Přejít na obsah

Nefunkční sahary octavia 1 - 1.6 motor BFQ climatronik

Doporučené příspěvky

Ahoj všem. Jedná se o Octavii 1 1.6 75kW Motor BFQ s climatronikem. Bohužel jsem zjistil v těchto vedrech, že nejedou sahary . Když proklemuju termočidlo na chladiči, odpojím čidlo teploty u termostatu, pustím klimu. prostě nic. A diagnostika - akční členy také nic. Chybu to žádnou nehlásí. 
Zkoušeno:
1.ventilátory napřímo na 12V - oba jedou i na obě rychlosti.

Propoj ventilatorů a jednotky dochlazování - OK

Odpojní teplotního čidla na chladiči - G83 - diagnostika jednotky motoru pozná, že je odpojeno nebo proklemováno

čidlo tlaku klima G65 - signal jde do RJ take a je OK

Odpojení teplotního čidla u termostatu (3 pin) diagnostika jednotky pozna
2. na jednotce dochlazování (J293) 1J0 919 506 L :
Na 14-pin konektoru jednotky dochlazování:
pin 1 - nezapojen
pin 2 - tlakový senzor klimy + propoj do RJ Simos pin 29/81a - otestováno, proměřeno OK
pin 3 -z konektoru jde zelený drát ale netuším kam - ve schématu není
pin 4 - + na pojistku č 16 - 12V přítomno
pin 5 -propojeno s pinem 14 dle schématu, ale já naměřím mezi cca 800 ohmů vede jiná barva kabelu než od pinu 14 a jde do svazku
pin 6 -Mínus pól na kostřící bod - proměřeno OK
pin 7 - propoj s jednotkou simos pin 79/81a - proměřeno a preventivně natažen nový kablík
pin 8 - Do climatroniku (při zapnutí klimy je tam + 12V)
pin 9 - plus při zapnutém klíčku - prověřeno
pin 10 -spojka klimakompresoru - propoj je OK
pin 11 -propoj s jednotkou simos pin 77/81a proměřeno a preventivně natažen nový kablík
pin 12 - Do climatroniku proměřeno OK
pin 13 - z konektoru jde fialovo/žlutý drát do přístrojovky - druhý konec jsem nenalezl
pin 14 -propojeno s pinem 5 ale já naměřím mezi cca 800 ohmů - vede jiná barva kabelu než od pinu 5 a jde do svazku

Nemá prosím někdo typ, na co se zaměřit?? Zjistil jsem to tak, že mi včera v koloně doslova vybuchl výměník topení a při opravě se hledáním přišlo nato, že nejedou sahary.

Bohužel už nápady došly. Vše se tváří ok ale prostě nejedou .

Odkaz ke komentáři
před 36 minutami, Luki@007 napsal:

Vyzkoušel a prověřil jsi opravdu hodně 👍 Zkusil bych se zaměřit na správné množství chladícího média a případně zkusil jiný snímač tlaku. Může dávat špatný signál pro RJ.

Chladicí medium je  ok - to bylo první, co se naplnilo po demontáži a montáži palubky kvůli tomu prasklému výměníku.

Kdyby tomu vadil snímač tlaku, tak by to mělo být v diagnostice videť?

Bohužel ale nejsem schopny ani pres diagnostiku a akční členy rozjet ventilatory a ani při odpojení, proklemování teplotních čidel.

V diagnostice RJ motoru je v testu akčních členů rele paliv čerpadla/AGR/cerpadlo vzduchu,....to vse reaguje, ale při nápisu pozor roztočí se ventilátor se nic nestane. Ventilátory se nerozjedou, ale diagnostika skončí bez  chyby. 

P.S. neměly by i s prázdnou klimou fungovat ventilátory v případě přehřátí?. Případně jak je donutit na test rozjet? Co kde odpojit/ proklemovat? 

Jestli dobře chápu schéma a popis tohohle motoru BFQ a climatroniku, tak všechny čidla teploty jsou vedeny do jednotky motoru SIMOS a ta je pak propojena dvěma kablíky s jednotkou dochlazování (pod baterií) a ta je propojena ještě s klimatronikem, který přes ní taktéž spíná sahary a i klimakompresor. Nevím někdo, zda z jednotky SIMOS piny 77 a 79 napojene do jednotky pod baterií je sběrnice nebo normálka napěťové a můžu zkusit do nich pustit napětí (abych vyloučil chybu RJ motoru)

Climatronic BFQ O1 2003-1.pdf

Upraveno uživatelem Ladi001
Odkaz ke komentáři

Jedničkovou Octavii už pár let nemám, ale jestli si to dobře pamatuju, tak v testu se sahary roztočily. Takže pokud je test nespustí, tak bych chybu hledal v řídícím signálu. ŘJ spoustu chyb neumí nahlásit, ale jen něco přestane dělat. Podrobněji asi už neporadím, je to už opravdu dlouho, co jsem něco podobného řešil.

Odkaz ke komentáři
před 12 minutami, Luki@007 napsal:

Jedničkovou Octavii už pár let nemám, ale jestli si to dobře pamatuju, tak v testu se sahary roztočily. Takže pokud je test nespustí, tak bych chybu hledal v řídícím signálu. ŘJ spoustu chyb neumí nahlásit, ale jen něco přestane dělat. Podrobněji asi už neporadím, je to už opravdu dlouho, co jsem něco podobného řešil.

No právě, je to asi milion a jedna věc kterou diagnostika neukáže a nebo není popsaná.  Neskutečně složitě vše udělané od hadic chlazení až po elektro a dostat se k popisu čehokoli je problém. Bohužel se mi nikde nepovedlo najít jestli tyto dvě jednotky mezi sebou komunikuji sběrnicí nebo je to jen tupý povel a každý ze dvou drátu udělá jen konkrétní věc. Kdyby se nedělal nedávno komplet motor, protože zbytek je stav dobrý tak už je na šrotišti. 😞

Přesto děkuji

Upraveno uživatelem Ladi001
Odkaz ke komentáři
Před hodinou, Patrik77 napsal:

Když propojíš na svorkovnici  čidla teploty chladiče pin 1 a 2 , rozeběhnou se sahary na nízkou rychlost ??

Nerozjedou, na odpojeni a propojení čidla na chladiči nic. A z dob minulých mám vyzkoušeno, že když se odpojí to dvoj čidlo teploty u termostatu tak po vypnutím motoru by se měly rozjet a to také nic.  

Odkaz ke komentáři
před 10 minutami, Patrik77 napsal:

Zkontroluj přívod kostry k saharám

Ty jsou ok. Jak jsem psal na úvodu. Ventylátory a vedení knim otestované a při ručnim připojení jedou. Ještě jsem včera rozlousknul to jednotku dochlazovaní. Vevnitř je jak nova. Vše meřeno přimo na pinech v ní (tzn napájeni, napájeni přes klíček, signal na puštěni klimy, senzor tlaku klimy, zem- vše toto tam je). Když propojim ručně kontakty na relátkách vní tak ventilátory jedou. Jedině, co nejsem schopny změřit je propoj mezi RJ motoru a touto jednotkou - kabliky byly OK ale stejně jsem oba vyměnil. Jenže netuším, co za signál po nich má jít. Jestli je to sběrnice pro komunikaci nebo jen čistě zapnuto/vypnuto proti zemi nebo 12V.   Vše včetně diagnostiky se tváří že je vše OK a že se točí, ale opak je pravdou :((

Odkaz ke komentáři
před 42 minutami, Patrik77 napsal:

Vyměň pojistku na akumulátoru asi 30A zelená ta vlevo .

Na čtyřpinový svorkovnici ti na pinu 3 chybí napětí +12V a proto se nerozeběhnou při spojení pinu 1 a 2 na čidle teploty.

Veškeré pojistky na akumulátoru i v autě otestovány žárovkou a voltmetrem. Na obou konektorech u Rj dochlazování je 12V - jak z pojistky zelené, tak s té plechové + pojistky z boxu uvnitř auta přítomné. Veškeré kontakty a kostry očištěny a zkontrolovány. RJ motoru pozná, že se s čidlem na chladiči něco děje když ho odpojim a proklemuju, ale už dál nic nesepne. Jediné co zbývá a  potřeboval bych zjistit abych ověřil jestli neni KO RJ motoru - je (jak už jsem psal předtím) co z RJ motoru (Simos 3.3a)  má lézt z pinu 77 a 79 na svorkovnici 81a jestli jeden pin je rychlost 1 sahar a druhý pin je rychlost 2 sahar ( jen prostě tupé připojení/odpojení)nebo tam probíhá nějaká komunikace mezi těmito dvěma jednotkama. Je problém RJ motoru prohodit za jinou a otestovat, protože se musí nová nakodovat k budikum a tak. Proto zjisťuji co je na výstupu zní (piny 77 a 79). Prosím prosím neví někdo?

Odkaz ke komentáři

Ahoj všem. Tak problém vyřešen. Bohužel to stálo dost zbytečné práce, aneb jak pronesl mechanik "pokud něco bučí jako kráva, vypadá jako kráva, tak to kráva je" :D.
První typ na RJ dochlazování byl správný. Bohužel se tu ale sešlo dost náhod. Od posledního příspěvku se odehrálo následující:
Přišla nová RJ (náhrada čína)z netu - výsledek nula, chyba stále stejná
Měnily se tedy další dráty, držák pojistek, čidlo klimy a stále nic. Pak už nastal kolotoč postupně vše znovu.
Objednala se originál nová RJ dochlazování, problém stále něvyřešen, ale už to začalo vypisovat chyby viz obrázek. No a na základě těchto chyb se diagnostikovala - ano ano, vadná RJ dochlazování (a ano ta nová originál za neskutečné peníze)
Pak už to šlo rychle. Nová originál se vyměnila za jinou novou originál a vše se jak zázrakem rozjelo :D
Shrnuto:
původní RJ dochlazování KO, nová náhrada KO, nový originál KO, další originál už OK a vyřešeno.
Tak třebo někomu pomůže.

IMG_6159.jpeg

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...