Přejít na obsah

olej- vyměnit či nevyměnit

Doporučené příspěvky

Zravím, zakoupil jsem před časem octu od autorizovaného servisu. Auto bylo po servisní prohlídce včetně výměny oleje. Po této prohlídce ujela asi 200m. Olej na měrce byl již černý. Ptal jsem se několika mechaniku a říkali, že u dieselu je to normal takhle černé po pár km. Prosím o vaši radu. Díky moc.

Odkaz ke komentáři
Zravím, zakoupil jsem před časem octu od autorizovaného servisu. Auto bylo po servisní prohlídce včetně výměny oleje. Po této prohlídce ujela asi 200m. Olej na měrce byl již černý. Ptal jsem se několika mechaniku a říkali, že u dieselu je to normal takhle černé po pár km. Prosím o vaši radu. Díky moc.

Říká se to, slyšel jsem to mnohokrát, ale sám nevim, jestli olej hned zčerná. Nikdy jsem to nezkoušel. Ale nedělám si iluze, že olej zůstene dlouho čistej, když si představíš, so se v tom motoru odehrává a kolik je v motoru kovu... Jestli servis udělal výměnu a až potom se rozhodli, že to prodaj, věřil bych tomu. Ale jestli už věděli, že to budou prodávat, tak můžou vykoumat různý pikle. To bych ten olej vyměnil, vyjde to do litru (viz subfórum o olejích) a máš klid. Když se jich zeptáš, tak ti řeknou leccos, spíš to poznáš, kolik ještě najeli km po tom jejich servisu, než si to kupoval. KDyž dost, tak s prodejem asi nepočitali a OK, ale když málo, tak bych ho vyměnil. Toliko k tomu, více asi nevymyslíš.

Odkaz ke komentáři

pěkně o tom píšou na stránkách oleje.cz.

Zde jen kousek z článku:

Asi všeobecná představa je, že při výměně motorového oleje se vypustí veškerý motorový olej a po výměně je v motoru jen světlý, čistý, nový olej. Tak úplně to pravda není. Markantní to je především u dieselových motorů.

Před časem jsme se na našem pracovišti věnovali monitoringu výměny motorových olejů a změnám v jejich kvalitě, která je způsobena pouhým nalitím do motoru. Je nutné připustit, že při výměně oleje se nikdy nepodaří vypustit veškerý motorový olej, i když se dodržují všechny zásady správné výměny. Mezi ně patří zejména vypouštění teplého oleje, aby viskozita oleje byla co nejmenší a olej snadno vytekl. I při správném postupu zůstávalo v motoru kolem 7-10 % starého motorového oleje. Tento zbylý olej se poté dostává do styku s nově naplněným olejem. Samozřejmě, že tím dochází v novém oleji k určitým změnám.

Degradační produkty ze zbytků staré náplně ovlivňují kvalitu nové náplně. U benzinových motorů, v nichž probíhá intenzivnější oxidační degradace oleje než u naftových motorů, interagují zůstatkové oxidační zplodiny s novými aditivy. Podstatným způsobem se tak ovlivní oxidační stabilita nové olejové náplně a urychluje se tím její degradace. U dieselových motorů je problém zejména se zbytkovými sazemi, které ihned kontaminují nový olej do té míry, že olej je téměř černý a neprůhledný. Běžný motorista pak má dojem, že výměna oleje byla provedena nedbale, či nebyla provedena vůbec.

Odkaz ke komentáři
Guest chipmann

JJ toe normální diesel je prostě plnej sazí a ty to takhle obarví :rolleyes:

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...