Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

LadikRS> Co by se ti nevyplatilo? I spostřeba ethanolu jde dolů, také se dokáži dostat s ethanolem na 8,5 litru a nejde o žádnou eko jízdu. Ale průměr zohledňující všechny okolnosti je takový, jaký je. Beru skutečné hodnoty podle natankovaného možnství. Podle počítače jsem se dostával na 6,4 litru E85 nebo 5,5 s benzínem.

šipan> Ty stránky jsou dost nešikovné, protože hned na úvod si žádají polohu toho, kdo odkaz otevřel. Když dáš povolit, zobrazí pumpy v okolí toho, kdo stránky otevřel, když nepovolíš, zobrazí Prahu. Takže nikdo ceny z tvého okolí nezjistí :-).

U nás ethanol stojí od 24,5 do 26,9 Kč.

Odkaz ke komentáři

Dělat přestavbu na E85(já bych ale zvažoval tu kompletní) by se mi nevyplatilo vzhledem k ceně E85(když to porovnám s mým ročním nájezdem, spotřebou a cenou paliv). K té spotřebě a počítači, co jsem kdysi četl(Možná jsem to dokonce četl zde na OC), tak koncernový počítač prý ukazuje spotřebu E85 špatně, reálná je prý větší, údajně si to neumí počítač přebrat. Ale nevím, vlastní zkušenost nemám, pokud to máš ověřené i svými výpočty, tak nic nemůžu namítat.

Otak: Proč znehodnotíš? Naopak, auto se bude lépe prodávat. Navíc Octavie má kufr veliký, takže tam bych se moc nebál, že nebudeš mít dost místa(Pokud dáš místo rezervi opravnou sadu, je to pak jedno). Je to úplně jedno, jestli E85 nebo LPG, obojí je alternativní palivo. Ať si říká, kdo chce, co chce. Ta možnost tu je a s banány a opičkou to nemá nic společného. Není to jen o palivu, ale do nákladů se počítají brzdy atp a výkonná auta je mají dražší. Zase tolik bych to nehrotil a už vůbec ne u RS Škodovek, auto bude jezdit na LPG obdobně jako na benzin.

Upraveno uživatelem LadikRS
Odkaz ke komentáři

Kompletní přestavba mi pořád leží v hlavě, ale trochu mě brzdí to, že ethanol neprodávají na všech čerpacích stanicích a to hlavně když pojedu do ciziny.. Jinak můžu říct, že kdyby tomu tak bylo a údaje přestavby byly pravdivé, tak by se investice vyplatila.

S tím LPG, mě nerozumíš jak to myslím.. Ano LPG u normálního klasického auta beru. Ale u RS, pro mě auto, ke kterému mám jistý citový vztah, tak je mi líto do něj dělat takový to zásah. Pro mě to auto má své kouzlo a jednou bude mít (neříkám že to moje) i hodnotu veteránskou. Ale to je můj názor.. Zrovna jako když na tohle auto nikdo dá nějaké super tuningové dolpňky v podobě brutálních nárazníku, práhů a jestě v nejlepším případě nechá přečalounit vnitřek a dá suprtunnigovej volant a pod.. Tak aukorát auto znehodnotí. To je můj pohled a samozřejmě každý máme svůj názor..

Taky by se dalo říct, že jsem auto "znehodnotil", tím že jezdí na E85, ale když budu chtít, krabičku během pár minut demontuji a na autě není vidět žádný viditelný zásah..

Odkaz ke komentáři

Na klubu máme jedno RS předělané na E85 s Milltekem bez katu, jen zadní tlumič a má naměřeno 240ps, takže údaje nekecají :palec:

Tak to už si s tím LPG rozumíme. S tou budoucí hodnotou auta nevím no, to bude asi opravdu za hodně dlouho, vzhledem k tomu, že jich jezdí mraky. S interiérem do té doby ale budeš muset něco udělat, moje je '01 a sedačky včetně výplní dveří to už mají dávno za sebou. Třeba sedačky bych rád VW/Seat Recara.

Odkaz ke komentáři

No já jsem dneska narazil na tyto ceny E85.

-Tesco Valašské Mezříčí- 24.90kč

-Vena Trade Olomouc 24.90kč(s kartou od nich sleva na 23.90kč)

-Prim-Velký Týnec(Olomouc) 24.90kč.

Jinak nemá cenu ostatní ceny psát,protože ty nejsou zajímavé....

Prazdroj:

Polohu ignoruj(v pelechu možná nééé :prcprc: ) a zadej název města a ono ti to najde.

Třeba pro tebe:

http://www.mbenzin.cz/Ceny-benzinu-a-nafty?tab=e85

Jinak jak vidím začíná se tady hodně srovnávat LPG..... :rolleyes: .Uvidíme co se stane s éčkem v jeho cenovém vývoji a nezajímavostí jeho ceny.

Odkaz ke komentáři

LadikRS> Ano, počítač udává spotřebu na ethanol špatně. Ale stejně tak ji udával špatně při jízdě na benzín. Proto mi přijde vtipné, když v nějakých testech srovnávají spotřebu aut podle údajů z počítače. Jako třeba zde:

www.auto-mania.cz/srovnavaci-test-tri-generace-skoda-octavia-rs-combi/

Odkaz ke komentáři

Otak: Tady na OC nikdo takový není, kdo by tu úpravu měl. Ten výfuk u toho podmínka nebyl, jen jsem uváděl vše, co na tom autě bylo, aby jsi měl představu, co ten ethanol udělal.

Prazdroj: S tím ethanolem to ale kecalo znatelně víc, než na benzin. Je to asi rok zpět, co jsem to četl, celé téma o tom někde bylo a vím, že to řešil dlouhodobě. Jinak třeba mně počítač ukazuje +/- reálnou spotřebu benzinu. A ten test těch RS je takový test netest, přijde mi, že se tam člověk nic nedozví :D

Odkaz ke komentáři
  • o 5 týdnů později...

Myslim, ze se tady ted bavite o mne :-)

Mam tu OI RS (AUQ) s predelanyma mapama na E85. Ale za posledni rok a pul jsem toho moc nenajezdil.

Sel jsem do teto upravy kvuli vykonu, ne usetrit palivo. A tahle nabidka od tdichip mne zaujala, protoze se nemuselo menit turbo ani cooler, pouze se se tam daly nove vstriky 730ccm a vykonove to vyslo po mereni na 240PS\ 400Nm. Jedine co jsem mel pred upravou, byl nerez vyfuk miltek bez katu. Auto opravdu neskutecne ozilo, dokonce zacaly po pridani na dvojku za jizdy na suchu prokluzovat predni gumy. Normalni jizda do prace na natural 95 spotreba 8,5l a pri stejne ceste, ale s obcasny vyuziti toho kroutaku 11-12l E85. V zime to chytalo uplne bez problemu jen to po nastartovani, kdyz bylo kolem -5 , tak neudrzelo volnobeh, musel jsem tomu tak 20s drzet mirne pridany plyn, takovy rucni sytic :-) Ale to bude asi problem bud v mape a nebo nejake cidlo teploty. Dalsi vec co jsem provedl, ze jsem odstranil vsechny ty ekologicke voloviny (sekundarni vzduch a ruzne ty ventily co ani poradne nikdo nevi k cemu jsou.) Mel jsem z toho obavy, ale zadny problem nenastal. Vse funguje a dokonce klesla spotreba na cca 10-11l E85. Pak auto asi rok stalo a nastaly velke problemy. Vsechny jsem postupne resil a zacal jezdit ted na podzim. Ale nenajel jsem snad ani 500km a kdyz jsem asi po tydnu chtel jet, tak jsem nenastartoval. Odeslo cerpadlo, od prestavby najeto asi 12000km. Koupil jsem nove bosh (jen motor) za 2000kc. Prehodil a bez problemu fungovalo, najel jsem asi 200km. Pak byly vanoce, 10 dnu zase auto stalo a cerpadlo odeslo znovu. To byl pro me uz sok. V soucasne dobe jsem rozdelal to puvodni origo VDO cerpadlo, abych se podival, proc odeslo. A muzu rict, ze cerpadlo bylo pouze pridrene,stacilo ho trosku protocit a zase se rozbehlo, jen uz se neda pouzit, protoze nez jsem se do neho dostal, znicil jsem dost plastovych veci, ktere tam byly ruzne zalepene a vubec jsem nepredpokladal,ze by sedalo jeste opravit. Vnitrek cerpadla byl cisty, uhliky jeste dobre, nic nebylo rezave. Kdyz jsem ted vytahl to cerpadlo bosh, tak to samozrejmne je jeste v zaruce, takze ho nebudu rozdelavat,ale chova se uplne stejne jak to origo. Kdyz ho napojim na napeti, tak v nem cukne ale nerozbehne se, takze bude taky nejake pridrene. Mam v planu z nadrze vytahnout vsechen E85 a vycistit nadrz , jelikoz kolem filtru u cerpadla bylo nachytano dost cernych castecek.

Takze moje teorie je, ze bud jsem natankoval nejake E85 od TESCA s vyssim obsahem vody , nebo uz za tu dobu co to auto tak dlouho stalo, se tam voda nejak nakondenzovala a nebo mam nejaky bordel v nadrzi a cerpadlo se pridrelo tim. A nebo jsem narazil na nejaky cinsky bosh zmetek. Dam postupne vedet jak se dari s E85.

Odkaz ke komentáři

Co ty předělané mapy konkrétně znamenají? Že nemůžeš jezdit na benzín, jen na ethanol? Na kolik tě přišly ty vstřiky, můžeš uvést model? A kolik u nich taková přestavba stojí?

Spíš než na nekvalitu Tesco ethanolu bych to viděl na bordel v nádrži. Měla by se pravidelně čistit po kratší době, nejlépe měnit po delší době.

Odkaz ke komentáři

Presne, znamena to , ze se neda jezdit na natural. Mel jsem z toho obavy ale to E85 uz maji skoro vsude. Cena te upravy byla 25000kc

http://tdichip.cz/vykonove_tabulky/skoda/octavia/1.8%20TURBO%20-%20132kW%20-%20stage%20I.%20E85/

TY vstrikovace jsem napsal v uvodu blbe, jsou tam Siemens Deka IV 630cc. Pocitam, ze maji hodnotu tak cca 7000 a zbytek si vzal za praci a za predelani te mapy. Rano v 9hod jsem tam prijel a ve 14hod odjizdel. Jeste mne bylo doporuceno, vymenit lambda sondu spojku a take by bylo lepsi tam dat vetsi vahu vzduchu z audi tt predpokladam tu z 165kw. Lambdu jsem vymenil, ale k te vaze jsem se jeste nedostal, protoze by se to muselo zase doladit. Spojka to vydrzela tak 2000km. Takze i ta se musela vymenit.

Odkaz ke komentáři

Tak pokud to auto máš na blbnutí, jízda čistě na ethanol není problém. Pro mé potřeby bych se bez možnosti jezdit na benzín neobešel.

Koukal jsem na ty vstřikovače a na HPP vyjdou na 7700, takže to celkem jde. Uvažoval jsem, že bych výhledově něco v motoru změnil, protože při maximálním výkonu je znát, že něco nestíhá. Takže díky za tip. Nevěděl jsem, jestli úzké hrdlo je palivové čerpadlo nebo vstřikovače.

Tu novou spojku jsi bral sériovou nebo také pro Audi TT 165 kW? Já zatím jezdím s původní. Celkem by mě zajímalo kolik kilometrů vydrží ta nová spojka a vlastně i celý motor.

Odkaz ke komentáři

Na blbnuti to jen nemam, ale po CR je ten E85 dost a stale pribyva. Ty vstrikovace by si urcite sehnal i levneji nez za tech 7700. Spojku jsem tam dal podle rad z ruznych for z fabie 1.9 tdi /74kw kod motoru ATD ma silnejsi pritlacak udajne z VR6, ale to nevim jiste. Vse pasovalo bez problemu. Setrvacnik jsem tam dal jednohmotovy nejaky pouzity, taky myslim z nejake fabie cena 1000kc. Lamelu jsem ani nenechal preoblozit a 10000 km to zatim vydrzelo. Zase tak moc casto tomu nedavam.

Odkaz ke komentáři

Taky děkuji za referenci.

Poslední dobou se mi stává, když mám ethanolu nad rezervu, tak mi auto při jízdě (hlavně při akceleraci) chcípne. Vypnu klíček a nastartuji a jedu dál jako by nic. Nikdy mi to neudělalo když jsem měl v nádrži víc jak čtvrt a více ethanolu. Na benzín je vše v pohodě. Měnil jsem teď palivový filtr asi po 13 tis km a žádné zlepšení jsem nezaznamenal. Přijde mi jako, kdyby byla v nádrži voda.

Odkaz ke komentáři
  • o 3 týdny později...

Video zatim zadne nemam, uz jsem o tom premyslel, ale neumim se ani poradne rozjet :-) Jak zabere turbo na 1ku, tak se to strasne rozhrabe, takze se zrychlenim 0-100 to v mem podani neni nic moc :-( Pruzne zrychleni by bylo asi lepsi, ale zatim jsem se k tomu nedostal a maximalku jsme jeste taky nezkousel, protoze cekam az budu mit lepsi podvozek, abych se s tim nekde na dalnici nerostrelil. A jelikoz jsem ted dost vycinkany po rekonstrukci bytu, tak to nejde, tak jak bych chtel a navic me to auto za posledni rok, asi za to ze jsem s nim najel tak (max 2000km) hazi klacky pod nohy a same atypicke zavady. Soucasne stale cekam uz 3tydny, jestli mne uznaji reklamaci palivoveho cerpadla.

Motor by to vydrzet mel, ale uz bych asi do toho nesel po te co jsem si precetl tento clanek :

http://www.subaruclub.cz/clanek/jak-to-je-s-palivem-e85-aneb-debilizace-spolecnosti-pokracuje-97

Spis asi si poridit vetsi turbo a cooler a jit na tech 250koni s naturalem, rozhodne to asi bude min problemove, ale zase kdyz neni moc penez je tady E85, ktery taky udela dost muziky za mene penez:-)

Odkaz ke komentáři

Ty ten jednostranný článek pana teoretika bereš vážně? :-) Kdyby lidi brali vážně podobné názory, tak nikdo nejezdí na LPG, nikdo si nenechá chipnout motor, ...

Když už s naturalem, tak už by bylo skoro levnější vzít novější model Octavie RS nebo vůbec jiný vůz, a na ten výkon by se člověk dostal i bez drahých úprav a velkých zásahů.

Odkaz ke komentáři

Verim tomu tak na pul. ale rozhodne o tom vi nejvic, co jsem kdy cetl.

Podle mne ma pravdu v jednom, ze to neni idealni a bezproblemove palivo, viz odchazeni palivovych cerpadel (nejenom u mne) Jezdit se na to urcite da, ale chce to poradne upravy, aby to dobre fungovalo a motor dlohodobe vydrzel. Vykon to urcite u turbomotoru dost zvedne, to sam muzu potvrdit. A kdo chce setrit je lepsi jit do LPG.

Odkaz ke komentáři
  • o měsíc později...

LadikRS: Co má tokra za tak výrazné úpravy motoru, že ti přijde, že jeho úprava škodí motoru méně? Ti, co E85 kritizují, upozorňují na odcházení dílů, které má tokra stejné jako série.

tokra: Jo, ten pán o tom ví nejvíc, asi jako panic, co celý život čte knihy o sexu a otevře si sexuologickou poradnu.

Odkaz ke komentáři

Hlavním rozdílem je to, že má motor přizpůsobený na E85 a počítá s vlastnostmi toho paliva. Z toho důvodu pak nemůžeš jezdit na Natural. Takže třeba problém s chudou směsí se nekoná. Ale to už jsem psal :)

Nebo mi vysvětlete, proč se dělají několikanásobně dražší přestavby na E85, když auto potom nemůže jezdit na Natural? Pokud by byla ta levná krabička dostačující, ztrácí smysl kupovat tu přestavbu a přijít o výhodu tankování Naturalu.

Odkaz ke komentáři

Hlavní kritika u používání E85 je na korozi palivové soustavy, ničení gumových hadic. Chudou směs jsem nezaznamenal u své přestavby.

Že by se dělaly ve velkém dražší přestavby nevím a důvod bych viděl asi v tom, že pak z toho paliva dokážeš dostat o něco více. Ale o takové přestavbě jsem nikdy neuvažoval, pro mě je nepraktická. Takže pravé důvody by měl říci někdy jiný. Ale z mého pohledu je to něco podobného jako když někdo zvýší výkon auta přes chip a někdo tím, že vymění půlku motoru.

Ale neoznačoval bych flexi-fuel auta jako něco špatného, podřadného. Vždyť i automobilky takové vozy vyrábí sériově. Mají to samozřejmě provedené jinak, ale pořád to je vůz, který dokáže jezdit na obě paliva.

Odkaz ke komentáři

Neříkám, že se dělají ty přestavby ve velkém. To rozhodně ne, protože drtivá většina lidí tam dá ty krabičky kolem 5000Kč a vesele jezdí. Znovu píšu, E85 má jiné vlastnosti, než Natural. Ty vaše krabičky nevyužívají vlastnosti E85, kdyby je využívaly, dostanete se právě na úroveň těch drahých přestaveb.

Bohužel odkaz na jedny velmi zajímavé stránky už nefunguje. Tam byla problematika moc hezky vysvětlená. Ale autor těch stránek něco málo napsal zde:

Přechod na e85 u auta,které je provozováno původně na benzín,není otázkou "kouzelné krabičky" která natvrdo prodlouží vstřik třeba o 20% nebo ty "chytřejší" berou ještě informaci od LS a teploty motoru. Tak jako tak jsou to vyhozené peníze. Provoz na e85 je otázkou komplexního nalazení motoru,jak paliva tak předstihu. AFR 9:1 je údaj o stechiometrickem poměru zrovna tak jako u benzínu 14.7:1 kdy dochází k optimálnímu spalování. Provozovat jej muzes zrovna tak jako benzín všude mezi 9 a 20:1. Výhoda paliva jako takového je že má nižší teplotu hoření a je víc detonačně odolné. Zčásti způsobené nižší teplotou a zčásti OČ. Díky tomu ale taky o něco pomaleji hoří. Že to zvýší výkon po naliti do sériového auta je lež,která se šíří internetem jako vir a píší ji ti hlupáci co to dají do auta bez jakékoli úpravy. Skutečnost je taková,že potom co tam mají skutečně čistý e85 se jim zdvihne spotřeba,rozsvítí diagnostika motoru hlásící chudou směs,auto přestane startovat na první pokus,chod motoru je sice na volnoběh tišší ale to je tak vše,motor ztratí výkon,skube atd. Je to úplně ten samy případ kdy do auta které je přizpůsobene provozu na 95 nalijes 100. Pokud ecu neumí přizpůsobit předstih koledujes si o poškození motoru. 100oč samozřejmě déle hoří a pokud je nízká komprese dojde k tomu že hoří ještě ve chvíli otevření výfukových ventilu. To že po naliti 100oč paliva dojde ke zvýšení výkonu mohou tvrdit pouze Ti lidé co do vysokokompresního motoru (10:1 a výš) čemuž je samozřejmě přizpůsobeno lazení lili z důvodů neznalosti nebo úspory 95. U takovýchto motoru totiž natankování e85 skutečně může přinést nějaký efekt. E85 navíc při dobrém nalazení dokonce spotřebu při stejném výkonu sníží. Muzes si totiž dovolit ochudít směs a udělat více agresivní předstih jaký s benzínem bohužel ne kvůli nepřiměřenému nárůstu teploty egt.

A věř mi, že tohle je člověk, který toho ví o autech a úpravach mnoho :)

Článků o tom jsem viděl dost, ale nemohu nic dohledat.

Odkaz ke komentáři

Přestavbu nemám ale čerpadlo mám pořád sebou, výměna je otázkou do 20 min. kdekoliv .Sice použité ale origo, dostupné za 500 Kč. Takže to jako velký problém nevidím.

Ahoj, s tímhle motorem, pokud nechceš investovat do nového čerpadla, do toho nechoď. Odešlo všem. Ale pokud si spočítáš úsporu, tak za rok máš peníze za přestavbu i za čerpadlo zpět.

Odkaz ke komentáři

LadikRS: A z toho textu plyne co? Já totiž od těchto odborníků vždy čtu o tom, že nejde o žádnou úsporu, že se motor z ničí, že motor dříve nebo později odejde. Pár desítek tisíc Kč jsem za ty roky ušetřil a přes 135 tisíc kilometrů na čistý ethanol mi také nepřijde málo.

Tyran.cz: Pokud jsi tak šikovný, tak v pohodě. Navíc, aspoň v mém případě, to odcházení čerpadla bylo postupné a najezdil jsem s ním ještě asi 250 km.

Odkaz ke komentáři

Uznávám, že konkrétně o té krabičce tam toho tolik napsáno není. Ale když se nad tím člověk zamyslí, tak logicky pokud mají obě paliva rozdílné vlastnosti, nemůže auto správně fungovat na obě najednou. Nikde netvrdím, že Ti to za 20tisíc km zdechne, třeba to najede takle půl milionu. Tohle Ti nikdo neřekne, ale že to nefunguje tak, jak by mělo, je dané.

Kdyby jsi autora textu znal, nemluvil by jsi takle. Měl to podložené i nějakými grafy, testy atd. Na E85 jezdil v ČR jako jeden z prvních. A odborník to opravdu je. Těch jeho stránek je škoda, měl tam opravdu obsáhlé články o tom. Ale tím moje snaha končí. Pokusil jsem se sem přispět i něčím, co tolik lidí neví. Třeba si z toho někdo něco vezme. Kdo ne, tak mu upřímně přeju mnoho šťastných bezproblémových kilometrů :palec:

Odkaz ke komentáři

S tím problém nemám, ano, motor byl vyroben pro spalování benzínu, ethanol má jiné vlastnosti. Obě paliva ten motor nezvládá najednou, u ethanolu je minimálně potřeba ta krabička navíc (případně jiná sw úprava).

OK, řekněme, že je v dané problematice odborník, že na ethanol najezdil desítky tisíc kilometrů, provedl laboratorní zkoušky, motor rozebral a něco se dozvěděl a prozřel. Ale uniká mi závěr. Přestal na něj jezdit, protože ...? Protože motor nebyl na toto palivo vyroben a proto je špatné jezdit na ethanol? Já totiž moc nerozumím těm odborníkům, co po internetu píší články proti ethanolu. Zaměstnala petrolejářská společnost? Koupili si akcie ropné společnosti? Vstoupili do nějak církve, která neuznává alkohol v jakékoli podobě? Proč prostě lidi nenechají jezdit na to, na co jezdit chtějí? Neberu argument, že se snaží lidi a jejich vozy ochránit před zničením.

Nikdy jsem to moc nesledoval, ale podobné elaboráty a stránky vznikají i proti LPG a CNG? Možná to tato paliva už mají za sebou a s něčím podobným se na počátku jejich existence také potýkaly. Vždyť ty motory nebyly vyrobeny pro spalování LPG a CNG a přesto, především v prvním případě, jde o nejpoužívanější úpravu a nejrozšířenější alternativní palivo.

Odkaz ke komentáři

O LPG a CNG se nezájímám, nemám s ním ani osobní zkušenosti, takže tady moc nepomůžu :D

Tady si nerozumíme. Kdepak, on na E85 jezdí, ale čistě jen na E85. Pokud se nepletu, má v autě i NOS, ale to sem nepatří. Ta krabička se pouze tváří, že ten motor upraví na to palivo. Je to o více věcech, než jen upravit délku vstřiku. On naopak je s E85 spokojený. Má úpravu ve stylu jako Tokra. Tzn. nenatankuje klasický benzin.

Jedna citace zase odjinud.

Přestavbové sady mají podle mě, jednu velkou chybu. Jenom KONSTANTNĚ prodlouží dobu vstřiku tak, aby řídící jednotka motoru byla vůbec schopna uregulovat chudou směs, která vzniká spalováním etanolu. Ze zapojení sady plyne, že dodatečné krabičky namají žádnou schopnost reagovat na druh paliva, teplotu nasátého vzduchu ani nereagují na bohatost směsi. To bude způsobovat vyšší skutečnou spotřebu, zvláště při střídání E85/Natural 95. Další problém je v tom, že zobrazení průměrné spotřeby nebude pravdivé, protože počítač v automobilu neví, že jí nějaká krabička prodlužuje dobu vstřiku

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...