Přejít na obsah

2.0 85 kW Nejčastější závady a problémy

Doporučené příspěvky

Guest radim1974

Dobrý den , prosím o radu, jsem již přes 2 roky a 40tis. km hrdým majitelem Octavie 2.0i Elegance AQY s LPG(sistém Prins)! (r.v. 2001) . Dovezená z německa, po 1. majitely se servisní knížkou (měla 169tis. teď má 211tis.). Trápí mě 2 závady:

1) letní starty na benzín- pokud auto stojí, a motor má okolní teplotu (v nejhorším případě na přímém slunci) tak je problém ho nastartovat, chytne zakolísají otačky a zdechne. To se opakuje i 3-5x po sobe. Někdy chytne jen na 3 válce. Auto se chová jako při nedostatku benzínu, ale čerpadlo je nové, tlak dává dobrý a sepne se i při otevřeví řidičových dveří i po otočení klíčkem. Pokud auto chytna na 3 válce tak po přepnutí na LPG (50°C) jede motor krásně plynule na všechny 4, ale paradoxní je že v ziním období tato závada úplně zmizí....

2) Porucha zapalování 2 válec- tato závada se obeví jednou za 2-3 měsíce, motor jede chvíly na 3 válce a vyskocí konrolka. Po přepnutí do nouzového režimu (rožlá kontrolka) jede auto zase krasně na 4 válce a na diagnostice to píse sporadickou závadu poruchy zapalování. Jsou tam nové zapalovací kabely original skoda, zánovní svíčky. před cca 20 tis. čištěny vstriky ultrazvukem... S touto závadou asi nejsem jediný co jsem se zde dočetl ale sere mě...

Auto má i přes své roky a kilometry zachovalí interiér i exteriér a proto prosím majitele těchto dobrých motorů, pokud jste se s nečím podobným setkaly a úspěšně to odstranily tak se semnou prosím podělte o skušenosti. Předem děkuji s pozdravem Zdenek.

Odkaz ke komentáři
Guest radim1974

já mám trochu jinou závadu:

po studeném startu a ujetí několika kilometrů-až je motor zahřáty-např.dojetí do obchodu aj.a vypnutí motoru na cca 10-20 minut a opětovném nastartování a ujetí několika set metrů(někdy i km) jde auto do nouzového režimu(bliká kontrolka motoru) když ujedu další metry(200-500)auto jde zpátky do normálu.jednou jsem tak jel i 5 km než to přestalo.na diagnostice psalo bohata směs.dělá to takhle pořád-jen u teplého motoru!!

druhá závada sporadická-po nastartování okamžitě jede na 3 válce-na vagu vynechání válců 1-4

nevíte co s tím prosím??

mechanik proměřil lambdu nic,říkal že mám trochu horší vstřiky ale ta závada se objevuje i na LPG tak to nemůžou dělat benzínové vstřiky.ještě uvažoval o cívce ale prý se na ni nemůže dostat aby změřil primární proud že prý je přímo u řídící jednotky a není tam místo

prosím o pomoc

Odkaz ke komentáři
  • o 3 týdny později...
Guest hajdelakus

Dobrý den, Dneska jsem si jel do Německa koupit Octavii 4x4 2.0 benzin,

Bohužel až tam jsme zjistili že nejde po zařazení zádný kvalt. V čem všem to muže být.

Cena byla ze 1650 na 1400 EURO. tak že dobrý, ale tedka mě všichni děsí že oprava mě bude stát 20 tisíc korun. Pohli by jste mi prosím poradit a říct cca cenu? Jsem mladej a blbej.

Děkuji všem za odpověd hajdelakus

Odkaz ke komentáři
Guest hajdelakus

Coto znamená že nejde žádný kvalt ?? nejde zařadit nebo zařadíš pustíš spojku a nic auto nejede ?? nebo to je automat ??

Zařadím a pustím spojku a nic. Auto nejede a ani nedělá žádný zvuky. Když přidám plyn tak taky nic.

Jako kdybych ji tam vůbec neměl.

Odkaz ke komentáři
  • o 5 měsíců později...

Zdar, taky jsem koupil dvoulitr v nájezdu kolem 150 tisíc s přestavbou na LPG klasicky tam sou otočený stírací kroužky takže žere olej asi po 2,5 tisících mi odešlo řízení výměna za nový kolem 12k, po výměně brz a výfuku lepší ale ale rozvody klepou na dveře už tam mám 191 tisíc a taky se loučí spojka ale jinak to jezdí a celkem sem spokojenej

Odkaz ke komentáři
  • o měsíc později...

Nazdar chalani. Od roku 2010 tiez vlastnim octavku s tymto motorom a(snad to teraz nezakriknem) este som spolhlivejsie vozitko nemal. Za celych 5 rokov som s motorom nemal vacsi problem. Co sa tyka motora pohnevala ma skrtiaca klapka, opisoval to tu niekto ze po nastartovani po agresivnejsej jazde to vybehne do otacok 2000\3000.. Kamarat mi to vybral, vycistil a vsetko to odvtedy fici. Hovorim - motor je super. S inymi vecami je to uz horsie, predsalen 15 rocne auto je 15 rocne auto. Pri kupe som hned vymenil olej, rozvody, sviecky, kable a uz si ani nepemtam co. Akurat ma za tu dobu zradilo loisko laveho predneho kolesa, stahovace okien na lavej strane auta, nefunkcny zapalovac (co som vyriesil carovnym tlacitkom blokovania stiahnutia zadnych okien), dalej zlomene hrdlo mernej tycky oleja, kablovy zvazok laveho aj praveho zadneho osvetlenia, popraskane kable v dverach vodica a tym padom nefunkce stahovanie spolujadcovho okna, nefunkcne osvetlenie stredoveho panelu a problem s vymenou tej mrnavej ziarovky, spinac osvetlenia vozidla a najnovsie (prave to riesim) ma trapia padajuce budiky palubovky. Je toho dost co som sem popisal, ale vravim 15 rocne auto je 15 rocne auto. Cosi si uz pyta. Snad som do temy o najcastejsich zavadach nieco uzitocne prihodil, ak niekoho nieco napadne kludne sa opytajte cez moj mail, skusim poradit. A nakoniec este vratienie sa k tomu motoru - okrem toho papania oleja, je to super motor, ma tah, necuka... Som spokojny :)

Odkaz ke komentáři
  • o 3 měsíce později...

Zdarec tak no :palec: vý majitel moji octávky spravil cukání auta v provozu jak na lpg tak na benzin Výměnou Váhy vzduchu a ted vše ok!!!!

Váha vzduchu- nedávno jsem ji hned po koupi auta najeto 250 t., vyměnil na tomto motoru, (klukovi který hlídá hlavně spotřebu). Vyměnil jsem ji spolu se svíčkami a fitrem vzduchu a spotřeba klesla z katastrofických 10.7 l na přijatelných 8,7.

Odkaz ke komentáři
  • o měsíc později...

Nazdarek ludia.

V pondelok som sa stal majitelom O1 s 2.0 benzinom. Zatial mam najazdenych cca. 100km od povodneho majitela a musim povedat ze som bol s motorom spokojny. Krasne reagoval a ako vravia vsetci tahal hned "odspodu". Na tych 100 km som mal priemernu spotrebu 7,2 l. Este cakam na velky technicak (asi az po sviatkoch) a potom ju preskusam na dlhsiu trasu.

Ale k veci...

Tesne pred tym ako som dorazil domov zasvietila kontrolka CHECK. Predtym nesvietila. Kedze som pre kupou precital cele toto forum vedel som ze pravdepodobne sa to skor ci neskor stane. Takze rozhodne planujem spravit diagnostiku. A vsimol som si aj problem s termostatom. Ako niektori pisali ze motor sa pri jazde z kopca resp. rychlejsej jazde okamzite ochladi. Na ukozavateli mi to davalo teplotu okolo 70°C pri jazde z kopca. Rozmyslam co bude najlepsie urobit kedze nechcem odpalit motor na takej banalnej veci. Asi to bude vymena termostatu a potom sa uvidi.

Kazdopadne na tych prvych 100 km som mal velmi prijemny pocit.

P.S. kde najdem oznacenie kodu motora? (mozno hlupa otazka pre skusenych ale neviem to nikde najst.)

Odkaz ke komentáři
  • o 3 týdny později...

tak sa hlásim po nejakom čase...cca 500 km dialnica/mesto 8:2. Po asi 300 km od zmazania kontrolky sa opäť rozsvietila a znovu závada cylinder 1 missfire detected. Dnes ráno už nesvietila sama zhasla. Takže asi tak čo sa týka CHECK. No a termostat...zatiaľ nevymenený ale sledoval som teplotu podľa diagnostiky a na diaľnici to bolo okolo 72°C podľa budíkov veľmi približne tak isto. Takže asi to bude na výmenu termostatu

Odkaz ke komentáři
  • o 3 měsíce později...

Zdravím všechny....našel jsem tuto konverzaci :) a nedalo mi to se registrovat :) mám rok motor AQY, byl to čerstvý dovoz z Německa :D motor šlape jak hodinky a na to,že je bezturbový,tak né jedno TDI jsem za sebou nechal :D :D :D jinak za ten rok,co jej vlastním,jsem dělal klasickou údržbu filtrů a oleje,čidlo na teplotu motoru,2 a 3 díl výfuku a komplet brzdy :).... jinak na spotřebu je celkem solidní... kombi dlouhodobou mám 7.8l až 8.5l ( podle nohy ) :D ve městě za studena dokážu jet do 9l a mimo zvládnu od 6.8l-8.1l :D :D párkrát se povedl i rekord 5.5l :D :) při rychlosti 90 až 110 km :)

teď bojuji s kontrolkou motoru,chyba myslím 16556 :D řada válců 1 - příliš bohatá směs...zjistil jsem,že na toto celkem trpěly AQY :( :( vyměním pár věcí a uvidíme :) také zlobí lambda sonda před katalyzátorem...

jinak super držák,který se povedl,16V už byl dost poruchový a o 1.6 ani nemluvě.... :)

Odkaz ke komentáři

Zelená plaketa se přiděluje podle množství pevných částic ve výfuk. plynech. Takže mnohem starší benzin. motor ji dostane. Myslím že stačí i neřízený kat. A diesel podle typu třeba i r.v. 2005 ji dostat nemusí. Ekologický poplatek se vyměřuje podle jiných parametrů. Osobně vyzkoušeno OI r.v. 98 1,6 74 kW AKL bez problemů. OI r.v. 2003 1.9 tdi 81kW nedostane.

Odkaz ke komentáři

Zdravím lidi,mám opakující se problém s chybou 16556 - řada válců jedna - systém měření paliva - systém příliš bohatý :( píše buď lambda sonda před kaťákem a nebo tlak paliva... lambdu mám 3 dny novou a po ujetí asi 135 km chyba opět :D :/ prý to může být spojené s váhou vzduchu,regulátorem tlaku paliva,svíčkami - svíčky mám irídiové od Denza :) a nejčastěji to údajně způsobují zapalovací cívky... :/ (pokles napětí),myslíte si to taky a nebo máte s tím jiné zkušenosti???? :)

Do teď jsem tam měl sportovní air box s kuželovým filtrem....ale vyměnil jsem zpět za sériové sání,ale ještě jsem nenajel další kilometry.

Motor AQY 2.0 85 KW....díky všem za rady :)

Odkaz ke komentáři
  • o 5 měsíců později...

Ahoj všetci, než sa dostanem k veci... prajem vám veselé Vianoce :)

Dúfal som že tá vec s kontrolkou motora sa vyriešila kedže dlhú dobu som nemal problém ale pred časom sa znovu rozsvietila a trvá to už hodne dlho čo svieti. Auto ide hrozne...prakticky nedokážem zrýchliť poriadne dynamicky ani na dvojke...stlačím plyn na cca. 3/4 maxima a auto zrýchľuje veľmi voľne alebo ním začne cukať a kontrolka začne blikať...je to strašne nepríjemné najmä keď potrebujem zrýchliť ozaj rýchlo napr. na križovatke alebo keď sa pripájam alebo pri predbiehaní...takto sa naozaj nedá fungovať už mi to lezie na nervy lebo mám znovu vraj bohatú zmes a "missfire" na druhom valci...chcem nechať znovu vymeniť sviečky a teraz aj káble ale ak je to riešenie znovu na cca. 2000 km tak je to oničom. Neviete kde by to ešte mohlo byť? škrtiaca klapka, váha vzduchu, alebo niečo iné? ja sa veľmi nevyznám tak neviem. Btw. ten návod čo tu bol pridať, na nejaké potrubie nejaký filter...mohol by mi to prosím niekto z vás podrobne popísať resp. fotonávod? bol by som veľmi vďačný...ešte raz diki a šťastné vianoce všetkým :)

Odkaz ke komentáři
  • o měsíc později...
  • o měsíc později...

Zdravím lidi,

mám jedničku AQY rv 2000 nalitane 230 (na tachaci) Před 20 tisíci km jsem si tam nechal přidat LPG.. Plynar mi řekl při montáži že je třeba udělat hlavu. Já na to samozřejmě zapomněl a teď mi to dost blbne. Furt svítí check ale to skoro všem, ovšem při přepnutí z benzínu na plyn mi už dělá skoro pořád že začne check blikat a auto cukat a smrdet plyn. Problém je v tom že mechanik mi řekl že hlava není špatná ale že motor celkové na tom už není moc dobře. Jsem laik takže tomu moc nerozumím ale napadlo mě jestli by se neplatilo radši udělat celkový repas motoru. Pokud měl někdo podobný nebo stejný problém tak prosím dejte info. Diiiiky ;-)

Odkaz ke komentáři
  • o měsíc později...

Ahoj

AZH 2.0 85Kw, 4x4. Na počátku vše OK. pak výměna systému LPG. výměna pístních kroužků, žrala olej jako tank 0,5 l / 250 Km. Chvilku ještě trápení se ztrátou oleje. Postupně ustávalo a po přidání receptur z Original Bishop situace se spotřebou OK (0,2 / 1000 km). repase vstřiků na plyn po 80.000 km - vstřiky kupodivu ve velice slušné kondici na Italy. Naladění výkonu LPG, Spotřeba dlouhodobá 10,4 l / 100 km. Na benzín brutální nárůst výkonu když potřebuji :-).

Teď k problémům - občas když brzdím motorem po delší dobu se za mnou udělá mlha jak v pohádce O Popelce. Nejvíc je pro mne záhadou, že jen někdy - nevíte co to může být? Když jdu změřit tlaky je vše OK. Jde za plynem jak splašená.

Odkaz ke komentáři

Zkontroluj všechny vzduchové a podtlakové hadice možná nějaká netěsnost. Řešil jsem to sice na jiném motoru ale podobné příznaky.

Ale u tak starých aut mnohdy dochází k výměnám motorů nebo hlav a často pasují nebo i úplně nepasují ale někteří kouzelníci to dokážou rozchodit. Takže na hlavě bývá kod motoru takže porovnat se štítkem v kufru.

Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...

Ahoj

AZH 2.0 85Kw, 4x4. Na počátku vše OK. pak výměna systému LPG. výměna pístních kroužků, žrala olej jako tank 0,5 l / 250 Km. Chvilku ještě trápení se ztrátou oleje. Postupně ustávalo a po přidání receptur z Original Bishop situace se spotřebou OK (0,2 / 1000 km). repase vstřiků na plyn po 80.000 km - vstřiky kupodivu ve velice slušné kondici na Italy. Naladění výkonu LPG, Spotřeba dlouhodobá 10,4 l / 100 km. Na benzín brutální nárůst výkonu když potřebuji :-).

Teď k problémům - občas když brzdím motorem po delší dobu se za mnou udělá mlha jak v pohádce O Popelce. Nejvíc je pro mne záhadou, že jen někdy - nevíte co to může být? Když jdu změřit tlaky je vše OK. Jde za plynem jak splašená.

hele tak to mám úplně to samé akorát na 1.8T 4x4 .. než jsem dal LPG olej se vůbec neztrácel. Po nějaké době po přestavbě na LPG se začal ztrácet ustálilo se to asi na 1L na 1500km .. tak jsem nechal udělat generálku motoru a světe div se olej se ztrácí úplně stejně jako před generálkou

A to s tím brzděním motorem mám úplně stejné. Během jízdy auto nezakouří nikdy, ale jakmile brzdím motorem a pak přidám plyn tak se za mnou objeví mlha :)

Ještě se to chová tak že to zakouří jen když po brždění motorem přidám plyn prudce .. pokud přidám pomalu tak to nekouří ..

Já jsem vyměnil ventily odvětrání víka ventilů a odvětrání klikovky. trochu se spotřeba zlepšila ale pořád to olej žere a pořád to zadýmí po brždění motorem a přidání plynu .

Tak pokud na něco přijdeš tak dej vědět. Já to řeším už asi 4 roky :D

Odkaz ke komentáři
  • o 4 týdny později...

Ahoj,

mám prosbu o radu nebo zkušenosti. Mám octávku II facelift,motor dvoulitr a rozsvítila se kontrolka motoru. Po napíchnutí do pc to napíše špatná synchr. pedálu plynu. Kontorlka svítí pár dní,pak zase zhasne a dokola. Vliv na jízdu ani nic jiného to nemá. Pedál jsem vyměnil a pořád to samé. Autoelektrikář prohlídl kabely a taky nic. Nějaké rady co dělat? díky moc

Odkaz ke komentáři
  • o 4 měsíce později...
Ahoj. Potřeboval bych poradit od někoho znalého problematiky motoru 2.0 AQY 85 kW. Motor má najeto kolem 260 000 km a krom základního servisu (olej, brzdy, rozvody, ...) se na nic nesáhlo.

Problém je v tom, že motor začal do 3000 ot/min ztrácet výkon a poškubávat. Při rychlém sešlápnutí plynu měl tendenci chcípnout. Občas mě to přišlo jakoby jel na tři válce. Volnoběh ale držel bez problémů. Po vytočení motoru jsem sem tam zaslechl střelbu do výfuku. Problémy se postupně zhoršovaly. Poslední dobou byl problém se i s autem rozjet (jízda jakoby na tři válce) a každý kopec byla naprostá katastrofa. Do kopce auto škubalo a čím víc plynu, tím víc. Momentálně auto drží volnoběh a po chvíli chcípne.

Vyměnil jsem kabely a svíčky (byly úplně bílé) a žádná změna. Kontroloval jsem těsnost hadic v motorovém prostoru (postřik rozprášeným benzínem) a nenašel jsem žádný únik.

Diagnostika hlásila tyto chyby.

P0102 - MAF

P0103 - MAF velký signál

P0116 - snímač teploty chladící kapaliny G62 - sporadicky

P0304 - 4. válec - zapalování ustřeluje

P0301 - 1. válec - zapalování ustřeluje

P0300 - náhodný zápal

P1128 - chudá směs

P0172 - bohatá směs

P0134 - lambda sonda - sporadicky

Netušíte někdo co by s tím mohlo být? Jsem bezradný.

Díky moc

Odkaz ke komentáři

Ahoj, skus prejs tuto temu je tu o podobnych problemoch dost popisane. Sam som mal podobny problem, auto sa dusilo Le zase pri vyssich otackach islo dobre. Dusilo sa pri rozbiehani, skubalo do tych 2700 ot. Pomenil som sviecky (2x), kable ale nepomohlo. Zmenil som servis a znamy mi povedal ze katalyzator je rozsypany. Po vyrieseni problemu s katom je auto v pohode. Nedusi sa a ma krasny zatah uz odspodu.

Odkaz ke komentáři
  • o 2 měsíce později...

Ahoj, hlásím se ke klubu dvoulitrů :) k mojí čerňuli

přibyla do rodiny stříbrná krasavice 2,0 AQY r.v. 2001

První závada, auto za jizdy zhaslo a šlo nastartovat až pořádně schládlo, bylo to vadné čidlo otáček klikovky. Vyměněno a teď jede jak má, ale začíná se objevovat chyba čidla otáček na vačce.

Upraveno uživatelem Kolage
Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...