Jump to content

Cvakání v motoru po studeném startu.

Recommended Posts

Zdravím borci. Před měsícem jsem pořídil Octavia 3 RS 230 po FL. Kód motoru CHHA. Měl bych na vás dotaz a byl bych vděčný kdyby se našel někdo, kdo by mi odpověděl. Když auto nastartuju po delší době (studený start) tak si zhruba 45 vteřin drží klasicky zvýšené otáčky a potom motor jakoby cukne a otáčky začnou padat na normální volnoběh. Během té chviličky co padají otáčky se z motoru ozývá tiché cvakání, zhruba 4-5 vteřin. Pak ztichne a běží hezky tiše. Mám teorii že po startu je vyšší tlak oleje a pak se sníží a díky tomu cvaknou hydroštely než si vymezí správnou vůli. Je to normální projev motoru? A nebo se pletu a je něco špatně? Díky za odpověď 

Obecně TSI mají starty hlučnější, kvůli emisím a rychlejšímu zahřátí katalyzátoru je větší dávka paliva a mění se i předstih, respektive ŘJ dělá vše proto, aby se katalyzátor rychle zahřál. Pokud se motor uklidní a necvaká za tepla, tak bych to neřešil.

Já vím že TSIčka vydávají různý zvuky, hlavně po startu.. tohle mě ale trošku zarazilo protože to neni slyset hned po startu ale je to slyšet pouze pár vteřin když končí ta fáze zahřívání katu a padají otáčky na normální volnoběh. Potom už to běží hezky tiše. Tak každopádně děkuji za odpověď.