Maxim Odesláno Březen 12, 2012 Sdílet Odesláno Březen 12, 2012 Ahoj, slyšel jsem jednu fámu nebo fakt, že děrované kotuče jsou stejně účinné jako neděrovanné. ( přiklad zimmerman obyč a zimmerman sport ) Co si o tom myslíte? Co o tom víte? Díky moc 0 Citovat Odkaz ke komentáři
mazliik Odesláno Březen 12, 2012 Sdílet Odesláno Březen 12, 2012 podle me ty diry nemaji vliv na brzdeni... ja mam derovane a brzdi to jako blazen :) jsou lip chlazene a lip to vypada :) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
ironpipi Odesláno Březen 12, 2012 Sdílet Odesláno Březen 12, 2012 Když by jsi spočítal třecí plochy děrovaný vs neděrovaný, tak jasně vede neděrovaný, pak je to otázka materiálů kotoučů a destiček a způsobu jízdy, vrtaný rychleji chládnou... 0 Citovat Odkaz ke komentáři
mazliik Odesláno Březen 12, 2012 Sdílet Odesláno Březen 12, 2012 kdyby to bylo zavadne(spatne pri brzdeni) tak by to urcite neprodavali a na technicky bys neprosel ;) mam nazor takovy ze to brzdi uplne stejne...asi bude lepsi matros kotouce :) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
princes Odesláno Březen 12, 2012 Sdílet Odesláno Březen 12, 2012 Tak to nevim,urcite tam bude lepsi chlazeni 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Guest houmik Odesláno Březen 12, 2012 Sdílet Odesláno Březen 12, 2012 Pri normalnim provozu to nemas sanci poznat. :) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Vasekk Odesláno Březen 12, 2012 Sdílet Odesláno Březen 12, 2012 Tuzinkový výmysl. Nižší brzdná účinnost a rády praskaj. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Adoks Odesláno Březen 12, 2012 Sdílet Odesláno Březen 12, 2012 (upraveno) Asi líp vypadají, jsou určitě dražší, ale zásadní rozdíl je v tom, když razantně brzdíš tak přes otvory odchází plyny, které odtláčejí desky od kotoučů. Tudíž odpadá efekt gumového pedálu a brzdy by měly fungovat furt stejně. Upraveno Březen 12, 2012 uživatelem Adoks 0 Citovat Odkaz ke komentáři
deleted Odesláno Březen 12, 2012 Sdílet Odesláno Březen 12, 2012 Při intenzivním brzdění mohou třecí brzdy vadnout(brake fade).Brzad pak měkne jak už psal Adoks.U kotoučových je možnost tento jev eliminovat vrtáním,nebo drážkováním. Houmik píše,že se to nepozná v běžném provozu,já bych spíš řekl,že to dá špatně posoudit. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Vasekk Odesláno Březen 13, 2012 Sdílet Odesláno Březen 13, 2012 No myslete si to dál hoši, nechám vás při tom. Zajímavé, že nikde v motorsportu vrtané brzdy vidět nejsou.. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Ol@f Odesláno Březen 13, 2012 Sdílet Odesláno Březen 13, 2012 Tady je to zase extrem vedle extremu, nikdo z nas nema motorsportovy auto a brzdy na nem ktery by mohl drzet zahraty tak, aby mohl mluvit o tom ze mu nevadnou. Takovy brzdy patri na auto na okruh a at se na me nikdo nezlobi ale jezdit na normalni silnici s brzdama co patri na okruh to je prasarna a ten clovek jednou paradoxne nezabrzdi az to bude potrebovat. Takze si myslim ze pokud nekdo chce vrtany kotouce a chce risknout ze diky vrtani dojde drive k jejich zkrouceni, coz se muze stat pokud to vyrobce vrta bezhlave tak at jde do toho. Verim tomu ze pres otvory unika plyn protoze je to cesta mensi ohdporu ze jo, verim tomu ze vrtane kotouce cisti desticky od necistot tady je driv zhobjou zejo, mozna to ma nejaky ucinek kdyz to zenete na krev do nejakych zatocin a jedete brzda plyn ze vam to dobre zabrzdi jeste dalsi dve brzdeni ale jak to prepalite jste stejne v prdeli jak bata s drevakama. Takze at si tam kazdej da co mu udela radost hlavne at to brzdi aspon jako serie kdyz je to studeny. p.s. Vasku nezname se ale ver ze to neni mirene proti tobe 0 Citovat Odkaz ke komentáři
deleted Odesláno Březen 13, 2012 Sdílet Odesláno Březen 13, 2012 (upraveno) @Vasekk Ale tady přeci nejde to,kdo si co jenom myslí Odborník na brzdy určitě nejsem,tak pokud mně něco zajímá,čerpám na webu. Najdeš tam i odpověď na svoji otázku proč se v motorsportu vrtané nepoužívají,je to např.použití materiálů jako je titan,pryskyřice desek s vysokým bodem tání atd.Asi dostatečně tepelné odolné natolik,že vrtání není třeba,ale komerčně drahé natolik,že se běžně nedá používat. Podle toho,co máš v podpisu se ale asi o problém zajímáš hlouběji a dokážeš nám svoje tvrzení,že renomovaní výrobci vozů používají vrtané kotouče,aby jejich top modely byly dostatečně tuzinkové i vysvětlit.Byl bych Ti vděčný. @Ol@f K vadnutí brzd může dojít u každé třecí brzdy,tedy i na obyčejném bicyklu,tak to není o tom,jestli patří na okruh nebo ne.Já je mám a nemyslím si,že bych byl,nebo jezdil jako prase. Upraveno Březen 13, 2012 uživatelem mikl 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Vasekk Odesláno Březen 13, 2012 Sdílet Odesláno Březen 13, 2012 Vrtání, které je vidět třeba u supersportů je hlavně z důvodu snížení hmotnosti a vzhledu. Pokud rozvrtám seriový kotouč, tak dojde k ubytku "masa" hmoty, která je schopna pojmout templo, takže dojde k rychlejšímu tepelnému nasycení a následnému vadnutí. Brzdy fungují na základě tření, pokud zmenším plochu, na kterou dosedá destička, dochází i ke snížení tření. Pokud se někdo nespokojí se seriovými kotouči a chtěl by něco "cool" tak doporučuji drážkované kotouče, které mají efekt v čištění destičky a odvádění nečistot. Takový typický český upgrade brzd je v podobě Zimmerman vrtaných kotoučů a destiček Ferodo DS. Ano výsledek je takový, že brzdná účinnost je lepší a znát, ale je to z důvodu destiček se závodní směsí, která by odvedla ještě lepší práci na plném kotouči. Nějaké čtení např. zde http://honda-tech.com/showthread.php?t=1437507 0 Citovat Odkaz ke komentáři
deleted Odesláno Březen 13, 2012 Sdílet Odesláno Březen 13, 2012 (upraveno) Dík za vysvětlení nicméně si nemyslím,že ve všem v Tebou uvedeném linku je správně,je to jen názor nějakého hondisty :D Tomu,že by u supersportů v zájmu estetiky a snížení neodpružené hmoty snižovali účinnost brzd nevěřím.Navíc Audi má vrtané i keramické kotouče,které není třeba odlehčovat a tam by zcela nesmyslně v zájmu estetiky snižovali brzdný účinek vrtáním. podle toho,jak to vysvětluješ. Asi si necháme každý svůj názor. Upraveno Březen 13, 2012 uživatelem mikl 0 Citovat Odkaz ke komentáři
olisoft Odesláno Březen 13, 2012 Sdílet Odesláno Březen 13, 2012 Len doplnim: 1. ako uz bolo spomenute, dierovanie sluzi na odvod plynov vytvarajucich sa pri intenzivnom brzdeni, lepsie by mali sadnut dosticky na kotuc Vrtanie nie je robene "len tak z brucha", vyrobca by si zariadil inak riadny pruser. 2. drazkovanie ma skor ucel iny - hrana drazky "strhava" sklovitu vrstvu na povrchu platnicky, ktora sa tvori pri intenzivnom prebrzdeni, malo by to zlepsovat prilnavost platnicky na brzdovy kotuc. Odfuk plynov je ako bocny efekt. Dalsi bocny efekt je "merac zivotnosti", ked zoderies kotuce tak, ze zmiznu drazky, treba ho menit. :) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Vasekk Odesláno Březen 13, 2012 Sdílet Odesláno Březen 13, 2012 Pro tvou informaci v dnešní době při použití současných materiálů se žádné plyny při brzdění nevytvářejí, takže není třeba je odvádět... 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Ol@f Odesláno Březen 13, 2012 Sdílet Odesláno Březen 13, 2012 tak ted mi pratele odpuste ale zeptam si as hodne blbe, pokud vysledkem treni za vysokych teplot neni to, ze se deska "odparuje" tak si teda nedovedu predstavit, ze by vubec dochazelo k jejimu viditelnemu opotrebeni, protoze by proste nemela kam a bud v desce nebo kotouci by musel byt zaseky kdyby se "odlamovala" a nebo zazraky se deji. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Vasekk Odesláno Březen 13, 2012 Sdílet Odesláno Březen 13, 2012 http://auto.howstuffworks.com/auto-parts/brakes/brake-parts/brake-rotors1.htm dál už to rozebírat nehodlám, každý svého štěstí strůjce. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Adoks Odesláno Březen 13, 2012 Sdílet Odesláno Březen 13, 2012 Koukám koukám, že se to tady kolem díreček kapánek přivostřuje :D :D Jinak ten odkaz zajímavé čtení 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Maxim Odesláno Březen 13, 2012 Autor Sdílet Odesláno Březen 13, 2012 Taky mi příjde, že mluvit o tom jako o tuzingu je dost hloupé. Kdyby výrobce dělal děrované kotouče jen na efekt je přece hloupost. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
deleted Odesláno Březen 13, 2012 Sdílet Odesláno Březen 13, 2012 http://auto.howstuffworks.com/auto-parts/brakes/brake-parts/brake-rotors1.htm dál už to rozebírat nehodlám, každý svého štěstí strůjce. Tak teď jsi tomu dal korunu. Ve Tvém odkazu jasně stojí tři důvody proč vrtané,lepší odvod vody,tepla a plynů.Tedy to,co tak vehementně vyvracíš. Jediné v čem Ti dává za pravdu je,že mohou praskat více než plné,ale to Ti tady nikdo nevyvracel. Myslel jsem,že o tom víš než obyčejní smrtelníci,bohužel nevíš,tak házet linky sem nemusíš,googlit umím :D S poslední větou souhlas 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Vasekk Odesláno Březen 13, 2012 Sdílet Odesláno Březen 13, 2012 Znáš lepší způsob jak kotouč za 1000kč prodat za 2000kč jen rozvrtáním? mikl: ty je určitě máš na autě že ;) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
deleted Odesláno Březen 13, 2012 Sdílet Odesláno Březen 13, 2012 Jo mám je na autě,psal jsem to o pár řádků výše,dokonce jsem psal,že se dá těžko posoudit,zda je lepší vrtaný,nebo plný.Měl by si číst pořádně. Vzhledem k tomu,že Ti dochází argumenty a linky a začínáš kolem sebe už jen jen kopat,končím.Měj se. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Vasekk Odesláno Březen 13, 2012 Sdílet Odesláno Březen 13, 2012 Doporučuju kontrolovat před každou jízdou Praskání je u zimmermanů velmi častý jev. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Maxim Odesláno Březen 13, 2012 Autor Sdílet Odesláno Březen 13, 2012 Díky Mikl, to jsem potřeboval vědět, takže funkci to má ale spojenou s rizikem prasknuti. Ale pokud to ma funkci, tak je to pro mě směrodatné. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Ol@f Odesláno Březen 14, 2012 Sdílet Odesláno Březen 14, 2012 tak jsem si ten clanek precetl opravdu pozorne ( teda aspon na tolik, kolik me stav moji ranni bdelosti dovoli ) a krome jedne zminky The second reason is gas build up. This actually isn't much of a problem any more; however, the materials used in some older types of brake pads caused gas to build up between the rotors and pads. autor clanku ale pak dale nerozvadi jestli tento material, ktery snizuje tvorbu plynu na minimum nebo uplne resi se dava do sportovnich smesi nebo do smesi na bezne brzdeni, ale dale se venuje tomu jak diry v derovanych kotoucich (aspon castecne) a drazky v drazkovanych kotouci pomahaji tyto plyny odvadet. Ma u me plus za to ze zminuje ze plyny "pomahaji" k ohrevu kotoucu a tim padem jejich suseni od vlhkosti ktera zhorsuje brzdny ucinek. Pokud jsem ho dobre pochopil rika ze at drazkovane kotouce nebo vrtane kotouce maji svoje plusy pro bezny provoz nebo na street performace cars, coz me vraci opet k me puvodni myslence, ze cokoliv co bude brzdit i za studena aspon jako serie a po zahrati lepe a uvadne pozdeji je v pohode, ale opravdu nerad bych aby mi nekdo skoncil v kufru protoze proste to bylo poprve co slapl na brzdu od toho co nastartoval a ono to jaksi nebylo dost zahraty, na okruh at si tam kazdej da treba magnetickou brzdu z saliny doplnenou o brzdny padak, to je mi jaksi u prd... ze zimmermany praskaji to je znamy fakt bohuzel 0 Citovat Odkaz ke komentáři
deleted Odesláno Březen 14, 2012 Sdílet Odesláno Březen 14, 2012 Nemáš za co,ale jak jsem psal,jsou to informace,které se dají posbírat na netu. Co se týká toho praskání,zda je vyšší než u plných,nebo zda se tento problém zvýšeného počtu deformací týká jen Zimmerman fakt nevím.Vím,že se praskliny nevyhýbají ani plným. sám mám vrtané a nenašel jsem na nich ještě ani trhlinku. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Guest chipmann Odesláno Březen 21, 2012 Sdílet Odesláno Březen 21, 2012 No já jsem taky radsi pro plné kotouče zažil jsem taky pár prásklin na vrtanych zákazníkům nabízím ate power disc a až na jednu reklamací ohledne kroucení max spokojenost vždyť výrobky ate se dávají hned v prvovýrobe je pravda že to nejsou kotouče na okruh ale na takové to normální domácí ježdění :) :) :) 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Duri Odesláno Březen 21, 2012 Sdílet Odesláno Březen 21, 2012 No ja som mal vrtane zimmermany na dvoch autách a žiadne praskliny sa nekonali. 0 Citovat Odkaz ke komentáři
jar_da Odesláno Březen 22, 2012 Sdílet Odesláno Březen 22, 2012 taky tak, vrtané dokonce na T4, která váží prázdná ke 2,5 tunám a taky bez problému, praskání kotoučů je jev spojený více s přehřátím brzd a to obecně všech kotoučů, myslím tím přehřátím od vola řidiče 0 Citovat Odkaz ke komentáři
Doporučené příspěvky
Zapoj se do diskuse
Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.