honza02 Odesláno Prosinec 1, 2012 Sdílet Odesláno Prosinec 1, 2012 Ahoj, chtel bych vas poprosit, zda by mi nekdo neporadil ohledne oleje, protoze z procitani internetu uz mam plnou hlavu protichudnych nazoru. Mam 2.0 TDI BKD 2005, takze PD. Pred rokem mi mechanik menil olej, rikal jsem mu, at tam da neco slusnyho, dal tam Castrol SLX Professional LL3 5W-30 specifikace VW 504/507. Mam GQ2, takze pevny interval, nicmene bylo mi receno, ze pokud budu menit normalne max po 15k km, tento olej muzu pouzit, protoze specifikace 504.00/507.00 nahrazuje vsechny drivejsi, vcetne 505.01, kterou bych mel do motoru lit. Ted se mi opet blizi vymena oleje, nedalo mi to a zacetl jsem se do clanku a for na netu, pri cemz jsem s prekvapenim zjistil (a ted prosim o korekturu, pokud tomu tak neni), ze 504/507 sice mohu do PD klidne pouzit, PAPIROVE nahrazuji i 505.01, ale pokud nemam DPF, neni to uplne idealni, protoze tyto oleje maji kvuli pouzitelnosti s filtry pevnych castic nejaka aditiva, ktera je cini pro PDcka mene vhodnymi, nez jsou 505.01. Je fakt, ze po vymene za SLX je motor trochu hlucnejsi. Na zaklade techto informaci jsem se rozhodl pri nasledujici vymene oleje pouzit opet 505.01. A ma otazka - pokud je to co jsem napsal spravne - neni problem pri vymene prejit z 504/507 zpet na 505.01? V motoru zustane zbytek 504/507, neni problem ze se smicha s 505.01? Diky moc za jakoukoliv odpoved, rad bych si v tom udelal jasno a mymu precious dopral opet to, co mu chutna nejlepe :) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Jim Odesláno Prosinec 1, 2012 Sdílet Odesláno Prosinec 1, 2012 castrol přímo říká http://www.castroledge.cz/iframe.php?f_ide=569 Mazací plán pro Škoda Octavia II 2.0 TDI PD / 100/103 kW (2004-) Motor Doporučený typ oleje: Castrol EDGE 5W-30 Náplň s filtrem (litry): 3,8 Poznámky: PD = motory se sdruženými vstřikovači (pumpa, tryska) V případě pevného servisního intervalu (15.000 km) možno použít také olej Castrol EDGE Turbo Diesel 5W-40 0 Citovat Odkaz ke komentáři
honza02 Odesláno Prosinec 1, 2012 Autor Sdílet Odesláno Prosinec 1, 2012 To rika cesky Castrol. Americky a Nemecky zase svorne tvrdi, ze EDGE 5W-30 (alias SLX Professional Longlife III VW 504.00/507.00) pouzit lze, ale pro PD bez DPF a s pevnymi intervaly je 505.01 kvuli absenci aditiv, nutnych kvuli DPF, lepsi. A tuto informaci jsem nasel na vice mistech, nejen u Castrolu. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
CvencA Odesláno Prosinec 2, 2012 Sdílet Odesláno Prosinec 2, 2012 (upraveno) Řešil jsem to samý v srpnu před cestou do Chorvatska, mam stejnej motor bez DPF. Po všelijakých úvahách a konzultacích včetně lidí ze Škodovky, jsem tam nalil Castrol EDGE Turbo diesel 5W-40 s normou 505.01, kterou předepisuje návod k použití vozidla. Jinak našel jsem někde na netu i aplikaci Castrolu, kde to podle typu vozidla, motoru a kódu GQ2 ukázalo tenhle olej. Se smícháním toho malýho množství si nedělej hlavu, stejně jsou ty oleje mísitelný. Jinak koupil jsem ten Castrol EDGE Turbo Diesel 5W-40 u Jeldy na www.cc-autodily.cz za velmi solidní peníz a ještě jsem dostal origo čepici . Odkaz tady Castrol EDGE Turbo Diesel 5W-40 a má tym i 4l balení, který by ti mělo stačit a ještě ušetřeíš. Já vzal 5 litrů, ten zbytek se neztratí. Upraveno Prosinec 2, 2012 uživatelem CvencA 0 Citovat Odkaz ke komentáři
honza02 Odesláno Prosinec 2, 2012 Autor Sdílet Odesláno Prosinec 2, 2012 Diky za odpoved a odkaz. Tu webovou aplikaci co zminujes prave odkazoval Jim a ta vyhodi 5W-30, je to bordel :) Ale pisou ze bez DPF lze i ten co pises ty, takze asi pujdu do nej. Ty jsi tam predtim mel taky nejaky 504/507, nebo jsi pokracoval v 505.01? S tim misenim 504/507 a 505.01 jsi si jisty? BTW netusite nekdo, co v praxi znamenaji ty zkratky servisnich intervalu? Chapu to tak, ze auta s QG1 maji nejaka cidla, ktera hlidaji, kdy by se mel olej/udrzba delat, kdezto QG0 a QG2 nic takoveho nemaji, proto se vse dela pri fixnich intervalech. Auto mam sice QG2, ale hned u prvni servisky v autorizovanym Skoda servisu je tam propiskou dopsano QG1 a pak se servisky delaly po 30k km, z toho usuzuju, ze se tam porad lil longlife. Muzu tam ted tedy bez problemy pri vymenach po 15k lit 505.01? Ma se servisak pres diagnostiku podivat, zda je nekde nastaveno QG1 a pripadne to zmenit na QG2 (pokud to lze, neco jsem na toto tema cetl, ale moc o tom nevim), nebo to pri vymene oleje po 15k je jedno, co je v aute nastaveno? Diky moc. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
CvencA Odesláno Prosinec 2, 2012 Sdílet Odesláno Prosinec 2, 2012 (upraveno) Smícháním tý zbylý trošky s novým olejem 505.01 nic nezkazíš, fakt, neboj se :lool: . Nevim, co jsem tam měl za olej před tím. A jestli chceš měnit furt po 15 tisících km, jedině dobře, nic tim nezkazíš. Je to investice cca 1.000,- Kč i s filtrem a máš klid. A pak jestli máš nakódováno QG1 nebo QG2 je jedno, když to měníš pravidelně po 15 tis. Nevim, proč to máš přepsaný v servisce, možná to někdo překódoval, nevim zda to jde. Ale ať máš jakýkoliv QG, tak pravidelnou výměnou po 15 tis. nic nezakzíš, naopak. Po 15. tis vlastně měníš v nejkratším termínu, takže v pohodě. Když máš prodlouženej interval, tak vlastně můžeš měnit za dýl, až si auto řekne, protože třeba jezdíš v míň agresivních podmínkách, nezatěžuješ motor atd...Ale pravidelnost po 15 ti tis. neni na závadu. Takže asi tak. Upraveno Prosinec 2, 2012 uživatelem CvencA 0 Citovat Odkaz ke komentáři
mojinmojin Odesláno Prosinec 2, 2012 Sdílet Odesláno Prosinec 2, 2012 Mám taky BKD a proměnlivý interval, ale na elektoniku v tomto příadě nespoléhám. Měním všechny filtry (olejový s olejem, palivový kvůli vodě a průchodnosti při mrazech, klima kvůli mlžení z bordelu, který se nasbírá a rád přes podzim vlhne a vzducháč automaticky taky) i olej jednou ročně před zimou po cca 15 000 km a dávám Castrol EDGE Turbo Diesel 5W-40. Olej vždy měním vypouštěním tzn. 99% náplně, protože servisní odsávačky prý odsajou jen 80%. Vleze mi asi 4,5l a půl litru je do foroty. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Sniper_2003 Odesláno Leden 1, 2013 Sdílet Odesláno Leden 1, 2013 Oživuji toto téma, protože si myslím že na odkazu co jsem dám je vše pěkně vysvětleno.TENTO ODKAZ Pak je zde fórum kde se o olejích dozvíte skoro všechno co potřebujete. A to je zase TENTO ODKAZ 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Guest cackler Odesláno Červenec 6, 2013 Sdílet Odesláno Červenec 6, 2013 Zdravím, zkoumám co dát do auta za olej a čím víc informací tím větší zmatek... :( Jedná se o auto Octavia II 2007, motor BKD - tzn. bez DPF a jednotka čerpadlo tryska, má nastaveno interval QG1 Pokud bych se držel přesně servisního manuálu, tak mám dát VW 506 01. S autem se ovšem budou jezdit častěji kratší vzdálenosti, takže spíše blíže k QG2, u toho je v manuálu VW 505 01 Když se podívám do aplikace od Shellu, tak mi doporučí SHELL HELIX ULTRA AV-L 5W-30 (VW 507 00 / VW 504 00) odkaz - http://lubematch.shell.com.au/recommendations.php?modelyear=&vehicle=7669&site=58®ion=298&language=5&brand=113 Ten 5W-30 od Shellu mi doporučilo více lidí a chtěl jsem ho původně dát, ale když se podívám do datasheetu, tak tam mají poznámku: Helix Ultra AVL 5w30 may be used for all VW-AUDI group engines, with the exception of: • R5-, V10 pump injection diesels which need 506.01 oil • Pump injector diesel engines not in long life service (pre-1998) which need 505.01 oil Datasheet oleje Týká se tahle poznámka motoru BKD, který je čerpadlo-tryska? Tzn. tenhle Shell bych neměl použít ikdyž jejich aplikace říká, že ano? Tuší někdo? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
libero1071 Odesláno Červenec 6, 2013 Sdílet Odesláno Červenec 6, 2013 ľahká pomoc.. ak budeš meniť olej 15tkm/1 rok,tak olej s VW normou 505.01 ak budeš meniť olej 30tkm/2 roky,tak olej s VW normou 507.00 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Sniper_2003 Odesláno Červenec 6, 2013 Sdílet Odesláno Červenec 6, 2013 Přesně tak. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Guest cackler Odesláno Červenec 6, 2013 Sdílet Odesláno Červenec 6, 2013 Dík, nakonec jsem si to taky tak přebral. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
vevca Odesláno Červenec 7, 2013 Sdílet Odesláno Červenec 7, 2013 měním 10-12tis a dávám 5w-30 507.00 Helix ultra extra 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Doporučené příspěvky
Zapoj se do diskuse
Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.