Přejít na obsah

Nizká hustota elekrolytu v autobaterii 74Ah

Doporučené příspěvky

Zdravím už delší dobu se potýkám s problémem s nastartováním. Tak jsem vzal autobaterii domu a zkusil ji nabít nabíječkou Ultimate Speed ULG 3.8 B1,ale po identifikaci plného nabití jsem změřil hustotu elekrolytu a ejhle při kontrole hustoměrem mě to ukazauje že baterie chce stále nabít. Tak jsem usoudil že elekrolyt je nizký. Poraďte prosím jak tu hustotu dát do normálu? Jinak elekrolyt je čirý.

Někde jsem se také dočet že po vybití na určitou mez 7,5V-10.5V se provádí desulface autobaterie. Poraďte mi prosím jak to udělat? Myslím že bych to vybil na 8V a ihned bych to připojil k té nabíječce Ultimate Speed.Co si o tom myslíte? Díky

zkusím udělat malé shrnutí ohledně mých zkušeností s oživováním autobeterie.pdf

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

Ta nabíjačka to nemusela vobec nabiť,ak ma baterka velký vnutorný odpor tak to tie lacné nabíjačky moc nenabíjú,ak máš po ruke nejaké trafo 12v aspon 1A tak daj zan jednu diodu na nu paralerne odpor 1k 2w a nechaj nabíjať aspon den priebežne kontroluj napätie na akumulátore malo by pomaly stúpať.

Odkaz ke komentáři

Kolik Voltů má nabitá baterka v ustáleném stavu (třeba půl dne odstátá po nabíjení)? Jak je baterka stará? Máš nějaký problémy se startováním nebo s nízkou výdrží baterky? V nabíječce problém určitě nebude (mám tu samou), tady asi už nebude baterka v nejlepší kondici a nebo ten měřič hustoty elektrolitu stojí za prd. Mě třeba tato nabíječka dokázala oživit mrtvou baterku co mám stále v autě. Před 2 roky jsem měsíc nejel s autem a mezitím se mi baterka vybila do mrtva (měla jen 2V) a to znamená pro baterku v podstatě smrt. Nechal jsem ji tedy připojenou na té nabíječce a k mému údivu dokázala po 4 dnech nabíjení baterku vrátit k životu. Sice už to není co to bývalo, ale na baterku pořád jezdím a ani časté starty ji vůbec nedělají potíže, takže tato nabíječka se mě a kamarádům osvědčila :palec:

Odkaz ke komentáři

Kolik Voltů má nabitá baterka v ustáleném stavu (třeba půl dne odstátá po nabíjení)? Jak je baterka stará? Máš nějaký problémy se startováním nebo s nízkou výdrží baterky? V nabíječce problém určitě nebude (mám tu samou), tady asi už nebude baterka v nejlepší kondici a nebo ten měřič hustoty elektrolitu stojí za prd. Mě třeba tato nabíječka dokázala oživit mrtvou baterku co mám stále v autě. Před 2 roky jsem měsíc nejel s autem a mezitím se mi baterka vybila do mrtva (měla jen 2V) a to znamená pro baterku v podstatě smrt. Nechal jsem ji tedy připojenou na té nabíječce a k mému údivu dokázala po 4 dnech nabíjení baterku vrátit k životu. Sice už to není co to bývalo, ale na baterku pořád jezdím a ani časté starty ji vůbec nedělají potíže, takže tato nabíječka se mě a kamarádům osvědčila :palec:

Ta nabíjačka neni žiaden zázrak taký obyčajný šmejd to že si mal vybitú baterku na 2v a nabilo nie oživilo neni žiaden zázrak.Ono totiž ak si tu baterku tak vybil a v krátkom čase dal nabíjať tak ju nabilo ale nabilo by ju aj spôsobom akým som písal ja vyššie,ak by ostala tak vybitá mesiac už by jej nič nepomohlo.Inak ja mám v octavii 2 1.9tdi baterku alpin energie 53ah 470a štartuje to v mrazoch ešte s riadnou rezervou ono v podstate tie 74 ah na ktorých je udaný štartovací prúd 700-800a je nezmysel to dajú tak 5 sekund a skrútia sa im dosky.Inak mimochodom v tatre 815 som mal 145ah 800a a je tam štarter 5,5kw,a kebyže tam dám nejaké 74ah s udaným štartovacím prúdom 700a tak by stačili 2 štarty a by v nich riadne pokrútilo dosky.Podla napätia nezisti nič,to že meria hustotu je správne tak sa dá jedine zistit skutočný stav akumulatoru.

Odkaz ke komentáři

Dominik176: je jasný, že na nabíječku za 10-15k to nemá, ale na domácí použití bohatě stačí a je zcela zcestné tvrdit, že je to šmejd. Máš to nějak doložený? To zase to tvé řešení mi příjde jako pěknej šmejd (ideální nabíjení je okolo 14V a ne při 12V)... Navíc proč bych si měl něco takovýho stavět (to se dělalo za komančů), když si můžu koupit na to dělanou nabíječku, která si vše pohlídá sama. Navíc ta z Lidlu má stejný střeva jako nabíječka od Bosche za 1500,- (asi je to teda podle tebe taky pěknej šmejd) a jelikož mi ta nabíječka dokázala oživit baterku, která byla ponechána při 2V asi týden (to je můj odhad), tak na ni nemůžu nadávat. Jinak dodnes baterka funguje v pořádku a to jsem ji loni hoodně potrápil, když mi začalo sporadicky blbnout teplotní čidlo chladící kapaliny a kvůli tomu se mi motor začal brutálně uchlastávat (normálně se uchlastal až zdechl) a to byl potom porod nastartovat... To bylo třeba až na 5-10tý pokus a každé startování trvalo 5-10s a to se dělo i několikrát denně a baterka to normálně ustála, takže já osobně nemůžu říct, že je nabíječka šmejd, když po oživení dokáže baterka tak fungovat....

Taky je podstatné, aby mario33 napsal jak je baterka stará a čím to měřil. Pokud to měřil nějakým měřákem, který koupil na benzínce za 50 Kč, tak tomu bych teda moc nevěřil...

Odkaz ke komentáři

Konny vidím že o tom vieš hovno už len s toho že prečo 12v,inak na začiatku nabíjania dáva každá nabíjačka 12v ked je baterka vybitá ono totižto ako sa baterka nabíja klesá jej vnútorný odpor a tým sa zvyšuje napätie a klesá pretekajúci prúd.To znamená že ked sa to spraví tak ako som napísal tak na začiatku nabíjania budeš na baterke merať niečo okolo 12v záleži podla toho ako bude baterka vybitá no a časom budeš vidieť ako napätie pôjde hore takže tak.Navyše vdaka tomu že tam je len jedna dioda tam nebude úplne usmernené napätie teda polvlna ,to znamena že sa sa to bude nabíjať a zároven vybíjať to znamená že to bude sčasti desufaltovať baterku.A áno mal som tu nabíjačku v ruke a je pekne kokotská ked má baterka malý vnútorný odpor ta nabíjačka to vyhodnotí ako že je baterka nabítá pri tom neni takže ti ju nenabije moc len trochu,a to sa stáva ked ma baterka jeden článok slabší,pri tom tá baterka ešte neni na odpis ale ta hyper ultra skvelá nabíjačka ju nenabije tak si ludia povedia šak čo je zla kúpim druhú baterku toto sa mi už vela krát stalo.

Odkaz ke komentáři

Hovno určitě nevím, protože mám elektro školu. Kdybych o tom věděl hovno, tak nebudu ma toto téma vůbec reagovat. Jasně, nejsem žádnej Einstein, ale jaký je průběh nabíjení u olověneho akumulátoru ještě vím... ;) Pokud je baterka hodně vybitá, tak je lepší použít nějaké to slabší trafo než pouštět hned plný nabíjecí proud, ale pokud použiješ stabilizovaný zdroj, která dává pořád 12V, tak ti baterku dobře oživí, to ano, ale nedokáže baterku nabít do plna, ne? Pak už musí nastoupit klasická nabíječka a baterku normálně dobít...

Ohledně Lidlovské nabíječky, já netvrdím, že je to nějaká super nabíječka, ale za ty peníze to na domácí použití stačí (to je potvrzeno kamarády a spousty lidí na internetu) a pokud je baterka dobrá, tak ji normálně nabije. Pokud je v baterce vadnej i když funkční článek, tak můžou mít potíže i mnohem dražší nabíječky od renomovaných značek ;) , ale říct, měl jsem jí v ruce a je to brak mě moc nepřesvědčilo. Pokud doložíš průběh nabíjení změřený třeba osciloskopem a bude evidentně vidět, že nabíječka neplní svou funkci, tak ti dám za pravdu... ;)

Jinak stále tu tazatel nenapsal, jak je baterka stará a čím to měřil, tak tu nemá cenu řešit co by, kdyby... ;)

Odkaz ke komentáři

Jak to tak čtu, moje elektrikářské srdce pláče :) Nabíječka by měla nabíjet konstantním proudem až do doby, dokud nedosáhne AKU stanovené hodnoty napětí - pak by měla přejít do "udržovacího" režimu (chemickým složením elytu nelze jednoduše nabíjení řídit). Každý, kdo nabíječku někdy stavěl ví, že baterce prospívá tepající průběh nabíjecího proudu, protože rozbíjí krystaly sulfidu - proto se používalo jednocestné usměnění bez dalšího vyhlazení. Nakonec aku je dostatečně velký kondenzátor samotný ve své podstatě. Pokud ale někdo nechá AKU vybitou delší dobu (zasulfátují se desky) a pak se snaží nabít nabíječkou s velkou hdonotou proudu, pak nejspíš tento stav jen zhorší. Pro oživení takto zanedbaného AKU je lepší desulfátor.Poměrně výživné čtení včetně jednoduchého schema zde..

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=14038&postdays=0&postorder=asc&highlight=desulf%E1tor&start=555

funkčnost ověřena na 18Ah, kterou sem od leta zapomněl v motorce

Pokud má elyt malou hustotu přesto, že baterka jeví známky nabití, pak je část obsahu H2SO4 usazená v přeměněné formě jako sulfid na deskách.... V žádném případě se nedoporučuje dolívat kyselinu, spíš se pokusit znovu sulfid rozpustit.

Smůla je, že moderní aku jsou bezúdržbové. Z jedné takové sem musel vyloupat na hulváta krytku, abych dolil odpařenou destilku. Šikovné kurvítko schované za "vyšlechtěné" provedení. Tady ani nikdo tu hustotu normálně nezměří

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...