Přejít na obsah

Problém s topením

Oskar1

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny.

Mám takovej problém včera jsem po dlouhé době jel naší O2 1.9TDI a vezl jsem celou rodinu na vánoční nákupování . Bylo teda -18 ale po cestě po dálnici 19km

se mi auto ohřálo max na okolo 70 stupňů . Pak jsem zastavil a nechal motor běžet a když jsem se vrátil tak teplota byla na 50 stupních a auto foukalo studeně... Poté jsem vyjel a teplota se zase zvedla na cca 70 stupňů. A to jsme se jeli dost dlouho Prahou zhruba z jedné strany na druhou a nedosáhl jsem 90 stupňů. Po zastavení se opakovalo to samé motor běžel a teplota klesala. Je to normální??? Máte nějaký zlepšovák?? Na nezávislé topení nemám... Díky

Odkaz ke komentáři

Měl jsem nedávno FABII 1.9 TDI a jezdil sem dost často na hory kde mrzlo třeba i na -25 stupňů a topila jako ďas. Tak si řikám jestli mi funguje to el. topení co píšou v manuálech o OII má pomáhat motorům TDI s topením. Ještě mě napadlo nemáte někdo typ na nějaké přídavné topeníčko které by se dalo připojit do zásuvky na 12V. Pomohlo by mi to když nechám stát auto v těhle mrazech s nastartovaným motorem když to na volnoběh netopí. Abych nemusel toho našeho mrňouse tak nabalovat..

Odkaz ke komentáři
Tak si řikám jestli mi funguje to el. topení co píšou v manuálech o OII má pomáhat motorům TDI s topením.

A nemáš auto vyrobený pro jižní země?

njn, bohužel se to PTC nedává do aut určených do: jižných zemí a mimo to Francie, Belgie, Nizozemi, Lucembursko. Za ty peníze to udělá celkem dost práce :pivo:

Já to mám a nedokážu si představit jak by to bylo bez toho :pivo: Vlažnej vzduch mi fouká hodně brzo a teplej cca. za 3-4km.

Odkaz ke komentáři

Oskar1: Nevím jestli se to ještě prodává.. kdysi byly na trhu takové fény do zapalovače... ale z prostého matematického výpočtu je nesmysl aby to cokoli i jen temperovalo.... Máš na to 12V a cca 10A kdybys vyměnil pojistku zapalovače za silnější a doufal že se to nikde nerozteče... Přitom 10A - to abys to nechal rovnou nastartované, protože to za pár desitek minut ani nenastartuješ.. popř abys po každém použití ujel alespoň 50-70Km na pořádné dobití baterky a to nemluvím o tom jaký záhul baterka dostane.

Vzoreček který můžeš použít (pouze orientační pokud by mne někdo chytal za slovo...) je P=UxI takže 12V x 10A = 120W.... Všechny spotřebiče které mají vygenerovat nějaké teplo (Var konvice, fén, trouba atd) mají 800W -2kW...

Tepelné ztráty v kabině auta jsou šílené a pokud se dobře vzpomínám, tak jsem četl že výkon topné soustavy auta je 6 a více kW...

Nejsem odborník na teplo, zasvěcení to zde možná upřesní přes kJ , ale elektrikář jsem a topit čímkoliv při 12V nejde ( pokud nemůžeš počítat proud ve stovkách A )

Odkaz ke komentáři

Auto je koupené nové v ČR. Takže v tom problém asi nebude. Možná termostat zůstává pootevřenej. Ještě mě napadlo. Nedá se zjistit jestli to el. topení funguje?? Myslim že to asi po napojení na Vasila nepujde zjistit. Není to tak dlouho a někde na tomto foru jsem četl příspěvek o Lakovaném krytu masky chladiče. Jestli někdo víte o někom kdo to prodává napište kontakt. Budu to používat o velkejch mrazech.

Odkaz ke komentáři
Oskar1: Nevím jestli se to ještě prodává.. kdysi byly na trhu takové fény do zapalovače... ale z prostého matematického výpočtu je nesmysl aby to cokoli i jen temperovalo.... Máš na to 12V a cca 10A kdybys vyměnil pojistku zapalovače za silnější a doufal že se to nikde nerozteče... Přitom 10A - to abys to nechal rovnou nastartované, protože to za pár desitek minut ani nenastartuješ.. popř abys po každém použití ujel alespoň 50-70Km na pořádné dobití baterky a to nemluvím o tom jaký záhul baterka dostane.

Vzoreček který můžeš použít (pouze orientační pokud by mne někdo chytal za slovo...) je P=UxI takže 12V x 10A = 120W.... Všechny spotřebiče které mají vygenerovat nějaké teplo (Var konvice, fén, trouba atd) mají 800W -2kW...

Tepelné ztráty v kabině auta jsou šílené a pokud se dobře vzpomínám, tak jsem četl že výkon topné soustavy auta je 6 a více kW...

Nejsem odborník na teplo, zasvěcení to zde možná upřesní přes kJ , ale elektrikář jsem a topit čímkoliv při 12V nejde ( pokud nemůžeš počítat proud ve stovkách A )

Tak tak nezbývá než souhlasit !!!!!

Odkaz ke komentáři

Já mám úplně stejný problém jako Oskar1. Pokud venkovní teplota klesne pod -3st.c, tak se mi ta potvůrka špatně ohřívá. Když už konečně dosáhnu provozní teploty 90st.c a vyřadím z kopce do neutrálu, tak se mi motor po kilometru ochladí až na 60st.c. Koupil jsem nový termostat, vyměnil a je to stále stejné. U těchto Octavií ohřátá voda od motoru cestuje přes topení, přes chladič oleje do chladiče vody. Až po úplném zahřátí se teprve otevře termostat a propustí vodu do bloku motoru. Není nad starou klasiku !!! Když se zahřálo topení a blok motoru, tak termostat pustil vodu do chladiče. Vyřešil jsem to tím, že jsem zakryl 2/3 chladiče, ale stejně to není ono. Hold budu čekat, až se venkovní teplota zvedne nad +3st.c. Není to vůz určený pro zimní provoz. Pokud má tady na fóru nějaký zkušený harcovník nějaké lepší poznatky o tom jak vyřešit tento problém jiným způsobem, tak nechť tu zanechá svůj zlepšovák nejen pro mě, ale i pro ostatní členy, co také trpí tím, že mají zvláštní pocit z toho, že musí jezdit v zimě z podchlazeným motorem. Předem děkuji. S pozdravem věrný člen fóra.

Odkaz ke komentáři

NJ to jsou ty neustále se snižující spotřeby a zvyšující se učinnosti spalování a zbytkové teplo se kterým by se mohlo topit už není...

Ladě 2103 výrobce přímo v návodu garantoval pří -40 venku vevnitř +30... :palec: Inu Sibiř je Sibiř..... Lady měly posílené topení oproti Fiatu 124 ze kterého vycházely......... Taky žádné auto od té doby ve kterém jsem seděl netopilo líp.. žádné srágorky jako dvojzónové čtyřzónové klimatizace a já nevím co ještě... Tam prostě valil vařicí vzduch odevšad po 3km... na sklech tekl sníh dolu proudy a spotřeba byla v létě 8,5 a v zimě 10,5...na kratší trasy a 9 na dlouhé... ;)

Odkaz ke komentáři

Ze všech Škodovek mi nejlépe topila Felicia 1.3 GLXi r.v. 1996. Dokázala topit i za mrazu tak že boty pálily na omak.... V čera jsem jel zase do Prahy a bylo tak -3 stupně a auto se ohřálo na 90 stupňů po té samé cestě po dálnici. A v autě bylo vedro. Asi těch -18 je moc. Podle mého ten ledovej vzduch kterej proudil přez topení to celé tak zchladil že mi to na volnoběch nestačil motor dohřívat. Něco tam dám aby tam tak nefoukal tak ledovej vzduch na motor a bude vše ok.

Odkaz ke komentáři

Včera jsem dal před chladič tvrdý karton, který mi zakryl tak 80% chladiče. Dnes ráno bylo venku -1,5st.c a teplota motoru motoru se chovala úplně jinak. Octavia II je suprové autíčko, ale s tím pomalým a nedokonale vymyšleným způsobem ohřevu vody v chladiči ?!? Jakpak jsou s tímto vozítkem asi spokojeni sibiřané ?!? Je to moje 31 autíčko, které v životě vlastním, ale tohle se mi u těch předchozích nikdy nestalo. A když ano, tak jsem vyměnil termostat a vše bylo OK. Ten příspěvek s tím žigulíkem je nááádherný, ale hlavně pravdivý. Mluvil jsem dnes se super odborníkem přes auta hlavně zahraničních značek a potvrdil mi, že tohle nedělají jenom Octávie, ale překvapivě i Audi A4, Mercedes Viano a mnoho dalších, které osobně vlastnil. 70 stupňů je prý bežná teplota od -10st.c a níže. Děkuji za vaše příspěvky v tomto tématu a ať ty vaše Octávečky šlapou jako hodinky. :lol:

Odkaz ke komentáři
  • o 3 roky později...

Trochu opráším toto téma.Jezdím v těchto mrazech s octávkou první zimu a zjistil,že se auto ohřáté na 90 se během jízdy s kopce dost ochladí.Myslel jsem,že jde o nějakou poruchu v topení.Po přečtení tohoto tématu jsem zjistil,že to je normální.Jelikož je tohle téma trochu staršího data-chci se zeptat ostatních nechá se tomu topení nějak pomoct nebo se musí jezdit v kožichu.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
    • OTÁZKA, KTEROU ZDE ZODPOVÍ ODBORNÍK: VÝROBCE KABELU.   myslím, že určitě v některých případech něco poškodit lze a to nevratně. Například když nastavíte nevratný omezovač rychlosti v motorové jednotce. Ale i jinde, například v některých 09 je kódování (slavný Bajt 18), který je jen maska. Vy tedy vidíte stále 00, ale on 00 není a nesmí být. Takže vrácením 00 se nic nenapraví.
    • Mě to přijde jako nedostatek proudu. Tj : odešla baterie, špatně připojené / znečištěné / zoxidované svorky na baterii . Vyhřátý silový kabel na kostru. 
    • Ahoj, mám taky origo diagnostický kabel Ross-Tech se sadou VCDS MAX. Jsem tvůrce návodů do VIS autodiagnostické postupy. Kdo má zájem o kódování světel, podsvícení budíků, ručiček, podsvícení displeje v palubní desce, či podsvícení infoteimentu... Umím! Vše je zesilováno či zeslabováno: 1) Fototranzistorem (který lze také nastavit a to nevídaně!) , (nebo ho odstavit z činnosti) 2) Car - nastaveni - světla - podsvícení palubní desky   mrkněte na částečné ukázky možností co a jak s čím... videa zde: Kódování světel a podsvícení VCDS Víťa    Rád Vám provedu nastavení dle vašich přání!!! *Samozřejmostí je Prvotní záloha Vašeho vozu, např pro STK. *Znovu přehrání Vašeho oblíbeného nastavení vozu po STK! *Všechna Data Vám pošlu i emailem, jak scan chyb, před jejich vymyzáním, tak i kompletní zálohy vozu! Můžete si je tedy přehrát i jinde, kde budou vlastnit HEX-V2 kabel... NosekVitezslav@seznam.cz Kod pro jakou jednotku_? Potřebuju číslo jednotky: 09? a Objednací číslo. Nejlépe autoscan vozu, je to možné??? Podle ostatních jednotek lze přesněji sestavit kódování! VCDS Víťa NosekVitezslav@seznam.cz
  • Vytvořit...