Přejít na obsah

Světlo v kufru svítí pouze 30s

Siegel

Doporučené příspěvky

zdravím,

inspiroval jsem se na jiném fóru a dal si do kufru LED pásek pro lepší prosvícení celého kufru. Jenomže jsem si všiml, že po otevření kufru jej napájí (místo origo světla) normálně 12V, ale asi po 30s napětí poklesne na nějaké 3V, což přestane skoro svítit. U origo světla jsem si toho nevšiml.

Dále jsem si všiml, že stačí mít otevřené některé ze zbývajících dveří a kufr svítí stále.

Je to nějaká chyba nebo to je OK, dalo by se to nějak pořešit aby se to nevypínalo? Proč to vůbec dělá?

Odkaz ke komentáři

ŘJ osvětlení potřebuje mít určitý odběr proudu, což led pásky nesplňují. Buď tam nech původní sufitku a sklíčko třeba přelep černou izolačkou, aby ti to světýlko nesvítilo do kufru a nebo stačí malá zátěž ve formě malé 24V žírovičky o výkonu 1-2W, kterou naimplantuješ místo sufitky.

Sám jsem použil telefonní 24V/1,2W žárovičku http://www.zbozi.cz/vyrobek/telefonni-nastrcna-zarovka-24-v-1-2-w/ a zhasínání v kufru už se nekoná. Nejde ani vidět, že by žárovička svítila, protože vlákno žárovičky jen lehce žhne, ale svůj účel plní na 100% :palec:

Odkaz ke komentáři

Nestačilo by napojit tu origo žárovku na zdroj 12V, změřit proud a vypočítat její odpor? Alespoň nějaký průměrný, jelikož se odpor s narůstajícím teplem zvětšuje že. Ale to nebude o moc.

EDIT: jinak jsem se díval že ten LED pásek má 2,4W.

Upraveno uživatelem Siegel
Odkaz ke komentáři

Jak velký odběr má origo sufitka se dá lehce vypočítat a pokud si pamatuju dobře, tak je tam 5W sufitka, která má při 12V odběr 0,41A. LED pásky pokud berou 2,4W, tak mají odběr 0,2A, takže kdyby se použil 2W odpor, tak by to mělo bohatě stačit. Kolik ten odpor ale má mít ohmů, to ti neřeknu... :(

Odkaz ke komentáři

Výborně, jestli je to těch 5W tak to vypočítám takto:

Origo žárovka má odpor 28,8 Ohm (12/0,416)

LED pásek má 60 Ohm (12/0,2)

takže hledáme paralelní kombinaci s výsledkem originálu 28,8 Ohm

1/28,8 = 1/60 + 1/x , takže x= 55,3846 Ohm stačí přidat paralelně :).

Z řady E12 nebo E24 to pak vychází pěkně 56 Ohmů.

Tím máme zapojené zařízení schodné s originálem a paralelní kombinaci skoro 1:1,

kde jak jsi říkal už 0,416A se rozdělí 1:1 , což ten můj LEd pásek potřebuje => 0,2A a zbytek pojede tím odporem.

Je to dobře?

Těch 5W si ještě ověřím :) jinak díkes moc

EDIT: ale vzhledem k mím výpočtům jsem došel k zvěru, že dávat tam paralelně tu originál žárovku (respektive 28 Ohm) je nedostačující, má to celé větší odběr. Odhad 7W místo původních 5W.

Vyvrátíte nebo potvrdíte mi to někdo?

Odkaz ke komentáři

Podle výpočtů, by měl odpor 56 Ohm určitě stačit, protože odběr je původně přece 5W, s led páskem to je okolo těch 7W, ale ty podřebuješ celkový odběr mezi 3-5W. Takže buď použít odpor 56 Ohm, aby byl výsledný odběr s led pásky 5w nebo použít i větší odpor dejme tomu 145 Ohm, který by nahrazoval 1W zátěž, a tím pádem by jsi se s led páskem dostal na odběr 3,4W což si myslím, že už pro oblbnutí ŘJ bude stačit :)

Odkaz ke komentáři

Tak ono to vychází 2,4W / 0,5m , takže jestli tam někdo dá 1m led pásku tak to zhruba stačí bez nějaké kompenzace

Konny viděl bych to na těch 56R jak pro ŘJ (simulace originálu) tak pro LED pásek, když píšou 2,4W tak tam nebudeme pouštět více proudu, alespoň déle vydrží.

Odkaz ke komentáři

1m pásku už by teda stačilo, ale příjde mi to hrozmě moc :huh: . Jinak nebyl jsi se ještě dívat, jak silná ta sufitka tam je, že? ;)

EDIT: jasně, těch 56 Ohm bude určitě stačit, jinak s led páskama to přece nemá nic společnýho ne? LEDky si vezmou proud jakej potřebují a tím to hasne, takže je jedno, jestli použiješ velký nebo malý odpor do paralelního zapojení, na samotné ledky to nebude mít žádný vliv ;)

Upraveno uživatelem Konny
Odkaz ke komentáři

Já to dával klasicky pod plato.

Konny ano máš pravdu napsal jsem blbost bezmyšlenkovitě :D

Ale tak ono když už to počítáme tak tam dám přesnou hodnotu, žádnou nevýhodu to nemá ne? Až na tu že nemůžu sehnat v Ostravě takový rezistor :lol: . Jenom gme nějaký metal oxidový což teda netuším co to je zač :D

EDIT: dívat jsem se nebyl. U auta budu až zítra večer bohužel.

Odkaz ke komentáři

no podle výpočtu by to mělo mít 2,57W tak nevím jestli to postačí.

Jo to máš pravdu, ale zase zkoušet od jaké hodnoty to funguje a od jaké ne. Potenciometr nemám právě.

Navíc nejsem autoelektrikář tak tam rači chcu jak to má být, nevěděl jsem ani že to ovládá na O1 ŘJ :lol: , prostě na jistotu abych tomu něco neudělal.

EDIT: že jsem ten detailista a pošetříme baterii si mě dovedl na myšlenku si tam dát asi těch 4,15W (82 Ohm paralelně ), to už bude určitě stačit ne?

Odkaz ke komentáři

Tak jsem zjistil hodnotu té origo sufitky (jestli mi ji někdo nevyměnil).

Má hodnotu 5W.

V obchodě měli jen 56R 4W tak jsem to vzal, ale těsně sem to tam napasovával.

Jinak světlo funguje, ALE vypne se jako když to bylo bez kompenzace, ale za 2s se zase zapne. Nevíte jestli to dělá i originál? Já jsem si to neodsledoval. Čím to může být?

Né že by mě to moc vadilo, ale je to divné ...

Odkaz ke komentáři

Ono já jsem si všiml jevu, že když odemknu auto tak se mi rozsvítí celý interiér + když otevřu kufr tak se mi rozsvítí i on. Ale po těch dejme tomu 30s (asi to je míň) zhasne interiér (když neotevřeme dveře) a v tu chvíli zhasne i ten kufr (prostě vše). Ale za 2s si ŘJ vzpomene, že jo aha on má otevřený kufr :lol: tak mu ho zpátky rozsvítíme, zajímavé.

Odkaz ke komentáři

To je teda nějaký divný, když ti to tak dělá, ale pokud ti to nevadí, tak to tak nech svítí to, svítí ;) . Jinak dneska jsem to schválně zkoušel, zamknul jsem auto, potom odemknul, otevřek kufr a čekal jsem..., po zhasnutí vnitřního osvětlení, světlo v kufru jen na několik desetin sekundy probliklo a svítilo dál, žádné zhasnutí se nekonalo :) , je možný, že na to má vliv ten dodělávaný odpor :)

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...