Přejít na obsah

Zadní stěrač - rachot

borlan

Doporučené příspěvky

Z čistajasna se začal při setření (bez mrazu v dešti) ozývat škaredý zvuk, takové hlasité "chrutí". Raménko pohyb (zatím) udělá, ale ten zvuk je opravdu nezdravý...přestal jsem užívat, abych to úplně nedorazil, ale asi už to stejně bude jedno...co?

Prohlížel jsem temata ke stěrači a nastudoval jak to vypadá uvnitř (tam se ale řešila elektrická porucha, nebo zarezlá hřídelka).

Má někdo zkušenost co se tam může rozsypat? Abych se připravil než to rozkuchám? Mně se jeví to plastové šnekové kolo...

Dá se koupit/sehnat něco samostatně dovnitř (šnek. kolo, šnek...), nebo jen komplet? Šnek na hřídelce motorku je demontovatelný nebo natvrdo?

Octa 1.9TDi combi 2004

Dík předem za informace, podněty...

Odkaz ke komentáři

No dyť jo, to vlákno jsem studoval a tam jsem si prohlídnul jak to uvnitř vypadá . Ale u mne to nejspíš není o zarezlé hřídelce (hýbe se to, i když možná trochu ztuha, ale to tak bylo od doby co jsem před cca 4r koupil) ani o elektrickém problému (hýbe se). Zvuk jako by něco přeskakovalo (třeba záběr šneku v tom šnekovém kole?). Proto se ptám jestli někdo neřešil nějaký mechanický problém uvnitř a pokud to bylo třeba to zelené šnekové kolo, jestli se dá někde koupit samostatně. A dá se tam třeba nějak nastavovat šnek do záběru (osová vzdálenost šnek-kolo), nebo je to natvrdo? Podle těch foto si nejsem jistý. To by třeba pomohlo dát více do záběru pokud to tam přeskakuje.

Teď v mraze to nechci kuchat (stojím venku), aby mi něco nepopraskalo zbytečně. Snažím se zatím teoreticky připravit na to, co by mohlo přijít...

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

Tak jsem využil oteplení a rozkuchal trochu ten můj stěrač s využitím výše zmíněného odkazu (oprava zatuhlého motoru). Sundat tapec nebyla moc legrace a taky se ukázalo, že původní majitel tapec řešil (prasklý okraj, jedna západka ulomená a pokus o její zalepení). Pak jsem jen odpojil konektor a odvíčkoval stěrač.

Kua - teď jsem se snažil asi půl hodiny zjistit jak nahraju fotky do příspěvku...no jsem vytočenej, nemůžu na to přijít! Jako dát URL když si to někde uložím (třeba na sweb) umím, ale je to krapet vopruz...myslel jsem, že to jde jednoduše natáhnout přímo sem z mýho PC....dejte radu nebo se zvencnu...

K tomu vnitřku stěrače teda jen slovně - nic zásadního nebylo vidět, trochu hnědýho pod ozub. kolečkem hl. hřídelky (takže krapet voda už proniká, ale v normě). Ale v místě kde končí šnek motorku jsem našel ve vazelíně takové červenohnědé úlomky (velikost kolem 1-2mm), přišlo mi to jako nějaká keramika nebo tvrdý plast, bakelit. Domnívám se, že to jsou nějaké zbytky kluzného ložiska uložení konce šneku. Bohužel na fotkách zmíněného odkazu je zrovna tahle pasáž mimo záběr. Hřídel šneku je tak uložená jen letmo a při větším odporu stěrače asi odpruží šnek ze záběru šnekového kola a zuby přeskakují (a taky se asi postupně likvidujou, je to plast).

Jestli je moje analýza správná, tak teď dumám jak tam něco nacpat abych vymezil prostor místo toho ložiska/pouzdra a udržel šnek v záběru. Jestli zkusit takovou opravnou dvousložkovou plastelínu (prohněte se a po čase vytvrdne), nebo nějaký kousek kovu (bronz apod.) a ten zajistit tou plastelínou. Plastelína samotná se asi rychle opotřebí. Vyrábět nové pouzdro se mi nechce - na dlouhé lokte + kompletní demontáž stěrače (tomu se chci zatím vyhnout).

Jestli se dovím jak na fotky, tak je pak doplním...

Neměl by někdo fotku té pasáže s koncem šneku abych si potvrdil můj dohad o tom pouzdru? A co názor na tu zamýšlenou opravu? Dík předem...

Odkaz ke komentáři

Dík za radu, fakt jsem nenašel nasměrování na "úplný editor". Takže už jsem chytřejší...

Takhle to vypadá v mém motorku, celkem myslím ok (i když náznaky zatékání kolem hlavní hřídele - hnědý maz):
post-14250-0-66064600-1454446976_thumb.jpg

A tady v kroužku ta pasáž co mne zajímá - má tam být něco kolem hřídelky?

post-14250-0-25087100-1454446949_thumb.jpg

Fotil jsem to bez plíšku, co je zasunutý před konec hřídelky šneku, který dělá doraz hřídelky v axiálním směru. Ale jestli chybí i něco kolem té hřídelky (jak jsem tam našel ty kousíčky... Čím víc o tom přemýšlím, tak mám pochybnost. Třeba tam fakt nic nebylo a ten bordel byl odjinud. A konec hřídelky třeba má fakt pružit, aby při přetížení začaly zuby přeskakovat...taková pojistka (ale zase ty umělohmotný zuby by to asi dlouho nedávaly)...?

Poradí teď někdo?

Odkaz ke komentáři
  • o 2 týdny později...

Takže konečně pokračování, zároveň snad i na dlouho úspěšné finále. K věci:

Pokročil jsem tak, že jsem konečně sundal ramínko (stačilo opatrně vzít sikovkama s hadrem za spodní okraj ramínka a konec hřídelky s maticí na konci) a vyndal celej motorek ze dveří. Dál jsem sundal stator/magnet z motorku (2x křížák šroub) a vytočil ven rotor se šnekem:

post-14250-0-43687300-1455655866_thumb.jpg

V tu chvíli se ukázala moje původní naivita - šnekové kolo už sice nejistil šnek, ale stejně jsem s ním rukou nehnul. Takže klasika zatuhlá hřídel jak se řeší ve vlákně/odkaze výše uvedeném v mém vláknu. Já vůl si do té chvíle myslel, že mně se to nemůže týkat, dyť to vevnitř vypadá tak hezky...

Jal jsem se tedy dostávat ven hřídelku - pootáčel sikovkama (opatrně za ozubení převodu), prostříkával povolovačem závitů shora/zdola, klepal tam/zpátky. Přestože jsem věděl o nebezpečí roztržení plastového tubusu (varování ve vlákně zmíněného odkazu) a postupoval opravdu "něžně", začala se objevovat trhlina. Zkusil jsem to zabezpečit objímkou na hadice, možná kdybych udělal hned, nebyla by prasklina:

post-14250-0-92725400-1455654329_thumb.jpg

Nakonec jsem slavil úspěch - hřídelka venku (vyjel zároveň i kovový prstýnek/ložisko), ale nebyl to pěkný pohled:

post-14250-0-48948000-1455654408_thumb.jpg

Vyčistil jsem tubus, narazil dovnitř zpět prstýnek co jsem dostal z hřídelky po vyčištění. Hřídelka slušně vyžraná, ale na funkci snad nebude mít vliv, povrch pod prstýnkem/ložiskem je ok:

post-14250-0-43997400-1455654590_thumb.jpg

Řádně jsem promazal, tubus naplnil žlutou vazelinou (odolává víc vodě, gumový prstýnek pod tisícihranem ramínka nevypadá už nic moc a nevím jak přijít k novému) a sestavil. Potud ok.

Pak jsem zkouknul hřídelku šneku a uviděl v čele zbytek toho červenohnědého jak jsem našel ty kousíčky (psal jsem minule):

post-14250-0-12172800-1455654971_thumb.jpg

Takže opravdu na tom čele hřídelky něco bylo, buď nějaká tyčinka nebo pecka z keramiky jako axiální ložisko, které se nějakým namáháním (ten pokus o stěr se zamrzlým ramínkem?) rozdrtilo. Po něm zbyla mezera:

post-14250-0-21604400-1455655017_thumb.jpg

Ukázalo se, že ta mezera umožňuje při záběru šneku pohyb hřídelky motorku a jeho vinutí začne brnkat o kus plechu (šipka-plech, kroužek-poškození,netroufnul jsem si plech nějak upravovat, protože mi nebyla jasná jeho funkce - tepelná pojitka při přetížení?):

post-14250-0-60446600-1455655179_thumb.jpg

Mezi čelo hřídelky a původní plíšek/doraz jsem nalisoval distanční plíšek (cca 1.5x5.5x14.5) a tím vymezil vůli. Není to ideální, nemá to bodový styk (doléhá mezikruží čela hřídelky, mohlo by "šmajdat") a taky by asi byl vhodnější třeba bronz. Ale už jsem to chtěl dokončit. Při nasazování rotoru pozor na uhlíky na pružinkách, nutné citlivě nadzvednout za přívodní drátky aby prošel kolektor. Při nasazování statoru/magnetu podržet modré kolo jinak magnet vytáhne rotor a hrajeme si znova s uhlíky...

Ještě pozor - na konci osy páky napojené na modré šnekové kolo je taková černá čepička/ložisko, je jen nasazená, hrozí ztráta.

Zadekloval víkem s torxama, nasadil konektor a zkusil pustit - krásné bzzz-bzzz pohladilo duši (žádné vrrr-drrr), namontoval do dveří, nasadil ramínko, zacvaknul tapec (docela porod dostat ty horní cípy na ty svislý světlý plasty po boku okna, celkem jsem musel použít násilí, slabší povahy to mohou docela těžce vydejchávat) a FINITO!!! Teda asi po cca měsíci....njn...

Končím, omlouvám za román, ale třeba někomu bude k dobru. :-)

Upraveno uživatelem borlan
Odkaz ke komentáři

Zapoj se do diskuse

Přidej příspěvek nyní a registruj se později. Pokud máš účet, přihlaš se zde.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Pro přidání fotek je třeba se přihlásit
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...