Přejít na obsah

Zelené převozní číslo a dálniční známka?


Doporučené příspěvky

Nenasel jsem primo ten zakon, ale vychazim z toho, ze zdroj clanku je z MV.

 

Nově koupená motorová vozidla – doporučení pro používání dálnic a silnic

27.4.2007, Zdroj: Ministerstvo vnitra

Vzhledem k častým dotazům, které se týkají používání zpoplatněných úseků dálnic a silnic pro motorová vozidla nově zakoupenými vozidly s převozní značkou, uvádíme stanovisko Ředitelství služby dopravní policie k této problematice.

 

Na zpoplatněném úseku dálnice či silnice pro motorová vozidla nelze užít nové vozidlo s převozní značkou bez řádně označeného a vylepeného kupónu prokazujícího zaplacení příslušného poplatku. Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR proto doporučuje pro jízdu s nově zakoupeným vozidlem po zpoplatněné komunikaci dva možné způsoby použití této komunikace.

 

Jednou z možností je, aby si občan, který zakoupil nové vozidlo a obdržel převozní značku, zakoupil pro případ, že s vozidlem hodlá užít zpoplatněný úsek dálnice či silnice pro motorová vozidla, časově omezený dálniční kupón (tj. u motorového vozidla do 3,5 t týdenní kupón v hodnotě 200,- Kč a u vozidla nad 3,5 t a do 12 t týdenní kupón v hodnotě 650,- Kč ). Vzhledem k tomu, že kupón je bez vypsané registrační značky neplatný, ředitelství služby dopravní policie tento postup doporučuje s tím, že občan si do týdenního kupónu vypíše převozní značku a po obdržení řádné registrační značky si pořídí nový kupón do kterého tuto registrační značku vypíše. Odpadnou mu tím další starosti s případnou výměnou kupónu.

 

Další možností je, že si občan zakoupí na nově pořízené vozidlo opatřené převozní značkou dálniční kupón s platností na celý rok. Přitom je povinen při převozu nově zakoupeného vozidla po zpoplatněném úseku dálnice či silnice pro motorová vozidla na tento kupón vypsat převozní značku. Po zaregistrování vozidla a převzetí registrační značky si vyžádá potvrzení o této výměně a toto potvrzení společně s oběma díly dálničního kupónu předloží na provozovně České pošty, a.s., která je oprávněna k výměně dálničních kupónů a původní kupón vymění za nový.

 

Uvedený postup byl sjednocen na jednání všech zainteresovaných složek, včetně zástupců České pošty, a.s. v měsíci lednu 2007 a zástupci České pošty souhlasili s tím, že svůj metodický pokyn v tomto smyslu doplní. Pokud se nepodaří první díl kupónu z vozidla sejmout bez poškození, musí být sejmuta taková část, aby bylo možné jednoznačně určit pravost tohoto kupónu.

Odkaz ke komentáři

No, to je docela starý článek.

Když jsem předloni kupoval SII, tak jsem to hledal a je to upraveno takto:

§ 20 a následující z.č. 13/1997 Sb. (zákon o pozemních komunikacích) upravuje časové zpoplatnění silnic, kdy v § 21e odst. 2 se pak odvolává na prováděcí předpis, kterým je pak vyhláška č. 435/2012 Sb. ve znění pozdějších předpisů, kde v § 6 je upraven způsob vyplňování kupónu a jejich platnosti:

§ 6

(1) Údaj o registrační značce se vyplní na obou dílech kupónu v místech k tomu určených. Údaj se vyplní čitelně tak, aby nebyl běžným způsobem odstranitelný.
(2) Případná změna registrační značky vozidla nemá vliv na platnost kupónu.
(3) Vyznačení doby platnosti kupónů prokazujících zaplacení poplatku na jeden měsíc nebo deset dnů provádí prodejce při prodeji děrovacími kleštěmi na prvních dílech kupónů v místě určeném pro vyznačení příslušného měsíce a dne [§ 3 odst. 1 písm. e)].
Odkaz ke komentáři

Ale naráží se zde na jeden podstatný detail a to, že na známku se dle zákona musí vypsat registrační značka vozidla a ne číslo či značka převozky.

Dle mě to zcela legálně fakt asi nejde.

Je třeba zjistit jaký status má převozní značka, podle mě to je krátkodobá registrační značka, její použití se totiž někam zapisuje čímž je vozidlo zaregistrováno.

Ale tohle není moje parketa.

Odkaz ke komentáři

Vozidlo na převozce není registrováno! To nemusíme nikde zjišťovat, tak to prostě je. Pokud se vozidlo registruje, provádí se to na registru vozidel a člověk dostane právě registrační značky. Existuje sice seznam převozek, kde je uvedeno kdo a komu jí vydal a na jaké vozidlo, ale to nic v celku neznamená.

Odkaz ke komentáři

Česká roční dálniční známka je ve srovnání s poplatky za dálnice třeba v takové Francii za babku - jeden průjezd osobákem z ESP do DEU je kolem 100€, takže i když platy u nás v té Francii budou asi jiné, přijde mi řešení desetidenní dálniční známky na auto s převozní značkou směšné. Buď těch 330 Kč vysolím nebo tu jednu dvě cesty vezmu mimo dálnice, svetry a izolepy kvůli pár stovkám je silné kafe.

Co se systému týká, už by se někdo u nás mohl chytit za nos a mohli bychom začít dělat věci pořádně a ne to furt bastlit a od každého systému si vzít něco, a většinou to horší. Viz. ty známky nebo mýtné brány v době, kdy jsme dávno mohli vybírat mýto s pomocí satelitů a na nových úsecích dálnic nestavět nesmyslné brány, ale jen dvakrát kliknout do systému a přidat další zpoplatněný a sledovaný úsek.

Odkaz ke komentáři

Tak nakonec to dopadlo tak, ze jsem z Prahy vyjel na starou karlovarskou a jel, jel, jako kdysi. A najednou silnice skoncila pred zeleznicnim prejezdem v poli. Tak jsem to otocil a jel na Revnicov. A najednou koukam a jsem na dalnici :-) Bez znamky a s prevozkou. Tak jsem na to slapnul a pred koncem dalnice, kde casto stavaj benga s dalekohledem, jsem se povesil za kamion :-) Nebyli tam, takze jsem dojel v pohode. :-)

Upraveno uživatelem Holy
Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...