Přejít na obsah

Jaká baterie

Doporučené příspěvky

• o 2 týdny později...

je pravda, že dneska se snaží u všeho snížit odběr proudu, tak proto asi snížili i kapacitu u TDI na 61Ah, ale OI měla v základu 74Ah.. Samozřejmě je rozdíl, jestli s tím někdo jezdí dálky, nebo jen couračky po městě, kdy pořád startuješ, popojedeš, chcípneš atd.. Pak ta baterka dostává daleko větší záhul a je lepší se vyzbrojit vyšší kapacitou.. Na dálky se to v pohodě dobije a stejně po čas jízdy to bere z altiku.. Pokud plánuješ do auta hudbu, je zase lepší mít baterii s vyšší kapacitou :lool:

Odkaz ke komentáři

Ja bych s tema inzenyrama v Bouli byl opatrnej, jako kazdy v teto dobe, sice neco navrhnout muzou, ale pak prijde ekonom a rekne, ze to je zbytecne aby tam byla baterka s rezervou 10% a stahnou to na minimum bez jakekoliv rezervy...tim snizi vyrobni cenu jednoho auta o nekolik desitek mozna i stovek korun vynasobene poctem aut a za usetreny prachy se muzou ozrat a jeste jim zbyde na nahradni ledviny :lool:

Odkaz ke komentáři
mischicka:Já dal takovou jako byla origo 74Ah.. ;) :D

Do čeho? Do Fabie? Ve FI byla 74 Ah baterie?

V OII jsem měl originálně 72 Ah.

Jen mi to tady někdy přijde jako bezhlavé cpaní megabaterek a megakol do obyčejných aut, která ani jedno nepotřebují a superauta to z nich taky neudělá.

Odkaz ke komentáři
jako bezhlavé cpaní megabaterek a megakol do obyčejných aut, která ani jedno nepotřebují

Lidi to mají bohužel vžitý jako např. dát kočičce mlíčko a vůbec je nezajímá že jim sice chutná ale přitom jim způsobí žaludeční a střevní potíže ;) Nedávno sem byl v místním servisu (ne škodovácký) kvůli gumám a i když sem měl už v autě baterii koupenou podle sebe, přesto sem se ze zvědavosti zeptal jakou by mi doporučili? "Vemte značkovou, co nejsilnější a největší jaká se vám tam vejde" :lol: Ještě se zeptám manželky jak je to s tím větším :D

Odkaz ke komentáři

Kdysi jsem psal tady nebo na minulém foru dlouhé technické rozbory na téma baterka - jako elektrikář bych do toho snad celkem mohl vidět... ale ti co byli přesvědčení že čím více tím lépe jsem stejně nepřesvědčil a zůstali na této své fatální hloupost zakotveni... takže to tady už nechci rozebírat. Ty baterky co máme v autech jsou předimenzované 2-3x a jakékoliv navyšování kapacity je nesmysl. Jenom v bodech:

-I na TDI by 42Ah se startovacím proudem 300A bohatě stačila...

-dal jsem takovou a takovou a neměl jsem žádný problém... a už jste někdo s jakoukoliv dobrou baterkou měl s moderním autem problém??? Baterka je buď dobrá a pak nastartuješ a nebo je po smrti a pak nenastartuješ ani s baterkou z kamionu... Obě silná i slabá má stejnou životnost cca 1000startů, vše nad tuto hodnotu je jen bonus pro vás. životnost totiž jen z menší části ovlivní věk, hlavním faktorem je počet "facek" od startéru. Že to vychází obvykle na 5-7 let je jen výpočet těch 1000startů + ten bonus.

-silnější baterka do města - nesmysl, vyšší kapacita ti sice umožní o 2 starty navíc (pokud by jsi odpojil dobíjení), ale zároveň se déle bude dobíjet. Takže po několika startech a popojetích bude slabší baterka procentuelně více dobitá než ta silná, protože ta bude vydávat stejné množství energie, ale dobíjet se bude pomaleji (není lineární...) Co škodí baterce nejvíce?? Stav nedobití.... takže výsledek je spíš horší než lepší...

Mýty o silných baterkách a obavy z nenastartování se táhnou z dob 120... které opravdu mohly mít problém... baterie byly technologicky nedokonalé, velikost jiskry záležela na napětí na cívce a alternátor (dynamo) měl špatnou charakteristiku a na volnoběch dával sotva 12,5V... takže to začínalo dobíjet kolem 2000ot za minutu. Dnes je všechno jinak, dobíjí to na volnoběh, jiskra není závislá na napětí, a elektronika si hlídá stav baterky a pokud by viděla krizi začne vypínat prvky luxusní výbavy.... a komu z vás se to už stalo... já jsem to slyšel teprve od dvou lidí a když pátrali co to znamená tak po 14 dnech se značkový servis VW od importéra terve dozvěděl o této fičuře... Takže slabá jako silná... obě vám poslouží úplně stejně a obě po 5ti letech úplně stejně taky umřou...

Další co lidi klame je obecné podvědomi - čím lepší baterku do mobilu, tím déle mohu telefonovat... čím lepší baterku do svítilny tím délé svítím... fotím atd... ano, ale to je přeci úplně jiný režim... copak pokaždé když telefonujete se vám spustí dobíjení? Svítíte svítilnou a dobíjíte? Ale v autě jakmile jedete už dobíjíte... nepotřebujete proto prodlužovat dodávku energie... potřebujete otočit startérem... toď skoro vše...

Odkaz ke komentáři
Do čeho? Do Fabie? Ve FI byla 74 Ah baterie?

V OII jsem měl originálně 72 Ah.

Jen mi to tady někdy přijde jako bezhlavé cpaní megabaterek a megakol do obyčejných aut, která ani jedno nepotřebují a superauta to z nich taky neudělá.

No jak vidíš tak se ai dávaly jak 72Ah tak 74Ah i v příslušenství jsem našel pro starý FI baterku 72 nebo 74Ah ;) Tak nevím jaký megabaterky... :(

Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...
Takze zde foto pro vysvetleni... Varta Silver Dynamic 77aH viz. http://www.amilo.cz/autobaterie-577400-77ah-780a-12v/

rozmery jsou taky 278 x 175 x 190mm (délka, šířka, výška)

vetsi tam uz asi nepujde ;)

To je to co Ti píšu o příspěvek výš :lol:

:palec: no proto :lool: no co no... zase ta baterka trochu vydrzi - mam zaslepeny zamky tak bych nerad aby to zdechlo nekde...

Najeď si pár příspěvků zpět, najdeš tam moc pěkné vysvětlení tohohle "světonázoru", že čím větší tím lepší.

Odkaz ke komentáři
To je to co Ti píšu o příspěvek výš :lol:

Najeď si pár příspěvků zpět, najdeš tam moc pěkné vysvětlení tohohle "světonázoru", že čím větší tím lepší.

vsak pisu " taky 278 x 175 x 190mm "

hele zadny vysvetleni nehledam a az budu chtit neco vysvetlit tak se zeptam kluku z vyvoje... (nebo Rolbare) ;)

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...