Přejít na obsah

Ethanol e85

Doporučené příspěvky

Včera jsem se vrátil z posledního většího výletu, od teď mě už čeká běžné ježdění. Za těch několik desítek tisíc kilometrů se mi investice vrátila, což bylo mým přáním. Teď jen doufat, že auto vydrží i v dalších letech a že mu E85 bude ku prospěchu.

Cestou do Německa jsem tankoval v Nýřanech u Tank Ono, kde jsem narazil na nejlevnější E85 za 24,9. Na současné poměry dobrá cena, škoda, že je to jen výjimka.

I když jsem nejel zrovna pomalu, za pomoci kanystrů jsem se dostal až do města Weil am Rhein, které leží u dálnice u hranic se Švýcarskem. Zde mám oblíbenou pumpu s E85, o které vím, že má otevřeno nonstop, respektive dá se platit u automatu. A navíc má nízkou cenu na německé poměry. Tentokrát to bylo za 1,049, tedy nějakých 26,2 Kč. S ohledem na cenu benzínu přes 40 Kč je to slušná úspora.

V Německu jsem doplnil i kanystry, takže ve Švýcarsku jsem jen dočerpal pár litrů do nádrže, protože jsem věděl, že jde o poslední pumpu na E85 na dlouhou dobu. Švýcarsko opět nepřekvapilo, u Agrola ve Stans stál ethanol 1,45 CHF, tedy necelých 30 Kč. S ohledem na cenu benzínu okolo 36,5 Kč není úspora příliš velká. V tomto státě provozu na alternativní palivo moc nepřejí a vyplatí tankovat asi jen těm, kteří mají auto od výroby přízpůsobené na toto palivo. A i tak to nejspíš nebude žádná úspora.

V Itálii jsem na E85 nikde nenarazil, což odpovídá stavu na korridor.se, kde jsou jen dvě pumpy a kdo ví, jestli je to vůbec aktuální.

Cestou domů jsem jel přes Rakousko a Graz. Zde je jediná pumpa s E85, palivu říkají Super Ethanol a stojí 1,189, tedy něco přes 29 Kč. Benzín stál okolo 33,5 Kč, takže v této zemi má E85 ještě horší pozici, než ve Švýcarsku.

Chuť jsem si spravil u Tank Ono v Jihlavě, kde E85 stojí 24,9 Kč.

Když porovnám mé zkušenosti napříč různými státy, tak na tom jsme relativně dobře a patříme k lepšímu průměru. Cena E85 je v dobrém poměru k benzínu, kdy se investice vyplatí a do cca 20.000 km se vrátí. Dobře jsme na tom i s pokrytím, i když na dálnicích by to mohlo být lepší. Ve státech jako Polsko nebo Rakousko příliš nechápu obchodní politiku. Shodou okolností to jsou dva státy s nízkou cenou za benzín. Kdyby u nich stál ethanol podobně málo jako ve Francii, bylo by to o něčem jiném. Ale Francie je světlá výjimka Evropy, když jinde v Evropě je cena v rozmezí 25 až 30 Kč. Francie výhodností překonává i Norsko, když v ní stojí E85 skoro polovinu benzínu a místy i stejně nebo méně než LPG. Ale rozdíl cena E85 a N98 okolo 19 Kč je pro obě země společný.

Pomalu nám bude začínat zima a s ní se z E85 stane E70, tak jsem zvědavý, jak se pohne cena ethanolu. Na jaře při přechodu opačným směrem se cena spíše zvýšila, i když se měla kvůli nižšímu daňovému zatížení spíše snížit. Ceny benzínu po sezóně také trochu klesly, tak doufám, že i nadále bude cenový rozdíl aspoň 10 Kč.

Odkaz ke komentáři

Čau.Obdivuji tvé cestovatelské aktivity a hlavně super poznatky v oblasti snad celé Evropy!Víš co by mě zajímalo-jakou miváš spotřebu při rúzných režimech jízdy? Myslím tím nějaký průměr např.na 400km po dálnici při rychlostech třeba kolem 120km/h,nebo dle tvého rychlostního stylu.Je to srovnatelné +- s benzínem nebo se pohybuješ o hodně výš.

Jde mi o to,že já jsem zatím zůstal u provozu na ethanol v poměru 1:1 s benzinem a jsem vždy o 1 až 1,5l vzhůru na spotřebě oproti benzinu.Je to na čistý ethanol ještě horší nebo taky tak nějak?Jinak já osobně za cca 10tis nepociťuji při provozu na e85 žadný motorový ani jiný problém.To jen tak ať se ví.

Dík za info.

Odkaz ke komentáři

Díky za poznatky. Čím více názorů a zkušeností od více uživatelů, tím lépe.

Neboj, s větším cestováním autem jsem minimálně na půl roku skončil :-). Akorát jsem měl možnost a chuť v posledních dvou letech navštívit různé oblasti Evropy, a shodou okolností to letos vyšlo převážně do zemí, kde je nebo měl být ethanol. Kdybych své výlety prohodil a vyrazil až letos na objetí Řecka nebo Španělska, kde ten ethanol skoro není k sehnání, investice by se mi příliš nevyplatila. Pak bych mohl maximálně psát v jiném tématu o tankování benzínu v Evropě. Ale s tím jsem do ethanolu šel, že minimálně ve Skandinávii se mi to hodně vyplatí.

S tou spotřebou je to složitější. Jezdím různými styly, někdy v klidu po dálnici a poslouchám hudbu, někdy pospíchám, někdy si užívám zatáček na okresce, rychlých akcelerací, jízdy na okruhu nebo po německé dálnici a samozřejmě také ve městě. Stačí i kopcovitější terén a úzké silnice a spotřeba jde hned nahoru. Tohle všechno mi pak ovlivňuje celkovou spotřebu. Asi jako u každého. Spotřebu si sleduji a do přechodu na E85 jsem měl spotřebu 8,5 litru. Od té doby mám spotřebu 10,37. Trochu je to ovlivněné především tou Velkou Británií, kde jsem najezdil dost na benzín. Ale dá se říci, že nárůst spotřeby je okolo 20 - 25%. Při ustálené rychlosti okolo 100 km/h se zajížďkou asi 10 km do města, jsem se dostal na spotřebu okolo 9 litrů. Ale dost to stoupá při krátkých jízdách ve městě. Ale to platilo i při tankování benzínu.

Odkaz ke komentáři

Já mám zkušenosti 1.6kou takové,že na benzím s tím jezdím do práce(27km) za nějakých 6.7-7.1l.U e85+Ba 1:1 se pohybuju od 7.7-8.2l.

Jedná se o takový jízní styl spíše na pohodu.Jakmile se rozhodnu to mastit svižnějc tak se shodnem někde u těch 9l/100km.Mám ale i jednu suprovku a to při delší rodinné jizdě na SK.Jel jsem za 6.5l !!!.Rychlostní průměr 58km/h vzdálenost 90km.

Rozhodně mi to ale líp jede(táhne)oproti samému BA95.Proto to beru,protože na prachy to vyjde asi nastejno.

Jak ti auto startuje,už to máš OK po tom doseřízení?Nebo je to jak kdy(studené starty).Já v uváděném poměru bez problému.

Zážitek byl u mě při výměně pal.filtru-to byl neskutečný humus co z něho teklo.Čistící účinky velmi účinně zabraly.

Zatim

Odkaz ke komentáři

Aha, to tu asi časem někde zaniklo v té záplavě textu. Já nemám 1.6. Ale E85 se řešilo v tomto tématu, tak jsem se přidal. Možná by to nějaký moderátor mohl přesunout do jiného stromu, aby to nemátlo a navíc to bylo více na očích i pro ostatní, co mají jiné motory. Mám RS, proto ta rozdílná spotřeba při jízdě na benzín. Ale také jsem s ní ve Španělsku na celkem dlouhé vzdálenosti měl skutečnou spotřebu okolo 6,5 litru, díky plynulé jízdě na tempomat bez větších kopců a měst. Na cestě Liberec - Praha pak pravidelně počítačových 6,2, jednou dokonce 5,4 za autobusem průměrnou skutečnou rychlostí 95 podle navigace.

Od toho seřízení jsou starty v pohodě. Do té doby jsem i za celkem teplých podmínek startoval na několikrát. Od té doby napoprvé. Ale nastavení mi měnili v červnu a od té doby jsem narazil na minimální teploty jen okolo pěti stupňů ve Skandinávii. Takže na nějaké definitivní hodnocení počkám a přicházející zimu a pořádné mrazy. Určitě to sem sem pak napíši.

Odkaz ke komentáři

Jo v pohodě.Já jsem si vědom že máš 1.8 RS.Jsem napsal tu spotřebu jen pro srovnání 1.8 oproti 1.6.Aspoň tady v tématu víme jak to je i u aut s turbem.

No a ještě teda jedna otázka-svítívá ti kontrolka motoru(třeba i občas)a hláší třeba VAG chudou směs,nebo vše OK?

U mě je to jasný bez přestavby,že občas u e85 zasvítí,ale není to pokaždé když ethanol natankuju.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 měsíce později...

Dobrý den!

Jsem Andrey Akhnovsky z Ukrajiny, vývojář a výrobce Bioadapter E85 konverze kit.

http://bioadapter.com/index.php?cPath=28&osCsid=90037ac43b00ed6224669e6eed59f26a

export_free_3.jpg

Chci říct, že majitel webu http://www.biopowers.cz,'>http://www.biopowers.cz, s. Drápela Ludvík, aby dávky bioadapters pro prodej v České republice pod jeho obchodní značkou.

Bioadapters odeslaných a přijatých před několika měsíci, ale on ještě neměl za to zaplatit, a neodpověděl na telefonáty, e-maily a facebook kontakty.

Prosím, dejte si pozor na spolupráci s ním a touto firmou.

* * *

Hello!

I am Andrey Akhnovsky from Ukraine, developer and producer of Bioadapter E85 conversion kit.

I want to tell you, that owner of site http://www.biopowers.cz, p. Drápela Ludvík order batch of bioadapters for reselling in Czech republic under his trademark.

Bioadapters was sent and received several months ago, but he still did not pay for it, and he did not answer on phone calls, emails and facebook contacts.

Please beware of cooperating with him and this firm.

Odkaz ke komentáři
  • o 3 týdny později...

Tak jsem se díval, jestli ve Velké Británii náhodou neobnovili prodej E85 a narazil jsem na stránky http://thegreenconverter.com/. Jde o stránky firmy, která prodávala konvertory pro běžná auta, aby mohly tankovat 100% E85. Autor informuje ve zprávě z léta 2010, že přestává prodávat tyto konvertory, protože jediný prodejce E85 ve VB, Morrisons supermarkety, přestaly E85 prodávat z důvodu zrušení státních dotací na biopaliva. Jestli jsem to dobře pochopil, tak dotace činila 20 pencí, takže něco přes 6 Kč. Jen je mi divné, že loni na pumpě nic o ethanolu nevěděli. Buď se jim tam za rok změnila obsluha nebo mají hodně mizernou paměť. Ale aspoň teď vím, že příště už E85 ve VB nemusím marně hledat.

Takže jsem to poslal tvůrci korridor.se, jsem tedy zvědav, kdy UK z výpisu zmizí. Potěšující aspoň je, že pomalu se rozrůstající síť ve Španělsku, i u nás se sem tam nová pumpa objeví. Jen je škoda, že se pořád nepřidala nějaká větší česká síť jako RobinOil nebo PapOil. Nedělám si iluze, že by to nabízely Shell, Agip nebo Benzina. Možná kdyby Slovnaft (který E85 prodává) koupil OMV, jak se o tom mluví, tak by se situace změnila.

Jinak díky Obormot za informace. Je fajn, když si někdo i z takové dálky dokáže najít cestu až na toto téma.

Odkaz ke komentáři

Po delší době jsem zabloudil na stránky pulstar.cz, kde dříve také probírali věci okolo E85 a za přečtení stojí:

http://www.pulstar.cz/news/faq-iii-/

Celkem obšírně i podrobně tam rozebírají problémy okolo fungování E85. Hodně tam kritizují montážní firmy, které přidávají jen jednotku, tedy řešení, které má každý, se kterým jsem se kdy setkal. Že stejného výsledku by se dosáhlo použitím regulátoru tlaku paliva (na jejich stránkách za 3.884 Kč). Že když už někdo chce použít řešení s pomocí přídavné jednotky, měl by se porozhlédnout po firmách, které jako součást montážní sady nabízí i samostatnou lambda sondou, která směs ladí podle skutečnosti. Podle ohlasu jejich zákazníků doporučují firmu Automedik - http://www.automedik.cz/palivo-prestavby-e85.html. Ale úplně nejvíc doporučují přestavbu s použitím jednotky řízení vstřiku a předstihu (14.975 Kč na jejich stránkách). Při použití této jednotky prý spotřeba nevzroste a může i klesnout. Také píší o vysoce výkonném čerpadlu, které lépe stíhá dodávat palivo.

I Automedik se chlubí tím, že při jejich řešení spotřeba nevzroste, maximálně prý o 5%, což garantují, jinak vrátí peníze.

Dobře se takové informace čtou, že spotřeba zůstane stejná, klesne, nebo maximálně o 5% vzroste. Ale chtělo by to zkušenosti lidí, které toto řešení mají. Nejen jestli to auto více žere, ale také jak se chová.

Kdybych se o změně rozhodoval teď a ne loni, možná bych hodně zvažoval řešení Pulstar s tím čerpadlem a jednotkou řízení a vstřiku. Ale to se i s montáží dostáváme někam přes 20.000. Pokud by byla pravda, že spotřeba nevzroste nebo dokonce klesne, byla by návratnost okolo 20 tisíc kilometrů. Pro mě, když porovnám současnou úsporu, by se návratnost posunula někam ke 40 tisíc kilometrům, a to už se mi podstupovat nechce. Pravděpodobně takovou vzdálenost ujedu maximálně do dvou let, ale auto už má přece jen dost najeto, může se stát cokoli, co už nebudu chtít opravovat a šlo by o vyhozené peníze. Navíc bych současnou jednotku musel vyhodit. Maximálně, že by mi to řešení dali za nějakou symbolickou cenu, že bych dělal zkušebního králíka :-).

U té úspory mi nejde do hlavy, že u sériově upravených aut na spalování čistého E85 se spostřeba tabulkově zvyší o čtvrtinu, třetinu. Že by výrobci byli tak hloupí a nedokázali by přijít na řešení, které dokáže udržet spotřebu na stejné hodnotě? Na řešení, které umí udělat parta Čechu v servisu?

Bylo by fajn, kdyby se někteří odhodlali použít některé z uvedených řešení, a pak nás tady informovat, jak se každé chová. Je celkem škoda, že i po roce se situace příliš nezměnila a lidí, co "operaci" podstoupili, příliš není. Respektive těch, co by se o své zkušenosti podělili.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem se díval, jestli ve Velké Británii náhodou neobnovili prodej E85 a narazil jsem na stránky http://thegreenconverter.com/. Jde o stránky firmy, která prodávala konvertory pro běžná auta, aby mohly tankovat 100% E85. Autor informuje ve zprávě z léta 2010, že přestává prodávat tyto konvertory, protože jediný prodejce E85 ve VB, Morrisons supermarkety, přestaly E85 prodávat z důvodu zrušení státních dotací na biopaliva. Jestli jsem to dobře pochopil, tak dotace činila 20 pencí, takže něco přes 6 Kč. Jen je mi divné, že loni na pumpě nic o ethanolu nevěděli. Buď se jim tam za rok změnila obsluha nebo mají hodně mizernou paměť. Ale aspoň teď vím, že příště už E85 ve VB nemusím marně hledat.

Takže jsem to poslal tvůrci korridor.se, jsem tedy zvědav, kdy UK z výpisu zmizí. Potěšující aspoň je, že pomalu se rozrůstající síť ve Španělsku, i u nás se sem tam nová pumpa objeví. Jen je škoda, že se pořád nepřidala nějaká větší česká síť jako RobinOil nebo PapOil. Nedělám si iluze, že by to nabízely Shell, Agip nebo Benzina. Možná kdyby Slovnaft (který E85 prodává) koupil OMV, jak se o tom mluví, tak by se situace změnila.

Edit: Tak už se autor stránek ozval, Spojené království smazal:

Thank you very much for your mail. Really sad that Morrisons and your government is no longer supporting the struggle to reduce greenhouse gasses. In the Netherlands there is no tax relief either but E85 is still sold there (not very cheap though).

I removed all UK stations from the database now, is there really no service stations or other sites selling E85 in UK anymore? Not long ago I saw there are bioethanol plants in the UK.

Jinak díky Obormot za informace. Je fajn, když si někdo i z takové dálky dokáže najít cestu až na toto téma.

Odkaz ke komentáři
Guest Obormot

Dobrý den!

Myslím, že je třeba oznámit, že díky publikací na fóru jsem byl schopen kontaktovat majitele firmy, a my jsme zjistili, že příčinou této situace bylo zneužívání jednoho ze zaměstnanců, kteří používají údaje o společnosti, aniž by souhlas majitele, takže naše kontakty se vypadat jako zcela legitimní.

Majitel firmy mne ujistil, že zboží se bude věnovat tento bývalý zaměstnanec.

Omlouvám se za částečné Offtopic a pomocí jména a firmy Biopowers Drápela Ludvík v publikacích, a já jsem velmi šťastný, že všechno jasné a dobře dopadlo.

jde,

Andrey Akhnovsky.

* * * * * * * *

Hello!

I think it necessary to announce that thanks to the publications on the forums I was able to contact the owner of the company, and we found that the cause of this situation were abuse of one of employees, who used the details of the company without the consent of the owners, so our contacts was look as completely legitimate.

Owner of the company assured me that the goods will be paid by this former employee.

I apologize for the partial offtopic and the using of the name of company Biopowers and Drápela Ludvík in publications, and i am very happy that all become clear and ended well.

regards,

Andrey Akhnovsky.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem dnes koukal na stránky korridor.se a zrovna se mi při cestě hodily pumpy Tank Ono, které tam byly uvedené. Na první pohled mě překvapilo, že je u Ethanolu uvedena cena 31,9 Kč, i když byl údaj pár měsíců starý. Všechny ceny byly ze stejného dne. Tak jsem si říkal, že aspoň u dvou ceny aktualizuji. Ale napadlo mě mrknout na stránky Tank Ono a nejen, že tam mají uvedeno, jaká paliva mají na kterých pumpách, ale také ceník. Zjistil jsem, že ani na jedné z mnou vyhlídnutých pump není E85. Takže jsem projel všechny pumpy a ty, co oficiálně nemají E85, jsem smazal, a u zbylých jsem aktualizoval ceny. Nevím, kdo tam ty pumpy přidával, ale už podle cen to vypadalo, jako by uváděl ceny nafty. Možná si ty stránky někdo spletl s přehledem všech pump bez ohledu na paliva a prostě tam všechny zadal. Doufám, že u jiných pump to není podobné a snad k těm pumpám bez E85 nejelo moc lidí zbytečně.

Odkaz ke komentáři

Minulý týden jsem "oslavil" rok po provedení přestavby na E85, což je vhodný čas na malou bilanci.

Za tu dobu jsem najezdil 46.000 kilometrů a z toho čistě na E85 přes 39.000 kilometrů.

Před úpravou jsem měl dlouhodobou spotřebu za cca 2,5 roku a 83.000 kilometrů spotřeba 8,5 litru N98-102. Od úpravy mám za těch 46.000 kilometrů spotřebu 10,43. Spotřebu snižuje těch necelých 7.000 kilometrů na benzín. Čistě na E85 by tak spotřeba mohla být odhadem o nějaké dvě desetiny vyšší, což odpovídá 25% nárůstu oproti dřívějšímu tankování benzínu.

Roční uzávěrky mám vždy ke konci května, takže od června 2011, kdy mám náklady na 1 km 2,96 Kč, což je o desetník více, než do konce května 2011 (to už je ale ovlivněné 5 měsíci tankování E85). A o 45 haléřů více, než do května 2010, kdy byl relativně levný benzín. Oproti období červen 2008/květen 2009, jde ale o úsporu 10 haléřů na kilometr (v té době jsem ale nejezdil na dlouhé dovolené a když už jsem někam jel, využíval jsem potenciál motoru, a také ceny paliva byly v tom období výše).

Dá se říci, že díky přestavbě na E85 se mi podařilo zmírnit dopad nárůstu cen běžných paliv, kdy se u nás aktuálně pohybuje cena N95 na ceně 37,9 u stanic Shell a Agip. Plus příplatek za vyšší oktanové číslo, protože jsem vždy tankoval minimálně N98. E85 tankuji za 25,5. Jednoduchými počty, když spotřeba je o cca 25% vyšší a benzín je o víc jak 50% dražší, se dojde k výsledku, že nějakou úsporu E85 generuje. I když jsem před rokem čekal ještě lepší výsledky.

Za ten rok a těch víc jak 39.000 kilometrů čistě na E85 jsem ušetřil 22.500 Kč. Celkově to dělá úsporu cca 57 haléřů na kilometr. Hodně za to ale mohou dovolené v zahraničí, kde E85 stojí stejně nebo i méně a naopak benzín je o dost dražší.

Ve výsledku jsem tedy za ten rok i po odečtení nákladů (jednotka, filtr, kanystry) ušetřil nezanedbatelnou částku. Jsem zvědavý, jak se ceny E85 a benzínu budou vyvíjet v tomto roce a jestli úspora aspoň o deset tisíc naroste. Nezlobil bych se, kdyby cena běžných paliv vystoupala někam ke 40 korunám nebo se aspoň udržela na současných vysokých cenách, a pod 26 Kč by se i nadále prodával ethanol. Výhodnost by byla mnohem zajímavější než v době poměru 33/26 Kč.

Odkaz ke komentáři

Před chvílí jsem se vrátil z menšího výletu po ethanolových pumpách a jsem celkem rozladěn. Chtěl jsem aktualizovat ceny, u některých stanic doplnit vůbec první ceny a omrknout, jaké ceny jsou na jiných čerpacích stanicích, kam se normálně nedostanu. Nakonec jsem ceny u 8 pump aktualizoval a tři pumpy jsem z korridor.se smazal, protože Ethanol neměly.

Nezdálo se mi, že by zrovna Benzina v Úvalech mohla mít E85 a předpoklad se potvrdil. I tak ve výčtu zbývají ještě 4 Benziny a také moc nevěřím, že by tam ethanol měli. S podivem je, že u některých včetně té v Úvalech někdo uvedl cenu - 24 Kč. Tolik nestojí ani LPG, ani nafta/benzín, tak nevím, kde kdo ty ceny vzal.

Tolosaner v Lysé nad Labem Ethanol na velkém neonu s cenami vůbec neměl, na čele jednoho ze stojanů byl ethanol přeškrtnutý. Takže dříve E85 měli, teď už z nějakého důvodu ne. Snad je to jen případ této konkrétní pumpy, protože Tolosaner jich má na mapě více.

U čerpací stanice Albert Nymburk jsem také moc nečekal, že bych narazil na ethanol, a nemýlil jsem se. A opět uvedená cena, tentokrát podivných 21,5 Kč - rok starý údaj. Žádné známky, že by tam někdy prodávali E85. Další Albert je minimálně u Hradce Králové a také nečekám, že by tam E85 měli.

Takže namísto, aby pumpy přibývaly, naopak jich několik mizí, ať už z důvodu, že ethanol přestanou prodávat, častěji pak z důvodu, že ho nikdy neměly, a někdo tam tu pumpu omylem nebo záměrně zadal. Skoro aby se člověk dopředu informoval emailem nebo telefonicky, než někam pojede a bude s danou čerpací stanicí počítat. Dalo by se vycházet ze stránek jednoho (možná už jediného) z výrobců paliva - http://www.cukrovaryttd.cz/agroetanol-ttd/cerpaci-stanice/ , ale ani on nemá moc aktuální výpis a řada pump, které prokazatelně zaváží už pěkně dlouho, tam není.

Z výčtu pump by se skoro dala vyřadit i stanice Trilobit Real z Tuklan, protože za jejich cenu 29 Kč je to palivo téměř neprodejné a divím se, že se nestydí účtovat si o 4 koruny více, než v současnosti nejlevnější Tank Ono. Trilobit má jen o málo nižší cenu, než v současnosti nejdražší pumpa s E85 (o které vím já) v Ústí nad Labem s cenou 29,4 Kč. To se nikomu nemůže vyplatit tankovat. Ale když ta paliva za takovou cenu nabízejí, asi to přece jen někdo koupí, jinak by to stáhli. A nebo to palivo je hodně zvětralé a nepříliš kvalitní.

Cestou jsem to vzal i přes Dobrovice, tedy vesnici, kde se ethanol vyrábí a kde mají také pumpu, která byla snad úplně první s E85 u nás. Čekal jsem cenu aspoň jako u Tank Ono, když mají zdroj přes silnici, ale měly cenu 25,9 Kč. Není to úplně nejhorší, v dnešní době lepší standard, ale doufal jsem v cenu třeba 24,5 Kč.

Jinak mě ten výlet stál navíc 200 Kč právě v Dobrovicích, kde jsem při hledání pumpy koukal víc do navigace a po stranách než na značky a ve čtvrt na jedenáct v noci jsem přehlédl stopku u vlakové vlečky do továrny na ethanol. Celkem symbolické. Najednou za mnou bylo policejní auto, vůbec nevím, kde se vzalo. Možná tam čekali na lidi z odpolední a vlétl jsem jim do pasti. Ale byli hodní, že mi dali jen ty dvě kila a ne dva litry, které jsou horní hranicí. Tu pokutu bych si také asi měl přičíst k nákladům na přestavbu na E85, protože nebýt ethanolu, nikdy bych tam tudy nejspíš nejel :-). Pokud tedy někdo někdy přes Dobrovice pojede, dejte si na to pozor.

Odkaz ke komentáři
  • o 3 týdny později...

Minulý týden jsem si zase udělal menší výlet po čerpacích stanicích s ethanolem, abych ověřil a aktualizoval ceny, případně některé ubral. Přidal jsem tak druhou turnovskou pumpu s E85 se standardní cenou 25,9 Kč a GP v Sadové se zajímavější cenou 25,1. Až dnes jsem zjistil, že někdo už GP v Sadové na korridor.se dal, ale se špatnými souřadnicemi, takže to tu pumpu uvádělo ve Frenštátě pod Radhoštěm. Albert v Hradci Králové ethanol samozřejmě neměl, takže tuhle pumpu jsem smazal. Je zvláštní, že v Hradci a okolí někdo ceny E85 aktualizuje, ale pumpu Albert nezrušil. V Urbanicích u HK byla jedna pumpa uvedena duplicitně, takže jsem tu chybu napravil. Když jsem jel okolo, tak cenu neměly uvedenu, ale na konci ledna cenu někdo měnil, tak jsem pumpu zatím na korridor.se nechal s tím, že šlo možná o krátkodobý výpadek a ethanol budou i nadále nabízet. Chuť jsem si spravil u Tank Ono Kolaje s cenou 24,9 a o kousek dál u Pneu Černý Šafránek se stejnou cenou. Je tedy vidět, že i za ceny okolo 25 Kč se dá ethanol prodávat. Bohužel někteří obchodníci se snaží na ethanolu neúměrně vysokými maržemi vydělat bez ohledu na rentabilitu zákazníků.

Když tak koukám na ty pumpy v reálu na korridor.se, mám celkem obavy o další údaje. Nejspíš ne každý pochopil, že jde o pumpy prodávající E85, takže ve výčtu byly a nejspíš i jsou pumpy, které nikdy ethanol neprodávaly. Všechny Benziny jsem po třech ověřeních smazal, ani sama Benzina nic o E85 neuvádí. A podobně nejspíš dopadnou i Shellky, které tam někdo nedávno doplnil. Některé pumpy také prodávají E85 jen třeba v létě nebo s ním přestaly úplně. Když jsem si loni stěžoval na údaje ve Francii, říkal jsem si, jak je to u nás v pořádku, že když někdo pumpu přidá, dá ji aspoň na správné místo a případně čas od času i zjistí aktuálnost údajů. Ale teď vidím, že jsme na tom podobně.

Celkem mě i překvapila pumpa Pap Oil na severu Moravy. Cena sice nic moc, ale možná se blíží doba, kdy toto palivo najdeme i pump s větším pokrytím a se stanicemi u hlavních tahů. Ale nechci to zakřiknout.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...
  • o 3 týdny později...

Prazdoj:.....bravo bravo bravo...

...dnes jsem našel po několikaměsíčním pátrání konečně člověka, který to "myslí s E85" vážně, nechal si namontovat konverzní jednotku, najel mraky kilometrů a HLAVNĚ!!! o všechny zkušenosti se velmi detailně podělí.

Sice nemám Oktávku, ale manželce jsem pořídil TT s motorem 1.8T (165kW) a jelikož ho používá k běžnému provozu a každodennímu ježdění do práce, chtěl bych jí trochu zlevnit provoz....

Za 5 měsíců hledání a zkoumání zkušeností a mraků dodavatelů konverzních jednotek se mi bohužel moc objektivních informací nedostalo...

Diskuze kolem E85 jsou většinou zamořeny "experty", co to míchají v různých poměrech a i nefunkčnost zadního stěrače svedou na E85...

Já zatím při honbě za informacemi navštívil firmu securitynet....majitel byl velmi vstřícný a jevil se mi, že celkem mluví k věci...jednotka podle jeho informací nejen mění dobu střiku co se délky týká, tak také "okamžik" vstřiku, ladí se přes počítač, má externí teplotní čidlo...cenovka je 7000 i s montáží, což není tak hrozný, i když jsem zjistil, že stejnou jednotku dodává (aspon podle designu) e85ka.cz ...

Co mi ještě bylo sděleno co se spotřeby týká je, že hodně závisí na kvalitě E85.....podle jeho zkušeností (má snad Porsche Cayenne) mu spotřeba stoupla až o 3 litry mezi různými dodavateli e85...

Ještě jednou díky za Tvoje postřehy, určitě se rád o diskuzi o E85 připojím...

PS:...no, první příspěvek v klubu není zrovna nejkratší, ale muselo to ze mě jít...sorry...;-)

Odkaz ke komentáři

Jo, bohužel "nás" moc není. Měl jsem podobné problémy jako ty, že přes údajné stovky upravených aut, se nikde nikdo nepodělil o zkušenosti. Nakonec jsem to tedy risknul a o své dojmy se dělím tady. Máš pravdu, že těch, co míchají, je většina, a většinou se pak člověk dočte akorát o problémech se starty, cukáním.

Jestli se nakonec rozhodneš podstoupit "operaci", budeme všichni rádi za nové informace a zkušenosti. V minulosti se tu dva o své zkušenosti také podělili, ale to už je dlouho a nic nového od té doby nenapsali.

Jestli budeš mluvit s tím majitelem, zkus zjistit, u kterých pump měl nižší spotřebu, a u kterých vyšší. Tři litry je celkem dost, ale jemu to auto určitě žere více než mně. Už jsem si také všiml, že někdy mám spotřebu nižší a někdy o něco vyšší. Ale jsou to rozdíly třeba půl litr na stejné trati a na to má vliv více faktorů. Ale dá se předpokládat, že pumpa, kde se E85 moc neprodává, bude mít méně kvalitní palivo než ta, kde se stojan nezastaví. V minulosti jsem tady někde kopíroval vyjádření z KM Prona, kde uváděli, že udržet kvalitu E85 je složitější.

Neuvažoval jsi o nákladnější přestavbě, kterou jsem tu asi měsíc dva zpátky uváděl, a kterou provádí lidi z Pulstar.cz, případně tu jimi doporučovanou firmu, která garantuje maximálně 5% nárůst spotřeby?

P.S. Klidně se rozepisuj, já tu mám mnohem delší příspěvky a stejně to tu moc lidí nečte, takže to nikomu nemůže vadít.

Odkaz ke komentáři

Zdravím KDR...

Taky si přidám svou trošku do mlýna. Zatím najeto cca 8 tis km, vše relativně bez problémů. Spotřeba vyšší cca o 20%, tedy asi 2 litry. Jezdím hlavně kratší trasy, do práce a zpět... Teď v zimě se mi auto moc neohřívalo, tak jsem hodil dopředu před chladič dekturu a za leden to byl jen litr navíc. Za únor to sice zase poskočilo o litr zpátky, nepřikládám tomu ale velkou váhu kvůli daleko větším mrazům. Auto mi stojí venku, garáž nezná, takže mrazivý únor ho dostatečně prověřil. Jedno ráno jsem startoval v -21. Naskočilo to tenkrát asi na počtvrté, při prvním startování ale už mělo snahu. To horší startování přikládám spíš stavu baterie, mám ji 5 let a kousek, takže už má na výpadek nárok. Teď jsem ji teda už konečně vyměnil a startuju napoprvé. Musím ale ještě dodat, že na 5 litrů E85 přidávám 1 litr benzínu. Dávám to tam jen kvůli těm studeným startům, jelikož mi to loňské léto začalo zlobit. To jsem na čistý E85 startoval tak na 5x. Byl jsem i na seřízení jednotky, dozvěděl jsem se tenkrát, že jednotka je právě na napětí baterie docela náchylná a posunuli mi ji na nižší napětí, moc to ale nepomohlo. Uvidíme jak teď s novou baterkou, zkusím zase čisté E85. Co se týká svíček, tak mám BOSCH LPG, ale nevidím rozdím mezi origo NGK. Jinak mi asi odchází palivový čerpadlo, z nádrže jdou takový podivný chrčivý zvuky. Chtěl jsem to vyměnit, bohužel jsem ale koupil nejlevnější polskej šmejd za 500, který nedává dostatečný tlak. Starý čerpadlo šlo zase zpátky a použil jsem jen čerpadlový filtr. To starý čerpadlo má najeto 143 tis a při této hodnotě odchází běžně. Spojitost s E85 může být náhodná. V lednu jsem taky dělal STK, měl jsem to tenkrát kvůli emisím půl napůl s benzínem a můžu říct, že hodnoty lambda prošly jen tak tak. Vše ostatní v poho. Už mě teď nic dalšího nenapadá, pokud někoho zajímá něco konkrétního, rád odpovím...

Odkaz ke komentáři

Díky za přijetí kucí...;-)

Prazdroj....co mi ten týpek říkal, tak prý nejkvalitnější E85 mají v LA (Lanškouně) ti zemědělci AGRO cosi...

...ten míň kvalitní čepoval právě u nás - VENA TRADE Bludov....je to ale už prý víc než rok a mohla se situace změnit, díky třeba lepší výtočnosti...

O té druhé možnosti se dozvídám až teď...AEM je známá firma, jen ta cena mi nepřipadá zajímavá....to už je tolik peněz, že by mě lákal spíš plyn....kdysi jsem o něm uvažoval, když dáš toroid místo rezervy a hrdlo k hrdlu benzinu, nikdo nic prakticky nepozná a cena LPG je dlouhodobě na plusmínus stejné nízké urovni...

Proč se mi do LPG nechce je to, že TT najede za rok cca 10000 km....a to není moc ve vztahu k pořizovací hodnotě a návratnosti...

Jaryn:...od koho máš ten konverzní set???

Odkaz ke komentáři

Jaryn:

Jsem rád, že ses zase po delší době ozval s postřehy. Problémy s odcházejícím čerpadlem jsou takřka jistotou, pokud má někdo starší auto. Staršímu čerpadlu urychlí ethanol odchod do hrobu. Fiat má asi odolnější čerpadla, jak Škodovky, protože jezdíš bez výměny hodně dlouho. Řadě lidí odejde čerpadlo i při obyčejném míchání E85 s naturalem. Jen by mě zajímalo, jestli to čerpadlo odejde kvůli zanesení nebo protože prostě přestane fungovat, viz tvůj příspěvek z dřívějška o jiných materiálech. Ale podle toho, jak se odcházející čerpadlo chovalo u mě, než přestalo fungovat úplně, bych vsadil na zanesení.

Na technickou jdu v květnu, tak uvidím, jaké budu mít hodnoty.

Jsem zvědavý, jak se ti to bude chovat po výměně baterie. Loni jsi psal, že při mísení 5:1 máš znatelně nižší spotřebu. Jestli to třeba nebylo tou baterií a nastavením jednotky, kdy při výměna baterie to bude vykazovat nižší spotřebu i při tankování 100% E85.

KDR:

Tím, že jsou někde ty ceny E85 přemrštěné, spousta lidí chce ušetřit za konverzní jednotky, z toho pramení problémy při studených startech, tak ten prodej asi nebude nějak závratný. Obzvlášť v zimě. Ale celkem by mě zajímalo, kolik ho na těch pumpách prodají. Ono to platí i o benzínu, že drahá aditivovaná paliva se tolik neprodávají, a tak jejich kvalita může být mnohem horší, než by člověk čekal a než je prezentováno v letácích.

Vena Trade je mimo mé působiště, ale josu známí tím, že je u nich možné natankovat několik paliv najednou a zaplatit vše dohromady. Což je ideální pro ty, co míchání natural a ethanol.

Nevím kolik stojí přestavba na LPG u TT, ale u přestavby na E85 bych počítal i s cenou toho čerpadla. Je téměř jistota, že dříve nebo později odejde.

O LPG jsem také uvažoval, ale při větších cestách pravidelně parkuji v podzemních garážích, nemůže se s ním ani do vlaku pod La Manche, nevím, kam bych dal v autě 17" rezervu, když mi velkou část kufru zabírá subwoofer. Těm opravárenským sadám moc nevěřím. Ale máš pravdu, že jinak je LPG výhodné, cena se drží dlouhodobě na polovině ceny naturalu a natrápí ji takové cenové výkyvy.

Odkaz ke komentáři

2Prazdroj

Jak jsem mět to čerpadlo venku, tak jsem ho prohlížel ze všech stran a zas tak velký opotřebení jsem nenašel. Ani ta spodní punčoška nebyla zanesená žádným sajrajtem. Tipnul bych to, že maximálně může dojít ke korozi lamel na komutátoru a pak se to vychodí podobně jako uhlíky na startéru. Z toho by mohlo pocházet právě to slyšitelné chrčení. Až to budu mít zase venku tak pořídím pár fotek...

Co se týká míchání s benzínem, tak se tehdy jednalo o náhodný výkyv a nebo o kvalitnější E85. Dále se to nepotrvrdilo, spotřeba zůstala na hodnotě cca +20%. Teď jsem právě na stopě dalšímu možnému snížení spotřeby. Bylo mi řečeno, že motor dávkuje palivo také podle teploty motoru, přičemž čidlo teploty mám já někde u výstupu z chladiče. Zvýšené dávkování paliva je do hodnoty 60 st. C. Etanol má dle dostupných údajů menší výhřevnost, což jsem poznal i tak, že mi to v zimě málo topí, přičemž termostat by snad měl být OK, vidím jak po cca 5. km spadne teplota motoru, když se otevře velký okruh. Než se ale dostanu na prostřední čárku u teploměru tak to teď v zimě trvá i 20 km. Proto ta dečka před chladičem. Za leden byla s dečkou spotřeba vyšší jen asi o 10%, únor zpět o 20%, ale tomu nedávám velkou váhu právě kvůli mrazům. Ručička teploměru se tehdy skoro ani nehla. Dám vědět jak teď za březen, tankuju od plné do plné, takže by to mělo být poměrně přesné.

2KDR

V AGRO Lanškroun tankuju úplně nejvíc a to od loňského dubna. Pozor zde na mapy čerpaček, u většiny map s čerpacíma stanicema je na mapě jako čerpací stanice zakresleno sídlo firmy, které je jinde. Správně je to jen na korridor.se kde jsem to editoval (pumpa směr Svitavy), původně to bylo také špatně. Zatím jsem rozdíl mezi etanolem z AGRA v porovnání s jinými stanicemi nepozoroval.

Jednotka je ASTES a montováno u p. Matěje ve Výprachticích se zárukou 2 roky. Od něho jsem se taky dozvěděl, že na kvalitu je nejhorší TANKONO, nemám ale vyzkoušeno kvůli neskutečným frontám va Vysokém Mýtě.

Odkaz ke komentáři

Jaryn:

Když se dokážeš vrtat v palivovém čerpadle, tak by nebylo špatné, až koupíš nové, porovnat, jak vypadá v průběhu času. Tedy třeba po 1 000 km, 5 000 km, 10 000 km, 20 000 km. Jestli na něm nějak jízda na E85 negativně projevuje. Na tu souvislost se zanesením to svádím z důvodu, že po výměně, která nastala tuším okolo 2 000 km už funguje v pořádku, protože ho nic nezanáší.

Párkrát jsem u Tank Ono tankoval ethanol, ale nepřišlo mi, že by se spotřeba nějak zvedla. Čím by ta kvalita u nich byla horší? Že by ho ředili? Čím? Vodou? Co jsou poslední dobou intezivní kontroly čerpacích stanic a zveřejňují se výsledky, mám pocit, že Tank Ono v nich nefiguruje. A to teď už kontrolují i ethanol. Právě kvůli nejnižší ceně bych čekal, že se u nich prodá dost ethanolu a tedy palivo nemá čas ztratit na kvalitě.

Odkaz ke komentáři

2KDR

Astes bude asi opravdu jiná, alespoň podle loga, všude na materiálech mají logo s obláčky v zelené kapce, stejně jako na jejich stránkách. Odkaz Každopádně se dá do jednotky naprogramovat různá verze softu, já mám teď nahranou verzi ze září, prý to výrobce průběžne vylepšuje... Vizuálně vypadá ale úplně stejně - černá krabička s dráty, už bez loga... Jinak v tom ovládacím softu je docela dost věcí, už jsem psal třeba o nastavení napětí na baterce. No a podle toho jak jsem koukal přes rameno, je tam toho daleko víc. Každopádně to asi jde vychytat podle konkrétního auta. O řízení "okamžiku" vstřiku jsem nikdy nic neslyšel.

2Prazdroj

Kdysi jsem tady už dával studii o vlivu etanolu na různé díly v autě: tady Je tam vyfocené i palivové čerpadlo na str. 14 a 15. (po 2000 hodinách provozu na etanol) To moje čerpadlo vypadá úplně stejně, tedy motorek zalitý v plastových koncovkách a plechovém válečku. Bohužel dovnitř se nedostanu, respektive kdybych se dostal, tak už to nedám do kupy... Tam by se dala zjistit podstata problému... Moje možná bylo malinko míň ošuntělé, stejně ale bylo poznat, že už to má skoro za sebou. Od té prohlídky jsem přidal další asi 3 tis. km a zatím to drží, zvukově se nezhoršuje. Po té krátké epizodě s čerpadlem z Polska aspoň vím, jak se chová auto s čerpadlem s nízkým tlakem paliva. Hůř to startuje a nechce držet otáčky při sešlápnutém plynu. Prostě dává míň paliva do motoru...

S TANKONO opravdu nevím, píšu jen to co jsem slyšel.

K technické prohlídce. Jestli tě to čeká v květnu a chceš projít v pohodě na emisích tak budeš muset jet na benzín. Hodnoty HC, CO jsou v pohodě, mají třetinovou hodnotu. Lamda musí být ale nejvýš 1,03 což nelze na etanol dosáhnout, pro přítomnost kyslíku přímo v etanolu. Je to popsáno i ve studii výše od "radar19" kde pro E85 odpovídá myslím hodnota 1,08 (hodnotě 1,03 na benzín). Nemá cenu to pokoušet.

Odkaz ke komentáři

Našel jsem ještě jednu jednotku od Frantíků.....podle toho, kolik je tam pump to vypadá, že je E85 ve Francii oblíbenej/rozšířenej a i jejich jednotky by tak nemuseli být špatný...

2JARYN:...o to logo nejde....ale jestli vypadá stejně, tak to bude od jednoho výrobce...

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...