Přejít na obsah

Poradna lité disky a pneu

jirka.k

Doporučené příspěvky

praveze tiez mam pocit, ze predajca trepe blbosti, et je tak isto rozmer disku, a je zapisany v tp... ale budem trosku drzy a spytam sa ho ci mi to ma cim podlozit... a zaroven skusim pisnut este do nejakeho ineho eshopu rolleyes.gif

a s tym zapisom teda neviem, v prvom odseku pise ze ak maju disky dodatocne schvalenie tak je tam len priblizne taky poplatok ako uvadzas,

Zápis diskov značiek AEZ, DOTZ, ENZO, DEZENT, PROLINE, HRS a BORBET

Importéri týchto značiek disponujú dodatočným schválením komponentu a pre zápis týchto značiek stačí protokol o montáži kolies na auto u školeného montážneho pracoviska ( školenia organizuje Slovdekra ). Následne s týmto protokolom a certifikátom TUV prídete na Obvodný Úrad Dopravy a v poplatkoch za kolky rádovo v sume 3€ - 8€ zapíšete nový rozmer kolies do technického preukazu.

a pri dalsich znackach je uz ten poplatok vyssi...

Zápis diskov so schválením a protokolmi TUV - RONAL, AUTEC, RIAL, BROCK atď.....

Postup zápisu pre celý sortiment kvalitných značiek nie je nijako komplikovaný. Dôležitá certifikácia TUV je na ne vydaná, avšak samotný postup zápisu je odlišný ako pri značkách, ktoré majú dodatočné schválenie našim Ministerstvom. Základom je opäť certifikát TUV. Postup je nasledovný:

1) Máte certifikát TUV, na ktoro je uvedený výrobca disku, model, konkrétny automobil + použité pneumatiky a podmienky montáže. Tento certifikát je potrebné, niekedy však nie nevyhnutne, preložiť do Slovenského jazyka. Takýto preklad nemusí byť úradný.

2) Navštívite STK, kde podľa paragrafu 49 odsek 2 písmena c) zákona 725/2004 Zz Stanica Technickej Kontroly overí praktickú montáž na dané vozidlo v súlade s podmienkami posudku TUV a vykoná kontrolu v rozsahu kontrolých úkonov 404 - kolesá a ich pripevnenie, 405 - disky, 406 - pneumatiky, ich konštrukcia a dezén. Následne Vám je vydaný tzv "protokol o zvláštnej kontrole STK". Poplatok je rádovo 4€ - 5€.

3) S týmto protokolom a certifikátom TUV navštívite Obvodný Úrad Dopravy v mieste svojho trvalého bydliska a za zákonný poplatok 50€ ( podľa zákona 145/1995 Zz ) vykoná schválenie komponentu a za finálny poplatok 6€ vykoná zmenu v technickom preukaze.

snad nevadi ze som citoval smile.gif

Odkaz ke komentáři

tak to asi uzavriem, dostal som potvrdene ze et nie je podstatne a ja mozem objednat disky ktore som chcel palec.gif

Platí že disky sú na 100% ok a nie je potrebný zápis diskov do TP, zápis je potrebný ak sa mení priemer diskov na vozidle nie tech.udaj ET.

Pokial sa nezmení priemer diskov nie je potrebný zápis diskov do Technického preukazu.

dakujem za rady a nazory pivo.gif

alebo sa este spytam, et38 by uz trcalo velmi von? pri 205/55r16

Odkaz ke komentáři

momentalne tam je 195/65r15, sirka asi 6? viem ze je to cca 1.2cm, no ako by to tam bolo realne? ake et teda radsej zvolit? 45 alebo by som mohol aj nizsie bez toho aby to nejak liezlo von? alebo radsej sa spytam inak, ma cenu riesit to este nizsie et? bude to poznat na vlastnostiach?

Odkaz ke komentáři

Jestli jsem se díval dobře tak aktuálně máš Pyxis, tedy 15 x 6,5J ET 50.

Tedy rozdíl mezí 15 x 6,5J ET 50 a 16 x 6,5J ET 38 = opět 12mm

Takže si vem delší pravítko, nebo nějakou lištu, apod. a zkus si kam ti zasahuje kolo do podběhu a lehce si představíš kam by zasahovalo ET38 na 16", zdali bude kolidovat či nikoliv (bude o 12mm více ven).

Edit: co se týče vlastností, tak samozřejmě to bude mít vliv na geometrii nápravy a to v kladném i negativním smyslu ... budeš mít větší rozchod, ale zase jiný odklony apod. Záleží jak moc velký vliv to nakonec bude mít a jak zanedbatelný, to už nedokážu odhadnout.

Upraveno uživatelem Jack_Reacher
Odkaz ke komentáři

Tak dam tie 45tky ajtak asi najskor :) lepsie vlastnosti by neboli na skodu urcite ale zas riskovat ze sa mi nieco pobabre, za to nestoji no ne? ;) a tych dalsich 7mm na kazdu stranu nemam pocit ze by nejak zavazili... Najvecsi rozdiel bude asi kvoli pneu ci ani nie? O cm sirsie, a s nizsim profilom, tak by sa to malo malinko menej naklanat hadam

Odkaz ke komentáři

Každá kola/disky musí mít samostatný TL. Ten si ovšem ponechají na STK, kde ti vystaví potvrzení pro oddělení dopravy na úřadě, kam s tím pujdeš.

Tam ti pak podle tohoto potvrzení - na základě TL a potvrzení z STK, že je vše jak má být, provedou zápis do velkého techničáku. Zapíšou ti jen jedny kola, a to ty ke kterým se vztahuje, k tomu je pak možné připsat víc vhodných rozměrů pneumatik, které jsou možné na daný disk použít.

Pokud chceš zapsat kola dvoje, musíš mít TL dva, ke každým zvlášť.

Odkaz ke komentáři

Každá kola/disky musí mít samostatný TL. Ten si ovšem ponechají na STK, kde ti vystaví potvrzení pro oddělení dopravy na úřadě, kam s tím pujdeš.

Myslíš na Slovensku? :rolleyes: Protože já dostal Typový list od prodejce ke kolům (potvrzený výrobcem/dovozcem a prodejcem) a ten mi následně na STK potvrdil technik typu "K" a s tímto papírem jsem šel na magistrát ... nikde na STK si nic nenechávali.

Viz. Příloha

post-23468-0-82656900-1363340281_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

moja radost z diskov netrvala dlho, udajne nemecke disky, ktore sa ako nemecke predavaju vsade, su zrejme z polska... teraz len ci som nastrafil na eshop ktory predava ich kopie? alebo su tieto disky naozaj z polska? a co teraz? vratit tie disky? bojim sa polskej kvality, nechcem tie disky po roku odhodit...wallbash.gifwallbash.gifsad.gif

post-24561-0-34599400-1363905239_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...