Přejít na obsah

Liborova 1.8 TSI

Doporučené příspěvky

Nebudu vás s tím obtěžovat nějak moc často, jen při důležitých meznících stavby. Zatím musím zaklepat, že vše probíhá podle plánu a pevné nervy jsem ještě nepotřeboval. Dokonce i vyřízení papírů ke stavbě bylo zcela bez problémů, na všech úřadech probíhalo vše hladce a rychle, stavební povolení po odevzdání všech požadovaných potvrzení bylo vydáno za měsíc a půl. Se sousedama taky vycházím v pohodě, takže zatím opravdu klídek a pohoda.

Odkaz ke komentáři

No zaklady jsou jeste v pohode....ja jsem dostavel vloni a letos si hraju s terenkama a terasama, ale muzu ti rici, ze nervy potrebovat budes, at uz ti to budou stavet zednici nebo firma...hlavne to chce hlidat, hlidat a zase hlidat...tot me doporuceni. Kazdopadne to sem davat muzes, bud ti poradime a nebo se neco priucime :smich: Jestli to neni tajne kde stavis? A co to bude za dum..patro nebo jen prizemni? :smich: Kazdopadne preji hodne stesti a dobrou ruku pri vyberu firem a delnasu...lepsi nez jsem mel ja.

Odkaz ke komentáři

p2p, budu to dávat tady. Nepředpokládám, že teď budu mít čas a peníze na úpravu auta, takže budu asi více psát o stavbě než autě, ale co už, snad vás to buide taky zajímat.

Bladiku, mě ty terasy a terénní úpravy čekají příští rok, ale na to se těším, to už je takové zhezčování, tuning :angry: Když jsi stavěl minulý rok, tak to budeš mít ještě v paměti, na co si mám dávat největší pozor a co nejvíce hlídat? Stavím v Ostravě - Nové Bělé, pozemek 1000m2, patrový dům 4+kk, 120m2 obytné plochy + garáž 7,5x3,5m a přístřešek stejné velikosti. Více detailů na straně 36. Firmu jsem snad vybral dobře, je to můj spolužák ze základky a je opravdu velmi solidní, ale stejně se budu snažit jezdit na stavbu denně.

BadySi, ok, budu se snažit o všem referovat.

Odkaz ke komentáři

To mas krasny kus pozemku, velice podobne jako ja, take patrovy a take podobne zastavena plocha 115m2...samozrejme s garazi...sice ne dvojgaraz, protoze z druhe casti jsem si udelal dilnicku (mlada nema bez tak ridicak, takze auto bude jedno) + takovi maly zahradni domecek o 20m :angry:.

Co si mas hlidat...v podstate uplne vsechno od zakladu, spravneho odizolovani, pak pres hrubou stavbu hlavne spravne odizolovani prekladu, at ti nevznikaji tepelne mosty, u strechy je dobre hlidat spravne polozeni tramcu, krokvi, lati, apod. a nasledne spravne polozeni difuzni folie(to treba me udelali blbe) pak samozrejme hlidat spravne polozeni kridlice.

Vsechno take zalezi na tom z jakeho materialu stavis...ja to mam z Ytongu...takze jsem nemusel zateplovat, ale s tim pak souvisi spravne natazeni perlinky a zdvojeneho lepidla. Vevnitr je pak nutne hlidat spravne udelani veskere instalace, protoze se to da vetsinou pod podlahu, tak musi probehnout vsechny zkousky jeste driv nez to zalejes :angry: Pak doporucuji delat fotky, fotky a zase fotky. Diky tomu me jen jednou uspesne prerizli jeden kabel, jinak jsem byl bez uhony, protoze veskere vrtani a rezani jsem si ridil pres fotky :D

Rozhodne ti doproucuji jezdit tam kazdy den, protoze ja jsem jednou vynechal tri dny a stihli mi udelat jeden preklad spatne(neodizolovali) a hned(abych to nezjistil) to zadelali omitkou...bohuzel az pri bydleni jsem zjistil ze je tam tepelny most, takze jsem si to musel opravit sam. Kazdopadne ja jsem musel firmu po hrube stavbe vyrazit a zbytek si dodelavat sam za pomoci jen specializovanych firem na dany obor, uz nikdy bych si nenechal stavet barak od firmy...vzdy je nejelepsi si pro tu danou vec udelat nejaky prehled firem a tu nejlepsi nechat udelat...je to trosku narocnejsi na planovani, ale vsechno mi vychazelo a od te doby jsem mel stavbu bez jedineho problemu.

Terenni upravy, to je neco strasneho, nevim jestli planujes bazen jako ja, ale uz to delam druhy rok(zahradni domek, bazen, prijezdovka, terasy a pak samozrejme hlina a nejaka ta zahradka)...ja ted pomalu dokoncuji terasy a budu jeste obkladat bazen, pak me ceka uz jen ta hlina a nejaka ta zahradka(to uz si snad vyresi mlada...sazeni by ji mohlo jit, ja si tam necham je jeden prostor na strom, kdyz se zadari ;) ). Nejhorsi byla asi prijezdovka, protoze tu jsem vzal opravdu vazne, takze tam mam asi 30cm kamene pak 20cm zelezo-betonu a na tom teprve dlazba ;)

Je toho strasne moc a pokud bys chtel tak se muzem nekdy sejit(casto jeazdim do Ostravy) a muzu ti o tom hodne popovidat. Jsme si rikali s mladou, ze az nam skonci tyhle vsechny honicky kolem stavby tak napisem knihu, zvlaste o pristupu stavebni firmy :(

Odkaz ke komentáři

přesně, já si udělal takovej ten barevnej dvoumetr na tyči, podobný jako mají geodeti a s tím jsme chodili a fotili všechny položené truby, elektriku apod. včetně vedení elektriky, na fotkách se pak dá odečíst co v kterých místech vede,

Libore, tady kámoš dotáhnul do konce ten znak co jsem chtěl, resp. měli jsme stejné nápady, kdysi:

http://forum.octaviaclub.cz/index.php?show...mp;#entry322142

Odkaz ke komentáři

Hoši díky za informace, hlavně teda detailní info od Bladika. Ale ono to asi nebude nejjednodušší všechno to správně ohlídat, vždyť bych všechny ty postupy musel znát lépe než oni a já stavím poprvé, tak se spíše všechno učím. Fotit vše budu, to je samozřejmé, už jen pro památku.

Stavět bude kamarád se svým bratrem a berou si vždycky nějaké helfry (jen Čechy) na pomoc. Celou dobu jsou většinou oba na stavbě a sami makají, nejsou žádná velká firma. Na složitější věci typu střecha a elektřina si sami najímají firmy specializované na tyto činnosti (které už mají osvědčené z přechozích staveb, takže pro ně žádný zajíc v pytli). Za ten týden, co stavíme, se jen ujišťuju v tom, že budu mít s jejich výběrem štěstí, zatím všechno klape a odsýpá, až tomu sám nevěřím, jak to jde rychle.

Podle plánu by do konce týdne měla být zabetonovaná základní deska, pak se bude týden čekat a začnou se dělat obvodové zdi a do konce srpna bude hrubá stavba bez střechy a střechaři budou střechu dělat od 1.září. Teda pokud vše klapne, ale snad jo.

jar_da, ten znak vypadá moc dobře, možná do toho taky půjdu, tady na autoburze se starých znaků škoda povaluje plno, jen musím najít správně velký.

Odkaz ke komentáři

Libore. my jsme chtěli překreslit toho yetiho a nechat vypálit laserem,

jinak ke stavbě, já bych velice zvážil izolace střechy, potažmo místností, není problém odizolovat podkroví na zimu, tam stačí 20 cm vaty, ale na léto, kdy je střecha rozpálená ke stovce stupňů, 

řešil jsem to kamarádovi, pod pozednicemi se nadezdila jedna řada bloků navíc pro možnost větší tloušťky izolace, nakonec jí tam je 44 cm a můžu říct, že má v těhle vedrech nahoře v pokojích (kde jsou převážně samozřejmě ložnice) velice dobře, jasně, dá se to dohnat klimou, ale ne každý ji snáší a provoz taky něco stojí, pokud nebuda napojena na fotovoltaliku, 

můžu ti poradit ještě další prvek, který k tomu všemu snažení patří a to jsou venkovní rolety na Veluxech, ty zadrží neskutečné teplo od sluníčka, každopádně si natahej dráty k oknům, ať to máš na rolety připravené,

za úvahu také stojí natahání drátu k oknům pro čidla otevření oken pro regulaci topení, dá se udělat tak, aby poznala otevřené okno a stáhla topení v místnosti s otevřeným oknem ....

Odkaz ke komentáři

jj, vím, ten znak jsme chtěli jiný, ale i ta varianta na odkazu je dobrá.

Na izolace se podívám do projektu, jak to tam je a případně prokonzultuju se stavitelem. Taky se trochu bojím tepla od střechy, kór při těch vedrech, co teď byly. Střešní okna nebudeme mít žádné, takže toto řešit nemusíme. Do ložnic budeme mít francouzská okna 200x100cm, to by mělo světelně stačit. Třetí ložnice má okno 120x120, stejně tak horní koupelna.

Odkaz ke komentáři

Právě jsme taky slyšeli, že střešní okna dělají problémy, hlavně později. Taky jimi zbytečně utíká teplo a v létě naopak moc svítí slunce a zahřívá. Taky nemáme ani komín, ten je taky zdrojem problémů. Krb jsme nechtěli a topit budeme elektřinou. Dům jsme si navrhli tak, že by měl být jednoduchý na postavení i na údržbu a méně náročný na energie (bude z Ytongu a zateplený 20cm polysterenem, vytápění podlahové, solární panely na střeše garáže). Bohužel bylo něco na úkor estetičnosti, takže možná bude vypadat obyčejně, ale dělat hogofogo o to nám nešlo, důležité pro nás bude, že budeme bydlet ve svém a novém a budeme mít prostor k relaxaci na zahradě, a já budu mít garáž pro auto a manželka přístřešek pro své auto.

Odkaz ke komentáři

Nejlepsi je mit info od kamaradu a od nekoho kdo ti umi poradit, ja jsem take stavel poprve a bohuzel jsem na nektere veci info nemel a musel jsem to davat do kupy. K tem navrhum co tady padly:

1. Stresni okna take nemam a je to jen dobre.

2. Izolaci ve strese mam 30cm vaty + difuzni folie a parozabrana - perfektne to staci, ale pozor v projektech je opravdu standardne 20cm.

3. Ytong - super volba...mluvis o tom ze se tam bude delat jeste polystyren, tzn. ze ti to delaji z toho tenciho...je to dobre, ale nezapomente si pred zaizolovanim pripravit kotvy na steny, kde budes nekdy neco montova a uchytavat, pak se do toho strasne blbe vrta a trha se to...napr. nejake zastineni terasy, nejake strisky apod. Samozrejme je potreba v tomto pripade dbat i na venkovni elektroinstalace, na to jsou specialni dlouhe krabicky, ktere se ukotvi do Ytongu a pak se teprve obklada polystyren.

4. Ytong - jelikoz jsou to stavari tak to asi vi, ale radsi...pohlidej si at ti daji perlinku a lepdilo jak zvenku tak i zevnitr, videl jsem barak kde byla perlina jen z venku a po 5-ti letech je to vevnitr popraskane jak svina.

5. Rolety - mam je a plnohodnotne to nahradi klimatizaci, v techto vedrech jsem mel uvnitr domu o 10°C mene nez byla venkovni teplota, je to sice investice, ale myslim, ze to je super a nemusis utracet za klimu a spotrebovanou elektriku. To same plati i v zime, jsou mnohem mensi tepelne ztraty v oknech => mene se protopi a to v tvem pripade topeni elektrikou je hodne dulezite.

6. Vytapeni elektrikou neni zrovna nejlepsi volba. Zkuste popremyslet nad plynem. Ja mam kotel od firmy Vaillant a za cely rok jsem protopil 17000Kc a to jsem jeste ze zacatku topil hodne, protoze jsem vysusoval. A to nepocitam, ze moje mlada ma homeoffice, takze se topi skoro porad.

Az dokoncis stavbu, tak uz budes take vsechno vedet :angry: Ja bych se tim mohl snad i zivit, jak me ty paka proskolili a co jsem si musel vsechno nastudovat a hlidat :angry:

Odkaz ke komentáři

naprostý souhlas,

s tím topením je to pravda, člověk nikdy neví co bude, každopádně bych se připravil na plyn, pokud budeš topit elektrikým kotlem a budeš mít tedy klasické vodní topení, tak počítat s umístěním kotle a už dopředu vyřešit rouru pro odtah spalin, nemusí to být nutně klasický komín, stačí nerez roura skrz střechu, ale co je docela dost problém dodělávat v budoucnu - plynovou přípojku, tu bych položil asi rovnou, přeci jen někdy dodatečně kopat a rozebírat chodníčky apod. není hezká práce,

třeba tam teď plyn není, ale najednou bude a co dál, 

@Bladik: taky mám Vailant a jsem spokojený, loňskou sezonu jsem protopil 2000 kubíků, letos to bude ale víc, byla delší sezona, taky topím pořád, ikdyž doma nepracujeme, ale mám vyzkoušeno, že je lepší topit minimálně a pořád, než dávat povely ke snížení teploty a dotažení teploty na nastavenou hodnotu, ve finále to dopadalo totiž tak, že při poklesu kotel vypnul a celý den nebylo potřeba topit a při pokynu dotažení teploty pak kotel musel pracně nejdříve ohřívat vodu v systému a pak teprve místnost, spotřeba vyšší, tak jsem se na to vyprdnul

Upraveno uživatelem jar_da
Odkaz ke komentáři

Bladiku,

ad1. jj, to jsme taky rádi, že je mít nemusíme

ad2. to si zjistím, dík

ad3. Zdi budou z Ytongu 30cm široké + 20cm polystyrenu. O těch kotvách jsem se bavil, to mi ten kamarád sám říkal, že na to lidi zapomínají.

ad4. dám si pozor

ad5. Rolety pozjišťuju. Myslel jsi venkovní rolety, že?

ad6. Vytápění elektřinou jsme si zvolili po dobré zkušenosti několika lidí a prohlídnutí jejich faktur za elektřinu. Mají domy cca stejné velikosti, stejného typu podlahového vytápění. Měsíčně platí cca 3-3,5tisíce za elektřinu spotřebovanou v celém domě (topení i spotřebiče). To mi přijde jako v pohodě částka, navíc oni neměli solární kolektory na ohřev teplé vody, což já mít budu, takže bych měl náklady ještě snížit (odhaduju i o 1000 měsíčně). Navíc mi elektřina přijde jako nejvíce ekologický způsob topení, nevypouštím z domu žádné splodiny. Taky ta přípojka na plyn není nejlevnější a kotle jsou dražší a taky nepotřebuju ten zmiňovaný komín. Taky se ušetří za revize plynu. No a v neposlední řadě do domu netahám něco, co může vybuchnout.

Jar_do, plyn opravdu domů nechci a chtít nebudu, viz výše. A to i přestože je plyn od pozemku jen cca 5 metrů. Opravdu si myslím, že budoucnost patří elektřině, viz auta na elektřinu, která za nedlouho nahradí auta na benzín, naftu, plyn. Taky nerad šetřím na úkor pohodlí a přírody, jinak bych si koupil chrochtavého kouřícího nafťáka. :blink: To stejné je i s vytápěním, pokud by vycházelo nejlevněji topit uhlím, tak bych raději topil tou elektřinou, i kdyby ty vycházelo několikrát dráž, a to protože je to bez práce a nejvíce šetrné k přírodě.

Dnešní plnění ztraceného bednění.

post-507-1279620273_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Ano venkovni rolety, ja mam od Lomaxu s motory a ridim si to sam...udelal jsem si tak trosku inteligentni dum :)...hold profesionalni deformace no ;)

S tim plynem a ekologii nemas uplne pravdu, dnesni kotle vypousteji do vzduchu uz jen vodni pary a elektrina napr. z uhelnych elektraren neni zrovna ekologicka, ale tohle je opravdu asi stejne jak dohady co je lepsi jestli naftak nebo benzin ze :wub:

Ja mam take rad v ovzdusi cistotu, ale ty stejne tak jako tak musis kupovat bud elektricky kotel(ohrev vody) a nebo regulaci pokud budes mit vsude podlahovku, kazdopadne ti ale doporucuji aby si mel ohrev vody take zalohovan elektrikou, protoze budes prekvapen jak ty kolektory nejsou schopny v urcitych mesicih tu vodu ohrat.

Mas ztracene bedneni po cele hloubce a nebo si mel presne vykopane zaklady a bedneni davali jen posledni dve rady? Kazdopadne nez to zahrnete tak si tam nech dat nopovou folii at to pak nemusis odkopavat jako ja...to je totiz strasnej opruz :lol::blink:

Odkaz ke komentáři

Ty rolety jsem si už zapsal do seznamu nápadů k provedení. Dík.

S těma uhelnýma elektrárnama je to pravda, taky mě štvou, nejlépe kdyby se elektřina dělala už jen z atomu, uvidí se časem, stejně uhlí dojde.

Ohřev vody bude zálohován elektřinou. Nevím, jak přesně, ale kámoš stavitel to ví, už mi o tom říkal. Podlahovku budu mít všude, jen v garáži bude radiátor.

Mám vykopané základy 60cm na šířku a v nich armatury a beton do výšky 70cm, na tom 3 řady těch tvarovek 40cm širokých, dnes se to plnilo betonem, až se na to udělá deska, tak budou mít celé základy výšku 160cm.

Sice nevím, co to je ta nopová fólie, ale zeptám se na to.

Odkaz ke komentáři

Kurna to sou zaklady na atomovy kryt :blink::wub:

Nopova folie, je takova ta cerna s pravidelnyma vystupkama a slouzi pro odvod vlhkosti od baraku. V podstate aby ti nevlhl dum od zakladu, i kdyz tam mas izolaci od zakladove desky, tak toto slouzi aby ti to nenasavalo od zeme. Samozrejme je dobre si udelat okolo baraku kacirek, ktery take slouzi pro odvod vlhkosti od sten.

Odkaz ke komentáři

odpad v garáži máš? pokud tam budeš dělat dlažbu, tak aby měla kam odtékat voda z auta, já nakonec nedělal v garáži izolace v podlaze a na podkladový beton jsem dal jemnou drť a položil zámkovou dlažbu, odpadly mě starosti s povrchovou úpravou garáže a navíc docela pěkně saje vodu a roztátý sníh z auta

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...