky. V mém případě je tam dost těsno kvůli plastovému podběhu, ale ten se dá odsunout a s inbusem se tam pak jde celkem dobře dostat. Oba šrouby mají shodný inbus 17. Nový olej jsem tam nastříkl velkou "injekční stříkačkou" na olej s hadičkou, dá se běžně koupit, objem má asi půl litru. Nasát, vstříknout, nasát, vstříknout... Jakmile začne nový olej přetékat z plnícího otvoru, zašroubovat šroub, s citem dotáhnout a je to :). Auto je ale nutné zvednout nebo s ním najet na nájezdové rampičky (mám já a nemohu vynachválit), aby se pod něj dalo nasoukat, pracuje se výhradně pod autem. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Doporučené příspěvky
Zapoj se do diskuse
Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.