Přejít na obsah

Tlumení podlahy O2

lukony

Doporučené příspěvky

Protože většina "tlumících" témat na fórech se točí kolem vytlumení předních dveří,

případně kufru a střechy, ale nikde jsem nedohledal nafocenou podlahu O2,

rozhodl jsem se uveřejnit svých pár fotografií z montáže.

Dveře, kufr:

Po důkladném vytlumení dveří Vibraflexem 25 a výměně továrních komponentních repro jsem se pustil do tlumení kufru a instalace wooferu do rezervy.

Fotky nedokládám, protože dveří a kufrů je na internetu nafoceno spousty.

Použil jsem alternativní materiál na bázi bitumenu: Antivibromat.

Vypadá a chová se v podstatě identicky jako Vibraflex. Je ale za mnohem příznivější cenu.

Při odběru deseti kusů jste na poloviční ceně proti Vibraflexu, přičemž když se mi pláty pomíchaly, nepoznal jsem co je Vibra 25 a co Antivibromat.

Spotřeba cca 3m^2, váha cca 4.2kg/m^2 práce na celý den.

Na podběhy a pod podlahu kufru pak přišla akustická těžká pěna SH007. Celkem 2m^2

Zadní část auta výrazně ztichla a hluk se "přestěhoval" k předním podběhům a přední části podlahy.

Stejně jako při tlumení počítače, nebo čehokoli jiného "hlučného" dochází po utlumení nejhlučnější komponenty k okamžitému přestěhování pozornosti na další a další hluk generující prvek.

Jedním slovem je to běh na dlouhou trať, přičemž poměr úsilí/spokojenost z dosaženého výsledku je pro každého individuální.

Podlaha:

Abych se vyhnul pracnému nahřívání pistolí, opustil jsem levný bitumen a koupil roli DZO - DeadZone Original 2.2 (butylkaučuková hmota na Alu plechu)

Aplikace byla o poznání jednodušší. I tak zabrala komplet instalace s odstrojováním a nastrojováním více jak patnáct hodin. Bez válečku ani ránu. DZO má totiž docela silnou vrstvu Alu folie - 150mikronů, takže k dokonalému vyhlazení je potřeba přitlačit. Butylkaučuk lepí jako čert. Drží to přímo pekelně na jakémkoli povrchu.

Role má 2.5m^2 a váží cca 10kg. Padla skoro celá. Zůstalo mi max 50x50cm. Až zas bude čas, nalepím to na kapotu pod origo tlumící dekl.

Střecha:

Prozatím netknutá. Mám pocit, že od střechy mnoho hluku nejde. Prosím o komentář. Vyvedete mně z omylu?

Možná, že kdybych používal extra silný woofer, musel bych střechu přímo vybetonovat.

Pravděpodobně ale stejně nevydržím a střechu časem udělám :P

Výsledek:

Odpovídá očekávání.

Rolls-Royce efekt nenastal, ale zvukové poměry v kabině se zřetelně změnily.

Subjektivně potvrzuji to, co již dávno naměřili jiní. Rozdíly jsou lidským uchem patrné až cca od 80km/h a s vyšší rychlostí efekt tlumení progresivně narůstá.

Z toho vyplývá, že pro popojíždění ve městě je lepší koupit si elektromobil, a netrápit se s tlumením nafty. Naopak na dálnici je rozdíl v útlumu enormní.

Snížení hluku na polovinu odpovídá změně o 3dB. Pro lidské ucho jsou ale 3dB sotva postřehnutelná změna odpovídající cca pootočení hlasitosti rádia o jeden stupínek dolů.

Pokud se povede snížit hluk v kabině např o 20dB, je to z hlediska tlumení obrovský úspěch. Je to rozdíl, který už pozná i mírně nahluchlý jedinec a na dlouhé trasy je taková změna k nezaplacení!

Ještě doplním:

• Jedna věc je zabránit plechům vibrovat a produkovat tak další hluk. Použijeme antivibrační materiál.
  • Další věc je účinně pohlcovat hluk, který prošel. Používají se recyklovaná rouna a akustické pěny.

Na pohlcení hluku z venku mají antivibrační materiály dost malý vliv.

Aby akustické pěny a rouna pohltily významnou část hluku z venčí, bylo by nutné použít nepřiměřenou tloušťku tlumení.

Na těchto webovkách udávají 25-175cm. To by nebylo z auta ani vidět.

• Řešením je MLV. Mass Loaded Vinyl. Tenká vinylová folie, která nepohlcuje, ale odráží zpátky.

Potíž je v tom, že taková bariéra má význam jen pokud je celistvá. Jednolitá.

Stejně jako když máte doma okno na mikroventilaci, slyšíte zvuky z venku. Pak tu mikro zavřete a zavládne ticho.

Skokový útlum v desítkách dB.

Moc by se mi líbilo, kdybych mohl to podlahové rouno, které je na zemi pod kobercem potáhnout vinylem.

Pak by se totiž konalo ticho nejen na dálnici, ve vysokých rychlostech, ale taky ve městě při popojíždění.

Na našem trhu ale není vinyl, který by byl flexibilní. Něco jsem našel, ale je to fakt jen na rovné plochy, čili na profilovanou podlahu nepoužitelné.

Podle prodejce toho "rovného vinylu" by se tuzemští výrobci i našli, ale cena by šla mimo měřítka běžného automobilisty.

Napadá vás někoho řešení aplikovatelné za české kačky?

post-11666-0-22175300-1340784643_thumb.jpg

post-11666-0-49401600-1340784648_thumb.jpg

post-11666-0-44085600-1340784653_thumb.jpg

post-11666-0-31854300-1340784658_thumb.jpg

post-11666-0-80445300-1340784663_thumb.jpg

post-11666-0-65107600-1340784669_thumb.jpg

post-11666-0-24168900-1340784676_thumb.jpg

post-11666-0-59830000-1340784681_thumb.jpg

post-11666-0-57065300-1340784686_thumb.jpg

post-11666-0-09529800-1340784692_thumb.jpg

post-11666-0-64211000-1340784817_thumb.jpg

post-11666-0-09541200-1340784760_thumb.jpg

post-11666-0-21373700-1340784765_thumb.jpg

post-11666-0-74839300-1340784770_thumb.jpg

post-11666-0-65350300-1340784782_thumb.jpg

post-11666-0-08993500-1340784913_thumb.jpg

post-11666-0-79406100-1340784918_thumb.jpg

post-11666-0-17698400-1340784812_thumb.jpg

post-11666-0-40636900-1340784788_thumb.jpg

post-11666-0-22261100-1340784795_thumb.jpg

post-11666-0-31007700-1340784801_thumb.jpg

post-11666-0-63671200-1340784806_thumb.jpg

post-11666-0-99008500-1340784923_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Pěkné, pěkné, pěkné. O kolik kilo to ztěžklo, kolik z toho dělala podlaha v interiéru.

Na tu podlahu padla téměř celá role DZO 2.2. Takže cca 2.25m^2, váha necelých 10kg

Bitumen do kufru a do předních dveří 5.25m^2 cca 23kg + 2m^2 akustická těžká pěna cca 2kg

Takže celková váha přibližně 35kg.

Když si vemu kolik asi váží plná nádrž nafty, kolik váží samotná rezerva v kufru..

a jak nehorázně těžká jsou sedadla když je rvete z auta ven... ;)

Odkaz ke komentáři

pěkná práce, já se na podlahu chystám, zatím mám vylepené všechny plasty introše + kufr a střechu takovou tou origo izolační samolepící houní. Docela dost to pomohlo a přesně jak píšeš ve vyšších rychlostech.

Doporučil bych ti vytlumit ještě rantl pod zadní sedačkou a celou tu plochu pod ní. Právě přes ten rantl jde hodně hluku, je to jen jedna vrstva plechu

Odkaz ke komentáři

pěkná práce, já se na podlahu chystám, zatím mám vylepené všechny plasty introše + kufr a střechu takovou tou origo izolační samolepící houní. Docela dost to pomohlo a přesně jak píšeš ve vyšších rychlostech.

Doporučil bych ti vytlumit ještě rantl pod zadní sedačkou a celou tu plochu pod ní. Právě přes ten rantl jde hodně hluku, je to jen jedna vrstva plechu

No když koukneš tady a tady, tak celá vodorovná plocha zadní lavice je vylepená Vibrou. Tedy Antivibromatem. Ze zbytků jsem udělal i třetinu té svislé části.

Subjektivně nepozoruji že by mi vytlumení zadní lavice nějak pomohlo. Vedle víka nádrže tam byly kousínky Vibry už od výroby. Teď je to celoplošně.

Lepil jsem to až s týdenním odstupem po vytlumení kufru. Vylepený kufr byl sakra dobře poznat, tak jsem čekal že i tu lavici poznám,

Když jsem pak pokryl i plochu zadní lavice a čekal další rozdíl, ničeho jsem se nedočkal.

Je fakt, že ucho je nevděčné a bez možnosti přímého porovnávání stavu před/po, před/po člověk moc nepozná.

Není mi přiliš jasné k jakému účelu slouží ty oválné dírky, proto jsem je raději zachovával.

Možná by bylo řešením zakrýt ty oválky z poloviny. Prodyšnost by byla zachována, a pokud tím putuje nějaký hluk, prošlo by ho malinko méně.

ja mam krom motorovy pricky tlumene uplne vse. ta podlaha pomohla hodne. prujezdy kaluzi, sterkem... jsem rad, ze je nas vic :D

Zajímalo by mně jaký materiál jsi použil a co si můžu slibovat od vytlumení střechy.

Určo chápu majitele silných basáků, kterým woofer nafukuje střechu.

Jak je to ale s hlukem z běžného provozu po městě, po dálnici?

Tady z Daciaclubu přebírám akustickou mapu Renaulutu Mégane.

Podle měření v Renaultu to vypadá, že nejvíce hluku jde z podlahy.

Odkaz ke komentáři

lukony: Koľko peňazí si za to vysolil?

Nechci dělat přímou reklamu.

Tak udělám nepřímou: když zadáš do Googlu "Antivibromat", seženeš deset plátů bitumenu po 0.5m^2 za dva tisíce.

To je absolutně neporazitelná cena za kvalitní materiál.

Role butylkaučukové folie DZO 2.2 vyjde u stejného prodejce pod dva tisíce. Opět výborná cena i matroš.

Já ale tyhle zkušenosti sbíral postupně, takže když započítám nákupy čtyř plátů Vibraflex 25, + připočtu akustickou těžkou pěnu do kufru, jsem na cca pěti a půl tisících.

Tj, mohl jsem litr ušetřit, kdybych měl už ze startu přehled cena/výkon. Ale taky jsem mohl koupit několik balíků Dynamatu a utopit komplet celou výplatu s přibližne stejným efektem. :blink:;)

Odkaz ke komentáři
  • o měsíc později...

Kde se da koupit ta tezka akusticka pena do kufru a mas fotky toho sveho kufru prosim?

Nebyla by lepsi do celeho auta?

Diky Lada

Fotky kufru jsem ani nedělal, protože černým bitumenem vylepených kufrů se po webu válí až až.

Vlastně jedno foto by bylo tady: http://forum.octavia...1

Je tam vidět jak černý antivibromat, tak akustická pěna.

Ta akustická těžká pěna má označení SH007. Koukni na stránky shopu carhifi-profi.cz

Všude do auta to bohužel asi neprojde, páč je centimetr tlustá.

V kombinaci s tlumícím rounem a antivibrační vrstvou rovnou na plechu je to bezva zabiják hluku :)

Odkaz ke komentáři

To jako mas v kufru dve vrstvy? Ten bitumen a akustickou penu? Mas tam pres 1cm? To pak nemuzou snad ani sednout koberce ne?

Tak tak.

Bitumen je jen antivibrační vrstva.

Ještě je nutné vypořádat se s hlukem od kol a vozovky. Ten bitumen nezadrží. Jen tlumí vibraci plechů.

Ideální účinky má sendvičové vrstvení.

Na bitumenu mám akustickou těžkou pěnu, ale pro optimální účinek by mělo být ještě tlumící rouno. Stejné, jako má octa v interiéru pod sedadly.

Problém je cena/výkon. Ty dva metry čtvereční rouna do kufru budou stát dalších dvanáct stovek, ale rozdíl už nebude zdaleka tak razantní, jako při aplikaci prvních dvou vrstev.

Zrovna v kufru není s tloušťkou problém. Centimetr navíc se ztratí. Zvlášť pod dvojitou podlahou. Pod sedadly je to horší.

Odkaz ke komentáři

to rouno neni tak drahý, to co je ve stropě samolepící stojí asi 300,- 0,8m2 já těhlech desek mám v autě navíc 25-30

JJ, potvrzuju, taky s tím mám udělaný komplet kufr, dveřní tapecy, atd. Číslo dílu je 1Z0 867 817 G. Na podlaze, dveřích a stahovačkách mám Tecssound s alu fólií, kvůli vibracím plechů. Celkově se to vevnitř v autě neuvěřitelně ztiší, a nejvíc je to poznat ve vyšších rychlostech.

Odkaz ke komentáři

Me povidej, jsem na tom stejne :-)

Akorat nechapu jak jsi tu akustickou penu vytvaroval, kdyz dle ceniku je to deska?

Ta pěna je v podstatě recyklovaný polyuretan ještě s něčím.

Tak jak se z housek dělá knedlík, tak se ze zbytků lisuje todle.

Nejvíc se to podobá mycí houbě, ale póry to má stlačené, takže to skoro nesaje.

Ten prodejce carhifi-profi, od kterého to mám posílá zdarma vzorky materiálu, takže si můžete udělat předsttavu do čeho jdete.

Nemám porovnání akustických vlastností v porovnání s rounem, ale doporučuje se navrstvit různé materiály do sendviče.

Např bitumen (eliminace vibrací plechů) + akustická těžká pěna, tlumící rouno (pohlcení hluku) + MLV (odraz zbylého hluku zpět)

Docela mne láká vyzkoušet MLV - Mass Loaded Vinyl.

Je to tenká vinylová deska. Cca 2mm. Zvuk přímo nepohlcuje, ale odráží zpátky.

Stejně jako protihlukové bariéry podél dálnic.

Nevýhoda je, že MLV je u nás k dostání jen ve formě nepoddajných desek vhodných opravdu jen na rovný povrch.

Není to zadarmo :(

Mám takový plán sundat v kufru Octy boční interiérový tapec, který kryje kola a podběhy (jak jsou v kombi ty kapsy na lékárničku).

Ten tapec zevnitř vylepit pláty vinylu. Neva že se nepoddá. Na oblé plochy budu řezat menší kousky.

Stejně jako kdybych to lepil z kachliček.

Finta je v tom, že MLV má nejvyšší účinek jedině když se odhlučňovaná plocha zcela pokryje. Bez jediné mezery.

Toho by se ale s troškou sloní trpělivosti a mravenčí práce dosáhnout.

Spoje bych pojistil nějakým trvale pružným silikonovým lepidlem. Pattex FixAll např.

Nakonec bych to celé vylepil samolepícím tlumícím rounem, páč na podbězích mám prozatím bitumen + akustickou těžkou pěnu.

Od takové kombinace si slibuji další útlum >20dB směrem od zadních kol. Pokud by se to reálně povedlo, byl by to neskutečný úspěch.

Musím si ale počkat na vlastní garáž, takže to vidím cca až na jaro :wub:

BTW, jdu se do Auto Heller poptat na to rouno 1Z0 867 817 G. Vypadá to na hodně dobrou cenu.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 roky později...

Rolbo ty jsi tim rounem vyzlumoval vetsinu auta, takze v oblasti zadnich podbebu nebyl problem?

Blbec jsem simto nezmeril, kdyz jsem to rozebiral poprve a znovu tam polezu az to budu delat.

To rounouno je obyc, nema zadnou specialni upravu proti vlhkosti a treba na tlumicimaterial.cz se da metr^2 15mm koupit za 260kc.

Odkaz ke komentáři

Rolbo ty jsi tim rounem vyzlumoval vetsinu auta, takze v oblasti zadnich podbebu nebyl problem?

Blbec jsem simto nezmeril, kdyz jsem to rozebiral poprve a znovu tam polezu az to budu delat.

To rounouno je obyc, nema zadnou specialni upravu proti vlhkosti a treba na tlumicimaterial.cz se da metr^2 15mm koupit za 260kc.

je to krásně tvárnej materiál, samolepící, pokud se dobře očistí podklad, tak drží jak čert. Jak se s tim udělá celý auto, je to hodně znát, pokud bude ještě chuť a čas, tak udělám podlahu a mezistěnu za motorem tim bitumenem

Odkaz ke komentáři

takže 13-15mm by neměl být problém. Cartago13s s tím fleec povrchem mám vyhlédlé už dlouho, ten fleec se mi líbí v tom, že na něj jde nalepit odrazová vrstva lépe než na holé rouno.

Od aplikace tlumící hmoty si v kufru slibuji nejvíc. Na podlahu auta to dát nepůjde, tam je i 9mm dost, takže tam to bude asi selektivní dle prostoru a potřeby, jinak to vidím na 2mm antivibra+2mm odraziva nad origo rouno a došlapy.

S tou motorovou přepážkou, jsem jen jednou viděl, jak to někdo řešil zvenku, jinak jedině podlaha uvnitř kabiny.

A opět otázka na Rolbu:)

To rouno se ti za palubku povedlo dostat tak nějak selektivně, nebo jsi to demontoval, nalepil a zase sestavil, nebo jsi jen demontoval kaslík a plasty pod volantem? Asi je jasné, kam s tím mířím :)

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...