Přejít na obsah

GeorgůW žlutý expReS

Doporučené příspěvky

Díky všem, dám pak info, jak to dopadlo...je to děs, člověk může řídit sebeopatrněji a pak najednou sedí v tom sedadle a jen se bezmocně dívá, jak to jde do ha*zlu a nemůže nic dělat..

partner: to jediný mě těší, že jsem je tam ještě nedal...

Upraveno uživatelem GeorgeWWW
Odkaz ke komentáři
  • o 3 týdny později...

Nevím Honzo, jak to je...o co mi hlavně šlo byly xenony a přední nárazník - to jsou funglovky, ale třeba zadní nárazník je použitej. Bylo mi řečeno, že na 11 let staré auto nejde použít nové origo díly, prý to je cca do 6 let..no každopádně nejsem ochotnej něco doplácet, takže jsem na tu pojišťovnu napsal ne zrovna pochvalnej mail, takže to ještě znova přepočítávají.

Odkaz ke komentáři

Pohledej si to na internetu, evidentně o tom nevíš vůbec nic.

Dle ÚS ČR se opravou novými díly auto nezhodnocuje, protože v konečném důsledku je bourané auto vždy znevýhodněno při případném prodeji. A jelikož mám chvíli času, tak jsem ti to i našel. Opravdu se z tohoto rozhodnutí stal budoucí precedent. TAkže ti radím, zamávej s tímto rozhodnutím v pojišťovně a pokud mají všech pšt po hromadě, určitě zacvakají celou částku bez jedinýho slova. Pokud ne, absolutně bych se nebál předat tento rpoblém nějakému advokátovi (nemusí být dokonce ani moc schopný) a pojišťovna zaplatí jak výdaje spojené s opravou tvýho vozidla, tak i případné soudní výlohy spojené s tímto sporem.

Neplať někde, kde nemusíš, prosím tě. Pak dej vědět, jak to vše dopadlo.

"

... Ústavní soud ČR dále v nálezu uvádí, že "je-li za škodu považována újma, která nastala v majetkové sféře poškozeného, a její výše je dána rozdílem mezi majetkovým stavem poškozeného před a po poškození, musí i rozsah náhrady škody zohlednit výši všech nutných prostředků, které byl poškozený nucen vynaložit k obnovení původního majetkového stavu, v daném případě k opravě vozidla tak, aby bylo z technického hlediska stejně provozuschopné jako před škodnou událostí. Pokud obnovení původního majetkového stavu není možné jinak než za použití nových náhradních dílů, oprava byla provedena účelně a směřovala jen k odstranění následků škodné události, nelze přenášet povinnost k úhradě nákladů na uvedení věci do původního stavu na poškozeného a neodůvodněně jej znevýhodňovat oproti škůdci."

Dále Ústavní soud ČR ve svém nálezu argumentuje, že6) "je třeba přihlédnout i k tomu, že v případě havarovaného vozidla, byť opraveného novými díly, je jeho skutečná hodnota vždy nižší než původní hodnota použitého vozidla."7) "V neposlední řadě je třeba vzít v úvahu i to, že poškozenému ono diskutabilní tzv. 'zhodnocení' vozidla v podstatě bylo protiprávním jednáním vnuceno. V důsledku škodné události se tak dostává do situace, kdy ačkoliv na rozdíl od viníka škody si počínal v souladu s právem (v konkrétním případě neporušil dopravní předpisy), je nucen vynaložit ze svého značnou částku na to, aby své vozidlo mohl vůbec používat jako před škodnou událostí."

Výslovně pak Ústavní soud ČR v tomto nálezu odkazuje na rozsudek Okresního soudu Plzeň-jih ze dne 29. 6. 2007 ve věci sp. zn. 4 C 212/2005 a závěry v něm obsažené, zejména pak, že "není možné po poškozeném požadovat, aby doplácel na nehodu, pokud opravou vozu, který by jinak poškozený nemohl v důsledku zavinění jiného užívat, nedošlo ke zcela zjevnému přínosu pro poškozeného".8)

Závěrem potom Ústavní soud ČR uvádí, že "soud musí nejen respektovat právo, ale jeho výklad a aplikace musí směřovat k výsledku spravedlivému. Jinými slovy, právo musí být především nástrojem spravedlnosti, nikoliv souborem právních předpisů, které jsou mechanicky a formalisticky aplikovány bez ohledu na smysl a účel toho kterého zájmu chráněného příslušnou normou. V daném případě je smyslem a účelem ustanovení, přiznávajícího poškozenému právo na náhradu škody, zajistit, aby mu v plné míře byla kompenzována majetková újma." Podle Ústavního soudu ČR je proto nutné "v každém individuálním pečlivě srovnat majetkový stav poškozeného před vznikem škody a po provedení opravy poškozeného vozidla, přičemž rozsah náhrady v penězích musí zohledňovat výši veškerých jím vynaložených prostředků nutných k obnovení provozuschopnosti vozidla, tedy původního majetkového stavu".

...

"

Jako pramen a podklad ti může být nález Ústavního soudu ČR ze dne 19. 3. 2008 ve věci II. ÚS 2221/07.

Kdybys měl ještě nějaký problém, rád ti pomůžu. Jakožto student práv ti můžu být snad ku prospěchu.

Michal

Odkaz ke komentáři

Ano tohle některé pojišťovny zkoušejí a nesmějí to dělat.

Ale některé se chovají seriozně, nedávno mě narvali do dveří, dal jsem to rozpočtem a viníkova pojišťovna vyplatila 14tisíc za poškrábané dveře na audi z roku 2000. Dveře jsem rozleštil a není to tak hrozné, aby se to muselo opravit.

Odkaz ke komentáři
  • o 3 týdny později...

Tak poté, co jsem chtěl po pojišťovně zaslat rozpis toho, co neuhradili mi přišel email, kde stálo, že po znovu prošetření doplácejí zbylou částku. K*rvy jedny, kdybych byl ticho, tak to fakt nezaplatí.

Takže auto je celkem v cajku, pak udělám fotky, až bude hezky. Hlavně mám už tuto záležitost z krku.

Jelikož byla na Slevomatu akce na produkty Sonax, neodolal jsem :) a rovnou jsem také koupil díly na výměnu oleje, filtru, rozvodů vč. vodní pumpy. Do toho se mi rozsvítila oranžově kontrolka řídící jednotky, tak jsem zvědavej, co se děje. Počítám, že by to mohly být ty plastové trubky, které tu hodně lidí měly prasklé.

s7000431.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...