Jump to content

Běh

mischicka

Kilometry a míle  

11 members have voted

1. 1. Kolik jste naběhali km za rok 2010?

• 0 - 49 km
      5
    • 50 - 249 km
      2
    • 250 - 999 km
      4
    • 1000 - 2499 km
      1
    • 2500 - 4999 km
      0
    • 5000 a více km
      0
  2. 2. Jaký je váš cíl pro rok 2011?

• 0 - 49 km
      4
    • 50 - 249 km
      2
    • 250 - 999 km
      2
    • 1000 - 2499 km
      2
    • 2500 - 4999 km
      2
    • 5000 a více km
      0

Recommended Posts

Běh tu jako jeden z mála masově rozšířených sportů není, tak jsem založil nový topic :palec:

Je tu nějaký běžec? Nemyslím za ujíždějící tramvají nebo před nadávající manželkou, ale takový co rád běhá a třeba to i sleduje online s využitím Nike+ apod.?

Já mám od srpna naběháno skoro 100 k, od konce května co Nike+ používám těch 177, přes prázdniny jsem tomu totiž moc nedal, ale teď se snažím 5 ndí v týdnu kolem 4 km, tedy plus mínus 20 km týdně.

Edited by mischicka
ANKETA
Mišáku: taky to je Tvůj denní chleba...

Já běhám maximálně na běžicím páse v posilce jinak mě to samotného nebavi...

Myslíš, že mě se vždycky chce a úžasně mě to baví :palec:? Taky se mi líp běhá s někým, když to zrovna není sprinter co mi uteče na prvním kilometru :-)

Hmm neběhám, ale chtěl bych pás. Ale na léto chci začít, pač se stěhuju a v zimě pojedu objem a cvičení ( konečně - uvidíme co klouby ) a na léto běhání mírná redukce...

Takže : zatím neběhám, ale chystám se :)

O pásu jsem taky uvažoval, nesnáším běhání když je hnusně, ale lepší je asi crossový trenažér, na něm se procivčí celé tělo.

Zdar,

ja beham ted necely rok. Ucastnim se tady na Vysocine dost zavodu - Choteborsky bezecky pohar, jihlavsky Bezec Vysociny a podle vysledku mi to nebeha az tak zle.

Zatim nejdelsi zavod co jsem absolovoval tak bylo 16,1 km - bohuzel 1/2maraton v Novem Veseli u Zdaru mi utekl kvuli pracovnim povinnostem v zahranici.

Ad tydenni kilometraz - kdyz jsem byl na jare v trochu slusnem pulmaratonskem treninku tak jsem se dostaval na 70km tydne, jinak tak 40–50 km, ale jsou v tom i intervalove treninky, kdy davam treba 10 ostrych dvoustovek za sebou.

Ad bezecky pas - nikdy jsem na nem vlastne nebyl a krome fyzickych testu nekde v laboratori ani nechci. Tak hnusne aby se nedalo behat je venku jen parkrat v roce - to musi uz dost prset. Samozrejme to chce rozumne obleceni, dobre se rozcvicit apod.

A vetsiho pulroku beham potme s celovkou - jindy to vzhledem k praci a rodine proste nejde.

Edited by Volovec

Ad holene - ja jsem zadny takovy problem nemel, ale zena beha taky a mela s tim dlouhe lapalie, kdyz zacala letos na jare behat trochu vic.

Zalezi jaka je to bolest, ale u zacinajicich bezcu je to udajne hodne casty problem.

Pry pomahaji cviky jako sedani si na paty v drepu a ruce davat dozadu apod. - neco urcite najdes na www.behej.com - nekde jsou tam o tom clanky a diskuze.

Ted uz ma od toho zena klid - chce to behat - nekdy po zavode to je ale tak, ze to pry fakt nejde, ale casem to zmizi - ale ten cas muze byt i pul roku.

Jinak ta bolest, i kdyz se zda ze boli primo kost nebo okostice, pry vychazi z malych svaliku a slach co jsou zepredu holene, jako odpoved na to, ze predtim nebyli moc zapojovany, kdyz clovek nebehal.

Ja jsem se na jare potykal spise s lytkama ci stehnama po nejakych intenzivnich zavodech - jednou jsem na jare bezel 3 zavody behem 1 tydne a byl to docela mazec, kazdy z tech zavodu jsem zabehl slusne, ale pak uz jsem se musel dost kousnout a i bezet mirne pres bolest - coz rozhodne nedoporucuju - ale kdyz jde o umisteni na bedne, tak to nekdy musi jit na "krev" :-)

Edited by Volovec

Jj, s těma svalíkama máš asi pravdu, zrovna včera jsem si to ohmatával a zdá se mi, že to není holeň-kost ale něco co je před ní ať už je to cokoliv.

Díky za odkaz, prostuduju.

Od ledna jsem chtěl začít trénovat právě s pomocí nike.com na maraton, ale nevím jestli budu mít dost vůle - běh mi dělá dobře, ale někdy se mi fakt nechce, i když musím říct, že teď jsem si z toho udělal celkem pravidelnou záležitost a když nejdu, tak se cítím dost nesvůj :-D

Jestli bych mohl poradit -s maratonskym treninkem nezacinej moc zhurta - je to dost darda a hlavne to zabere dost casu - ale ono jde o to jestli chces jen dobehnout nebo mit za cil nejaky konkretni cas.

Ja uvazuju ze bych sel do maratonu nejdriv pristi rok na podzim, ale na druhou stranu vim ze pres leto nebudu moct venovat treninku dost casu. Rozhodne pokud maraton, pak tak, abych ho zvladnul pod 3 hodiny.Kdyz tak spis zacni s treninkem na polovicni trat -tj. pulmaraton.

Jinak zrovna pred chvili jsem se vratl z 12kilometroveho vyklusu :-)

Ja jsem nastesti problemy nemel, ale zacal jsme behat na podzim jeste pred ukoncenim cyklisticke sezony a rozhodne netrpim nadvahou.

Chce to zacit s rozumem a neco malo si predtim precist nebo nechat poradit.

Rozhodne davat pozor na prudke zvysovani tydenni porce nabehanych kilometru a nebehat ze zacatku skoro vubec rychla tempa.

Jinak u mne nejvic svalovych bolesti a zraneni vzniklo pri zavodech kde byly rychle sebehy - moc jsem prodluzoval krok misto toho abych zvysoval frekvenci kmitani nohou.

Jo a samozrejme nezapominat pred behem a i po behu na spravne rozcviceni (ale ne protahovani).

Edited by Volovec
  • 3 weeks later...

Já vím, vím, že někdo tohle naběhá za týden, ale na začátku jsem běhal ani ne deset kilometrů týdně, pak dvacet, teď přes třicet, takže mám radost z toho pokroku :-)

A zároveň už nechci běhat o moc víc, nerad bych pak v padesáti měl odrovnané klouby :-))

Já se aorát chystám s běháním začít. Kámoš běhá jako trénink na hory a já se potřebuju začít taky hejbat. Tak jak tu koukám tak jdu prostudovat stranky behej.com a něco si o tom precist. Jen mě dělá šílenej problem se sam donutit vyběhnout(i vyjet na kole)...

Mě se běhat taky nikdy nechtělo, ale od doby co mám Nike+ náramek a můžu lsedovat své výsledky na PC, resp. na netu, vážně mě to začalo bavit. A pak se přidají hormony a když nejdeš, cítíš se nesvůj a musíš :-)

Na kolo jsem nikdy neměl problém, tedy dokud bylo venku normálně, nerad jezdím v dešti a zimě, ale to je asi normální :-)

Ja ted behema 5x tydne, ale krome jednoho behu je to docela mazec ty treninky - i 21 km a v tom 9 km rychle.

Kdyz se behanim jen udrzuju a nemam pred sebou zadny extra zavod tak beham i 6x tydne ale kratsi streky (to je u mne 10-12 km) a ne rychle.

Jinak jak pises tu variantu 5x nebo 6x tydne a 5 vs. 6 km - je to docela jedno - ten kilometr navic je minimalni rozdil.

Spis se snaz aby beh trval aspon tu pulku hodinu ale behej volne - tj. volnym tempem.

Volne tempo znamena do 75% TF max (u mne je to cca 145 tepu) a tomu u mne odpovida tempo cca 5min na 1 km.

Jinak v tech volnych dnech kdy nebehas - neni dobre nedelat vubec nic ale nejaky jiny sport - idealni je plavani, kolo, lezeni (zpevneni patere a brisnich svalu,...)

Ale pochybuju ze mas takove moznosti krome posilovny, ktera je dle meho soudu u vytrvalostnich sportu skoro uplne na h....

Pak jeste dobra varianta bezeckeho treninku je: behat vyklusy, ale 1 x tyden si dat dlouhy beh, ktery trva vic nez 1 hodinu (telo se lepe nauci vyuzivat tuky) a jedenkrat tydne si dat nejaky "rychlostni trenink" - to znamena dat si par intervalu - treba 5x 200 m rychle, mezi tim treba 1 min meziklus apod. Samozrejme musim mit predtim rozehrivaci vyklus aspon 10 min a potom taky.

Tech treninkovych planu i pro nezavodniky je na internetu docela dost.

Ja obcas trenuju podle planu Pavla Baberada (jednu dobu mistr CR v maratonu) na www.sportsite.cz - navic u nej kupuju boty :-)

Az budes zpatky v domovine, tak si klidne zajed na nejaky zavod Běžce Vysočiny nebo Chotěbořského běžeckého poháru -daj se najit i zavody s delkou pod 6 km.

A neboj o vysledek tam vetsine lidi az tolik nejde.

Děkuji za rady.

Kolo mám možnost, dá-li se tomu vehiklu co na něm jezdím do práce říkat kolo, plavání zatím taky je možné, i když voda je už jak žiletky. Ale snažím se to tak praktikovat, i když je to nekonečný boj s časem, kterého nikdy není tolik, kolik bych chtěl.

Zatím běhám tempem mezi 4:40 a 4:50 na km, kolik procent TF max to je nevím, nikdy jsem si jí neměřil, ale vzhledem k tomu, že po doběhu nefuním a nejsem KO, tak to bude bezpečně do 75% :-) Ale obvykle běhám méně než 30 minut, něco mezi 20 a 25 podle trasy, už mě napadlo, že bych měl zvolit i delší tréninky a taky někdy zksuit místo výdrže rychlost, prt. ideál na přezkoušení je 4 min/km, resp. 12 min/3 km a tomu moje tempo zatím neodpovídá. I když podezřívám Nike náramek, že fixluje - mezičasy na jednotlivých kilometrech mám mezi 4:00 a 4:30, často třeba 4:08 a průměr po pěti km je 4:47 třeba. Bohužel tady nemám možnost jak to ověřit, takže to zatím nechávám.

Co se závodů týká, nedělám si žádné velké ambice, kdybych chtěl vyhrávat, musel bych trpět při tréninku mnohem více, ale určitě bych něco zkusil. I v naší vesničce střediskové je závod, běh kolem dančí obory, moje věková kategorie asi 5 km, láká mě zkusit se blýsknout na domácí půdě :-D

:) No tak to na některém z dalších ročníků dáme pivo :-)

To tempo mám z náramku, který samozřejmě může kecat, nemá GPS, ale když si na mapách najdu uběhnutou trasu, odpovídá to. A hlavně na přezkoušení máme 12 minutový běh a naposledy jsem dal 2850 m, což odpovídá. Stále se Ti to nezdá?