P.T. Odesláno Červenec 15, 2009 Sdílet Odesláno Červenec 15, 2009 Mám hladinu chladící kapaliny těsně pod značkou MIN, takže by to asi chtělo trochu doplnit. Moje otazka - co za kapalinu mam koupit? Vim ze to musi odpovidat specifikaci TL-VW 774 G, v navodu primo doporucuji skodovackou G++. Koukal jsem, ze treba Fridex nabizi kapalinu "G PLUS", predpokladam ze i dalsi vyrobci budou mit odpovidajici produkty. Mam koupit primo skodovackou, nebo je to jedno? A druha otazka, mam kapalinu pred dolitim nejak naredit? Nebo lit neredenou? Opet podle navodu musi byt celkova odolnost smesi do -25°C (-35°C v severskych statech). Tzn naredit si koupenou kapalinu na onech -25°C a dolit? Nebo ta trocha, co doliju neredenou, nebude vadit? Predpokladam ze asi ne, maximalne se mi trochu zvysi odolnost, co? Problem by byl spis obracene, kdybych musel dolit destilku... Chladící kapalina do auta 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Rolbař Odesláno Červenec 15, 2009 Sdílet Odesláno Červenec 15, 2009 kup si G12 ve škodovce (cca 125,-) a dolej ji mezi rysky, v autě je už naředěná a ta troška ti zvedne odolnost v mrazu od - 1-2°C = neřešil bych 0 Citovat Odkaz ke komentáři
P.T. Odesláno Červenec 15, 2009 Autor Sdílet Odesláno Červenec 15, 2009 S tim redenim jsem si to tak nejak myslel :D Rikal jsem si ze ve skodovce budou drazi (jako se vsim), ale jak vidim tak asi ne Stavim se primo u nich Dikes! 0 Citovat Odkaz ke komentáři
romariooo Odesláno Červenec 15, 2009 Sdílet Odesláno Červenec 15, 2009 To jsi mě Pavle nasadil brouka do hlavy jelikož já to vůbec nedolejvám a od té doby co mám OII tak jsem snad nedolil ani deko...To je špatně? Ubyvá to vůbec nebo jak je to? Zitra se musim na to zaměřit.Dost dobrý postřeh 0 Citovat Odkaz ke komentáři
CorradoVR6 Odesláno Červenec 15, 2009 Sdílet Odesláno Červenec 15, 2009 nedoliali ti to pri prehliadke?mne to tak robia..ale uz mi dali flasku a dolievam obcas sam 0 Citovat Odkaz ke komentáři
romariooo Odesláno Červenec 15, 2009 Sdílet Odesláno Červenec 15, 2009 nedoliali ti to pri prehliadke?mne to tak robia..ale uz mi dali flasku a dolievam obcas sam Já osobně jsem ji tam nedolejval ale je možny jak píšeš že to dělaji automaticky v servisu při ročních servisních prohlídkach :D 0 Citovat Odkaz ke komentáři
CorradoVR6 Odesláno Červenec 15, 2009 Sdílet Odesláno Červenec 15, 2009 tak servisy su na to ze ked si vsimnu neco chybne mali by to napravit..u mna si tiez vsimli ze mam chladiacu pod min. aa doliali to tam..flasku mi dali ale domov.. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
mischicka Odesláno Červenec 17, 2009 Sdílet Odesláno Červenec 17, 2009 Z vlastní zkušenosti ta kapalina neubývá, možná trošku v létě při nějakém popojíždění, když to skoro vaří, ale jinak neubývá. Jinak dolévat neředěnou kapalinu, žádnou destilku nebo tak něco, ale prostě kapalinu! 0 Citovat Odkaz ke komentáři
:Petr Odesláno Srpen 19, 2009 Sdílet Odesláno Srpen 19, 2009 Já taky nikdy nedolíval, mám o trošku níž než uprostřed mezi značkami MIN a MAX. Na servisní prohlídce mi bylo řečeno že je to v toleranci, kdyby se to blížílo MIN dolili by... 0 Citovat Odkaz ke komentáři
1.8TSI Odesláno Září 2, 2009 Sdílet Odesláno Září 2, 2009 Neměla by ubývat vůbec, protože sahary + přetlakem zvýšený bod varu by vůbec neměly dovolit ufouknutí přes přetlakový ventil páry... ale stát se to může. Pokud by k tomu došlo, tak dolévat pouze vodu, nikoliv kapalinu! To proto, že nemrznoucí složka se neodpařuje, to znamená že případné odpařování je pouze vodní pára. Pokud vám tímto způsobem klesne hladina, máte méně vody, ale stejně nemrznoucí složky a tudíž máte vyšší koncentraci. Dolitím vody se pouze dostanete na původní koncetraci. Vyšší koncetrace nemrznoucí směsi je nežádoucí, protože má několik negativních účinků: 1) inhibitory koroze potřebují správnou koncetraci, při vyšší se jejich účinnost snižuje 2)nemrznoucí koncetrát sám o sobě má velmi špatný tepelný přenos, tzn že zvyšováním koncetrace snižujeme schopnost namíchané kapaliny odjímat teplo v bloku a odevzdávat ho v chladiči. Tím se zhoršuje výkon chladící soustavy a zvyšuje teplota motoru 3) z výše uvedených důvodů se naopak zhoršuje výkon topící soustavy vozu 4) netřeba se obávat zamrznutí motoru, i jen minimální koncetrace (1litr nemrznoucí kapaliny) způsobí že se nevytvoří led, ale jakýsi rosol nemající schopnost trhat... Samozřejmě jiná situace je, pokud víte že vám kapalina někudy vytekla pod auto - tehdy je potřeba dolévat správný mix... Ze zkušenosti s Toledem (1,6 100hp) a O1 1,8T - měl jsem vždycky na spodní rysce. Několikrát jsem dolil po horní rysku, ale vždy opakovaně klesla hladina na spodní rysku a tam se dlouhodobě držela a dál neklesala... jak když ta spodní ryska je pravě Ok.... Dnes to nechávám trvale na spodní a neřeším a nepřepínám... 0 Citovat Odkaz ke komentáři
P.T. Odesláno Září 3, 2009 Autor Sdílet Odesláno Září 3, 2009 Dava to smysl.. Na druhou stranu - doliti z rysky "Min" do pulky mezi "Min" a "Max" dela tak 2dl, tudiz z tohohle pohledu je jedno, jestli tam doliju vodu nebo G12+. Vodou to nemam sanci "prilis rozredit", naopak G12+ "vyrazne nezvysim" koncentraci, tudiz se neprojevi nezadouci ucinky. Suma sumarum - podle navodu mam dolit jen a pouze G12+, tudiz jsem dolil G12+.. Voda se ma dolivat pouze v pripade, ze G12+ neni k dispozici.. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
1.8TSI Odesláno Září 3, 2009 Sdílet Odesláno Září 3, 2009 OK, máš pravdu že dvě deci s tím mnoho neprovedou, ale jak píšu o svých zkušenostech - vždy se mi to u 3 aut drží na rysce min... několikrát jsem dolil na rysku max a když jsem se zanedlouho podíval tak bylo opět min. Zajímavý na tom vždy bylo, že na tom min se to zafixovalo a dál neubývalo. Nevím proč, neumím si to vysvětlit... Takže kdybych byl poctivý dolévač, tak tam za 5 dolití dostanu celou litrovou flašku čistý G12 a to už koncentraci změní... Tak třeba to moje vysvětlení poslouží někomu kdo ztratil všechnu kapalinu a nevědomky poctivě by s dobrým pocitem tomu dopřál bohatou směs... Měl jsem v příbuzenstvu jednoho experta 😉 .... motali jsme se kolem garáže a on povídá že se mu zdá že má málo v ostřikovači... povídám mu tak si dolej, támhle máš flašku od dobrý vody, tadyhle jar (dávám přes leto jar...) támhle je kohoutek s vodou... Chlapec poctivě připravil...... zařval jsem na něj v poslední chvíli... už měl odšroubovaný víčko od brzdovky.... 😛 0 Citovat Odkaz ke komentáři
dadacek Odesláno Září 4, 2009 Sdílet Odesláno Září 4, 2009 Už dvakrát jsem dolíval Fridex, a stále ho mám :( jede to - jede :( takže jsem spokojený :( (na nálepce i přímo je, že to je pro vozy Octavia II, Fabia, SuperB..) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
TOMCAT Odesláno Říjen 23, 2011 Sdílet Odesláno Říjen 23, 2011 Zdravím, keď je vonku chladnejšie tak okolo nuly a pod tak mi pri štarte aute začne pískať na červeno že mam skontrolovať chlad. kvapalinu. Po znovunaštartovaní to zmizne. Dolieval som už pár krat G12+. Pod autom nemam žiadne mláky. Dúfam že mi to neuniká do motora. Nevidel som žiadne biele fľaky na víčku. Neviem či mám vymeniť nádržku alebo je v tom niečo iné. Vie niekto pomôcť? 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Stanson Odesláno Říjen 23, 2011 Sdílet Odesláno Říjen 23, 2011 Vezmi kartáček na zuby, otevři expanzku a očisti ty dva dráty co jsou uvnitř. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
boco818 Odesláno Říjen 19, 2013 Sdílet Odesláno Říjen 19, 2013 Ahoj, mam motor 2.0 TDI 103kW CR s DPF (kod motora CFHC) Potrebujem doliat chladiacu kvapalinu, podla navodu tam ma ist TL-VW774G. Ja mam v garazi este z minulosti takmer plnu flasu TL-VW774F. Mozem ju tam dat bez rizika znehodnotenia celej naplne? Auto ma 2 roky. Chyba mi tak odhadom 3 deci (hladina je este nad urovnou snimaca poklasu, ale uz pod minimom na nadrzke. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
libero1071 Odesláno Říjen 19, 2013 Sdílet Odesláno Říjen 19, 2013 kľudne ju tam daj... momentálne už je na trhu aj s koncovkou J 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Doporučené příspěvky
Zapoj se do diskuse
Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.