Přejít na obsah

Teplota motoru a ranní starty po Xtééé :-)

Doporučené příspěvky

Mám docela problém.. když mi auto stojí třeba v práci tak od -5 i když je kolem nuly tak mi to dýl točí když chytne tak je to takovej rozdrckaný strat jakoby to chytlo na 3 a půl válce bíle to zakouří asi po 10vteřinách se to uklidí a už klepe pěkně. navíc nemůžu po cestě do práce ani z práce zahřát auto na 90 a to jezdím 25km mám před chladičem karton a stále nic... ráno to vytáhnu tak tak na 60 odpoledne tak kolem 70stupnu... mam motor 81KW ASV climatronic. vyřešil někdo podobný problém?? Naforu je toho už strašně moc ale nedá se v tom orientovat... tak prosím pište sem jen co jste jak vyřešili a ne čím by se to dalo vyrešit toho už tu je dost.

Odkaz ke komentáři

Pokud si nedělal termostat, tak bych ho vyměnil.Kontroloval si čidlo teploty, na tom je pak aji závislá délka žhavení. Je to taky o stylu jízdy....pokud to podtáčíš,tak se to neohřeje a taky záleží jestli jedeš do práce z kopce nebo po rovině...dost se to ochlazuje z kopce a padá teplota.

Mám ten stejnej motor,karton před chladičem,bez předehřevu kapaliny,egr odstavené a v -5 dnes to mám ohřáté po rovině tak za 12km. Taky to mám do práce 25km.

Odkaz ke komentáři

Já mám stejnou vzdálenost do práce jako Ty a polovinu Km jedu z kopce. Před chladičem mám taky kartón a abych to zahřál aspoň po těch 12Km, tak nepouštím topení, zapnu si vyhřívání sedadel a jedu. Jede tím pádem malý vodní okruh a motor se daleko dříve zahřeje a až pak pouštím topení. Jak jedu s děckama, tak se to nedá-netopit.

Odkaz ke komentáři

1)start v tvém případě ověř žhavící svíčky.Měl jsem obdobný případ a zjistil jsem 3 špatné ze čtyř.Což je jasné pak ten start.Po jejich výměně vše ok.A měl jsem podobné starty a taky jen jak to začlo kolem nuly.

2)zahřívání motoru jízdou-první nečekej na nějaké zahřívání motoru a po uklidnění chodu motoru(cca 10-15 vteřin)v klidném tempu vyjeď.Studený vzduch na okno-žádné topení,které stejně v tu dobu netopí a akorát se ti zamlží přední okno(stálé hádky u nás doma s ženou:-))).Snažím se to držet lehce nad 2k otáček.Jakmile budeš podtáčet"na spotřebu",tak to nezahřeješ.Za chvíli beru podle sebe cca 10km musíš mít zahřáto pokud nejdeš furt z kopce.

Jinak jestli nemáš vyhřívání chladící kapaliny žhavičkama(3ks po pravá straně motoru a jezdíš pravidelně,tak je to ideální investice to dodělat.

Karton nemám,ale věřím,že může pomoct minimálně na začátku ,že nejde tolik studeného vzduchu do motorového prostoru.Jak se zahřeje tak drží.

Odkaz ke komentáři

DO práce to mám z do kopce pak z kopce pak zas dokopce a zkopce... a podtáčet to taky nepodtáčím řadím od 2500 - 3000 když mám teplotu nad 70°C i 3500ot/min. EGR mam taky odstavené + sportovní vduch filtr. žhaviče jsem měl asi před týdnem venku a na baterce všechny krásně žhaví na VAGu mi to psalo žhaviče 1111 takže asi dobrý čidlo teploty jsem dělal loni ikdyž starší z bouračky kterou rozbil kamoš. termostat sem taky měnil loni ikdyž bych ještě mohl zkusit sehnat nějaký co otvítrá pří vyšší teplotě. a k těm startům dnes jsem si kontroloval i předvstřik a ten je na jedničku... takže fakt netuším. ještě octě dam trochu čočku od dvojky řadím kolem 4000 tak na čtverku mi to kolem 4000 hodí do nouzáku vypne turbo a napíše "regulace plnícího tlaku horní mez překročena" vymaž závadu a jezdí dál... ale tohle s tím asi nebude mít spojitost..

Odkaz ke komentáři

Tak to čidlo dávat starší nevím nevím. Ale pokud si takhle všechno kontroloval....ono někdy i nový termostat je na nic pokud je to nějaký polský. A víš na co je u dieslu sportovní filtr vzduchový....na hovno.(pokud teda nemáš nějakou brutální úpravu):)

S tím nouzákem, máš zatuhlé lopatky...vyčistit turbo. :)

Odkaz ke komentáři

tak mu to fungovalo dobře tak proč ne starší čidlo.... a s tím filtrem nemá relativně opodstatnění ale dodá dieselu sportovnější zvuk...;-) zkus to taky..:-D a s těma lopatkama taky nevím čistit jsem ho nechával minulý rok... tak leda že by to odrbali... a nevíte někdo jaký má mít chod ten regulační ventil na turbu?? když ho chci rukou zatlačit tak jde tak trochu ztuha a cca 1cm...

Odkaz ke komentáři
  • o měsíc později...
Guest pája1980

Mě to dělá při ranním studeném startu to samé (ASV 81 kW). Nejdřív je to takové rozdrkocané a za pár vteřin se to "chytí" - další starty jsou už OK. Měnil jsem žhavičky (BOSCH) i čidlo teploty orig. a dělá to pořád. Vypadalo to, jako kdyby jedna třeba byla vadná (chytá to fakt tak jak píšeš "na 3 a půl válce"), vyndal jsem je, taky zkoušel na baterce a žhaví jako fík. Zjistil jsem, že se to zlepší, když chvilku po zhasnutí kontrolky žhavení ještě pár sekund počkám a staruju až po chvilce. Pak je to zpravidla celkem v pohodě. Máme v rodině ještě TDi 66 kW ALH, žhavičky snad ještě nikdo neměnil, a i v tuhých mrazech, aniž by se čekalo na zhasnutí kontrolky, tak první studený start hned po zapnutí klíčku "na drc". Je to zvláštní, ale každé TDi startuje asi trochu jináč, ať děláš co chceš.

Jinak do nouzáku mi to zřídka taky spadne, VAG píše 17965 regulace plnicího tlaku - horní mez překročena, po vypnutí klíčku a novém startu zas OK. Hadičky podtlaku zkontrolovány/něco vyměněno, baňka s tyčkou u turba vypadá jako nová, ovládání chodí (auto má cca 140.000 km) - tak spíš spoléhám na ten ventil N75, ten jsem tedy neměnil, vypadne to opravdu jen občas. Spíš se to stávalo v zimě, v těch mrazech (že by zamrzal?), ale fakt je, že v loni se s tím jelo Chorvatsko a asi po 500 km to taky přestalo táhnout. Tak zastavili, počkali a pak už zas OK. Jinak auto jde pěkně, táhne dobře, turbo si pohvizduje tak jak má, ale když se tahle závada projeví a přestane to táhnout, tak turbo nejde (není slyšet). Vypnu klíč, zapnu a zas jede - a uloží závadu 17965.

Nechá se ten N75 nějak otestovat krom akčních členů na diag.? Když ho testuju, tak v něm zpočátku chvilku lupe a za chvíli je "lupání" slabší až odezní úplně (asi jak to vycucne zbytek podtlaku?).

Takže nad tím taky tápu, možná zkusím ještě vyměnit ten N75 a když by to dělalo pořád, tak asi nezbyde než vyčistit to turbo (i když moc by se mi do toho nechtělo, zas tolik to najeto nemá a při normálním stavu jezdí dobře).

Tak si z toho Matty117 moc nedělej, nejsi v tom sám, ty studené starty a občasné výpadky regulace turba jsou taková slabina jinak dobrého a odolného motoru.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 měsíce později...
Guest pája1980

Doplnění k předchozímu příspěvku:

vyměnil jsem jako první ventil N75 plus propojovací hadičky (bývají taky podezřelé, takže pro jistotu) a "zatím" - musím to zaklepat - to dělá dobrotu.

Dokonce se mi zdá, že auto i líp táhne - turbo zabírá v širším spektru otáček, předtím jej bylo slyšet pohvizdovat jen při zátahu a pak nic, teď jde tak nějak plynuleji a auto je živější. Možná je to jen takový pocit, ale řekl bych, že to tak skutečně je.

Tak uvidíme - něco jsem už na tom najezdil, a zatím v pohodě, nicméně když by se problém znovu objevil, zbývalo by opravdu asi už jen vyndat a rozhodit to turbo...

Odkaz ke komentáři
  • o 8 měsíců později...

Po přečtění tématu jsem na rozpacích s tou teplotou. Mám ASV 81 kW, uplně tovární, kus sololitu v masce, ale teplota se mi při teplotách kolem 0°C a méně vyhoupne na 90°C až po cca 15km (20 km trasa do práce) a když jedu rovinku, tak klesne ručka pod 90°C asi o její tlouštku, když šlápnu do pedálů, tak to zase drží, dokud nejedu stálou jízdu, níž to nikdy nespadlo a v létě je to prostě na 90°C, v horku 90°C + tloušťka ručky navíc, je to normální?

Jinak morální podpora pro Mattyho117...taky v zimě za studena startuju na 3 a půl válce :)

Odkaz ke komentáři

no stou teplotou to asi moc normalni nebude :) meto drzi vtech mrazech krasnej 90 C nepohne se ani o pid pod 90C menil jsem asi pred 2mesici termostat nejspis to bude tim ;)... jinak taky mam rani starty takove nejake nemastne neslane no :)... ale uz se tento vikend chystam na vymenu zhavicu tak uvidime :)...

Odkaz ke komentáři

Zkus termostat. Po městě se mi to zahřeje po cca 7-8km a když jedu na obchvat 90kou tak asi po 10. Jak kdy. Na tpelotě ani nezáleží. V -5 jak v 5 se to zahřálo stejně. Termostat mám nový od léta (ručka byla pernamentně jen ve čtvrtině)

A na starty mi pomohly žhavky, jedna byla KO (šlo by to i proměřit). Jen startéru se tolik nechce :( lenoch líná. Mít silnější tak si jen pískám.

Odkaz ke komentáři
Guest chipmann

tak mu to fungovalo dobře tak proč ne starší čidlo.... a s tím filtrem nemá relativně opodstatnění ale dodá dieselu sportovnější zvuk...;-) zkus to taky..:-D a s těma lopatkama taky nevím čistit jsem ho nechával minulý rok... tak leda že by to odrbali... a nevíte někdo jaký má mít chod ten regulační ventil na turbu?? když ho chci rukou zatlačit tak jde tak trochu ztuha a cca 1cm...

Nemusí to byt turbo zkontroluj vedení k turbu a ventil N75

Odkaz ke komentáři

No teplotní čidlo se tu teď řešilo - hledek v tématu nedrží teplotu ... nebo tak nějak. Nejsem si jistý.

A já si ho kontroloval přes vag, před startem by na něm měla být venkovní teplota. No a s km by se měla tpelota zvyšovat a neskákat tam kraviny.

Ta teplota mě tak netrápí,na jaře vyměnim termostat a uvidí se, bude tam ještě origo z výroby (212 000 km), spíš startování...

Je měření odporu spolehlivá metoda nebo by bylo nejlepší dát žhavičky natvro k baterce a zasvítit si? :)

Odkaz ke komentáři

no já bych řekl že měření odporu ti zjistí, jestli jsou KO uplně nebo ne.

A s tím čidlem jak jsem psal se mrneš jestli měří. Jestli ti při 5°C ukáže 20 tak to na starty ok nebude .) (nebudou ani žhavit žhavk)

Co mi radil TDIFUN, odpojit čidlo a zkusit nastartovat bez něj. Prý se tak nasimuluje nízká teplota. nažhaví žhavičky a mělo by to nastartovat. Nemám to doložené :) chtěl jsem to vyzkoušet ale nechca jsem vytáhl celé čidlo z motoru tak jsem se na to ... :-D

Odkaz ke komentáři

no já bych řekl že měření odporu ti zjistí, jestli jsou KO uplně nebo ne.

A s tím čidlem jak jsem psal se mrneš jestli měří. Jestli ti při 5°C ukáže 20 tak to na starty ok nebude .) (nebudou ani žhavit žhavk)

Co mi radil TDIFUN, odpojit čidlo a zkusit nastartovat bez něj. Prý se tak nasimuluje nízká teplota. nažhaví žhavičky a mělo by to nastartovat. Nemám to doložené :) chtěl jsem to vyzkoušet ale nechca jsem vytáhl celé čidlo z motoru tak jsem se na to ... :-D

Včera jsem se stavil u mého servicemana a on mě ochotně pustil do dílny (při odchodu jsem totiž dostal účet 10000 za rozvody, palivák, žhavičky atd :D :wallbash: ), kde jsem staré hezky připojil na baterku a chladly sakra rychleji, něž nové a 2 z nich ani moc ochotně nesvítily. Pam jsem nastartoval v pohodě (mootr vychladnul na cca 40°C podle doteku, dneska se ukáže na studeném motoru...

Teplotu čidlo ukazuje ok, já sem myslel, že žhavení má svoje vlastní čidlo.

Odkaz ke komentáři

Zatim ne, teplotu ale ukazuje dobře v porovnání s klasickými teploměry (+/-1°C) což nepovažuju za závažnou chybu... Další starty na studený i teplý motor, i když jsem to třeba dnes ráno hned chcípnul, jelikož jsem se musel vracet do baráku a pak zase nastartovat, jsou na drnk, takže starter i baterka jsou naposto v pořádku. Žhavení probíhá cca 2s, což se mi zdá o 2s méně, než je v grafu nárůstu teploty na správnou hodnotu v dokumentaci na stránkách Bosch.

Naftu tankuju jenom u Benziny a na zimu používám VIF zimní, ředím podle návodu a minimálně 1x za týden dostane auto "pod vocas" , aby nezatuhla regulace lopatek a vypálil se bordel...

Odkaz ke komentáři

Aha, to já právě nevim, odkud bere teplotu.

V el. schematech žhavícího okruhu jsem čidlo nenašel, našel jsem jen ty ostatní, ale pro teplotu nasávaného vzduchu a to vypadá, že je v jednom členu s čidlem tlaku nasávanáho vzduchu, ty jsou zapojeny do řídící jednotky.

Pak čidla ukazatele chladící kapaliny a její teploty, ale ty nejdou ro ŘJ, tak podle toho jsem usoudil, že jednotka spíná relé 4 (relé žhavení) podle teploty z čidla, které ukazuje teplotu na palubáku nebo ještě by mohla podle teploty nasávaného vzduchu.

Pak je i čidlo teploty oleje, ale to mi příde jako blbost...

Ještě je tady na foru návod na zapojení, které vřadí odpor 2k2 do serie s čidlem teploty, ale nepíše taploty čeho.

Dnes sepnu paralelně k výkonovým kontaktům rele 4 vypínač na 5s, abych zjistil, zda je problem skutečně v čase žhavení...předpokládám, že ano, jelikož za teplého motoru nebo stačí i krátký běh (třeba i 10s) aby se válce zahřály a je to na brnk. :wallbash:

post-10314-0-15608400-1362039142_thumb.png

Odkaz ke komentáři

Tak jsem to už zjistil...je to čidlo G62 a to teplota chladící kapaliny v motoru...nicméně po odpojení čidla a změření napětí za relé (červenobílé kabely 6mm2) se po odpojení čidla nažhaví cca 10s, napětí tam je 10,5 V, což asi odpovídá zátěži připojené na baterii ?

Ale stejně to nechytne pořádně. Až na 2. a další start v kratším úseku. Se zapojeným čidlem jen problikne kontrolka a relé ani nespne. Měl jsem ho na stole a cvaká jako blázen...tak jsem z toho jelen :blink:

A vlažný motor (po cca 2-3 h stání chytne lépe než studený)

A co svíčky pro předehřev chladící kapaliny?mohly by to způsobovat? Mám je tam taky a jsou asi ještě původní! Odpor všechny 3 pod 1 ohm.

Snad ne něco s palivovou soustavou...

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...
  • o 2 roky později...

Ahoj lidi. Chtěl bych se zeptat jestli se dá nějak nastavit délka žhavení. Když jsou teď ráno teploty pod nulou tak auto žhavý třeba 10 vteřin ale když v průběhu dne potom jezdím po městě tak se motor moc neohřeje skoro vůbec a potom když startuji tak kontrolka žhavení jen problikne. Kde může být problém?? Díky moc za odpověď.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...