Přejít na obsah

kolísaní otáček při volnoběhu

Doporučené příspěvky

Keby ti vyhodilo kontrolku, tak je uz zle, bud rad :D

Nemusi to byt prave na tento konkretny motor, plati to pre vsetky motory vybavene DPF filtrom.

http://www.autorubik.sk/technika/ako-funguje-filter-pevnych-castic-dpf/

Okamih začatia regenerácie závisí od rôznych parametrov, ktoré vyhodnotí riadiaca jednotka motora. Dôležitá je aj informácia tlakového rozdielu, ktorý je vypočítaný na základe meraní tlakov výfukových plynov snímačmi umiestnenými pred filtrom a za filtrom a na základe porovnania týchto tlakov. Snímač tlakového rozdielu (diferenčných tlakov) vysiela údaje do riadiacej jednotky motora, ktorá vypočíta množstvo pevných častíc na základe vopred nastavených veličín. Ak je prekročený nastavený limit a ak to umožnia prevádzkové podmienky, riadiaca jednotka vyvolá potrebné zmeny prevádzkového režimu motora, čo spôsobí zvýšenie teploty výfukových plynov a následnú oxidaciu sadzí – regeneráciu filtra. Zjednodušene systém riadenia motora vykoná nasledujúce doplňujúce opatrenia v závislosti na otáčkach a krútiacom momente: predvstrek, hlavný vstrek s oneskorením, dostrek, druhý oneskorený dostrek, elektrické spotrebiče sú zapnuté, obtok chladiča plniaceho vzduchu je otvorený a klapka sacieho prostredia je zatvorená. Pri regenerácii je EGR uzatvorený a turbodúchadlo zvýši zaťaženie motora.
Drvivá väčšina vozidiel totiž o prebiehajúcej regenerácii nijak zásadne neinformuje. Ak sa rozsvieti kontrolka (informácia) systému DPF, treba konať, keďže filter je nutné vo veľmi krátkom čase zregenerovať, inak hrozí regenerácia len servisným zásahom. Hroziace zapchatie DPF filtra je väčšinou spôsobené niekoľkonásobne nedokončenými regeneráciami. Je teda dobré ak je vozidlo vybavené palubným počítačom. V prípade prebiehajúcej regenerácie (najmä pri bezaditívnych DPF filtroch) dochádza k zvýšeniu spotreby paliva (dodatočným vstrekovaním), čo sa prejaví na niekoľkonásobne (2-4x) zvýšenej okamžitej spotrebe paliva. To znamená, ak pri nejakej rýchlosti jazdíte za cca 6 litrov, na čas regenerácie môže táto hodnota vyskočiť na 15-20 litrov. Citlivé uši rozpoznajú prebiehajúcu regeneráciu aj podľa iného zvuku motora (jemné hučanie) , resp. správania sa motora (cuknutie a pod). Ak predsa len vnímavý vodič spozoruje začatie regenerácie filtra (pomalšia odozva motora, hrubší chod), je veľmi dôležité nechať prebehnúť regeneráciu filtra pri čo najideálnejších podmienkach (ustálená jazda na v trvaním min 10 lepšie 15-20 min). Nevhodné je podtáčanie motora, prerušovaná jazda, ale aj zbytočné vytáčanie. Práve pomalšiu reakciu na stlačenie akcelerátora, cukanie či hrubší chod motora mnoho vodičov rieši pretúrovaní motora v očakávaní, že proces urýchlia a všetko bude OK. Omyl. Tým že vodič motor pretúruje, vyhodnotí riadiaca jednotka situáciu ako nebezpečnú pre bezpečnosť premávky a okamžite ukončí regeneráciu filtra, aby vozidlo malo čo najlepší výkon.

Tu na fore sa toho tiez o tom vela pise, treba hladat ;)

Odkaz ke komentáři

V případě standardní regenerace DPF ti auto žádnou kontrolkou nic nehlásí. Jde to poznat právě jen odlišným chováním auta, jako jsou zvýšené otáčky na volnoběh při již zahřátém motoru, lehce odlišný zvuk motoru při jízdě či případně jiná odezva plynového pedálu.

Ve chvíli, kdy by se ti už kontrolka zaplnění DPF a nutnost regenerace rozsvítila, tak je již něco v nepořádku, protože míra zaplnění filtru překročila určitou hranici a regenerace je vyžadována jako prioritní úkon = jízda v určitých podmínkách ideálních pro regeneraci.

Viz návod k obsluze vozu (strana 28 + 160) + google pro pochopení jak vůbec DPF funguje.

Odkaz ke komentáři
  • o 3 měsíce později...
Guest Puncochar

Zdravím,

mám octavii 2 rv.2006 1,9TDi, 77kW najeto 456tkm a dělá mi to taky. Tento motor má taky filtr DPF?

Po ujetí cca 30km zastavím na semaforu a do 10sec. se mi zvýší volnoběžné otáčky z 800/min na 1000-1100/min. Po prošlápnutí plynu zase spadnou na 800/min. ale do 5sec se zase zvednou. Dělá mi to jen při zahřátém motoru a poslední týden každý den. Už mi to jednou tak dělalo, asi před půl rokem, ale asi po měsíci to samo přestalo. Ale je to dost nepříjemný, myslím ten nepravidelný, divný chod motoru a hučící ventilátor.

Myslíte že to je závada nebo normální stav?

Předem díky za odpověď.

Odkaz ke komentáři
  • o 3 měsíce později...

Tak u mě byl problém s kolísáním otáček motoru daleko prozaičtější než jsem čekal. Měl jsem špatný akumulátor, který dával málo proudu, řídící jednotka to vyhodnotila jako nedostatek napětí v síti a proto zvýšila otáčky aby ji mohl dobíjet alternátor a současně se automaticky sepla i "sahara". Jo a na alternátoru jsem měl mimochodem poškozenou volnoběžku. Tzn. Nový akumulátor, volnoběžka alternátoru, řemen alternátoru + práce =cca 5000,-Kč.

Odkaz ke komentáři
  • o 4 měsíce později...

Ahojte, neviete niekto poradiť na škode octavia 1,6 tdi cr rok výroby 2009 najazdených 110 tis. pri studenom štarte som spozoroval na volnobehu že otáčky mi vyskočili na 1200 /čo je asi normálne pri +2,0 C/ a potom postupne za cca. 8 s klesnú na 800 ot. a vtedy ma motor čudný zvuk a hádže s celým autom ale to trvá cca. 2 s a potom sa zvýšia na 850 a už v pohode, sa rozbehnem a počas jazdy žiaden problém. Včera som spozoroval že to robí na volnobehu aj so zahriatým motorom keď som zastavil a dochladzoval turbo otáčky mi zhruba po 10 s klesli na 800, zašklbalo s autom , motor divný zvuk a potom sa znova zvýšili na 850 ot. a v tedy v pohode, pri dlhošom státi sa to zopakovalo na volnebehu v priebehu minúti aj 4-5x... Neviete či je to normálne alebo čo to môže byť??

Odkaz ke komentáři
  • o měsíc později...
  • o 4 týdny později...

Je to chyba nebo je to úplně normální, že u O2/1,6TDCI/77kW/2011 při zahřátém motoru při vyřazení - při jízdě otáčky motoru cca 950 a po zastavení cca 750, po uvolnění brzdy bez plynu a rychlosti - jak se hnou kola tak znovu 950 otáček. Proste jak se hýbou kola tak volnoběh cca 950 otáček a když auto stojí tak 750 otáček.

Odkaz ke komentáři

Uz som to pisal vyssie, ze je to vlastnost, cize je to normalne. Myslim, ze vsetky CR to takto maju.

800ot = volnobeh pri stojacom aute,

950ot = pri rozbiehani, alebo "plachteni" na volnobeh, pripadne na studeny motor pri miernom zatazeni elektriky

1000ot = pri prebiehajucej regeneracii DPF a pri vacsom zatazeni elektriky (napr. spustene kurenie/klima, vyhrevna mriezka a pod.), ked je motor studeny v zime.

Upraveno uživatelem Kyselinka
Odkaz ke komentáři
  • o 2 měsíce později...

Zdravim aj ja mam taky problem.mam O2 1.9tdi 77kw 2007r.s dpf.ked je auto v pohybe mam 950otacok na volnobeh.akonahle zastavim tak spadnu na cca 800,850.pisali ste ze to plati iba pri CR tak neviem teraz.ked sledujem spotrebu tak celkova je 6 6,5 litrov.aktualna pri jazde na volnobeh 2l 3L kedy ako.ked zastavujem tak aktualna stale zacne stupat az na nejakych 12l az ked uplne zastavim tak spadne na 0,8l.vie niekto poradit?

Odkaz ke komentáři
  • o 3 týdny později...

Mně Modřena dělá to, že když zastavuju a mám volnoběh, tak spotřeba stoupá - logicky. Auto počítá, kolik žere nafty a rychlost, takže když jedu pomaličku a motor se drží ve volnoběžných otáčkách, tak musí žrát, aby nechcípl. Takže si auto řekne, že aktuálně vychlastá na 50 metrech 0,01l nafty, takže na 5 kilometrech 1 litr. Proto logicky je spotřeba 20l na 100km. Jakmile úplně zastavím, spotřeba se přepne z litrů/km na litrů/hodinu. Takže těch 0.8l není na 100km, ale za hodinu.

Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...