Přejít na obsah

Proměnlivý výkon motoru

Doporučené příspěvky

Pokud ti auto začne topit až během jízdy, tak máš buď špatnou pumpu nebo nedívírá termostat a máš pořád otevřený velký okruh, tím pádem by se ti na volnoběh nestíhala ohřívat voda :)

Tak to mi ještě scházelo ke štěstí. V tom případě to vidím na ten termostat, protože už se mi to stalo jednou asi před měsícem. Tenkrát jsem si myslel, že mám málo vody, tak jsem jí dolil, ale podle mýho tam bylo dost. Zvláštní, že po dolití asi 1/4 litru nemrznoucí směsi už byla expanzní nádržka plná ze 3/4 a pak to bylo zase dobrý. Tenkrát jsem s tím absolvoval asi 3 jízdy, pak jsem to dolil a bylo to zas dobrý. Dneska jsem tam dolil pár mililitrů, protože tam bylo pod riskou, kterou jsem si tam udělal, ale ještě jsem s tím znovu nejel, takže nevím jestli to bude dobrý. Akorát nevím proč ta voda ubyla, protože s úbytkem vody jsem do teď neměl problém. Přisuzuju to tomu pátečnímu zásahu v servisu, sice nevím z jakýho důvodu by jim při výměně svodovýho těsnění utekla voda, ale jinej důvod zatím nevidím. Asi to budu muset sledovat, jestli se mi nestrácí dál, protože jestli se mi bude ztrácet voda, tak si to už asi půjdu hodit :(

Každopádně díky za tip.

Odkaz ke komentáři

Pokud se ti motor nepřehřívá, tak to asi bude ten termostat, jenže u 1.6/75kw už není mechanickej termostat, ale je tam nějaký elektronický (snad se nepletu) a ten taky zrovna nestojí pár korun... :( . Co se týká toho menšího úbytku vody, tak je možný, že kvůli lepšímu přístupu na ty svody, pokud potřebovali přístup zvrchu, tak odmontovali škrtící klapku a ta je chlazená vodou, takže by tam mohlo trochu vody vytéct :)

Odkaz ke komentáři

Pokud se ti motor nepřehřívá, tak to asi bude ten termostat, jenže u 1.6/75kw už není mechanickej termostat, ale je tam nějaký elektronický (snad se nepletu) a ten taky zrovna nestojí pár korun... :( . Co se týká toho menšího úbytku vody, tak je možný, že kvůli lepšímu přístupu na ty svody, pokud potřebovali přístup zvrchu, tak odmontovali škrtící klapku a ta je chlazená vodou, takže by tam mohlo trochu vody vytéct :)

Máš pravdu, je elektronicky řízenej, ale cena není až tak markantní oproti těm věcem, co už jsem do toho kupoval. Tady mají originál za 838,- http://www.cc-autodily.cz/hrdlo-termost-s-vlozk

No ale teď vyvstává otázka jestli je problém se samotným termostatem, nebo s elektrikou a jestli to nesouvisí i s tím ostatním problémem. Mám na mysli problémy s otáčkama, které jsou podle mě způsobené špatnou regulací směsi a ta špatná regulace může být způsobena taky tou elektrikou. Což by vysvětlovalo to, že se občas stane, že to auto na jednu až dvě vteřiny občas zabralo jakoby to chytlo výkon a pak to ten výkon zase ztratilo. Dokonce i ten mechanik se mě snaží přesvědčit, že není problém v katalyzátoru, ale že je problém někde v elektrice a že je to teda práce pro autoelektrikáře. Zvláštní bylo, že když mi vyměnili to svodové těsnění a vymazali chyby, tak to auto najednou celkem dobře jelo a když mi to pak padlo znova do chyby, tak to zase jelo jako předtím a znovu to mělo takovej divnej hlubokej dusivej zvuk. Když si vymažu chybu já, tak se ten zvuk nijak nezmění, tak nevím jestli tam přes tu diagnostiku neudělali ještě něco dalšího. Takže čím víc o tom přemýšlím, tím víc se přikláním k té elektrice, ale jedinej ukostřenej bod, kterej jsem našel je vedle baterky, ostatní jsem zatím nenašel a nevím kde je hledat.

Odkaz ke komentáři

Včera jsem jel na ty emise, aby mi řekli, jestli je ten kat OK, nebo ne. Během cesty se mi znova rozsvítila kontrolka a když jsem přijel, zjistil jsem, že ten mechanik se kterým jsem se domlouval na 15 hodinu už tam není, protože měl ranní. V té chvíli jsem začal tušit, že opět dojdu na to pořekadlo "poruč a udělej si sám". Taky že to tak dopadlo. Šel jsem do kanceláře toho servisu, samozřejmě nikdo o ničem nevěděl a když se tam pak domlouvali, tak tam padlo něco o tom, že budou mít čas v půl čtvrtý a nakonec pán přišel a že prý mám chvilku počkat. No sedl jsem do auta a říkal jsem si, kouknu na chyby. K té chybě o druhé lambdě se přidala nová chyba 17911. Podle VISu je to nějaký problém s alternátorem:

Chyba 17911

signál zatížení pro svorku DF alternátoru - nevěrohodný signál

Zjistil jsem, že jeden kabel na alternátoru je celkem dost z oxidovaný a v té chvíli jsem začal přemýšlet, jestli má cenu na ty emise jít, protože když jsem měl kat v háji na Scenicovi, nejelo to více jak 50km/h a to jsem měl co dělat, abych tu padesátku vytáhl. S Octavkou i přesto, že jede mizerně, nemám problém jet přes 100km/h. V té chvíli mě teda napadlo, že problém s druhou lambdou může být spíš elektrický a protože se mi po 3/4 hodině čekání nikdo nevěnoval, sbalil jsem se a odjel.

Takže v současný době se začínám zaměřovat na elektriku, ale v tý zimě se mi do toho zrovna moc nechce, protože když jsem měnil zapalovací kabely, odnesl jsem to nastydnutím a léčím se z toho ještě teď. Holt dílna je dílna a v práci zajet do haly nepřipadá v úvahu. :(

Divný u toho alternátoru je, že i když mám ten kabel z oxidovaný, přesto mi VAG ukazuje, že dobíjí napětím 13,9 - 14,4V

No když vezmu, jak byly z oxidovaný kostřící dráty vedle baterky, tak se začínám bát toho, jak celá ta elektrika může vypadat. :wallbash:

Odkaz ke komentáři

Dupisek-mas docela dost trapeni s motorem. Vubec ti to nezavidim....,tez jsem bojoval s par "mouchama" a nakonec jsem to vzdal:( Je strasny pocit koupit danou soucastku v domneni,ze jsi na to kapnul,ale zavada stale pretrvava:( .....preji Ti,at se konecne zadari! Drzim palce;-)

Ale tak když člověk kupuje 11 let starý auto, je jasné, že musí počítat s tím, že něco nebude v pořádku. Nikdo se nebude zbavovat auta, které bude v naprostém pořádku, ale že si s tím užiju tolik jsem opravdu nečekal. Se Scenicem jsem takové problémy neměl, ale to není o značce, to je prostě o tom, narazit na to správný auto. Co nemůžu překousnout je, jak se páni technologové ve Škodovce vyřádili na tomhle typu motoru co se týče technologického řešení, protože spousta věcí tam vyřešili opravdu strašným způsobem. Nicméně jsem vzděláním strojní mechanik a tohle řemeslo mě baví a baví mě se vrtat v motorech. Fichtla jsem rozebíral už v deseti letech a kdybych nebyl hlupák, mohl jsem dneska být automechanikem, ale tupě jsem chtěl jít ve šlépějích mého bratra a šel jsem na sporotovní školu jako on. Nikdy jsem nebyl tak dobrý jako on a i kdybych byl, v dnešní době bych stejně nemohl hrát kvůli neléčitelné nemoci, která mi ničí klouby. Ale díky mé nátuře jsem rozhodnutý na to přijít buď sám, nebo za pomoci servisu, teď je jen otázka kolik mě to bude stát a jako dlouho to bude trvat. Jako strojní mechanik a elektro amatér jsem rozhodnutý tenhle problém pokořit. ;)

Ale díky za povzbuzení.....

Odkaz ke komentáři

Tak jsem si o víkendu zadělal na další problém. Zjistil jsem, že plusový kabel co je od baterky na startér je skoro celý uhnilý, tak jsem koupil jinej a chtěl jsem ho vyměnit. Problém nastal když jsem chtěl kabel domontovat ze šroubu stratéru. Zkoušel jsem ho prostříknout WD40, trochu oškrábat ten rez, ale kvůli nedostatku místa to zrovna moc dobře nešlo. Když jsem ho povoloval, dostal jsem se do bodu, kdy už to moc nešlo a protože jsem to nechtěl rvát silou, aby to neprasklo, rozhodl jsem se tu matku zase zašroubovat a že to znovu prostříknu WDčkem. No ale matka už nešla ani tam, ani zpět a tak když jsem to chtěl zašroubovat, plast na startéru udělal rup a šroub vyskočil ze startéru. :wallbash:

No nakonec jsem to tam nasadil zpět a přibindroval a zatím to startuje. Chtěl jsem to v práci opravit tím, že jsem to zalil dvousložkovým lepidlem, ale když jsem jel ráno domů, tím jak se motor ohřál lepidlo nateklo dovnitř. Takže jsem to musel znovu urvat a lepidlo z toho vydolovat. Sice to startuje, ale cesta na vrakárnu mě nemine. :wallbash:

Když jsem viděl všechny ty kabely, uvědomil jsem si, že auto pochází ze severu Německa dost blízko od moře, zjevně bude elektroinstalace v háji kvůli tomu slanému mořskému vzduchu. Takže se mám asi na co těšit. :(

Odkaz ke komentáři

Něco na tom asi bude, že ten mořskej vzduch může mít vliv na kabely. Každopádně ten kabel je KO, takže ho určitě vyměň a holt budeš muset dát i novej startér, co se dá dělat :( . Když se to tak vezme, tak tvé problémy asi budou opravdu elektrického původu, protože když je tak tlustý kabel KO, tak co to udělá s tenkýma kabelama...?

Odkaz ke komentáři

No, problém je, že kabelový svazky, který jsem viděl když jsem dal pryč baterku a air box, jsou zabalené a rozmotávat se mi to moc nechce. Našel jsem pod baterkou přikostřený mínus od baterky a vedle dva takový slabý dráty hnědý. Jeden jsem propískal a u druhého jsem naměřil stabilních 10 kiloohmů. Kostra na motoru se taky zdá být v pořádku a jinak nevím kam se ještě jinam podívat???

Odkaz ke komentáři

Tak jsem si včera cvičně zkusil najít další ukostřený dráty. Našel jsem u pylovýho filtru jeden drát, který jak jsem potom zjistil vede do štekru čerpadla sekundárního vzduchu. Ale než jsem to zjistil, očko jsem uštípl a stáhl bužírku. Teda už je to druhý drát, který jsem našel v tomhle stavu a jestli je takových drátů víc, vídím to na obměnu celé elektroinstalace. To co je na fotce je potom, co jsem uštípl asi 5 cm, který vypadal ještě hůře než to co je na fotce.

Máte někdo tušení, kolik taková výměna může stát?

Odkaz ke komentáři

Tak jsem se asi dostal do dost zapeklitý situace. V sobotu jsem měl možnost se dostat do montážní jámy, tak jsem se zaměřil na tu chybu 16524. Proměřil jsem lambdu, proměřil jsem napětí při nastartovaným motoru podle dílenský příručky a podle toho postupu dílenská příručka říká, že pokud je vše v pořádku, má se vyměnit řídící jednotka. :(

Kontaktoval jsem firmu, která je opravuje, ale ti mi odpověděli, že chyba 16524 není u tohoto typu jednotek testovatelná a proto mi nemůžou pomoci, protože to nemají jak otestovat. Použitou jsem na netu zatím nikde nenašel a nová jednotka je celkem dost peněz. :(

Má někdo nápad, kde sehnat použitou řídící jednotku 06A 906 033 BG ???

Odkaz ke komentáři

Díky za tip, naštěstí to asi nebudu potřebovat. Zkusil jsem cvičně vyměnit tu lambdu a zjistil jsem, že ta 3 měsíce stará lamdba je v háji, přestala regulovat, takže se chystám k reklamaci. Nicméně to znamená, že ta řídící jednotka je v tomto případě v pořádku. :rolleyes:

Odkaz ke komentáři

Měl bych jeden dotaz, máte někdo tušení co se stane, když odpojím snímač klikové hřídele a nastartuju? Nerad bych tím něco podělal, ale jelikož můj základní problém je, že při zahřátém motoru mám nejnižší otáčky 640 o/min a úhel škrtící klapky je 0,8% na místo povolené nejnižší hodnoty 1,9%, tak bych chtěl udělat test, jestli není problém s tím snímačem klikový hřídele, že bych ho odpojil a pokud by šlo bez problémů nastartovat, tak jestli by se úhel změnil díky tomu, že by si to řídící jednotka nastavila sama podle nějakýho defaultního nastavení.

Odkaz ke komentáři

Otáčky snímají 2 snímače, na klikovce a Hallův snímač na vačce. Když odpojíš jeden ze snímačů, tak se nic nestane, jen se ŘJ přepne do nouzového režimu, ale nastartovat půjde (za předpokladu, že ten zbývající snímač je v pořádku) a při jízdě bude omezovač posunut na 5200ot. :)

Jo a načte se ti chyba do výpisu závad, tak je ji potom potřeba přes VAG smazat ;)

Odkaz ke komentáři

Otáčky snímají 2 snímače, na klikovce a Hallův snímač na vačce. Když odpojíš jeden ze snímačů, tak se nic nestane, jen se ŘJ přepne do nouzového režimu, ale nastartovat půjde (za předpokladu, že ten zbývající snímač je v pořádku) a při jízdě bude omezovač posunut na 5200ot. :)

Jo a načte se ti chyba do výpisu závad, tak je ji potom potřeba přes VAG smazat ;)

Ok, díky za rychlou odpověď, zkusím to ještě dneska večer vyzkoušet. Chybu pak smažu ;)

Odkaz ke komentáři

Tak jsem to před chvilkou vyzkoušel, odpojil jsem snímač otáček motoru (klikový hřídele) a zkusil nastartovat. Nenastartoval jsem ani na podruhý a vypsalo mi to chybu 16706. Znamená to tedy, že by mohl být vadný ten snímač vačkový hřídele???

Je divný, že k tomu snímači vačkový hřídele to žádnou chybu nepíše a kromě těch problémů s otáčkama a výkonem motoru jiné problémy jako třeba se startováním nemám. :huh:

Odkaz ke komentáři

Teď jsem se díval do VISu a je tam napsáno, že nemusí jít nastartovat motor... Zkoušel jsi odpojit Hallův snímač na vačce a nechat zapojený snímač na klikovce? Jinak motor ti jde při jízdě vytočit až do červeného pole?

Ne, to jsem nezkoušel, protože já mám BFQ motor a tam je čidlo vačkový hřídele pod škrtící klapkou a abych se na to dostal, musel bych sundat vzduchovou hadici, to bych zkusil udělat když tak jindy. Do červeného pole motor nikdy nevytáčím, včera jsem ho ale zkusil vytočit asi skoro na 6 000 o/min

Odkaz ke komentáři

Když jde motor vytočit do 6000 ot., tak by měly být snímače asi v pořádku, jinak je ale potřeba ten motor někdy takto vytočit, aby si ŘJ načetla nový údaje a pořádně se opálily lambdy apod., ten motor potom i lépe jede :palec: , nejhorší je, když se pořád jezdí jen po městě, to je ten motor potom zakarbonovanej a pořádně nejede ;)

Zadal jsem číslo chyby a vypadlo na mě příčiny poruchy a jak poruchu odstranit :)

Odkaz ke komentáři

Když jde motor vytočit do 6000 ot., tak by měly být snímače asi v pořádku, jinak je ale potřeba ten motor někdy takto vytočit, aby si ŘJ načetla nový údaje a pořádně se opálily lambdy apod., ten motor potom i lépe jede :palec: , nejhorší je, když se pořád jezdí jen po městě, to je ten motor potom zakarbonovanej a pořádně nejede ;)

No jo, ale to bych ho musel vytáčet na první převodovej stupeň, protože na dvojku už bych musel mít přistávací dráhu pro dopravní letadlo.

Zadal jsem číslo chyby a vypadlo na mě příčiny poruchy a jak poruchu odstranit :)

Jo aha, "Možné projevy - nelze nastartovat" to jsem přehlédl.

Odkaz ke komentáři

To mi neříkej..., i u špatnýho motoru ta dvojka musí jít takto vytočit během krátké vzdálenosti ;) . Jinak ty jsi to zkoušel na jedničku nebo na vyšší přev. stupeň? Když jsem měl KO Hallův snímač a motor jel v nouzovém režimu, tak jsem jedničku vytočil do omezovače, ale dvojka už nešla na víc jak 5200 ot.

VIS mám stažený z internetu a je to verze 3.0 ;)

Odkaz ke komentáři

To mi neříkej..., i u špatnýho motoru ta dvojka musí jít takto vytočit během krátké vzdálenosti ;) . Jinak ty jsi to zkoušel na jedničku nebo na vyšší přev. stupeň? Když jsem měl KO Hallův snímač a motor jel v nouzovém režimu, tak jsem jedničku vytočil do omezovače, ale dvojka už nešla na víc jak 5200 ot.

VIS mám stažený z internetu a je to verze 3.0 ;)

Človeče teď si nejsem jistý jestli jsem to točil na dvojku, nebo trojku, ale tuším, že na dvojku a asi jen na 1 - 2 vteřiny, protože pak už jsem musel brzdit.

Odkaz ke komentáři

Pokud to bylo na dvojku nebo trojku, tak by ty snímače měly být OK, protože by jinak motor jel v nouzáku...

Ok, takže tyhle snímače i s tím snímačem klepání asi můžu vypustit. V tom případě to udělám jak to mám naplánovaný. V pondělí nechávám měnit rozvody, nechám si při té příležitosti vyměnit ty čidla teploty, pak zajedu někam na ty emise kvůli tomu katalyzátoru, ale zajedu jinam než jsem byl minule, protože rozhodně nechci čekat jestli se mi budou věnovat a pak už přijde na řadu asi ta řídící jednotka. Našel jsem firmu, která mi ji zdarma otestuje a pokud by byla vadná, za 6 000,- ji opraví s roční zárukou na celou řídící jednotku. Což mě vyjde o 500,- levněji než ta nová, která stojí 4 500,- a 2 000,- montáž a nakódování v autorizovaným servise. A když ani potom to nepojede, tak už nevím........

Odkaz ke komentáři

Ty snímače asi budou dobrý (100% ti to ale trdit nemůžu), ale když jsem měl KO jeden ze snímačů, tak byla ŘJ přepnutá v nouzáku a myslím si, že by to tak bylo i u tebe (navíc by ti VAG psal, že je s nějakým snímačem problém). Po výměně rozvodů určitě zajeď na ty emise a uvidíš, co ti naměří. Na STK v tvém okolí neměří emise? :)

Pokud bude vše v pořádku, tak pak asi nezbývá než nechat otestovat ti ŘJ... :)

Odkaz ke komentáři

Ty snímače asi budou dobrý (100% ti to ale trdit nemůžu), ale když jsem měl KO jeden ze snímačů, tak byla ŘJ přepnutá v nouzáku a myslím si, že by to tak bylo i u tebe (navíc by ti VAG psal, že je s nějakým snímačem problém). Po výměně rozvodů určitě zajeď na ty emise a uvidíš, co ti naměří. Na STK v tvém okolí neměří emise? :)

Pokud bude vše v pořádku, tak pak asi nezbývá než nechat otestovat ti ŘJ... :)

Jo jo, emisních stanic je tu spousta, minule jsem jel do toho servisu, protože jsem byl domluvenej s tím mechanikem co mi měnil to těsnění na svodech, protože se zmínil, že tam mají zařízení na měření emisí. Jenže když jsem přijel, tak mechanik tam nebyl a domluva s ostatníma byla o ničem, tak jsem odjel. Problém je, že se mi nechce věřit, že by byl katalyzátor špatnej, protože motor jde vytočit do vysokých otáček. Aspoň u Scenica to tak bylo, jenže tam jsem měl jen jednu lambdu a tady jsou dvě a to může být ten problém. Tady možná stačí jen snížená účinnost katalyzátoru a hned jsou údaje z lambda sond zkreslený a hned může být jiná směs, ale jinak na vytočení motoru do vyšších otáček to nemusí mít vliv. U Scenica to jezdilo dokud se katalyzátor neucpal.

Volal jsem na jednu stanici na měření emisí a prý tam můžu přijet kdykoliv, tak doufám, že nebudu muset čekat dlouho.

Odkaz ke komentáři

Tak jsem to dneska testnul, jel jsem v poledne přes město a do kopce na trojku jsem to vytočil na asi 5 800 o/min. A před chvilkou jsem jel ještě pro děti, tak cestou tam jsem se dostal na pěknou rovinu, tak jsem tam naložil na dvojku něco přes 6 000 o/min. Motor teda řval chudák slušně, ale mám teď jistotu, že to čidlo vačkový hřídele je OK. Nicméně potom to chytlo takovej ten dusivej zvuk a jelo to hůř, než když to bylo studený.

Jelikož jsem pak ještě parkoval na kopečku, tak jsem zkusil zaparkovat jenom na kvalt jak se tady někde řešilo a musel jsem zatáhnout ručku, protože to motor neudržel.

Přemýšlím, že se na to všechno už vyprdnu a strčím to do nějakýho toho autorizovanýho servisu a budu doufat, že budu mít na zaplacení opravy, protože jestli je v háji komprese, tak to už sám neopravím a navíc když si nechám v pondělí vyměnit rozvody, tak to bude zbytečný, protože při opravě komprese by je stejně zase museli schodit nemýlím-li se.

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
    • Parádní práce 👍. Na tu barvu jsem zvědavej, jestli bude na tom koberci držet 😉 
    • Dnešný progres. Koberec vytepovany už par dni suchý, nastriekal som nanho zafarbujucu farbu na koberce a opäť vyzerá pekne čierny, posúďte sami 🙂 uvidim co to vydrzi, snad nebude púšťať farbu. ďalej som zacal vytlmovať, este treba dokončiť druhu vrstvu ale uz mi dnes došla energia.
    • enkoder je součástka v každém přepínači. Osička toho přepínače točí mechanismem, který generuje signály vpřed a vzad pro jednotku.  Tahle součástka se dá změřit, když jí odpájíš z plošnáku tak jí zkontroluješ. Řekl bych, že kodováním to nebude, když ti fungují ostatní tlačítka...  
  • Vytvořit...