Gregy Odesláno Květen 24, 2014 Sdílet Odesláno Květen 24, 2014 Podrobný popis domácí výměny zadní tlumičů na voze Octavia 2. Takto vypadaly moje tlumiče po 111tis. km v Octavii 1.6 FSi. Délka výměny je přímo závislá tomu, za jak dlouho se vám podaří povolit dolní šroub v upevnění tlumiče :D . Ta pravá strana mi se vším trvala asi 3 hodiny. Levou jsem už zvládl za asi 1 hodinu. Někdo s dílnou a na zvedáku by zvládl určo oba tlumiče do hodiny :).Zvedneme auto, sundáme kolo a odšroubujeme podběh (cca 12 šroubků) Původní doraz tlumiče Odmontování původního tlumiče. Začal jsem nahoře, kde se celkem snadno povolí 2 šrouby pro klíč velikosti 17. V dolní části tlumič drží jen 1 šroub pro klíč velikosti 21, není zde moc místa a drží opravdu pevně (povolení mě stálo spoustu sprostých slov ). Porovnání tlumičů. Já koupil tlumiče německé výroby Bilstein i s dorazy, prachovkami a poštou za 2600kč (z aukra od www.autorozvody.cz). Prodejce mi volal a dle VINka zjistil, jestli mám oválné nebo kruhové dorazy. Odstrojení horního uložení tlumiče šroubem pro klíč velikosti 17. Nové horní uložení jsem neměnil, přišlo mi to zbytečné a po zkoumání, mi na něm nepřišlo nic opotřebovaného. Nasazení prachovky, dorazu a horního uložení na nový tlumič. Prachovka se jen natlačí na doraz.. Doraz nacpete do horního uložení tlumiče. Dotáhne se matka na horním uložení, pozor tyčka se při dotahování protáčí, tak ji někam upněte. Montáž nového tlumiče, na své místo. Nejprve jsem připevnil tlumič v dolní části. Tlumič nejde tak snadno stlačit jako ten starý a trochu vzdoruje, při manipulaci v podběhu. Na horní uložení je otvor, do kterého se vloží šroubovák a přesně si nasměrujete otvory pro šrouby. Nasazení podběhu a kola. HOTOVO Pár fotek z montáže na levé straně. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Hydraulik Odesláno Květen 24, 2014 Sdílet Odesláno Květen 24, 2014 (upraveno) pěkný návod :) možná bych tě jen opravil, že 17 a 21 je označení velikosti ořechu / klíče kterým povoluješ... "M" je označení závitu a čislo průměr šroubu v závitové části :) Upraveno Květen 24, 2014 uživatelem Hydraulik 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Gregy Odesláno Květen 24, 2014 Autor Sdílet Odesláno Květen 24, 2014 Dobře dobře, opravím :) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Mirouch76 Odesláno Květen 24, 2014 Sdílet Odesláno Květen 24, 2014 Tak to je krásně polopatickej návod. Super 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Gregy Odesláno Květen 24, 2014 Autor Sdílet Odesláno Květen 24, 2014 Díky, dělat návody mě fakt baví. Ale potřeboval bych podobnej návod na přední tlumiče, na ty si jen tak netroufnu :) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
LuTri Odesláno Květen 24, 2014 Sdílet Odesláno Květen 24, 2014 Na předních není taky nic složitého, jediné co potřebuješ oproti zadním jsou stahováky na pružiny, jinak to nevyměníš :-) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Hydraulik Odesláno Květen 25, 2014 Sdílet Odesláno Květen 25, 2014 (upraveno) taky potřebuješ 12hranné hlavice, abys povolil šroub na poloose... Málokdo má takový vercajk běžně doma, a zadarmo to taky není ;) Upraveno Květen 25, 2014 uživatelem Hydraulik 0 Citovat Odkaz ke komentáři
LuTri Odesláno Květen 25, 2014 Sdílet Odesláno Květen 25, 2014 Jo vlastně na tu jsem zapoměl, to se omlouvám..No však to je samozřejmé pane 0 Citovat Odkaz ke komentáři
marian.marcin Odesláno Květen 26, 2014 Sdílet Odesláno Květen 26, 2014 A ešte potrebuješ rosťahovák otoče ,lebo z nej nevybereš tlmič alebo prispôsobený majzel. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Sharkys Odesláno Červen 1, 2014 Sdílet Odesláno Červen 1, 2014 Pěkný návod, ale co potřeba finálního utažení vs poloha nápravy? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Hydraulik Odesláno Červen 1, 2014 Sdílet Odesláno Červen 1, 2014 sem tež utahoval, když bylo kolo ve vzduchu, zatím se nic neposralo, tak doufám že ani neposere 0 Citovat Odkaz ke komentáři
libero1071 Odesláno Červen 1, 2014 Sdílet Odesláno Červen 1, 2014 Pěkný návod, ale co potřeba finálního utažení vs poloha nápravy? pred demontážou zmeráš vzdialenosť od stredu kolesa po najvyššiu hranu blatníka.... ....pri montáži to "nastavíš" na tú zmeranú mieru a všetko finálne podoťahuješ ;) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Hydraulik Odesláno Červen 2, 2014 Sdílet Odesláno Červen 2, 2014 a je někdo schopný vysvětlit důvod?? trpí pak nějak šroub, nebo tlumič, když se dotáhne zvednuté? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Gregy Odesláno Červen 3, 2014 Autor Sdílet Odesláno Červen 3, 2014 Podle mě, je jedno ve které poloze se ten dolní šroub dotáhne. Protože v místě té díry pro šroub je na tlumiči ta gumová vložka, která přizpůsobí polohu. Kdyžtak mě opravte, nejsem automechanik :). 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Sharkys Odesláno Červen 5, 2014 Sdílet Odesláno Červen 5, 2014 Já to právě chápal tak, že utažením v nesprávné poloze je tam vlastně konstantní pnutí v tom gumovém lůžku...možná se pletu, nicméně v dílenské příručce to je uvedeno jako nutnost. Na staré Octavii jsem to také nedělal.... 0 Citovat Odkaz ke komentáři
šátec Odesláno Listopad 10, 2014 Sdílet Odesláno Listopad 10, 2014 Nikde nepíšeš co pružina ? Stahovák není potřeba ? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Hydraulik Odesláno Listopad 10, 2014 Sdílet Odesláno Listopad 10, 2014 není třeba dávat ven pružinu 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Jedovka Odesláno Březen 12, 2017 Sdílet Odesláno Březen 12, 2017 http://www.elit.cz/cs/download/elit-magazin/em022015.pdf Prolistujte se až k výměně tlumičů strana 30 - 33 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Doporučené příspěvky
Zapoj se do diskuse
Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.