Přejít na obsah

Zapojení reproduktorů (rada)

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny,

mám dotaz ohledně zapojení komponentního repro. Jsem v tom laik, nicméně chystám se teď nakoupit komponentní reproduktory + tlumení (po pročtení spousty stránek zde mám již vybrané typy) a chci to zapojit svépomocí (znáte ten pocit dobře vykonané práce :-) ). Nicméně k tématu - viděl jsem v předních dveřích u mé Octávie že ty seriový repra jsou napojené na dva drátky tuším. Ovšem potřeboval bych vědět jak se zapojují (plánek, podrobná rada) ty komponentní repra - jak se zapojuje vyhybka atd atd...

Dále asi nejspíše budu potřebovat dokoupit nějaké drátky - jaké? výrobce, průměr, typ, atd...

Předem děkuju všem za odpovědi a modrátory prosím o shovívavost k tomuto tématu.... :-) opravdu jsem nenašel nikde podobný topic...

Radek

Odkaz ke komentáři

prvne si musis zmerit nebo si najit v el schematech ktery drat je plus a ktery minus. nebo se podivej na schema zapojeni ISO kostky za radiem a pak podle barvy poznas ktery je plus a ktery minus. pak to plus a minus od radia pripojis na vstup vyhybky. dal budes potrebovat kosek kabelu od vyhybky ke stredobasu a kousek od vyhybky k vysce. prurez bohate staci 1.5 - 2 qmm. kvalitu kabelu bych neresil. proste jakykoliv kabel na repro.

Odkaz ke komentáři

Ty origo kabely nechat "ležet, a dát od iso kostky nový 1,5 až 2,5 qmm , ty původní v kostce vypíchneš, koupíš nový piny a dáš je místo původních. Používej smršťovací bužírku - nestojí nic a udělá hodně. Na výhybkách máš většinou popisky co příjde kam zapojit (TW - výška ,WO - středobas) od iso kostky tam je na výhybce tuším IN nebo tak něco dle výrobce. Určitě použít MDF podložky. Třeba výšky od Rainbow padnou jak ulitý místo origo výškových repro.

kubiik: kvalitu kabelu bych řešil aspoň trošku, viděl jsem repro kabely tak tuhý že se daly lámat, radši vzít něco hezky ohebnýho...

Odkaz ke komentáři

no jasny, to jo. vybrat podle toho aby byly tvarny. ja kdyz jsem mel repro jeste pres radio, tak tak jsem tahal taky novy kabely od radia az po vyhybku. ISO kostku jsem si kupoval tenkrat sroubovaci. prijde mi masivnejsi a nemusis resit zadny piny. a je to podle me lepsi, ze se ti nevali volny kabely za radiem. zalezi na tom jak se s tim chce kdo delat. zalezi na zbytku sestavy, ale myslim, ze by rozdil poznalo jenom malo lidi.

drat tam neni jenom cerveny a cerny, nebo alespon ne origo. mam pocit, ze tam byl nejaky hnedy a modry s prouzkem.

Odkaz ke komentáři

tak na barvě nezáleží - to zjistim. nicméně stane se něco kdybych to zapojil obráceně? plus a mínus?

a jak je to tedy s dráty ve dvěřích seriově? Vede tam jedna dvoulinka pro středobas dole ve dvěřích a jedna dvoulinka do výškáče? Nebo je tam jeden který se rozděluje?

Odkaz ke komentáři

vede jedna dvoulinka do stredobasu a z nej druha dvoulinka do vysky.

jinak pokud to zapojis obracene a mas vzadu repro, tak ty repra pojedou v obraceny fazi. bude se ti zdat, ze to nehraje hlavne basy. pokud nebudes mit v zadu nic, tak je to jedno. jenom musi byt L a P strana stejne.

Odkaz ke komentáři

Udělal jsem ti malej nákres, tak snad to z toho pochopíš. Levá strana kastlík před spolujezdcem + tepec a pravá strana ten plast pod volantem je v něm tuším ovladač na světla a diagnostická zasuvka + tapec. Smrštovací bužírka slouží k zaizolování kabelů - místo ele. pásky. je to elegantnější a řekl bych i funkčnejší.

post-1900-1312493551_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

formis85 to napsal obráceně, anebo má auto angličana ;) , vlevo sundáš spodní část palubky pod volantem - jak jsou v něm ovladač světel a potenciometr nákloun. Vpravo sundáš odkládací schránku.

Pak dveřní tapecy a myslím u OI ještě spodní kryty A sloupků, aby ses dostal k průchodce do dveří (ale tohle si nech nakonec, možná se tam dostaneš i bez toho)

Odkaz ke komentáři

Kajman: duvod? prijde mi naprosto protichudne tahat novy drat a strihat ho. novy drat taham snad proto aby byl v celku a bez jakychkoliv zbytecnych spoju. kdyz bude nahodou potreba sundat dvere, tak se to pak cvakne a bude. ale v zivote jsem nevidel, ze by nejakej hifik dobrovolne strihal draty...

Odkaz ke komentáři

kubiik: je fakt, že potřeby autofihifisty jsou někdy v rozporu s potřebami autoopraváře, a já nesem autohifista, nic ve zlým :(

pokud je pro autohifistu lepší tahat vcelku, tak by možná bylo dobré kolegovi poradit, jak to fakticky udělat - co si pamatuju, není tam moc místa kolem svorkovnic v A sloupku pro nějakou masivnější dvoulinku, takže jak? Vrtnou skrz prázdné pozice ve svorkovnici?

Odkaz ke komentáři

ja to mam tazeny mimo svorkovnici. neni duvod tahat ten drat dolu ke svorkovnici a pak nahoru k pruchodce. staci to dat rovnou do pruchodky. mista je tam dost. ale to je oc tu bezi. bud natahnout novy draty od radia a nedelit je a nebo to nechat na origo dratech. pokud vyjdou delkove, tak vice mene nevidim duvod tahat novy...

Upraveno uživatelem kubiik
Odkaz ke komentáři

Tak už mám nakoupeno - akorát potřebuju poradit:

z výškáče vychází dva drátky - jeden bude plus, druhej asi mínus logicky, nicméně jak poznám kterej je kterej - oba jsou průhledný, na jednom je červenej proužek (tudíž + ?)

a ve středobasu jsou dva konektory - opět nejspíš + a - (jeden je širší než druhej) - jak poznám kterej je plus?

Díky

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...