Přejít na obsah

Jak vám topí??

Doporučené příspěvky

Tím pádem mě docela zajímá proč má otáčkoměr 6000ot. a tim že budeš jezdit do 2000ot. tak tím docílíš maximálně tak toho že tě bude čekat repase nebo minimálně číštění turba zkrz zakuhlé lopatky... pokud máš teda taky 81kW ale to je každého věc jak jezdí... taky sem tak jezdil ale posléze jsem zjistil že je to k ničemu... akorád to ničí turbo zbytečně se dusí a navíc zbytečně moc žere...;-)

Odkaz ke komentáři

Mám ASZ a teprve se bude blížit k mé první zimě. Přídavné svíce mám, ale jak mám poznat, že fachčí? Jinak taky zastávám názor, že naftu natočit a nechat třeba 5 minut brblat. Jede se s tím mnohem lépe, než když to natočím a hned jedu, je to takové syrové. Kdežto po chvilkovém běhu naprázdno je motor mnohem kultivovanější. A pokud to opravdu kazí motor, tak ať. Je mi to celkem jedno. Servis dělám řádný a vše origo díly a jestli motor vydrží 500000 nebo 600000 mi je docela šumák, protože pak to už stejně mít dávno nebudu.

PS: POkud jezdíte pod 2tis ot v zimě, tak pochybuju, že se ten motor rychle ohřeje. To se spíš budete držet na 60. Když jsem měl fábku ATD, taky jsem nějak jezdil šetrněji a jezdil okolo 5-6L. Teď mám ASZ, chip a motám se běžně mezi 6-8L nafty a jezdím většinou mezi 2-3tis normální jízdou a když trošku svištím, tak se nebojím vytáčet k 5tis.

Odkaz ke komentáři

Mno bylo mi to takhle řečeno od člověka co se o ty diesly fakt zajímal pač si ho kupoval no mluvím o těch otáčkách nevím teda jako já nechávám brblat auto na volnoběch před barákem přijdu a mám tam těch 70 stupňu pak jedu chvilec do kopca a super 90 a to tomu už šlapu 2000-3000 ale já když vytočím za 3 na 3000 tak 3100 cejtím jak mi turbo ztratí tah bylo mi vysvětleno že to je lopatkou a že to je tak daný takže pak za 4 pak za 5 no ale podle mě při 5000? hele to není benzín ale :D to musí řvat jak krava ale 3500 když mám koktu zahřátou pohodička za 5 si to šmikám :)

Tudiž váš názor teda já beru spíše názor losky-ho nechávám to brblat jak ty pak tomu mužu šlapat pač není uplně studenej no a nemám se toho bát jo? Pardon no já měl zatím jen slabší auta 81kw je moje nejsilnější auto zatím :)

Odkaz ke komentáři

Nechávat auto a nafťáka tuplem "brblat" na volnoběh je kravina a chlape fakt bych chtěl vidět jak se takhle ohřeje. Přečti si manuál a tam se toho přímo nedoporučuje. A točit kolem 2tisíc otáček se má jen chvíli než se motor pořádně promaže :palec: . Jezdit stále s otáčkami na 2tisících je sice dobré na spotřebu, ale vražda pro turbo.

A jestli ti při 3000 až 3100 otáčkách turbo "zemře" tak jsou to zatuhlý lopatky. Zkus chvíli jezdit na této hranici a pomalu zvyšuj. Mě to pomohlo. Ale na to jsou tady jiná témata třeba tady nebo tady:palec:

Odkaz ke komentáři

Teď nevím, jak a kdo jste mě pochopil. Vždy jsem taky zastával názor, natočit a jet. Došel jsem časem k závěru, že je lepší natočit, 5minut nechat běžet (např. omést sníh atd) a pak teprve jet. A víte jak jsem na to přišel? Neporadil mi to žádný "rádoby" borec přes motory, ale lidská lenost a částečně se to i vyplatí:) Plno lidí vidím, jak ráno oškrábou, natočí a tradááá. To je sice hezký, ale většinou ani nevidí ven, jak je auto zafuněný a nebo zevnitř zamrzlý a pak jedou po silnici a čumí ven obdelníčkem 5x20 cm. Já to nechám brblat, někdy i 10 min a pak jedu. Sedačky jsou krásně teplý, skla zevnitř rozmrzlá, nezamlžená (jedu celou zimu se zaplou klimou - ta sice nejede, ale žene vzduch přes vysoušeč a tím odstraní přebytečnou vlhkost v autě) a chod motoru je úplně jinej, než když to natočím a jedu. To mám pocit, jako když jedu zetorem, jak se tomu motoru nechce.

A co se týče zahřívání, tak když jedu po okreskách, snažím se jet do 60 stupňů mezi 2000-2500 ot/min a co ručička překročí 60 stupňů, tak to už klidně přišlápnu až k 3500 a hned je tam těch 90. A pokud jsou fakt mrazy třeba -10 a víc, tak tam klidně nechám o kvalt nižší rychlost, aby to bylo pořád zahřáté a krásně topilo. Je hovadina pak jezdit po okreskách na pětku s 1500ot a divit se, že motor chladne, to tam radši dám čtveráka a pojedu třeba 2200 ot.

A co se týče spotřeby, tu neřeším. Dálky s šestkou dávám v pohodě do 5,5L a trasy do práce (20km) jsem rád, když se motám mezi 6,5-8L. Nekupoval jsem si auto se 170 koňmi, abych pak motor pořád podtáčel, protože možná ušetřím 0,5L nafty. Jezdil jsem i haťapkou a tam jsem měl průměr 6,5L a nesvezl jsem se skoro vůbec a pořád čuměl, kolik to žere. TAdy mám za 5tis km 6,1-6,2 a převážně tomu dávám slušný kouř. Jak říkám, dálky s mladou do 5,5L sám jezdím do práce většinou okolo 7L.

Nevím, proč tdi kupují velcí šetřílkové, měsíčně ušetří na naftě 500,-, ročně 6tis a když se podělá turbo či dvouhmota, tak je to jen zlomek opravy to co ušetřili:)

A pokud Vám auto upadá okolo 3500 ot min, určitě bych nehledal závadu hned v zatuhlé regulaci, ale třeba taky v tom, jaký tam máte soft v jednotce. Když jsem měl fábii atd, 74kw, 2005, tak motor okolo 3500 taky najednou jako když mu dojde dech a spíš to jen řvalo. Po chipu se ta hranice posunula ke 4tis ot a pak taky mrtvo. Tady je chip Cimbu (což je škoda, radši bych TDiFun či Dieselpower, ale pořád lepší jak samodomo flasheři) a opravdu motor v poho táhne až do 5tis bez nějakého umírání.

Odkaz ke komentáři

Nechávat auto a nafťáka tuplem "brblat" na volnoběh je kravina a chlape fakt bych chtěl vidět jak se takhle ohřeje. Přečti si manuál a tam se toho přímo nedoporučuje. A točit kolem 2tisíc otáček se má jen chvíli než se motor pořádně promaže :palec: . Jezdit stále s otáčkami na 2tisících je sice dobré na spotřebu, ale vražda pro turbo.

A jestli ti při 3000 až 3100 otáčkách turbo "zemře" tak jsou to zatuhlý lopatky. Zkus chvíli jezdit na této hranici a pomalu zvyšuj. Mě to pomohlo. Ale na to jsou tady jiná témata třeba tady nebo tady:palec:

Tady ale snad ani nikdo netvrdí, že se motor ohřeje na provozní teplotu nebo jo? I když borci mi jednou v autorizáku tvrdili, že i pod nulou se ten motor ohřeje:))) Chtěl jsem po nich diagnostiku a výsledek? Motor se neohřál, tak nešla udělat a proto jsme vymělili termostat. A moje otázka? A co potom diagnostika? ...mysleli jsme, že už je to dobrý, tak jsme ji nedělali. Diagnostik + nový termostat a cena něco přes 2tis Kč. Ano, i tohle je autorizák, konkrétně tohle byl Cartec MB a borec co si to přejímal teď dělá v Havexu v MB jak přijímací technik... No, co na to říct.

Je jasný, že pokud je zima, tak se nafta na neutrál nikdy nedostane na provozní teplotu

Odkaz ke komentáři

To co jsi psal o tom že nahodíš motor a jdeš ometat sníh a škrabat okna tak s tím souhlasím, ale nechat zbytečně, třeba 15 minut, běžet motor se mi zdá taky jako jeho týrání. Mám za to že jsem někde četl že to není dobré zejména pro převodovku.

V autorizáku jsem nikdy nebyl a doufám že tam ani nebudu muset. Na servis mám šikovnýho osvědčenýho mechanika. Jen jednu vadu má bojí se počítače a diagnostiku mi neudělá. Ještě že je tady kousek suprově vybavená učňovská dílna. Tam to dělají školení mistři odborného výcviku za pár kaček.

Upraveno uživatelem Mirouch76
Odkaz ke komentáři

Já to většinou nechávám 5-10 minut a jedu, spíš těch 5 min a prostě ten můj motor jede mnohem líp, než když ho natočím a hned jedu. To pár km je takový syrový, hlučný... Nevím, kolik mám namotáno, ale počítám, že možná skoro 300tis tam bude a celou dobu chip, je tam druhé turbo a dělaný synchron na šestce a to je vše co se týče motoru. Vše perfektně funguje. Taky auto vlastnil 4,5 roku majitel Auto Zítka:)

Odkaz ke komentáři

Když jsem ještě kouřil dělal jsem to taky tak. Nastartovat vyjet z plechový garáže a dát jednu raní cigaretku. Pčed třemi lety jsem ale přestal tak teď vyjedu zavřu vrata a valim. A jak jsem psal. Prvních pár kilometrů kolem těch 2000 otáček aby se promazal motor a pak za ní vezmu a jedu tak nějak akorát. Nejsem šetřílek co trápí motor v nízkejch otáčkách jen abych jel co nejlevněji. Naopak rád jí vyhánim pavouky v výfuku. A turbo táhne až před červené pole. Chip sice nemám, ale jede jak sprostá a když jí držím ve vyšších otáčkách tak nádherně reaguje ne plyn.

Taky jsem měl problém s padáním do nouzáku a s umíráním turba, ale to je zase jiné téma.

Odkaz ke komentáři

No píše že má druhé turbo a namotáno cca 300tis. ? Tož u nafty vydrží turbo cca 250tis. to je normální (někdo muže být vyjímka) Ale co já si v kliděčku nastartuju a nedělám drahoty jedu do 2 tis. taky než přesáhnu aspoň 60 pak tomu trocha přišlápnu krček...A to taky moc na naftě nešetřím sice neberu žádnou shit shellku drahou ale na benzině kvalitní naftu a to když berete plnou tak zavřete oči :D Neříkám že jsem nezkoušel jet na spotřebu a povedlo se mi to 1 na 18km ujetých pruměrná spotřeba 3.6L :D ale jinak těch 5-6.5L a to tomu šlapu.

K ránu mi to po najetí na 70 stupňu topí jak blázen po 2km dávám regulaci na pulku :D

Odkaz ke komentáři

Petan.VUT: no jako nevím ale turbo u nafty cca 250tis. bez zásahu je uplně normálni :) pokuď ty né tak máš nějakej páteční kus asi já mám najeto 175tis. a turbo bez zásahu. To že někdo hrne turbo v -10 na 3500tis. otáček je jeho - že mu odejde při 100 tisících :)

Odkaz ke komentáři

Spíš zastávám názor, že je to o náhodě. Když jsem měl fabku ATD, tak jsem ji prodával na 240tis km, byl jsem druhý majitel a turbo bylo původní v top stavu, ale taky 180tis s tím jezdila baba po Praze s dlouhodobým průměrem 5,1L:)))

Jinak volnoběžku jsem na fabce dělal ve 200tis, totál zadřená a teď na O1 a ta má něco mezi 250-300tis. Turbo bylo dělaný ve 190tis u prvního majitele. V práci jsem kolikrát viděl, že turbo odešlo na autě, které mělo sotva 20tis a taky to byly škodovky, páč u nich dělám:) Na dCi u Lagun odchází turba každých skoro 50tis km. Turbo neřeším, odejde, seženu jiný za 10tis a zas to min 100tis km najede. Na nových autech stojí jen FAP filtry větší prachy...

Odkaz ke komentáři

Určitě je to i o štěstí. Ale jestli turbo má vydržet 250.000 nebo 350.000 je podle mě i hodně v rukou řidiče. Já mam výhodu, že jsem první majitel.

Abych se držel tématu. Dnes byli 4°C, auto mi topilo po asi 7km pražského provozu. Jinak nastartuji a jedu, maximálně počkám tak minutu když opravdu mrzne. Než se ručička odlepí, tak jedu s citem kolem 2000. Občas, alespoň jednou za nádrž, auto s teplým motorem vytočím (3500-4000) pro rozhýbání lopatek. Po rychlejší jízdě nechám dochlazovat.

Mám 81KW se svíčkama na ohřev vody.

Odkaz ke komentáři

Určitě je to i o štěstí. Ale jestli turbo má vydržet 250.000 nebo 350.000 je podle mě i hodně v rukou řidiče. Já mam výhodu, že jsem první majitel.

Abych se držel tématu. Dnes byli 4°C, auto mi topilo po asi 7km pražského provozu. Jinak nastartuji a jedu, maximálně počkám tak minutu když opravdu mrzne. Než se ručička odlepí, tak jedu s citem kolem 2000. Občas, alespoň jednou za nádrž, auto s teplým motorem vytočím (3500-4000) pro rozhýbání lopatek. Po rychlejší jízdě nechám dochlazovat.

Mám 81KW se svíčkama na ohřev vody.

Teď jen malý dotaz, jestli jsem tomu rozuměl dobře:) Jednou za vyjetou palivovou nádrž auto projedeš mezi 3500-4000 ot/min????? Člověče, to máš tdi na spotřebu? Není spíš pak lepší benál a nebát se podělaného turba, dvouhmoty, vstřiků atd atd? U mě to je spíš, že není den, kdy bych to na ty otáčky nevytočil taky:))))

JInak není to vryp, ale můj údiv. Ale třeba ti je přes 60 a pak tomu rozumím:)

Odkaz ke komentáři

Taky nechci rejpat, ale TDI si lidi pořizují zejména kvůli spotřebě, takže pak nechápu zase já, to každodenní vytáčení k červenýmu :-D Není lepší si pořídit benzín a neřešit turbo atd atd..? :-D

Co se týče mého stylu jízdy, tak se spíš orientuju podle sluchu a rychlosti, než podle otáčkoměru.. Nevidím důvod, jet ve městě na trojku 60-70, když tyto rychlosti bezproblémů zvládne čtyřka a ještě přitom akceleruje a nejsem brzdou provozu. Nezamlouvám ovšem fakt, že min. jednou za týden, dostane holka pořádně za uši :-)

Odkaz ke komentáři

No, to jednou za nádrž to bylo bylo možná přehnaný, to bych viděl jako minimum. Není to, že bych si řek, tak dneska to vytočím a pak zase týden nic:-). Chtěl jsem tim říct, že u turba s variabilními lopatky(nebo jak se to přesně jmenuje) je třeba čas od času na to šlápnout.

Jinak, ano, koupil jsem si TDI abych jezdil na spotřebu. Většinou řadím do 3000, max 3200 v kopci.

Odkaz ke komentáři

Tak já si taky tdi koupil kvůli spotřebě, ale ne při normální jízdě, ale kvůli tomu, když dostává za uši:))) S benálem, abych se trochu svezl jak mám rád, bychu musel mít tak 1.8T a s tím bych jezdil za 15:) Takhle dokážu jezdit i s hodně ostrou jízdo v poho do 9L. A asi největší důvod ke koupi, bylo ASZ a jeho krouťák. Prostě zbožňuju, když na to člověk dupne, jak to kope do sedačky:) To s benálem jentak člověk neucítí...

Taky nechci rejpat, ale TDI si lidi pořizují zejména kvůli spotřebě, takže pak nechápu zase já, to každodenní vytáčení k červenýmu :-D Není lepší si pořídit benzín a neřešit turbo atd atd..? :-D

Co se týče mého stylu jízdy, tak se spíš orientuju podle sluchu a rychlosti, než podle otáčkoměru.. Nevidím důvod, jet ve městě na trojku 60-70, když tyto rychlosti bezproblémů zvládne čtyřka a ještě přitom akceleruje a nejsem brzdou provozu. Nezamlouvám ovšem fakt, že min. jednou za týden, dostane holka pořádně za uši :-)

Ano, taky tam občas hodím vyšší kvalt po městě, protože tam mi některé stupně nepřijdou ideální, ale co jsem dost slyšel od lidí co se zabývají převodovkama, tak u dvouhmoty je lepší se motat otáčkama okolo 2tis a více, tak nevím. Spíš se snažím dělat kompromis mezi ušima a otáčkama, takže neboj, nejsem idiot, který jezdí podle otáčkoměru a přemýšlí nad tím, kdy řadit. Na tohle mám cit dobrej:)

Odkaz ke komentáři

Já jsem vůbec nechtěl naznačit, že bys měl být idiot :prcprc: Svým způsobem máš pravdu, že 2hm. setrváku vadí nižší otáčky, ale důležitý je poznamenat, že tomu setrváku vadí podtočenej motor, kdy se začíná chvět. Sice do určité doby, ten setrvák to požere, ale imrvére to snášet nebude. To samý je ostrý řazení - hlavně dolů, kdy to někteří frajeři podkopnou o jeden až dva a pustí na hulváta do stavu sepnuto, to už to ty pružinky pochytávají dost těžko. Hlavním úkolem dvouhmoty je ten, že díky němu, by se mělo řadit komfortněji bez výrazných rázů a klidnějšímu chodu na volnoběh, čímž se dostáváme k otázce, že takto, se dá jezdit i s jednohmotou, kde nehrozí její destrukce, jen se nám více projeví vibrace od motoru.

Otázka výdrže turba je diskutabilní.. někomu vydží půl kostky, někomu 100tkm, někdo se o auto stará, druhý jen užívá a proto se nedá jednoznačně tvrdit, že 250tkm je pro turbo strop. :wallbash::prcprc:

Odkaz ke komentáři

Taky si je nechám zkontrolovat sakra :D Hele to turbo je fakt o tom jaký tam je atak no to se nedá ovlivnit někdo na něm najede pul mega bez zásahu a někdo 20tis. km v tom bych se moc nešťoural.

Diesel je doporučován nechat v zimě kdy je u bodu mrazu kolem 10 minut nastartovaný. Neříkám že vždy se to povede pač taky bydlíte někteří v býtovkách a někteří máte garáž (kde to do - nejde) Ale člověk jako já co parkuje před barákem udělá 5 kroku od dveří a je v autě si nastartuje, muže nechat na volnoběch 5 minuty nebo 15 minut, každopádně je doporučováno okolo 10 minut :) je to váš vuz :) Já mám to svoje rád a proto si ho nastartuji a v klidéčku dám cigaretku a dopiju kafíčko :)

A tím že si nastartuju auto a stojí na volnoběh 10 minut já si dojdu rafička odlepená od 0 a tím pádem po 100metrech ujetých dávám topení naplno ujedu 2km mám 90 tudiž k topicu, auto mi topí dobře ještě se podívám jak vypadaj ty svíčky :)

Odkaz ke komentáři

Ten motor je sice sdi, ale tam jak je kroužek, tak tam jsou ty tři svíčky, co jsou na další fotce:)

Jo tak to tam mám a ani nemusím sundávat delk na motoru. Jen mám dotaz, zkoušel jste to někdo povolit? Já za to včra bral a ani se to nehlo. Nebral jsem žádnej trubkovej násobič síly abych to neurval.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
    • OTÁZKA, KTEROU ZDE ZODPOVÍ ODBORNÍK: VÝROBCE KABELU.   myslím, že určitě v některých případech něco poškodit lze a to nevratně. Například když nastavíte nevratný omezovač rychlosti v motorové jednotce. Ale i jinde, například v některých 09 je kódování (slavný Bajt 18), který je jen maska. Vy tedy vidíte stále 00, ale on 00 není a nesmí být. Takže vrácením 00 se nic nenapraví.
    • Mě to přijde jako nedostatek proudu. Tj : odešla baterie, špatně připojené / znečištěné / zoxidované svorky na baterii . Vyhřátý silový kabel na kostru. 
    • Ahoj, mám taky origo diagnostický kabel Ross-Tech se sadou VCDS MAX. Jsem tvůrce návodů do VIS autodiagnostické postupy. Kdo má zájem o kódování světel, podsvícení budíků, ručiček, podsvícení displeje v palubní desce, či podsvícení infoteimentu... Umím! Vše je zesilováno či zeslabováno: 1) Fototranzistorem (který lze také nastavit a to nevídaně!) , (nebo ho odstavit z činnosti) 2) Car - nastaveni - světla - podsvícení palubní desky   mrkněte na částečné ukázky možností co a jak s čím... videa zde: Kódování světel a podsvícení VCDS Víťa    Rád Vám provedu nastavení dle vašich přání!!! *Samozřejmostí je Prvotní záloha Vašeho vozu, např pro STK. *Znovu přehrání Vašeho oblíbeného nastavení vozu po STK! *Všechna Data Vám pošlu i emailem, jak scan chyb, před jejich vymyzáním, tak i kompletní zálohy vozu! Můžete si je tedy přehrát i jinde, kde budou vlastnit HEX-V2 kabel... NosekVitezslav@seznam.cz Kod pro jakou jednotku_? Potřebuju číslo jednotky: 09? a Objednací číslo. Nejlépe autoscan vozu, je to možné??? Podle ostatních jednotek lze přesněji sestavit kódování! VCDS Víťa NosekVitezslav@seznam.cz
  • Vytvořit...