Přejít na obsah

Liborova 1.8 TSI

Doporučené příspěvky

Bladiku,

ad6. Vytápění elektřinou jsme si zvolili po dobré zkušenosti několika lidí a prohlídnutí jejich faktur za elektřinu. Mají domy cca stejné velikosti, stejného typu podlahového vytápění. Měsíčně platí cca 3-3,5tisíce za elektřinu spotřebovanou v celém domě (topení i spotřebiče). To mi přijde jako v pohodě částka, navíc oni neměli solární kolektory na ohřev teplé vody, což já mít budu, takže bych měl náklady ještě snížit (odhaduju i o 1000 měsíčně). Navíc mi elektřina přijde jako nejvíce ekologický způsob topení, nevypouštím z domu žádné splodiny. Taky ta přípojka na plyn není nejlevnější a kotle jsou dražší a taky nepotřebuju ten zmiňovaný komín. Taky se ušetří za revize plynu. No a v neposlední řadě do domu netahám něco, co může vybuchnout.

Jar_do, plyn opravdu domů nechci a chtít nebudu, viz výše. A to i přestože je plyn od pozemku jen cca 5 metrů. Opravdu si myslím, že budoucnost patří elektřině, viz auta na elektřinu, která za nedlouho nahradí auta na benzín, naftu, plyn. Taky nerad šetřím na úkor pohodlí a přírody, jinak bych si koupil chrochtavého kouřícího nafťáka. :lol: To stejné je i s vytápěním, pokud by vycházelo nejlevněji topit uhlím, tak bych raději topil tou elektřinou, i kdyby ty vycházelo několikrát dráž, a to protože je to bez práce a nejvíce šetrné k přírodě.

Nevím Libore jestli elektřině patří budoucnost ??? Elektřinou jsme na baráku topili cca 18let a začalo to být neůnosné a že ti solár ušetří cca 1000kč/měsíc si docela fandíš ( prosinec, leden, únor stojíš ).

vypocet.doc

Odkaz ke komentáři

solár na TUV maká pět měsíců v roce naplno a dva napůl,

ono je to spíš o spotřebě teplé vody a systému v domě (jestlí má člověk míchání teplé vody do vzdálené koupelny ...), 

moje měsíční spotřeba elektriky je cca 170 kW denní a 260 kW noční, v té noční sazbě je ohřev teplé vody, provoz pračky a většinový provoz trouby v kuchyni, ikdyby bylo na teplou vodu cca 200kW, tak ohřívám za cca 400,- Kč měsíčně, domácnost o třech lidech, kamarád, taky stejná domácnost a bez míchání teplé vody, spotřeba 30 kubíků plynu měsíčně na ohřev vody, což je taky cca 400,- Kč. Podotýkám, že se z 90% sprchujeme.

spotřeba plynu na topení mi dělá každou sezonu cca od 2000 - 2400 kubíků plynu, topím na konstantní teplotu 21 stupňů, teplota se pohybuje ve skutečnosti od 20,5 - 22, regulaci mám ekvithermní, topím bez nastavení poklesu teploty, tedy stále na 21 nastaveno

Odkaz ke komentáři

blondakxxx, pořád si stojím za tím, že elektřině patří budoucnost. Myslím to tak všeobecně, prostě jednou všechno bude na elektřinu, možná na topení vyjde nejlevněji pálit ty peletky, cos mi poslal v odkazu, ale pro mě takové topení je nepřijatelné. Musel bych mít nějaký kotel, kam by se muselo ručně přikládat (byť třeba jednou týdně), musel bych mít na to někde skladovací prostor, musel bych prostě zbytečně makat, abych ušetřil 2000 měsíčně. To je jen příklad, vím, že mi doporučuješ plyn, ale kdybych chtěl ještě více ušetřit, tak bych tak topil a ten, kdo tak topí, si zase říká, jak někdo může topit drahým plynem. My jsme si ověřili, kolik platí ostatní v podobně velkých nových zateplených domech, když topí elektřinou a opravdu platí zálohy kolem těch 3000-3500 měsíčně, což není podle mě moc. Když něco ušetřím tím solárem, což klidně odhaduju na 1000 měsíčně (v průměru, protože přes léto ušetřím třeba 2000, přes zimu nic). Uvidí se, kolik to nakonec ve skutečnosti bude, určitě poreferuju, ale chce to aspoň celý rok bydlet a pak si udělám obrázek, kolik mě to bude stát a jestli to byla správná volba.

Bladiku, základy mají být pořádné, tak je děláme pořádně, raději více než méně.

Jar_da, odpad v garáži mám, ale prý se to už nesmí dělat, takže v projektu to není a při kolaudaci to bude zamaskované dlaždičkou, kterou po kolaudaci sundáme. Právě se těším, že přijedu se zamrzlým autem hezky do garáže a ono se mi krásně přes noc rozpustí. Pokud tam máš tu dlažbu a voda se ti nasává dolů do země, tak nebojíš se že ti v garáži zůstává vlhkost? Já tam mám naplánovanou dlažbu.

Odkaz ke komentáři

To mas sice pravdu ze zaklady musi byt poradne, ale tohle uz je celkem dost i na barak s podsklepenim :lool: :palec:

Tak jako tak budes mit v garazi vzdy vlhkost (udelej si tam ventilaci a nebo aspon okno s mikroventilaci), protoze vsechno proste neodtece do kanalku, to bys tam musel mit spad jak niagara ;) Kazdopadne take neni dobre auto nechat jen tak roztat, protoze ta sul je svina a zacne ti to auto rozezirat, hlavne podbehy a spodek auta...sul na aute zustane a voda odtece..to je trosku nevyhoda garazi, vyhoda zase je, ze je rano auto celkem rozehrate a nemusis skrabat atd.(pokud teda nemas nezavisle topeni). Vse ma sve pro i proti ... to plati take o tom cim dum vytapet ;)

K tomu plynu, az dojde plyn(cehoz se teda podle me nedozijem) tak stejne ty obrovske spolecnosti uz maji ted pripraveny nahrady plynu, ktere budou nadale distribuovat(a bude to v podstate ekologicky plyn-neco podobneho jako Biomasa, akorat ze nam prijde v trubkach). Elektriku uz umime vyrabet z jadra, ale je tu velky otaznik, zda-li ty elektrarny stavet budem, bohuzel casteji se projevuji zelenaci, kteri nemaji ani tucha o co de a jen aby se nejak zavdecili svym oveckam tak proti tomu bojuji. Bohuzel nejvetsi tupouni jsou v tomhle Rakusaci, kteri delaji elektriku z vetru a vody a take maji obrovske elektrarny na Biomasu(napr. u Salzburgu). Je to az s podivem, ale v podstate jde jen o to jaka bude politicka situace a ne o to abychom si vytvareli vlastni zdroje a pak treba nemuseli kupovat drahou elektriku z nejakych vetrniku apod. Uvidime co se stane :(

Odkaz ke komentáři

libore muj osobni tip je pokud to jde oblozit garaz treba do 2 metru dlazbou at ta muzes pouzit WAP, jinak kdyz tam nebudes mit topeni a v zime tam bude tak 4 stupne tak ta sul na aute bude podle me akurat tak konzervovat, mam v garazi dlazbu stejne auto pred vjezdem do garaze ometam od snehu

Odkaz ke komentáři

Topení v garáži bude, ale bude spíše jen temperovat na 10-15°C. Okna tam budou dvě, mikroventilaci mít budou, navíc ty rolovací vrata taky úplně netěsní. V garáži bude kotel, tak je vhodné, aby okolní teplota nebyla moc nízká.

S tou solí mě to nenapadlo, ale asi v tom bude kus pravdy. V zimě mě nejvíce štve, jak se mi nalepí a pak zledovatí sníh pod podběhy, tak jsem si vždycky liboval, když jsme jeli nakupovat do podzemních garáží a tam se mi to rozpustilo.

Na podlaze bude dlažba, na bočních stěnách bude obklad do výšky 50cm. Myslím, že tak radikálně čistit tu garáž nebude potřeba. Občas ji vyzametám nebo prostě vytřu mokrým hadrem. Z čeho by tam měl být bordel? Maximálně v zimě z toho roztátého sněhu, v létě trochu prachu z pneumatik.

Odkaz ke komentáři
Myslim si že to topení v garáži taky neni ideální řešení.Já osobně bych to topení do garáže nikdy nedal ;)

No vidis... Ja zase auto do garaze nikdy nedal... Auto ma mrznout venku a ne jako miminko v garazi... Stejne ty auta jednou za 5 let vymenim za new model... PS: proto nemam garaz :palec: :lool:

Odkaz ke komentáři

Soudruzi, plníme plány na 125%. Dnes se dělají kari sítě a připraví se vše na zítřejší zalití betonem a pak už bude deska hotová, příští týden se pracovat nebude.

Garáž bude temperovaná, autíčko se už moc těší, že nebude mrznout venku. Stejně tak se těším, že auto nebude stát na parkovišti před panelákem, kde se na něj od cesty práší, ale hlavně se tam vyskytují různá individua, takže si oddechnu.

post-507-1279788763_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Ty stožáry jsou fakt blbé, ale výhled ze 2 ložnic, obýváku a kuchyně je opačným směrem, směrem na pole, takže mi to až tak moc nevadí. Nad pozemkem mi to nevede, je to tak 30m od nás.

Staví mi to kamarád na klíč. Já jsem si vyřídil jen projekt a všechna povolení a zbytek už je na něm. Nakonec si jen vyberu kachličky a vybavení do koupelen, o více se starat nebudu. Nervy jsem zatím z ničeho neměl, všechno klape. Základy jsou po konzultaci nejen s octaviaclub stavebníky, ale i s jiným stavebníky v pořádku, spíše až předimenzované, na nich jsem já, potažmo kamarád, nešetřil. Kamarád tam staví fyzicky, neřídí to z kanceláře, je na stavbě a maká tam se svým bráchou a několika pomocníky. Na speciální práce si najímá jím ověřené firmy, se kterými má dobrou zkušenost. Takto si najme střechaře, elektrikáře, vodoinstalatéry, schodaře atd.. O všechno se postará, já se jezdím na stavbu jen dívat a kochat. :angry: Samozřejmě, až bude ta hrubá práce hotová, tak jsem schopný udělat si sám plovoučky, vymalovat zdi a s něčím jim ještě helfnout.

Odkaz ke komentáři

ja jak tam na tom zakladu vidim ten silenej vyklenek tak sem trochu posmutnel, leda by to byl vchod, jakoze asi snad jo...to je takova nejaka ceska nemoc delat tyhle vyklenky do kterych stejne nic nedas, ted jsem cetl krasnej clanek v casopise HOME, nebo bydleni nebo kterej to mame doma,tam je to presne popsany jaky domy si lidi stavej zeje to na hlavu :angry:

Odkaz ke komentáři

Tak už máme základovou desku hotovou. Včera se dávaly kari sítě a obložení, dnes se to zalilo betonem. Chvíli po vyrovnání nám 15 minut popršelo, ale to prý nevadí.

Měl jsem chvilku čas, tak jsem ze srandy "vymodeloval" dům na připravené základy. Tak nějak to bude vypadat, až to bude hotové. S výklenkem se mi babrat nechtělo, tak je na tom obrázku plochý.

post-507-1279909636_thumb.jpg

post-507-1279909642_thumb.jpg

post-507-1279909652_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Kreslil jsem to ve Photoshopu. Čelní strana domu je zkopírovaná z projektu, ostatní části jsem dokreslil, případně udělal fotomontáže z fotek z internetu (okna, dveře, vrata, střecha, cihly). Ten program není 3D, tak to nebylo jednoduché, ale lepší program nemám. Mám ještě Arcon, ten je na vytvoření 3D modelu domu, ale tam zase něco nejde, respektive ne všechno umím.

Původně jsme chtěli jen garáž, ale pak nám byl doporučen i přístřešek, pak nás napadlo udělat to jako dvojgaráž, ale vyšlo by to o dost dráž a řekli jsme si, že přístřešek pro manželčino auto stačí. Při návrhu projektu jsem měl velké oči, chtěl jsem všechno mnohem větší, komplikovanější, ale jak projektant, tak stavitel mě zklidnili, když finančně vyčíslovali jednotlivé mé nápady. Nakonec jsme udělali ve všem kompromisy, ale jsem spokojený a věřím, že jsme si všechno dobře promysleli a i po stavbě nám nebude nic chybět nebo vadit.

Střecha nad garáží a přístřeškem je šikmá. Svažuje se směrem dozadu pod úhlem 4°, což by mělo stačit.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...