Přejít na obsah

Demontáž B sloupků.

Doporučené příspěvky

Ahoj, snažím se demontovat B sloupky (OII r.v.04). Nicméně nemůžu přijít jak šetrně na to. V dolní části sloupek drží zřejmě na nějakých úchytech, není problém je vycvaknout. Nicméně v horní části, kde se B sloupek potkává se stropem je situace jiná. Ať zkouším tahat jakkoliv, nechce to povolit. Zdá se mi, že sloupek drží někde pod nápisem Airbag, ale nemůžu se dostat dál. Když sloupek začnu vyvracet, začíná to dělat neplechu na stropnici. Tedy vyndání hrubou silou se mi jako ideální postup nezdá.

Víte tedy jak na to? Pokoušel jsem se najít nějaký podrobnější návod, ale neúspěšně. Díky!

Odkaz ke komentáři

Kvido - špatně! On se ptá na předface 2004 - tam nejdřív horní díl bílý a pak teprv spodek

U B sloupku je potřeba opatrně vypáčit tu oválnou krytku AIRBAG, pak odšroubovat šroubek pod tím, tuším TORX 20, pak ve spodní části na bocích té horní půlky podebrat opatrně boky a jakoby je roztáhnoust a vytáhnout z dveřního těsnění (je tam plastový zobáček a srží za protikusem v karoserii)

Pak teprv se může šundávat spodní díl

U FL možná je to jak píše Kvido, to nevím, ale u 2004 100% nejdřív vrch

Upraveno uživatelem Kajman
Odkaz ke komentáři

kvído to píše dobře, nejdřív spodek, pak vršek, u aut s airbagem, resp do MR2009 včetně v případě hlavových bagů je neprve potřeba vyndat krytku, povolit šroubek. Pak se vycvakne spodek a nakonec vršek. Pro úplnou demontáž z auta je zapotřebí odšroubovat ještě spodní ukotvení pásu do prahu.

Odkaz ke komentáři

Fakt, díval jsem se do DP a je to tam tak, Kvido, Rolbař omluva :palec:

akorát mi z praxe přijde jednodušší, když už potřebuju sundat spodní B kryt, tak povolit na horním šroubek, vyháknout spodní část a jen trošku odklopit ale nesundávat celé, a pak se ten spodní kryt dá krásně vypáčit, hodní část od sloupku a pak vyháknout spodek.

Když je potřeba sundat vrchní B, třeba kvůli stropnici, tak spodek může zůstat na místě

Odkaz ke komentáři

Díky za odpovědi. Všechno šlo hladce, šel jsem postupem, který popisoval Kajman. Pod krytkou je obyčejný křížový šroub. Nicméně jsem se zasekl na tom, že pro úplnou demontáž je zapotřebí odmontovat pás pod prahem. Nějak jsem na to nepřišel, až teď jsem si přečetl Rolbařovu odpověď. Předpokládám, že to odšroubování pásu po prahem nebude nějak náročná zálěžitost s nutností demontáže několika dalších dílu? Nebo se pletu? Zítra vyzkouším. Díky za rady.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...
  • o 3 měsíce později...

U mr. 2004 je to M10. Jelikož nebylo moc času, dostal jsem se k tomu pořádně až teď. Nemůžu za žádnou cenu přijít na to, jak na jedné ze stran povolit pás tak, abych ten horní díl B sloupku mohl zcela vytáhnout a odejít s ním pryč z auta. :) Zdá se mi, že ne jednom konci je ten pás provlečený skrze oko, které je pevně spojeno s karoserií (?) tzn. žádný šroub. Na druhym "konci" je navíjecí mechanizmus...

Odkaz ke komentáři

Aha, tak po prozkoumání dílenské příručky jsem zjistil, že to spodní oko, kterým je pás provlečen je demontovatelné. Zřejmě někde pod kobercem tedy šroub bude. Ale abych pravdu řekl, moc chytrý z toho nejsem. Tak kdybyste někdo měl nějaký "zjednodušený" srozumitelný návod, jak zcela demontovat horní panel B sloupku, budu rád. MR 2004, hlavový airbag.

Důvod, proč tohle celý chci absolvovat je, že bych se rád pustil do kompletního přečalounění stropnice i všech sloupků do alcantary. A na B sloupku si nejdříév chci vyzkoušet postup a materiál. Snad se zadaří. Po těch letech vypadá původní čalounění (mám světlý interiér) opravdu tragicky.

Odkaz ke komentáři

Ol@f: Tak to držím palce, určitě dej vědět. Já teď jezdím s polorozebraným sloupkem a občas mi ten vrchní díl padá na hlavu. :) Obzvlášť ten spodní díl jde dost těžce. Ale neboj se za to zatáhnout. Hlavně si dej pozor, ať ti nevyletí takový železný malý rozpěrky, který potom ten spodní díl B sloupku drží v prahu. Jsou tam poměrně veliký díry do konstrukce karoserie a mohlo by se ti stát, že propadnou a že ti to pak bude rachtat uvnitř a nikdy to ven nedostaneš. Já to tahal naštěstí úspěšně pinzetou. Je to o nervy hlavně když to máš zpátky zandat. Proto jsem to nechal radši polorozdělaný dokud to nevyřeším. ;)

Odkaz ke komentáři

No bude to asi docela zápas... Kdyžtak pokud bys to mohl alespoň ilustračně odfotit? Koukal jsem tady na fóru ve vlákně, že už máš připravenou stropnici.. Dělal sis to sám nebo sis to někde nechal dělat? Uvažuju nad tím, že bych si i ten strop udělal svépomocí, ale zatím nikde nemůžu sehnat takovej velikej kus materiálu. Určitě dej vědět jak jsi pokročil a jak to dopadlo. Já se k tomu dostanu snad v úterý.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

Tak já zdárně postupuju.. :rolleyes: Zatím přečalouněné oba B sloupky do černé vysokogramážní alcantary. Nakonec ta demontáž a montáž docela šla, akorát si ámu hlavu s tím, jak zpátky přidělat věšáček.. :blink: Nicméně jsem rád, že jsem se do toho pustil sám, to přečalounění není nic těžkýho, stačí lepidlo na textil a kvalitní materiál. Jeden sloupek s MO i DE a čalouněním plus přípravy materiálu cca hodina. (Sloupky mám světlé textilní, ne plasty.) :pivo:

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...