omicron Odesláno Leden 26, 2010 Sdílet Odesláno Leden 26, 2010 Mám u své půl roku staré LK jako součást Climatronicu i "Senzor (čidlo) kvality vzduch", o jehož funkci jsem u svého auta dost pochyboval, ale vzhledem k postupnému odstraňování jiných důležitějších problémů (zejména s elektronikou auta) jsem s tím zatím v servise moc neobtěžoval. Je to trochu záhadně fungující součást klimatizační soustavy auta, zatím pokaždé, kdy jsem se na něj spolehnul a nechal ho v poloze A, téměř pokaždé jsem se za nějakým "smraďochem" typu stará Véeska (pro mladší Praga V3S), či jiný extrémně kouřící veterán (ať už ropák nebo benzín) začal v autě dusit a nakonec ručně přepínal na uzavřenou cirkulaci. Vznesl jsem dotaz na servis, zda-li by mě vysvětlili, jak vlastně tento senzor funguje, a na co je citlivý. Oni sami nevěděli, pokračoval přes ně dotaz do Boleslavi, a dostal jsem odpověď, viz níže v PDF příloze. K textu v příloze bych ještě dodal, že automobilka přes servis doupřesnila k tomotu textu, že senzor je citlivý pouze na uhlovodíky (spálené či nespálené ?), a např. na saze a jiné zplodiny z dieselu či benzínu vůbec nereaguje... Bohužel ani nejde nijak zprovoznit žádná indikace aktivní funkce tohoto senzoru (neumí to někdo náhodou ?), údajně jen přes servisní diagnostiku lze nějak zpětně zjistit, zda-li byl senzor funkční či ne... Myslím, že dobře vědí, proč není aktivace čidla nijak indikována, takto polovičatá funkce této ochrany není příliš velkým přínosem ... Senzor_kvality_vzduchu.pdf 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Woodbine Odesláno Leden 26, 2010 Sdílet Odesláno Leden 26, 2010 Vždyť je to tam popsaný docela dobře. Když to srovnám se svojí fabií, tak v oktě sice vím, že přede mnou jede avia nebo liazka, ale jenom chvilku, pak už dovnitř smrad nejde. Z toho usuzuju, že ten senzor k něčemu je, a co víc, že pravděpodobně i funguje. ;) //Smrad z uhlí z baráků na dědinách tomu trvá trochu dýl, ale podle mě ho taky rozpozná a přepne na vnitřní cirkulaci. Souhlasím ale, že by to mohlo nějak signalizovat, aby člověk věděl, že to funguje správně. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
P2M Odesláno Leden 28, 2010 Sdílet Odesláno Leden 28, 2010 V OII to nemám, ale bylo to v Mercedesech, co jsme měli dříve a tam to fungovalo na 1 s *, dokonce to umělo i zavřít případně otevřená okna a šíbr a pak, když byl vzduch zase ok, je vrátit do původní polohy. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
O.v.i. Odesláno Leden 28, 2010 Sdílet Odesláno Leden 28, 2010 (upraveno) tak ta indikace mi tam taky chybi ale cece mam zato, ze kdyz sem to valil do brutalniho kopce za nejakou karosou, tak se to i uzavrelo... musim to proverit .) Upraveno Leden 28, 2010 uživatelem O.v.i. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
P2M Odesláno Leden 28, 2010 Sdílet Odesláno Leden 28, 2010 vim, že to třeba uzavírá i při ostřikování, ale nevim, jestli to teda je součást normálně, nebo jen u faceliftu 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Holy Odesláno Leden 28, 2010 Sdílet Odesláno Leden 28, 2010 Já teda nevim jak to s tím je, ale u mý octy, když ostříknu, tak se uzavře klapka pro nasávání vnějšího vzduchu, takže není cejtit ta většinou ne zrovna voňavá kapalina. Stejně tak, když dám zpátečku a rozjedu se, opět se zavře vnější klapka. Ale to podle mě dělá ŘJ....ani nevím jestli v mým climatronicu nějaký takový čidlo je... 0 Citovat Odkaz ke komentáři
omicron Odesláno Leden 28, 2010 Autor Sdílet Odesláno Leden 28, 2010 Já teda nevim jak to s tím je, ale u mý octy, když ostříknu, tak se uzavře klapka pro nasávání vnějšího vzduchu, takže není cejtit ta většinou ne zrovna voňavá kapalina. Stejně tak, když dám zpátečku a rozjedu se, opět se zavře vnější klapka. Ale to podle mě dělá ŘJ....ani nevím jestli v mým climatronicu nějaký takový čidlo je... Tyto funkce nemaji s cidlem vzduchu nic spolecneho, je to standard (min. jiz u Elegance) uz u predFL verze, tyto funkce me chodili i na predchozi O2 MR2006 v Eleganci, tzn. uzavreni vnitrni cirkulace pri ostriku, ci zarazeni zpatecky... Tehdy jeste zadny senzor kvality v Climatronicu u O2 neexistoval. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
O.v.i. Odesláno Leden 30, 2010 Sdílet Odesláno Leden 30, 2010 Tyto funkce nemaji s cidlem vzduchu nic spolecneho, je to standard (min. jiz u Elegance) uz u predFL verze, tyto funkce me chodili i na predchozi O2 MR2006 v Eleganci, tzn. uzavreni vnitrni cirkulace pri ostriku, ci zarazeni zpatecky... Tehdy jeste zadny senzor kvality v Climatronicu u O2 neexistoval. presne tohle je natazeny extra "cidlo na smrad" v mot. casti a je k tomu i special. kontrolka v tlacitku... 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Holy Odesláno Leden 30, 2010 Sdílet Odesláno Leden 30, 2010 presne tohle je natazeny extra "cidlo na smrad" v mot. casti a je k tomu i special. kontrolka v tlacitku... JJ...vo starost míň... :) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
1.8TSI Odesláno Červen 6, 2010 Sdílet Odesláno Červen 6, 2010 Nechci na to zakládat další topic, protože to bude jen takové ujištění se.... a trošku to tématicky souvisí s větráním.... Kolik filtrů je ve větrací soustavě O2? Jeden nad nohama spolujezdce (skosená hrana) - o tom není pochyb... Podle několika lidí na SH je ještě jeden filtr na vstupním otvoru v prsou... tam co měla filtr O1. Ale technické dokumentace ho neukazují... myslím že tam už nic není že? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Rolbař Odesláno Červen 6, 2010 Sdílet Odesláno Červen 6, 2010 OII má jen jeden filtr v topení, je přístupný od nohou spolujezdce. Oproti OI je umístěn tak, že filtruje i vzduch, který jde v rámci recirkulace, což je lekem povedené 0 Citovat Odkaz ke komentáři
kully Odesláno Červen 6, 2010 Sdílet Odesláno Červen 6, 2010 O funkcnosti senzoru mam obcas taky pochybnosti a tak by nejaka vizualni signalizace prisla docela vhod ... At vim, jestli uz vnitrni cirkulaci sepnul automat nebo to mam udelat rucne ... 0 Citovat Odkaz ke komentáři
omicron Odesláno Červen 11, 2010 Autor Sdílet Odesláno Červen 11, 2010 O funkcnosti senzoru mam obcas taky pochybnosti a tak by nejaka vizualni signalizace prisla docela vhod ... At vim, jestli uz vnitrni cirkulaci sepnul automat nebo to mam udelat rucne ... Presne tak, to jsem mel na mysli, kdyz jsem tento thred zakladal, moznost nejake indikace, ze je system aktivni. Tak bych nemusel cekat, az se me smrad dostane do auta, cekajic s nadeji, ze se automatika zapne. Bez automatiky jsem na nic necekal a okruh uzavrel. Onehda jsem dojel nejakou straou VSku (pro mladsi Praga V3S), a za chviuli jsem se se v aute jiz malem udusili, automatika VUBEC neragovala...(!!!). Kdyby se na to dala vyuzit treba nejake nevyuzita kontrolka ? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Bladik Odesláno Červenec 6, 2010 Sdílet Odesláno Červenec 6, 2010 Proc by se nedala pouzit kontrolka na vnitrni cirkulaci, stejnak kdyz to zapnes manualne tak tam sviti to tlacitko vnitrni cirkulace...nebo je to na FL nejak jinak? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
kully Odesláno Červenec 6, 2010 Sdílet Odesláno Červenec 6, 2010 Asi jsi to nevidel, nebo nevis co mame na mysli. Tlacitko pro ovladani vnitrni cirkulace ma dve led diody. Jedna (vlevo) sviti kdyz je vnitrni cirkulace zapnuta rucne. Druha led dioda (vpravo) sviti, pokud je vnitrni cirkulace nastavena na automatiku. A pokud automatika vnitrni cirkulace sepne, tak se nic nerozsviti, nikde nic neindikuje sepnuti a tudiz nevis jestli jede nebo ne. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
omicron Odesláno Červenec 6, 2010 Autor Sdílet Odesláno Červenec 6, 2010 Jo, jo, kdybych to vymyslel ja, tak bych treba nechal tu LED pro A rezim rozblikat v pripade, ze automatika cirkulaci zavrela...zadna dalsi kontrolka by se nemusela pouzit. Ale to by automobilku asi nenapadlo, a naklady navic by nemohly by nijak zavratne... 0 Citovat Odkaz ke komentáři
kully Odesláno Červenec 6, 2010 Sdílet Odesláno Červenec 6, 2010 Bud by mohla blikat nebo by mohla byt dvoubarevna. Pri automatickem rezimu by svitila klasicky zelene a pri sepnuti oranzove. Nebo by uplne stacilo (s nulovymi naklady) rozsvitit i tu levou diodu pri automatickem sepnuti 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Bladik Odesláno Červenec 7, 2010 Sdílet Odesláno Červenec 7, 2010 No tu jsem myslel, tu levou diodu zapnout, jakmile by automatika zafungovala...to je pro vyvojare asi neskutecne tezke, kdyz uz zareaguje automatika a musi prepnout klapky vzduchotechniky tak u toho jeste nahodit jeden bit navic ze :D :) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
profor Odesláno Duben 19, 2011 Sdílet Odesláno Duben 19, 2011 Ani BMW nemalo indikáciu či dýchaš vnútorný vzduch alebo z vonku a ten senzor má. Ale, kontrolka sa dá jednoducho dorobiť. Každý motor točiaci klapkou ktorá prepína vnútorný okruh a vonkajšok má potenciometer. Na Climatic-u neni zapojený, o robotu viac, na Climatroniku je zapojený a bežec je dovedený do RJ. Napájanie na potenciometri je 5V, čo tak rozsvietiť jednu diodu keď bude v polohe vnútornej recirkulácie? hotovo. A ešte tam budete mať aj efekt fade in a fade out :) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
kully Odesláno Duben 19, 2011 Sdílet Odesláno Duben 19, 2011 Ja mam (mel bych mit) tento senzor z vyroby, ale kodovani klimatizace je 00000 (z vyroby, nemenil jsem ho) a tak vubec nemam tuseni jestli se sama vnitrni cirkulace nekdy sepne nebo ne. Navic bez vizualni kontroly to tezko zjistim. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
profor Odesláno Duben 20, 2011 Sdílet Odesláno Duben 20, 2011 ako som povedal 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Rosta RS Odesláno Prosinec 1, 2015 Sdílet Odesláno Prosinec 1, 2015 Ahojte, dodělávám si senzor kvality vzduchu, máte někdo fotku kde je přesně umístěn? odpovědi dej to tam někde prosím nepište.. děkuji Rosta 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Rosta RS Odesláno Prosinec 2, 2015 Sdílet Odesláno Prosinec 2, 2015 tak jsem to našel a odpovím si tedy sám, kdyby náhodou někdo také dodělával.. je to připevněno přímo na mřížce nad vstupní šachtou topení.. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
ka_r_los Odesláno Prosinec 2, 2015 Sdílet Odesláno Prosinec 2, 2015 Tenhle obrázek jsem ti chtěl dát hned, jenže z toho člověk není okamžitě moudrej a sám jsem to ještě nemontoval:/ 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Rosta RS Odesláno Prosinec 3, 2015 Sdílet Odesláno Prosinec 3, 2015 Akorát když jsem to dnes instaloval, tak se mi hodně opírá ten krycí plast co je před vstupní mřížkou o konektor čidla :( což asi není v pořádku.. nemáte někdo co to máte od výroby fotku? Díky Rosta 0 Citovat Odkaz ke komentáři
ka_r_los Odesláno Prosinec 4, 2015 Sdílet Odesláno Prosinec 4, 2015 tak to zkusíme přes golfa... http://workshop-manuals.com/volkswagen/golf-mk6/images/golf-mk6-12189.png http://i1.wp.com/www.my-gti.com/wp-content/uploads/climatronic_air_quality_sensor_N87-10506.gif http://jimmy-cbx.blogspot.cz/2014/08/extra-pollen-filter-outside-air-quality.html 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Rosta RS Odesláno Prosinec 4, 2015 Sdílet Odesláno Prosinec 4, 2015 když to dám viz obr 1. tak mi pak vadí krycí plast takže jedině varianta obr.2 Díkes.. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
ka_r_los Odesláno Prosinec 4, 2015 Sdílet Odesláno Prosinec 4, 2015 není za co, aspoň to v létě nebudu hledat:D 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Feky19 Odesláno Květen 26, 2016 Sdílet Odesláno Květen 26, 2016 Zdravim, chcel by som si dorobit senzor kvality vzduchu mam prerobeny climatic na climatronic ale zabudlo sa na tento snimac. Mam Octaviu 2 Fl 2010, vie mi niekto poradit? Niekde som cital ze jeden kabel ma ist do pin4 dalsi je kostra ale ten treti neviem kam zapojit. Vdaka za rady. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Adoasik Odesláno Srpen 31, 2020 Sdílet Odesláno Srpen 31, 2020 Nazdarek mam taky isti problém prisiel si na to ako to zapojit? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Doporučené příspěvky
Zapoj se do diskuse
Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.