Přejít na obsah

Napínák/přestavovač/hydronapínák řetězu vaček

Doporučené příspěvky

• o 4 měsíce později...

Co se týče toho škrčícího napínáku při studeném startu, tak to už může být jen důsledek...  Ale neřeší příčinu.

Než měnit napínák za těžké prachy a vrtat do vaček, tak je dobré první zkusit vyměnit pojistný ventil v držáku olejového filtru. Držák musí dolů a z vnitřní strany je takový malý bazmek, který se musí vytlačit ven. To je ten ventil - VAG# 06A103175. Ventil totiž za chladna neudrží oleje nahoře a pustí ho dole... Proto to pak déle trvá, než se olej dostane k napínáku a hydrám a udělá to tenhle nepěkný zvuk.

Dalším řešením je použít starší typ držáku (který je ale úplně stejný) např. z AGU, tam ten ventil má trochu jiné provedení, je na závit, a je trvanlivější...

Odkaz ke komentáři
V 31. 12. 2019 at 21:03, shikaree napsal:

KWB: to je zajímavá informace. Díky moc za ni. Jen podle tvého kódu nemůžu nic najít. Mohl bys najít přímo odkaz na daný ventil?

Edit: Našel jsem jen foto, ale u nás to snad nikdo neprodává...

AGU má starší typ  šroubouvací - VAG# 077103175B (ve Škodovce již není dostupný, ale dá se sehnat na netu ještě jako nasyslené zásoby, ale v zahraničí)

AUM, AUQ, ARZ, ARX atd. - VAG# 06A103175  - Nikdo v eshopech ho v ČR nemá, ale ve Škodovce je furt dostupný, cena je cca. 500,- Kč bez slev. 
Tenhle typ se musí vytlačit ven, je tam zalisovaný, ale při jemném zahřátí to jde ven pěkně. Při zpětné montáži taky lehce nahřát celý držák a jemně naklepat. Jde to v pohodě.

Nevím, proč udělali takovou změnu u těch novějších verzí, ale osobně jsem ještě neviděl AGU, které by trpělo na to chrčení (teda pokud pominu úplně vydřené jezdce na napínáku). Osobně jsem spíš každému radil, at' rychle utíká na vrakoviště a vykostí tam nejbližší AGU. Tam se nemusí nic měnit, a funguje to na první dobrou.

Jestli by se do toho kdyžtak někdo pouštěl, tak doporučuju přikoupit ještě těsnění mezi vodní chladič oleje a držák, matici, šrouby M7 a koleno odvětrávání. A samozřejmě těsněni mezi blok a smotný držák. A sání dole, jinak to jde strašně blbě... 

Těsnění chladiče oleje VAG# 038117070A

Těsnění držáku VAG# 06A115441J

Šrouby M7 4 ks VAG# N 90704007

Matice chladiče oleje - VAG# 068115723

Koleno odvětrávání - VAG# 06A103213F

Odkaz ke komentáři
  • o 6 let později...
V 7. 8. 2018 at 19:14, LadikRS napsal:

Nijak, zatím jsem to neřešil. Přípravky i díly mám doma skoro 4 roky, ale zatím je to dobrý. Ozve se jen, když auto hodně dlouho stojí, takže to neřeším. Ale tenhle zvuk není vrzání, to je kovový rachot, jak mlátí řetěz do víka ventilů. V hlavě toho moc neuvidíš, to spíš na víku. Pokud to je řetěz, mělo by být otlučené víko. Viděl jsem i fotku, kde se řetěz promlátil skrz víko 😄

Kdysi jsem teda zkoušel napínák vyndat, ale narazil jsem hned na začátku, když mi nešel stlačit napínák tím přípravkem. Přípravek jsem zašrouboval, ale napínák byl napnutý stále a nic jsem nezmohl, tak jsem se v tom více nevrtal. Při tom mi to ale na druhé hlavě, co mám na pokusy, krásně šlo.

Díly jsou:

Obě těsnění: 058198217

Napínák pro AUM, AUQ a ARX: 058109088K

Řetěz: 058109229B

Můžu se zeptat? Jaké speciální přípravky jsou na výměnu řetízku a napínáku potřeba? Víte originální čísla? Kamarád bude měnit a potřeboval by vědět, co k tomu pořídit. Popřípadě, co je vše nutné demontovat. Díky.

Odkaz ke komentáři

Podle oficiálního postupu je třeba níže uvedené. Samozřejmě to obsahuje přípravky i pro rozvody, když jdou dolů. Kdyby náhodou, mohu se podívat, jestli je ještě mám. Prodával jsem přebytky z 1.8T a už nevím, jestli jsem to prodal nebo jsem si to pak nakonec nechal, kdyby náhodou někdy. Mimochodem, když jsem kupoval ten napínák nový, tak jsem dokonce k tomu ten VAG 3366 dostal.

Klíč na aretaci rozvodového kola vačky -MP 1-216 (3036)- (sundání řemenice vačky)
Držák pro napínání řetězu -3366- (stahovák pro napínák řetězu vaček)
Kolík aretace -T40011- (aretace kladky rozvodů)
Napínací šroub -T10092- (stažení napínací kladky rozvodů)

Odkaz ke komentáři
před 33 minutami, LadikRS napsal:

Podle oficiálního postupu je třeba níže uvedené. Samozřejmě to obsahuje přípravky i pro rozvody, když jdou dolů. Kdyby náhodou, mohu se podívat, jestli je ještě mám. Prodával jsem přebytky z 1.8T a už nevím, jestli jsem to prodal nebo jsem si to pak nakonec nechal, kdyby náhodou někdy. Mimochodem, když jsem kupoval ten napínák nový, tak jsem dokonce k tomu ten VAG 3366 dostal.

Klíč na aretaci rozvodového kola vačky -MP 1-216 (3036)- (sundání řemenice vačky)
Držák pro napínání řetězu -3366- (stahovák pro napínák řetězu vaček)
Kolík aretace -T40011- (aretace kladky rozvodů)
Napínací šroub -T10092- (stažení napínací kladky rozvodů)

A nějaký nástroj na aretaci vaček?

Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...